Schietende straatrover (19) krijgt twee jaar celstraf en tbs

De rechtbank heeft deze week een 19-jarige man veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs vanwege twee straatroven.

De eerste straatroof vond op 11 oktober 2018 plaats, vlakbij een school op het Bos en Lommerplein in Nieuw-West te Amsterdam. De man richtte een doorgeladen pistool op het slachtoffer, sloeg hem met het pistool tegen zijn gezicht en loste een schot. Uiteindelijk ging hij er met een Rolex-horloge vandoor. 

Scooterrijder
Zes dagen later sloeg hij weer toe, dit keer op de Pieter Calandlaan. Hij richtte het pistool op de borst van een scooterrijder die hem een lift had gegeven en zei "doe al je spullen". Daarna reed hij op de Vespa weg.

De straatrover was bij de eerste beroving al herkend door het slachtoffer. Een observatieteam van de politie volgde de 19-jarige man daarna, vermoedelijk om een geschikte plek te vinden waar een arrestatieteam hem later kon oppakken. Op 17 oktober zagen de politiemensen de tweede beroving daardoor plaatsvinden.

Schoudertas
Een uur later werd de straatrover opgepakt. Hij had het pistool toen in zijn schoudertas zitten. Uit onderzoek bleek dat dat pistool zeer waarschijnlijk ook is gebruikt bij de eerste beroving.

De officier van justitie eiste een celstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging, onder meer omdat de 19-jarige man al een "omvangrijk strafblad met meerdere ernstige strafbare feiten" had opgebouwd. Behandeling zou noodzakelijk zijn om te voorkomen dat hij opnieuw de fout in gaat. 

Ziekelijke stoornis
De rechtbank was het met daarmee eens. De straatrover wilde niet meewerken aan psychisch onderzoek, maar uit onderzoek in juli 2018, vanwege een ander misdrijf, bleek al dat er sprake was van een "gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis"

Hij moet de slachtoffers daarnaast opgeteld ongeveer vierduizend euro aan schadevergoeding betalen.