Standbeeld van Che Guevara mag in Utrecht blijven

Een omstreden standbeeld van Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider Che Guevara mag in het centrum van Utrecht blijven staan. Het beeld dat nog maar net een paar weken aan de Croeselaan staat, zorgde voor commotie nadat inwoners van Utrecht het beeld totaal niet bij Utrecht vonden passen.

Het beeld, onderdeel van een beeldentuin aan de Croeselaan, werd begin april dan ook besmeurd met rode verf. De PVV-fractie in de Utrechtse gemeenteraad sprak schande van het plaatsen van een standbeeld van een ‘psychopathische moordenaar’ en eiste dat het beeld verwijderd zou worden. Dat gaat dus niet gebeuren. Het stadsbestuur is van mening dat het standbeeld een beeltenis is van 'een straatartiest die Guevara probeert uit te beelden'.

Wel zal een informatiebordje bij het beeld van de revolutionair, die onder andere Cubaanse homo's liet opsluiten in kampen of vermoorden en negers zag als een volk die zo puur zwart bleef omdat zij zich nooit wasten, geplaatst worden. "We zullen een informatiebord bij het beeld plaatsen, om de intentie van de kunstenaar en de context waarin het beeld is ontstaan toe te lichten", zo licht het stadsbestuur de beslissing toe.

Eerder werden in Utrecht controversieel geachte straatnamen, onder druk van activistengroep De Grauwe Eeuw, opgenomen in een speciale wandelroute. Deze wandelroute  in de cultureel verrijkte wijk Lombok leidt langs verschillende Utrechtse straten die vernoemd zijn naar de glorieuze Gouden Eeuw en het belangrijke V.O.C.-verleden van Nederland. Bij de wandeling wordt informatie gegeven over de koloniale figuren waarnaar de straten zijn vernoemd.