Farage probeert veto Brexit-uitstel los te peuteren

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage is bezig met een lobby bij Europese regeringen om uitstel van Artikel 50 te voorkomen. Dat zei hij tegen de BBC nadat het Britse Lagerhuis woensdagavond een no-deal Brexit verwierp. Ook bereidt Farage zich als europarlementariër voor op de Europese verkiezingen van eind mei, omdat hij niet verwacht dat het Verenigd Koninkrijk de EU al heeft verlaten wanneer het nieuwe Europese Parlement aantreedt.

Volgens Farage, die voor de zogeheten Brexitpartij in het Europees Parlement zit, begon het "grote Brexit-verraad" in juli 2017. Toen werden de eerste echte onderhandelingen gevoerd tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Hij zegt de "klasse van carrièrepolitici" nooit te hebben vertrouwd om het resultaat van het referendum uit 2016 uit te voeren. Dat verraad nadert nu zijn voltooing, zegt de europarlementariër.

Een kort uitstel heeft geen zin, zegt Farage. Bovendien bestrijden de traditionele partijen tijdens de Europese verkiezingen een "populistische golf zoals zij dit zien". Volgens hem moeten hij en zijn partij daar in mei tegenover kunnen staan als Groot-Brittannië dan nog EU-lid is.

Maar zijn eerste keus is dat niet: hij wil dat het Verenigd Koninkrijk geen uitstel krijgt. Op 21 maart is er een EU-top en dan wordt hier vermoedelijk over besloten indien het Lagerhuis er donderdagavond voor stemt, en dus lobbyt Farage bij regeringshoofden - die het daar unaniem over eens moeten zijn. "We liggen nog steeds op koers om op 29 maart de EU zonder deal te verlaten als onze aanvraag op 22 maart om vier uur 's ochtends wordt afgewezen."

Toen Andrew Neil van de BBC de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini als mogelijk luisterend oor noemde, knikte Farage en zei hij ja, hoewel hij eigenlijk geen namen wil noemen. "Ik doe mijn best om een veto voor elkaar te krijgen. Misschien lukt het, misschien niet", besloot hij.

Farage probeert veto Brexit-uitstel los te peuteren
Nigel Farage (screenshot BBC)