Nieuw-Zeelandse tiener stunt bij World Cup-finale alpineskiŽn, Shiffrin wint

In Grandvalira Soldeu - El Tarter in Andorra is zondag het World Cup-seizoen voor de alpineskiesters afgesloten. Er werd nog een reuzenslalom afgewerkt en daarmee hebben de dames nu vakantie.

Na de eerste run ging Mikaela Shiffrin weer eens aan de leiding, niet bepaald verrassend. Dat was de tweede plek op 0,59 seconden ook niet voor de Duitse Viktoria Rebensburg, maar achter haar was het een heel ander verhaal: 17 jaren jong, wereldkampioene junioren door drie jaar oudere dames te verslaan en afkomstig uit Nieuw-Zeeland, Alice Robinson is een ongekend talent. Op 0,84 seconden pakte het wonderkind de derde stek, voor Petra Vlhova uit Slowakije.

Vlhova zette in de tweede run een scherpe tijd neer, maar Robinson wilde daar helemaal niks van weten, ging naar beneden alsof ze wist dat ze op het podium thuis hoorde en dook onder Vlhova's tijd door. Rebensburg maakte een fout en viel buiten het podium, waarna Shiffrin nog flinke moeite moest doen om de Nieuw-Zeelandse sensatie van het lijf te houden, wat haar met 0,30 seconden lukte.

Shiffrin verzekerde zich zo voor het eerst van de World Cup-titel op de reuzenslalom, nadat ze ook de kristallen bokaal op de slalom, super-G en in het algemeen klassement won. Robinson pakte Nieuw-Zeeland's eerste podiumplek sinds de succesvolle geboren Oostenrijkse Claudia Riegler in 2002. Annelise Coberger was in 1993 de laatste in Nieuw-Zeeland opgegroeide skiër op een World Cup-podium en - tot zondag - ook de enige.