Ondanks kritiek van spelers, clubs en UEFA is FIFA akkoord met nieuw WK voor clubteams

Het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA is vrijdag bij een vergadering in Miami akkoord gegaan met het voorstel om het deelnemersveld van het WK voor clubteams uit te breiden naar 24. Het vernieuwde toernooi moet in de zomer van 2021 voor het eerst gehouden worden. Eerder vandaag werd bekend dat verschillende clubs een fel tegenstander zijn van het nieuwe toernooi.

FIFA-president Gianni Infantino liet tijdens de vergadering weten dat er nog gesprekken gaan plaatsvinden. "Dit is een grote mijlpaal. Het is onze verantwoordelijkheid om het clubvoetbal te ontwikkelen, op alle continenten."

De European Club Association (ECA) is hier fel op tegen en heeft dat middels een brief kenbaar gemaakt. Zij vinden het onacceptabel dat Infantino de speelkalender wil veranderen, daar waar het schema tot minimaal 2024 vaststaat. In het bestuur van de ECA zitten verschillende Europese clubs, waaronder Ajax, AZ en Vitesse, maar ook Europese grootmachten als Barcelona en Bayern München. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli is de voorzitter van de ECA.

De ECA is niet als enige partij tegen de plannen voor het nieuwe toernooi. Ook de spelersvakbond FIFPro plaatst zijn vraagtekens bij de plannen, mede vanwege het toch al drukke programma. "Hervormingen zijn een natuurlijk en logisch deel van innovatie in de sport. Maar de diverse veranderingen die de laatste jaren al zijn doorgevoerd door de besturen van verschillende competities hebben al geleid tot een overvolle agenda. Die volle kalender is volgens ons eigen onderzoek van invloed op de gezondheid en prestaties van de spelers", aldus de FIFAPro eerder in een reactie.

Ook de UEFA is tegenstander van het plan. In tegenstelling tot de ECA kan de Europese voetbalbond wel tegen het plan stemmen. Ondanks de stem van de UEFA wordt verwacht dat de plannen zullen worden aangenomen. Mocht het plan daadwerkelijk worden aangenomen, dan overweegt de ECA het toernooi te boycotten.