Finse thuiszege op noordse combinatie na tumultueuze finish

Tijdens de World Cup noordse combinatie in het Finse Lahti heeft de thuisploeg zaterdag toegeslagen. Ilkka Herola en Eero Hirvonen wonnen de teamsprint, waar beide heren in een team na het schansspringen om en om vijf ronden van 1,5 kilometer af moesten leggen.

De Oostenrijkers Wilhelm Denifl en Mario Seidl wonnen het schansspringen en mochten dus als eerste vertrekken, maar Japan 1 (de broers Yoshito en Akito Watabe) en Japan 2 (Hideaki Nagai/Go Yamamoto) sloten tijdens de eerste ronde van Seidl al aan. Herola en Hirvonen vormden daarachter een groep met Noorwegen 1 (Espen Bjørnstad/Jørgen Gråbak) en Noorwegen 2 (Espen Andersen/Magnus Krog) en dat trio kwam langzaam maar zeker dichterbij.

Met nog drie ronden te gaan kwamen de achtervolgers in de buurt, bij de voorlaatste wissel sloten ze aan. Het bleef vervolgens samen in de slotronde, op Yamamoto na. In de eindsprint kwamen Akito Watabe en Krog met elkaar in aanraking, waardoor ze allebei onderuit gingen. Opvallend genoeg werd Japan, wat achter Krog als vijfde over de streep kwam, gediskwalificeerd voor de actie. Hirvonen klopte Gråbak verrassend en schonk de Finnen de winst, Seidl kon door de valpartij voor hem nog de derde plek pakken.

De finish vanaf zo'n 45 seconden (Bron: YouTube)