Bloedmaan waarschijnlijk goed te zien maandag

Aanstaande maandag vindt in de vroege ochtend een totale maansverduistering plaats. Er is grote kans op opklaringen, zodat het spektakel waarschijnlijk goed te zien zal zijn. Wel is het koud buiten met temperaturen tussen -2 graden aan zee en -6 regionaal in het binnenland.

De nacht naar maandag verloopt op de meeste plaatsen droog. Aan de kust, vooral in het noorden, is een kleine kans op een enkel winters buitje. Het is wisselend bewolkt met waarschijnlijk in het binnenland bredere opklaringen dan in de kustgebieden. Landinwaarts is het ook het koudst met in het zuiden en oosten op veel plaatsen matige vorst. In de kustprovincies ligt de minimumtemperatuur tussen -2 en -4 graden.

Bloedmaan – supermaan
Normaal gesproken zien we ’s nachts een deel van de maan waar de zon op schijnt. Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. Iets na 3:30 begint een hap uit de maan te groeien en rond 5:40 uur is de maan geheel verduisterd. Direct zonlicht kan de maan dan niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt nog wel op de maan, waardoor ze een rode gloed krijgt. Dit noemen we bloedmaan.

De totale verduistering duurt ruim een uur. Vanaf circa 6:45 begint direct zonlicht weer op de maan te schijnen en rond 8:50 eindigt de maansverduistering. De maan is dan overigens in Nederland al net onder de horizon verdwenen. Omdat de maan relatief dicht bij de aarde staat mogen we deze maansverduistering ook ‘supermaan’ noemen.

Meer lezen over de bloedmaan? Neem eens een kijkje op het forum!