Rodelaarster Taubitz wint in zware sneeuwval, Tobi's verslagen op thuisbaan

Tijdens de World Cup rodelen in het Duitse Königssee, de eerste wedstrijden van 2019, heeft Julia Taubitz zaterdag haar tweede overwinning gepakt. De wedstrijd werd geteisterd door zware sneeuwval, wat voor hoogst ongebruikelijke uitslagen zorgde.

Bij de vrouwen stond de doorgaans weinig succesvolle Ekaterina Katnikova na één run aan de leiding. De Russische mocht vroeg naar beneden en profiteerde daar optimaal van. Haar meer ervaren landgenote Tatyana Ivanona zette de tweede tijd neer, plek drie was voor de jongste Oostenrijkse: qualifier Lisa Schulte.

Taubitz stond na één run op de zesde plek, maar was in run twee zeer indrukwekkend. Niemand kwam nog serieus bij haar in de buurt en de Amerikaanse Summer Britcher - negende na heat één - eindigde op 0,420 seconden als tweede.

Plek drie en een eerste podium ooit was er voor de 18-jarige Oostenrijkse Hannah Prock (+0,615), de dochter van rodellegende Markus Prock. De dochter van een andere legende, Viktoria Demchenko, kende een zware crash en kwam hard met haar hoofd tegen de rand van de baan. Ze was duidelijk bewusteloos, maar later bleek dat ze gelukkig alleen voor de zekerheid nog even naar het ziekenhuis werd gebracht.

World Cup-leidster Natalie Geisenberger stond na één run op een dramatische zestiende plek, maar wist zich nog op te werken naar plek acht. Daardoor kon ze Taubitz van het lijf houden in de strijd om plek één in het World Cup-klassement. 

Bij de dubbels wonnen Tobias Wendl en Tobias Arlt sinds 2009 álles op hun thuisbaan: zeven World Cup-wedstrijden en één WK. Daar kwam een einde aan, want landgenoten Toni Eggert en Sascha Benecken sloegen in run één al een groot gat. Daar konden de Tobi's nauwelijks meer iets aan doen en op 0,306 seconden werden ze tweede. Thomas Steu en Lorenz Koller uit Oostenrijk pakten op grote afstand (+0,832) de derde plek.

De wedstrijden zijn hier terug - en live - te zien.