Dumoulin kiest voor Giro: "Eigenlijk wilde ik alles op de Tour zetten"

Tom Dumoulin heeft zoals eerder bekendgemaakt gekozen voor de Giro d'Italia als hoofddoel. Later zal de Nederlandse kopman van team Sunweb aan de start komen van de Tour de France.

In Berlijn, waar Sunweb zich vandaag presenteerde aan de pers, werd bekend dat Dumoulin hetzelfde programma als afgelopen jaar zal rijden. Hij begint eind februari in de UAE Tour. Daarna doet de Nederlandse klassementsrenner mee aan Tirreno-Adriatico en Milan San Remo. Als laatste voorbereiding voor de Ronde van Italië komt hij aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. Dat betekent dat Dumoulin opnieuw niet aan de start komt van de enige Nederlandse klassieker de Amstel Gold Race.

"Eigenlijk wilde ik alles op de Tour zetten", vertelde Dumoulin vandaag bij de ploegvoorstelling aan de NOS. "Dat was ook al heel lang het plan in de ploeg, maar toen het parcours van de Giro en de Tour bekendgemaakt werd, heb ik een berichtje gestuurd naar de ploeg: zullen we het er toch niet nog één keer over hebben?"

"Ik was het liefst naar de Tour gegaan. Maar ik ga ook rekenen. Ik weet dat met dit Tour-parcours alles moet meezitten en dan kan ik de Tour winnen." In het parcours van de Ronde van Italië zijn drie individuele tijdritten opgenomen, terwijl in de Tour maar één individuele tijdrit op het programma staat.

"De Tour is de Tour, ja. Ook voor mij. Maar alles anders dan een eerste plaats gaat niks aan mijn carrière toevoegen... De Giro nog een keer winnen? Dat gaat wat toevoegen, dat zou echt heel gaaf zijn. Nog een keer tweede worden, of derde, vierde of vijfde in de Tour? Dat voegt niets meer toe."

"En ik heb geen zin om een heel jaar vol te focussen op de Tour, alles goed te doen, en dan derde te worden omdat het parcours me niet ligt. Dan is het een teleurstellend jaar. En dan ga ik terugkijken: shit, die Giro was toch wel een mooie kans geweest. En die heb ik laten liggen. Dat wilde ik gewoon niet"

Tom Dumoulin kiest voor de Giro ipv de Tour. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Tom Dumoulin kiest voor de Giro ipv de Tour. (PRO SHOTS/George Deswijzen)