Zilver en brons op WK kortebaan voor estafetteploegen, Heemskerk en 'Kromo' overtuigen

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou heeft Nederland de tweede finalesessie uitstekend geopend: op de 4x50 meter wisselslag bij de vrouwen was er verrassend brons voor Maaike de Waard, Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk.

4x50m wisselslag vrouwen
Op de Amerikaanse ploeg stond zoals verwacht geen maat. Olivia Smoliga, Katie Meili, Kelsi Dahlia en Mallory Comerford zwommen overtuigend naar het goud en deden dat zelfs in een nieuw wereldrecord van 1:42,38 minuten. Miyuki Takemura en Miho Teramura leken Japan naar een onoverbrugbare voorsprong op Nederland te zwemmen, maar nadat Kromowidjojo al flink wat goed had gemaakt op Ai Soma wist slotzwemster Heemskerk de Japanse Aya Sato nog te passeren. Nederland tikte zo in 1:44,57 als derde aan, vlak achter China.

100m rugslag mannen
De 100 meter rugslag bij de mannen beloofde een geweldige strijd te worden en dat werd het ook. Guilherme Guido keerde halverwege als eerste, maar de Braziliaan werd gegrepen door de vier favorieten. Daarvan was olympisch kampioen Ryan Murphy namens de VS het snelst: met 49,23 hield hij de Chinese wereldrecordhouder Xu Jiayu tot verdriet van het publiek 0,03 seconden achter zich. Kliment Kolesnikov ging er met 49,40 namens Rusland met het brons vandoor, enkele honderdsten voor uittredend wereldkampioen Mitch Larkin uit Australië.

200m vlinderslag vrouwen
Net als twee jaar geleden ging het tussen wereldkampioene Katinka Hosszu uit Hongarije en de Amerikaanse Kelsi Dahlia, die destijds zilver won. Nu leek ze na haar goud op de 4x50m wisselslag op weg naar nog een gouden medaille, tot Hosszu in de allerlaatste meters langszij kwam: met de aantik passeerde ze Dahlia en de Hongaarse pakte het goud in 2:01,60 minuten, 0,13 seconden voor Dahlia. Op grote afstand pakte Suzuka Hasegawa namens Japan het brons in 2:04,04.

100m schoolslag mannen
Cameron van der Burgh won in 2010 al eens de wereldtitel, waarna hij op de langebaan onder meer olympisch goud en zilver won, naast vele prijzen op de 50 meter. Acht jaar na zijn titel sloeg de Zuid-Afrikaan weer toe: na zijn kenmerkend snelle start hield hij stand en tikte hij aan na 56,01 seconden. Dat was nog net genoeg om de Wit-Rus Ilya Shymanovic (56,10) van het lijf te houden, terwijl de Japanner Yasuhiro Koseki in 56,13 het brons pakte. Arno Kamminga eindigde met 57,10 als zevende.

50m schoolslag vrouwen
Alia Atkinson heeft zich na twee opeenvolgende wereldtitels op de 100m schoolslag ook gekroond tot wereldkampioene op de 50m. De Jamaicaanse kortebaanspecialiste snelde naar een tijd van 29,05 seconden, ruim voldoende om de Litouwse Ruta Meilutyte (29,38) te kloppen. Brons was voor de Italiaanse Martina Carraro, die na 29,59 seconden aantikte.

200m vrije slag mannen
De Amerikaan Blake Pieroni heeft zijn eerste individuele wereldtitel binnen. Na WK-goud en olympisch goud op diverse estafettes, waaronder dinsdag op de 4x100m vrij, won hij woensdag goud op de 200m vrije slag. Pieroni vertrok erg snel en had een ruime voorsprong, maar de Litouwer Danas Rapsys - kersvers kampioen op de 400m - kwam aan het einde nog erg dicht in de buurt. Het was net niet genoeg: Pieroni tikte aan na 1:41,49 minuten en bleef Rapsys 0,29 seconden voor. Alexander Graham uit Australië werd met 1:42,28 derde en daar was het publiek niet zo blij mee, want hij hield de Chinees Ji Xinjie met 0,03 van het podium.

100m vrije slag vrouwen
Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo waren in de halve finales de enige twee die onder de 52 seconden doken: Heemskerk's 51,84 was de snelste tijd, Kromowidjojo benaderde dat met 51,95 seconden. De Chinese Zhu Menghui (52,04) en de Zweedse Michelle Coleman (52,18) waren verder de enige twee die serieus in de buurt konden blijven.

100m rugslag vrouwen
Katinka Hosszu, eerder op de dag al goed voor goud, won de vorige twee wereldtitels op de 100m rugslag en volgde de Amerikaanse Olivia Smoliga op. Beiden streden nu om het goud en het was Smoliga die haar titel eindelijk terug wist te pakken in 56,19 seconden. Hosszu leek het net als op de 200m vlinderslag bij het aantikken alsnog te doen, maar ze kwam nét tekort en pakte zilver in 56,26 seconden. Het brons werd in 56,74 gedeeld door de Britse Georgia Davies en de Australische Minna Atherton.

4x50m vrije slag gemengd
Jesse Puts en Stan Pijnenburg hielden Nederland keurig in de strijd, waarna het de beurt was aan de vrouwen, toch het sterkste deel van de Nederlandse ploeg. Dat bleek: Ranomi Kromowidjojo bracht Nederland volop in de race voor het brons en zelfs zilver, Femke Heemskerk maakte het met een ijzersterke race af en zwom Nederland naar zilver in 1:28.51 minuten. De winst was voor de ongenaakbare Amerikanen, die in 1:27,83 minuten een nieuw wereldrecord zwommen. Rusland pakte met 1:28,73 het brons.