Finland klopt aartsvijand Zweden in finale WK floorball

Finland heeft voor de vierde keer in de historie het wereldkampioenschap floorball gehouden, een soort mix tussen zaalhockey en ijshockey. In het Tsjechische Praag werd aartsrivaal Zweden in de finale met 6-3 verslagen.

Zweden en Finland domineren het WK al sinds het in 1996 elke twee jaar gehouden wordt: Zweden won acht keer, Finland pakte nu vier titels en alleen Zwitserland (1998) en Tsjechië (2004) haalden ook eens een finale. In de halve finales rekende Finland met 7-2 af met de Tsjechen, maar Zwitserland was bijzonder dicht bij een gigantische stunt: Zweden won de halve eindstrijd pas na een penaltyserie.

Het was de vierde wereldtitel voor Finland en dat was ook bijzonder voor één van 's werelds beste spelers ooit: de 41-jarige legende Mika Kohonen was er net als in 2008, 2010 en 2016 bij en vierde dus ook zijn vierde wereldtitel, hoewel hij dit keer wel wat minder in actie kwam.

Juha Kivilehto opende de score al na een handvol minuten voor de Finnen: hij tikte een pass binnen, zijn eerste WK-goal in zes jaar. Na vier minuten in de tweede periode was het opnieuw raak voor Finland: Peter Kotilainen ramde hard de 2-0 in het Zweedse doel. De voorsprong stond niet lang, want Alexander Galante Carlström sloeg in de powerplay de 2-1 tegen de touwen.

Vroeg in de derde en laatste periode trok Zweden de stand gelijk: Alexander Rudd schoot van flinke afstand op fraaie wijze raak. De Finnen op de tribunes waren even met stomheid geslagen, maar dat duurde niet lang: veteraan Kivilehto rondde een indrukwekkende aanval mooi af en tekende voor 3-2.

Kivilehto was niet de enige Fin die twee keer scoorde: Kotilainen ramde niet lang na de 3-2 vanaf de middellijn de 4-2 in de touwen. De Zweden stonden nog te treuren of ze kregen de volgende al om de oren: 5-2 dankzij Salo, die de bal keurig in de bovenhoek schoot.

Rudd kreeg met ruim vier minuten te gaan een kans om Zweden terug in de wedstrijd te helpen met een penalty en die ging raak: 5-3. Twee minuten later was het echter diezelfde Rudd die de bal verloor, waardoor de 6-3 gescoord kon worden door Sami Johansson, die daarmee in elke wedstrijd op het WK heeft gescoord.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)