Freestyleskiester Sildaru ook in halfpipe de beste, mogulskiërs openen seizoen

Freestyleskiester Kelly Sildaru heeft ook in de halfpipe laten zien de beste te zijn. De pas 16-jarige Estse wereldkampioene junioren won vorige maand al een World Cup-wedstrijd op de slopestyle, in het Amerikaanse Copper Mountain was ze dit weekeinde de beste in de halfpipe.

De regerend wereldkampioene junioren liet in de finale een score van 93,00 punten noteren en daarmee bleef ze de Canadese olympisch kampioene Cassie Sharpe voor. De derde plek was voor de Amerikaanse Brita Sigourney, die brons won op de Spelen van Pyeongchang, waar Sildaru wegens een zware blessure afwezig was.

Kelly Sildaru (Bron: YouTube)

De 22-jarige Amerikaanse wereldkampioen Aaron Blunck won de wedstrijd bij de mannen. Hij scoorde 96,25 punten en klopte zo de Nieuw-Zeelander Miguel Porteous, die wel zijn eerste World Cup-podium pakte. Tweevoudig regerend olympisch kampioen David Wise eindigde als derde, net voor de pas 17-jarige Nico Porteous - Miguel's broertje en winnaar van olympisch brons.

Aaron Blunck (Bron: YouTube)

In het Finse Ruka werd het seizoen geopend voor de mogulskiërs. Voor de mensen die het eigenlijk wel kennen, maar de naam 'moguls' even vergeten zijn: dat is de vorm van freestyleskiën waar men op de hobbelige pistes naar beneden raast, met onderweg twee verplichte sprongen.

Bij de vrouwen opende de nog altijd maar 20-jarige Française Perrine Laffont het seizoen met winst. Met 82,26 punten won de olympisch kampioene voor de Kazachse veterane Yulia Galysheva (81,48). De Amerikaanse tiener Tess Johnson pakte in het hoge Finse noorden de derde plek met 75,85 punten.

Perrine Laffont (Bron: YouTube)

Mikaël Kingsbury is bij de mannen al jaren veruit de beste en de olympisch kampioen begon dan ook maar weer eens met winst: zijn 50e in de World Cup. Met 88,14 punten was hij in de finale te sterk voor de Fransman Benjamin Cavet (86,45), die voor de twaalfde keer het podium haalde en nog altijd niet won. De 18-jarige Zweed Walter Wallberg werd met 82,38 derde, tot licht verdriet van de thuisfans: Jimi Salonen greep net naast een zeldzame podiumplek.

Mikaël Kingsbury (Bron: YouTube)