Rotterdam verlengt sloopregeling brommers, Amsterdam trekt subsidieplan terug

Zowel Amsterdam als Rotterdam zetten in op een schoner leefklimaat in de stad. In Rotterdam draait al een tijdje met succes een subsidieregeling voor bezitters van oude brommers: sinds maart 2017 konden eigenaren een subsidie aanvragen van 300 euro als zij hun oude tweewieler lieten slopen en overstapten op een schoner alternatief.

Wethouder Bonte (duurzaamheid): “De sloopregeling blijkt een succes. Al 1200 brommers werden dit jaar ingeleverd en nog zo’n 150 aanvragen zijn in behandeling. We stellen daarom extra subsidie beschikbaar om zo nog meer Rotterdammers de kans te bieden gebruik te maken van de regeling. En samen te werken aan minder overlast en een schone lucht.”

De gemeente Rotterdam heeft daarom besloten om de subsidieregeling met drie maanden te verlengen. Tot en met 1 maart 2019 kunnen mensen nog een beroep doen op de regeling, tenzij de twee ton die de gemeente extra heeft uitgetrokken, eerder op is.

Amsterdam
In Amsterdam daarentegen wordt de aangekondigde subsidieregeling, die in januari in zou moeten gaan, ingetrokken. De raadscommissie Mobiliteit vraagt zich af of de regeling wel effectief is. Zo moet er nog worden uitgezocht wat er met de te slopen voertuigen moet gebeuren en wie er überhaupt in aanmerking zou komen voor de subsidie.

De gemeente had initieel 1,3 miljoen euro voor het plan uitgetrokken. Per persoon kon er tot 750 euro worden aangevraagd om over te stappen op een schoner alternatief. Volgens AT5 zouden er vermoedelijk meer dan 2.000 mensen een beroep op de subsidieregeling kunnen doen.

In Amsterdam wordt, als het aan de gemeente ligt, op veel plaatsen de snorfiets verbannen naar de rijbaan. Tegen dit plan zijn 4661 bezwaren ingediend, die allemaal beantwoord moeten worden. De gemeente denkt dat dit jaar nog af te ronden.