[esports] uitslag Starcraft II WCS Global Finals

De Finse speler Joona "Serral" Sotala heeft vannacht een gigantische schok teweeggebracht in de wereld van esports. Op Blizzcon won de twintig-jarige zerg de finale van de WCS Global Finals met 4-2 van de Zuid-Koreaanse Protoss Kim "Stats" Dae Yeob, waarmee hij zichzelf tot wereldkampioen Starcraft II kan kronen.

De prestatie van Serral is ongekend: Zuid-Korea is altijd dominant geweest in het twintigjarige bestaan van de Starcraft-franchise en de esports rondom de game begon in Zuid-Korea. Serral is de eerste niet-Koreaanse speler in twintig jaar die het lukt om de finale van het wereldkampioenschap van zowel Brood War als Starcraft II te bereiken, en zelfs er in slaagt om die te winnen. 

Serral begon fantastisch aan de finale en kwam zelfs op een 3-0 voorsprong tegen Stats, die gebruik maakte van dubbel stargate die Serral telkens wist te counteren met swarm hosts. Stats slaagde er daarna in de strategie van Serral beter te counteren en kwam terug tot 3-2, maar in game 6 besloot Serral het roer helemaal om te gooien. Hij ging razendsnel naar de late-game units van zerg met corruptors en brood lords, en slaagde met kleine steken erin de economie van Stats ten val te brengen en zo de game naar zich toe te trekken.

Serral was al eerder oppermachtig tijdens zijn kwalificatie in de WCS Circuit: hij won alle vier de grote toernooien in Leipzig, Austin, Valencia en Montreal, en won ook al het toernooi GSL. vs the World waar zowel Zuid-Koreanen als foreigners meededen. Naast dat Serral geschiedenis heeft geschreven met deze overwinning kan hij ook 240.000 dollar aan prijzengeld op zijn bankrekening bijschrijven.