Vegetarische slager is geen slager

De vakbeurs voor de vleeswarenbranche, Slavakto, heeft in al haar wijsheid besloten dat De Vegetarische Slager geen slager is. 5 en 6 november vinden in de Jaarbeurshallen weer de Slagers Vak Tentoonstellingdagen plaats. Nieuw dit jaar is de wedstrijd 'De Leukste Slagerij' van Nederland. 

Toen De Vegetarische Slager twee weken geleden een uitnodiging kreeg om zich in te schrijven, twijfelden ze geen moment volgens directeur Jaap Korteweg. Hun winkel annex restaurant De Vleesch Lobby in Den Haag paste volgens hem volledig in het vereiste profiel. Nadat vorige week dinsdag de tussenstand bekend werd gemaakt voor de provincie Zuid-Holland, ging de Vegetarische Slager ruim aan kop met 3500 stemmen. Ergens ver daarachter volgde een slagerij uit Dirksland met 431 stemmen. 

Dat was het moment dat de organisatie van Slavakto ontdekte dat De Vleesch Lobby geen echt vlees verkocht, en dus ook niet tot de ambachtelijke slagers gerekend mag worden: "Anders kan een bakker of groenteman ook meedoen", aldus een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Slagers die zich beroepen op de definitie van Van Dale: een 'slagerij' is een 'winkel van een slager'. 

Jaap Korteweg zegt het heel jammer te vinden: "We verkopen dan weliswaar geen vlees van dieren, maar we verkopen wel plantaardig vlees. En dit is het nieuwe vlees. Daar kun je als vleessector niet meer omheen."