FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 september 2018

Belgische basketbalsters stunten bij WK-debuut en staan in halve finales

Speciaal voor onze Belgische vrienden: de basketbalsters van België zijn bezig aan een ongelooflijk WK. De Belgian Cats, want elke Belgische sportploeg moet een bijnaam hebben, debuteren in Spanje na vele mislukte pogingen eindelijk op het WK en dat gaat behoorlijk goed.

In de groepsfase begon België met ruime winst op Puerto Rico, waarna Japan na overtime nipt te sterk was. Onder leiding van Kim Mestdagh werd vervolgens ook Spanje verslagen in de derde en laatste groepswedstrijd, waardoor plaatsing voor de kwartfinales een feit was.

België, vorig jaar verrassend goed voor brons op het EK, speelde in de kwartfinales tegen Frankrijk, de nummer vier van de Spelen in Rio en winnaressen van olympisch zilver in Rio. België was echter niet onder de indruk en had van het begin af aan de touwtjes in handen.

Met 23 punten was het wederom Mestdagh die België aan de hand nam in het duel waarin ook de 37-jarige Belgische legende Ann Wauters - onder meer WNBA-kampioene in 2016 - haar steentje bij kon dragen. Frankrijk kwam in de slotfase nog aardig terug, maar België gaf nog een keer gas en een drietje van Marjorie Carpréaux in de buzzer zorgde voor de 86-65 eindstand.

In de halve finale neemt België het op tegen de Amerikaanse topfavorieten, die op een enkele uitzondering na vrijwel altijd het WK en de Olympische Spelen winnen. Spanje en Australië spelen de andere halve finale.

Basketballers Donar na verlenging uitgeschakeld in Champions League

Voor de basketballers van het Groningse Donar is de Champions League weer voorbij. In de tweede en voorlaatste kwalificatieronde werd de ploeg uitgeschakeld door het Zwitserse Fribourg.

In Groningen verloor Donar eerder met 67-72, waardoor de ploeg in Fribourg een achterstand goed moest maken. Dat zat er absoluut in: met acht seconden te spelen stond het 66-71 voor Donar, maar Teddy Gipson zag zijn schot om naar de derde kwalificatieronde te gaan afketsen op de ring.

Er was zo een verlenging nodig, waarin Fribourg net wat beter was: 79-77. Donar moet zo genoegen nemen met deelname aan de Europe Cup, waarin ze spelen tegen het Deense Bakken Bears, het Roemeense Steaua CSM Eximbank en een nog onbekende derde tegenstander.

Vliegtuig mist landingsbaan en eindigt in zee

Nabij Micronesië zijn tientallen passagiers aan de dood ontsnapt. Hun vliegtuig, een Boeing 737-800, miste de landingsbaan bij Pohnpei en eindigde even verderop in het water, maar op wat gebroken botten na kwam iedereen er naar omstandigheden goed vanaf.

Het ging om een vliegtuig van Air Niugini, de nationale maatschappij van Papoea Nieuw-Guinea. Daar kwam het vliegtuig dan ook vandaan op het moment dat de landing ingezet werd, volgens ooggetuigen op zeer lage hoogte.

Lokale vissers spoedden zich met hun bootjes direct richting het vliegtuig om de passagiers en bemanningsleden zo in veiligheid te kunnen brengen, met succes. Er waren naar verluidt elf bemanningsleden aan boord en 36 of 46 passagiers.

Meer ooggetuigenverslagen zijn hier te lezen.

Data 50 miljoen Facebookaccounts mogelijk ingezien na hack

Dankzij een lek hebben hackers mogelijk gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers in handen gekregen. Facebook heeft het lek inmiddels gedicht en de politie ingeschakeld. 

De zwakke plek zat in de profielpagina, waar gebruikers hun eigen profiel konden bekijken als bezoeker. Hierdoor konden de hackers zogenoemde 'tokens' in handen krijgen. Het lek ontstond al in juli 2017, toen Facebook de functie om video's te uploaden wijzigde. 

Mark Zuckerberg verklaarde tegenover CNBC: "Dit is een heftig veiligheidsprobleem, dat we erg hoog opnemen". Op dit moment wordt er onderzocht of de data van de getroffen gebruikers inderdaad is buitgemaakt en ook is de 'bekijk-als' functie voorlopig uitgeschakeld. 

90 miljoen gebruikers
50 miljoen gebruikers zijn uit veiligheidsoverwegingen uitgelogd en moeten verplicht opnieuw inloggen als zij weer van Facebook gebruik willen maken. Ook 40 miljoen gebruikers die het afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt van de bewuste functie zijn uitgelogd en moeten opnieuw inloggen voor ze weer gebruik kunnen maken van Facebook. 

Het is de zoveelste keer dat Facebook onder vuur ligt. Eerder dit jaar ging Cambridge Analytica failliet nadat het de gegevens van 85 miljoen Facebook-gebruikers in handen kreeg. 

Verstappen rekende niet op derde plek in tweede vrije training

Max Verstappen kende een zeer behoorlijke tweede vrije training voor de Grand Prix van Rusland. De coureur van Red Bull Racing eindigde na de tweede omloop, tot zijn eigen verbazing, op de derde stek.

"De derde plek is een beetje een verrassing, het ging beter dan verwacht", aldus de Nederlander na afloop. "De balans van de auto was goed. De banden zijn hier het lastigste punt: met hypersoft en ultrasoft waren de long runs, waar we ons meer op richten, niet eenvoudig. Dat moeten we nog analyseren. Maar de auto gedraagt zich prima en het is fijn dat we er vandaag goed bij zaten. We mogen niet klagen."

Morgenochtend volgt eerst nog een vrije training, waarna de kwalificatie van start gaat. Het is in elk geval zeker dat zowel Verstappen als ploeggenoot Daniel Ricciardo in het achterveld zullen starten, vanwege gridstraffen. Daardoor is nog niet duidelijk hoe het team de kwalificatie gaat aanvliegen.

Wat wel duidelijk is, is dat de banden snel zullen slijten tijdens de inhaalrace van zondag. "Het wordt niet heel eenvoudig. Als we de auto nog wat kunnen verbeteren, helpt dat. Normaal gesproken zijn we veel sneller dan de meeste teams, alleen Ferrari en Mercedes zijn sneller, dus een vijfde of zesde plaats moet te doen zijn."

Haas F1: Grosjean en Magnussen blijven

Romain Grosjean en Kevin Magnussen rijden in 2019 voor Haas F1. Het team heeft dit nieuws vrijdag, voorafgaand aan de vrije trainingen voor de Grand Prix van Rusland, wereldkundig gemaakt.

Donderdag suggereerde Guenther Steiner al, dat een beslissing over het komende seizoen snel gemaakt zou worden en dat is nu dus definitief bevestigd. "Voor een voorspoedige ontwikkeling van het team en onze wagen hebben we twee snelle en ervaren coureurs nodig, zoals Romain en Kevin. We hebben ons afgelopen jaar flink kunnen verbeteren, de onderhandelingen met de beide rijders zijn dan ook zeer vlot verlopen", liet hij weten.

Magnussen is dit seizoen de beste coureur van Haas F1 en pakte tot dusver 49 punten in het wereldkampioenschap. "Ik heb nog niet eerder in zo'n goede situatie gezeten als hier bij Haas", aldus de Deen. "Dit is een team van racers en we streven allemaal naar hetzelfde. We geloven in elkaar en dat is waarom we tot nu toe zoveel bereikt hebben."

In tegenstelling tot de contractverlenging van Magnussen lag een langer verblijf van Grosjean niet direct voor de hand. De Fransman begon zwak aan het seizoen, maar heeft zich inmiddels aardig kunnen herstellen met onder meer een vierde plaats in Oostenrijk en drie finishes in de punten. "Het is indrukwekkend om te zien wat we in korte tijd bereikt hebben en het maakt me trots dat ik vanaf het begin onderdeel geweest ben van dit team en te zien wat we in relatief korte tijd bereikt hebben. Ik ben blij dat ik langer mag blijven bij het Haas F1-team."

Mercedes domineert tweede vrije training Rusland

Tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Rusland hebben beide Mercedes-coureurs laten zien weer de boventoon te kunnen voeren. Lewis Hamilton eiste de eerste plek voor zich op en werd gevolgd door Valtteri Bottas. Max Verstappen completeerde de top drie.

Aan het begin van de vrije training was Verstappen nog even de snelste man op de baan, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de beide Mercedes rijders. Daniel Ricciardo deed het ook prima en pakte de vierde plaats. Toch zullen beide rijders van Red Bull Racing zondag vanaf het achterveld moeten starten, vanwege gridstraffen.

Sebastian Vettel werd uiteindelijk vijfde, maar spinde twintig minuten voor het verstrijken van de tijd. De Duitser kon zijn weg echter vervolgen.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Rusland:

# Rijder Team Tijd Band Ronden
1. L. Hamilton Mercedes 01:33.385 Hypersoft 35
2. V. Bottas Mercedes 01:33.584 Hypersoft 33
3. M. Verstappen Red Bull 01:33.827 Hypersoft 32
4. D. Ricciardo Red Bull 01:33.844 Hypersoft 37
5. S. Vettel Ferrari 01:33.928 Hypersoft 33
6. K. Räikkönen Ferrari 01:34.388 Hypersoft 31
7. S. Pérez Force India 01:35.122 Hypersoft 30
8. P. Gasly Toro Rosso 01:35.137 Hypersoft 28
9. E. Ocon Force India 01:35.147 Hypersoft 33
10. M. Ericsson Sauber 01:35.295 Hypersoft 35
11. K. Magnussen Haas 01:35.331 Hypersoft 33
12. C. Sainz Jr. Renault 01:35.341 Hypersoft 37
13. C. Leclerc Sauber 01:35.432 Hypersoft 32
14. N. Hulkenberg Renault 01:35.568 Hypersoft 35
15. R. Grosjean Haas 01:35.911 Hypersoft 35
16. B. Hartley Toro Rosso 01:36.024 Hypersoft 29
17. F. Alonso McLaren 01:36.074 Hypersoft 34
18. S. Vandoorne McLaren 01:36.617 Hypersoft 31
19. S. Sirotkin Williams 01:36.861 Hypersoft 39
20. L. Stroll Williams 01:37.001 Hypersoft 35

Tweede Formule 2-pole voor De Vries

Nyck de Vries heeft voor de tweede keer dit seizoen poleposition veroverd in de Formule 2. De Fries was de snelste tijdens de kwalificatie in de straten van het Russische Sochi.

Na de eerste runs stond De Vries nog op plek twee, achter George Russell. "Daarna hebben we alles kunnen optimaliseren", aldus De Vries, die er nog een beduidend snellere ronde dan Russell uit wist te persen. Uiteindelijk kwam Lando Norris er nog tussen, twee tienden achter De Vries en een kleine twee tienden voor Russell. De hoofdrace begint zaterdag om 15.45 uur Nederlandse tijd.

In de GP3 mag Richard Verschoor dit weekeinde weer in actie komen en hij kende een sterke vrijdag. De jongeling kwam in een auto van het Nederlandse MP Motorsport tot de achtste tijd. De eerste race in de GP gaat zaterdag om 09.15 uur Nederlandse tijd van start.

Van Dijk vraagteken voor topper Liverpool tegen Chelsea

Virgil van Dijk moet de kraker tegen Chelsea zaterdag wellicht aan zich voorbij laten gaan. De verdediger van Liverpool is geblesseerd.

Van Dijk was er woensdag al niet bij toen Liverpool op eigen veld met 1-2 van Chelsea verloor in de League Cup. Zaterdag om 18:30 uur ontmoeten beide teams elkaar opnieuw, maar dan in competitieverband. Jürgen Klopp liet vrijdag op de persconferentie weten dat de Nederlander sindsdien nog niet weer meetrainde met de groep.

"We moeten dus afwachten. Virgil is een speler van wereldklasse en het is niet goed om zo'n speler te missen", aldus de Duitser. Van Dijk liep vorig weekend tegen Southampton een ribblessure op. Behalve de verdediger waren Georginio Wijnaldum en Trent Alexander-Arnold er woensdag ook niet bij, maar zij zijn volgens Klopp zaterdag weer inzetbaar.

Liverpool is met achttien punten uit zes duels koploper in de Premier League. Manchester City en Chelsea speelden één keer gelijk en volgen daardoor op twee punten van The Reds. Chelsea kwam zondag niet langs West Ham United (0-0), waarna de Londenaren door een winnende goal van Eden Hazard midweeks dus wel van Liverpool wonnen.

NFL: Goff schittert in winst Rams op Vikings

In de NFL hebben de Los Angeles Rams ook hun vierde wedstrijd gewonnen. In het Los Angeles Memorial Coliseum werden de Minnesota Vikings over de knie gelegd, vooral door een ijzersterk spelende quarterback Jared Goff, die de wedstrijd van zijn leven speelde.

Beide ploegen scoorden één touchdown in het eerste kwart, maar vooral de tweede van de Rams was een fraaie: Goff gooide een verre pass richting Cooper Kupp, die een mooie catch maakte en voor 14-10 zorgde. Vikings-quarterback Kirk Cousins bereikte Aldrick Robinson voor een touchdown en dus kwamen de Vikings weer langszij.

Nog een touchdown van Kupp bracht de Rams weer naar de leiding, terwijl Goff niet veel later ook Brandin Cooks wist te bedienen voor alweer zijn vierde touchdown pass van de wedstrijd: 28-17. Een touchdown van Adam Thielen in het derde kwart gaf de Vikings nog wat hoop, maar dat werd door Robert Woods - na wéér een pass van Goff - de grond in geboord. De Rams wonnen uiteindelijk met 38-31.

De 23-jarige Goff eindigde het duel met vijf touchdown passes, één meer dan zijn beste wedstrijd tot donderdag. Met 465 yards verpulverde hij zijn hoogste aantal passing yards: dat stond op 355, vorig jaar tegen de Houston Texans. Met 26 van de 33 completed passes kwam Goff ook nog eens uit op 78,79%, dat deed hij alleen vorige week nog beter tegen de Los Angeles Chargers.

Rams - Vikings (Bron: YouTube)

PSV wil groeien als opleidingsclub voor Europese elite

PSV maakte bekend zwarte cijfers te noteren en dat was grotendeels te danken aan de verkoop van spelers. Toon Gerbrands omarmt die situatie.

De algemeen directeur sprak met het Algemeen Dagblad over de cijfers en de toekomst van de club. De Eindhovenaren verkochten spelers als Davy Pröpper, Andrés Guardado, Jetro Willems en Jürgen Locadia in het boekjaar 2017/18. Dat leverde onder de streep een nettowinst van 0,2 miljoen euro op. Dat viel iets lager uit dan verwacht, wat te maken had met de uitgekeerde kampioenspremies.

Voor het zevende opeenvolgende seizoen schrijft PSV dus zwarte cijfers, maar de vraag is hoe de Eindhovense club zelf de toekomst ziet. “De basis van PSV is een gebied van veertig vierkante kilometer rond Eindhoven”, vertelt algemeen directeur Toon Gerbrands vrijdag in gesprek met het dagblad. “Binnen die ruimte doen we heel veel dingen goed. Maar qua groei is het plafond wel bereikt. PSV heeft geen stadionplan zoals Feyenoord, onze volgende stap is internationaal.”

PSV gaat geen energie meer steken in het proberen te verkleinen van de kloof met de categorie van Europese topclubs. “Vorige week zaten we nog bij de bestuurstop van Barcelona”, geeft Gerbrands als voorbeeld het bezoek aan het Camp Nou aan, in het kader van de Champions League. “Dan hoor je: die gaan richting het miljard aan omzet. Wij kunnen volgend jaar voor het eerst aan honderd miljoen komen, mits we nog wat punten halen in de Champions League. Maar zelfs in zo'n recordjaar zou de verhouding PSV - Barcelona 1:10 blijven. Dan weet je genoeg.”

Gerbrands vindt dat PSV zich daarom moet manifesteren als één van dé opleidingsinstituten voor de absolute topclubs. Spelen op ‘etage veertien’ als Barcelona de achttiende verdieping is. “Clubs als Barcelona, Bayern, Manchester City, die hebben inmiddels ook door dat ze clubs als PSV nodig hebben om spelers door de tussenliggende etages te loodsen. Want talenten die meteen goed genoeg zijn voor level 18, die leiden ze zelf niet meer op.”

Europa aan leiding in Ryder Cup na eerste dag

In de strijd om de Ryder Cup staat Europa na de eerste dag met 5-3 voor tegen Amerika. In Parijs keek Europa na de fourballs tegen een 1-3 achterstand aan. In de middag won Europa al de vier partijen foursomes, waardoor het Europese team na dag één aan de leiding staat.

In de eerste vier partijen, die gespeeld werden volgens het fourballs-format, was Amerika goed begonnen aan de 42ste editie van de Ryder Cup. Alleen Tiger Woods wist, samen met Patrick Reed, geen punt te scoren voor de VS bij de fourballs. Bij die discipline spelen duo's ieder met een eigen bal en telt steeds het beste resultaat van de twee.

Bij de foursomes, de tweede duo-variant waarin paren met één bal spelen en om de beurt slaan, was Europa duidelijk te sterk voor Amerika. Geen enkele partij in de middag haalde de zeventiende hole in de Frans hoofdstad op de baan van Le Golf National.

Het was voor het eerst in de geschiedenis dat Europa alle vier de foursomes wint op de Ryder Cup. Zaterdagochtend gaat het weer verder in Frankrijk met de fourballs.

Van der Gaag over vertrek directeuren: "Dit lost niks op"

Het is crisis in Breda. NAC is vrijdag twee directeuren kwijtgeraakt en hoofdcoach Mitchell van der Gaag baalt enorm van de situatie.

Nadat de Brabanders eerder deze week door RKC Waalwijk werden uitgeschakeld in de KNVB Beker, meldde NAC vrijdagochtend dat technisch directeur Hans Smulders op non-actief is gezet. Daarom pakte algemeen directeur Justin Goetzee vervolgens uit eigen beweging zijn spullen. "Het is heel onwerkelijk allemaal. Ik ben net drie maanden bezig hier..." reageert Van der Gaag tegen Voetbal International.

"Ik ben zelf kritisch genoeg, maar dit lost niks op: op de korte termijn zéker niet. Dat heb ik ook gezegd. Ik heb mijn mening gegeven en verder kan ik weinig doen", aldus de coach. "Ik heb ook met de ervaren jongens apart gezeten om het erover te hebben. Kijk, wij zijn allemaal gehaald door Hans, en ze hebben het erover dat hij geen kwaliteit heeft gehaald. Dat zijn wij dus. Dat besef is er heus wel."

Door de bekernederlaag en de onrust bij de supporters was het een beladen week voor NAC en dus probeert Van der Gaag de druk weg te houden bij zijn spelers. De trainer vindt het opvallend dat Smulders moet vertrekken en hijzelf niet. "Ik ben ook verantwoordelijk. Ik zie wel mogelijkheden om het nog om te draaien en zal altijd doorgaan en nooit opgeven." NAC speelt zaterdag om 18:30 uur een thuiswedstrijd tegen PSV.

Jörgensen komt dichter bij Feyenoord-basis

Nicolai Jörgensen staat zondag nog niet in de basiself van Feyenoord, maar volgens Giovanni van Bronckhorst komt die dag wel steeds dichterbij.

"Hoe langer hij kan trainen en hoe meer speelminuten hij kan maken, hoe eerder hij klaar is voor een basisplek. Je ziet hem steeds sterker worden en stappen maken. Het moment van starten komt voor Nicolai steeds dichterbij", vertelt Van Bronckhorst op de officiële website van Feyenoord.

De Rotterdammers krijgen zondag Vitesse op bezoek en achter de naam van Sam Larsson staat nog een vraagteken. Hij kreeg vorig weekend tegen FC Utrecht een tik tegen zijn voet. "We moeten kijken hoe hij er morgen voor staat richting de wedstrijd tegen Vitesse. Ik heb keuze genoeg." Larsson, die net als Jörgensen niet speelde tegen Gemert, trainde vrijdag wel gewoon mee.

Feyenoord, momenteel derde in de Eredivisie, treft een Vitesse dat met veel blessures te maken heeft. Charly Musonda, Hilary Gong, Arnold Kruiswijk, Rasmus Thelander, Bryan Linssen en Martin Odegaard zijn niet fit, terwijl Maikel van der Werff niet mag meedoen wegens een schorsing. De Arnhemmers staan zevende met vier punten minder dan Feyenoord.

Zwitser Hirschi wint wegwedstrijd bij beloften op WK wielrennen

Marc Hirschi heeft de wegwedstrijd voor beloften bij het WK wielrennen op zijn naam geschreven. De 20-jarige Zwitser, die onlangs een contract getekend heeft bij Sunweb, reed in de afdaling weg bij Bjorg Lambrecht en Jaakko Hänninen en kwam solo aan in Innsbruck. In een sprintje om de tweede plaats was Lambrecht net iets sneller dan Hänninen.

Op ruim 50 kilometer van de aankomst, na de tweede passage over de klim naar Igls, nam Zwitserland de koers in handen. De Zwitsers zaten met vier man mee in een kopgroep van zeven. Ondanks dat de kopgroep een mooie voorsprong had opgebouwd ten opzichte van het peloton reden de Oekraïner Mark Padun en de Zwitser Patrick Müller weg uit de kopgroep op veertig kilometer van de streep.

Bij het ingaan van de slotronde had het tweetal een voorsprong van een halve minuut op het peloton, waar de Belgen aan het werk waren in dienst voor hun kopman Lambrecht. De Belgen slaagde in hun opzet en op zeventien kilometer werden ze dan ook bijgehaald.

Lambrecht, Hirschi en Hanninen bleken uiteindelijk de sterkste te zijn en reden weg op de laatste klim. De drie kwamen gezamenlijk boven en hadden en voorsprong van twintig seconden op de eerste achtervolgers. In de afdaling die volgde liet Hirschi zijn daalkwaliteiten zien. De 20-jarige Zwitser bouwde een mooie voorsprong op in de afdaling en hield die vast tot aan de meet. Voor Hirschi is dit zijn tweede grote overwinning, in juli won hij ook al het Europees kampioenschap op de weg voor beloften.

De Nederlanders deden nooit mee voor een medaille. Pacal Eenkhoorn was op de dertigste plaats de beste Nederlander op meer dan vijf minuten van de winnaar.

Koos Alberts (71) overleden

De volkszanger Koos Alberts (71) is overleden. Dat meldt zijn vrouw Joke Krommenhoek op Facebook. Hij was al enige tijd ziek en leed aan blaaskanker.

De laatste tijd verbleef de zanger op de verpleegafdeling van het ziekenhuis in Enschede. Na een operatie afgelopen augustus leek hij aan de beterende hand, maar er ontstonden toch weer complicaties waardoor hij op de intensive care kwam liggen. Na enige tijd werd hij weer overgeplaatst naar een verpleegafdeling, waar hij vandaag is overleden.

Zijn vrouw schrijft op Facebook "Vandaag hebben wij toch nog onverwacht afscheid moeten nemen van onze aller, allerliefste Koos. Onze grote kanjer die de afgelopen vijf weken heeft gevochten om deze wedstrijd te winnen. Hoe verdrietig was het voor ons om zijn strijd te zien. Deze wedstrijd heeft hij niet kunnen winnen. In het bijzijn van de kinderen, kleinkinderen en familie is hij rustig ingeslapen."

OM mag terrorismeverdachten langer vasthouden

Het Openbaar Ministerie (OM) mag de zeven terrorismeverdachten die donderdag zijn aangehouden langer vasthouden. De rechter-commissaris heeft vrijdag de inverzekeringstelling van de verdachten getoetst. Hij heeft geoordeeld dat deze rechtmatig is en dat aan alle regels is voldaan.

Dat geeft het OM de mogelijkheid de verzekeringstelling zondag te verlengen met nog eens drie dagen. De officier van justitie bij het landelijk parket zal de verdachten volgende week woensdag opnieuw voor de rechter-commissaris brengen en de inbewaringstelling vorderen voor de duur van twee weken. Het gaat dan om de eerste fase van de voorlopige hechtenis. De verdachten zitten in alle beperkingen, wat betekent dat zij alleen met hun advocaat contact mogen hebben.

In de periode van inverzekeringstelling is de politie begonnen met het verhoren van de verdachten en wordt onderzoek gedaan naar de in beslag genomen goederen. Bij de doorzoekingen van de woonadressen van de verdachten is beslag gelegd op aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten en 100 kilo kunstmest, mogelijk geschikt voor een autobom.

Nationale Taptoe spectaculair vernieuwd

De Nationale Taptoe brengt dit weekend een sterk internationaal programma in combinatie met een spectaculaire technische vernieuwing. Het statische decor dat Paleis Noordeinde verbeeldde, is vervangen door een immense LED-muur van 40 meter breed en 12 meter hoog. Het muziekevenement vindt plaats in Rotterdam Ahoy.

De LED-muur maakt het mogelijk om per showonderdeel van de show een geheel andere achtergrond te tonen en zo een specifieke sfeer te creëren. Daarmee krijgt de taptoe een gevarieerd en modern gezicht. De frisse ‘look and feel’ en de inhoud van het programma maken deze Nationale Taptoe aantrekkelijk voor jong en oud. Het karakter van een militaire taptoe blijft behouden. Tegelijkertijd zorgen gevarieerde optredens van orkesten, zang- en dansgroepen voor een levendig en indrukwekkend programma

Buitenlandse deelname
Naast de orkesten van de Nederlandse landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee en treedt het Nederlands Politie Orkest op. Uit het buitenland komen het wereldberoemde Drillteam van HM Kongens Garde en de spectaculaire groep Complete Drums uit Noorwegen. Bijzonder is ook de komst van de Japanse luchtmacht Central Band.

Voor een geheel andere sfeer zorgen het muziekkorps en de gymnasten van de brandweerbrigade uit Paris en de euphonium-virtuoos Steven Mead uit Engeland. Tijdens de zaterdagmiddagshow wordt hij vergezeld door 120 Nederlandse euphonium-spelers, in de leeftijd van 7 tot 70 jaar. Verder verlenen de Vocal Group Maze Voices en een dansgroep van Fabia’s Dance-center hun medewerking. Iedere show wordt besloten met een massale finale, waarin alle deelnemers de arena van Ahoy vullen.

Jeugdorkesten
De Nationale Taptoe telt 4 shows: vrijdagavond, zaterdagmiddag, zaterdagavond en zondagmiddag. Voorafgaand aan de taptoe is er steeds een optreden van jeugdorkesten. In totaal doen hier 12 orkesten aan mee, waarmee zo’n 300 jeugdige muzikanten hun show-kunsten laten zien. Anders dan voorgaande jaren is er dit jaar geen tv-registratie wordt er en ook geen DVD uitgebracht.

Tickets
Kijk voor het volledige programma en het bestellen van kaarten (à €17,50 tot €47,50) op de site van de Nationale Taptoe. Kaarten bestellen kan ook via www.ticketmaster.nl (tel: 0900-3001250), www.ntk.nl, Primerawinkels en voor aanvang van de show bij de kassa van Ahoy.

Nationale Taptoe spectaculair vernieuwd (Foto: defensie.nl)
Nationale Taptoe spectaculair vernieuwd (Foto: defensie.nl)

Celstraffen voor ramkraak Ici Paris

Twee mannen uit Utrecht zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor een ramkraak bij de Ici Paris in het winkelcentrum Leidsche Rijn in Utrecht in mei van dit jaar. De 26-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Zijn 18-jarige medeverdachte is veroordeeld tot een jeugddetentie van 9 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Ramkraak
De twee verdachten hebben met een auto, waarvan ze wisten dat deze gestolen was, de pui van de winkel geramd. Ze hebben een enorme schade aan het pand en de inboedel veroorzaakt. Voor de omwonenden, de eigenaar en het personeel van de winkel was het de tweede keer in twee weken dat ze werden geconfronteerd met een ramkraak op deze winkel. Na de ramkraak sloegen de twee op de vlucht voor de politie en zijn ze uiteindelijk met hoge snelheid gecrasht. Naast de ramkraak hebben zij zich ook schuldig gemaakt aan heling van de auto en kentekenplaten.

Straffen
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar de landelijke oriëntatiepunten voor een ramkraak. Bij een meerderjarige verdachte met een blanco strafblad wordt uitgegaan van 9 maanden. De 18-jarige – bekennende – verdachte was tijdens het plegen van de ramkraak nog minderjarig. Daarnaast blijkt uit de rapportage van de psycholoog dat hij licht verstandelijk beperkt is.

De rechtbank legt daarom 5 maanden van zijn straf voorwaardelijk op. Ook legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op, waaronder een behandeling en toezicht door de jeugdreclassering. In de zaak van de 26-jarige ziet de rechtbank redenen om een hogere straf op te leggen dan de oriëntatiepunten. De man heeft een strafblad en neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden.

Man overleden bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval aan de Dorpsstraat in Halle is een 32-jarige man uit ‘t Harde ernstig gewond geraakt en daarna in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval.

Het bedrijfsongeval gebeurde vanochtend rond 10.00 uur. Door nog onbekende oorzaak kwam de man onder een verreiker terecht. Politie en ambulance waren snel ter plaatse. Een traumahelikopter werd ook ingevlogen. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

Fortnite introduceert 'per ongeluk' boob physics

Je zal er de hele week al naar hebben uitgekeken, of het zal je compleet ontgaan zijn, maar het zesde seizoen van Fortnite is vandaag uit, zoals we al eerder berichtten. Seizoen 6 bevat nieuwe items, nieuwe locaties, nieuwe cosmetica en, jawel, de introductie van tettenphysics.

Een van de nieuwe skins in seizoen 6 heet Calamity, een cowgirl skin van het standaard vrouwelijke Fortnite personage. Wanneer je met deze skin de emote 'Jubilation' gebruikt, blijkt dat de boobs van Calamity niet zo statisch meer zijn als voorheen.

Ontwikkelaar van Fortnite, Epic Games, heeft hierop gereageerd en zegt dat het slechts een ongelukje was. "Dit is onbedoeld, gênant, en onachtzaam van ons om dit zo uit te geven. We zijn hard aan het werk om dit zo snel mogelijk te herstellen." En daar is Epic Games inderdaad mee bezig, want enkele emotes waarmee je de 'boob jiggle' aan het werk kan zien, zijn imiddels gedeactiveerd totdat het probleem gevonden is.

Het was altijd Epic Games zijn bedoeling om borsten niet te laten bewegen. Ondanks dat Fortnite draait om het klakkeloos uitmoorden van al het andere leven op een eilandje, zou dit zo zijn om de game geschikt te maken voor de 'jongere markt'. Het lijkt erop dat Epic Games een andere manier had gevonden om deze markt aan te spreken, maar zich blijkbaar toch bedacht heeft.

OM eist in hoger beroep 12 jaar cel voor 21 jaar oude moord

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen een 47-jarige man. Hij wordt ervan verdacht in 1997 de toen 47-jarige Pieter Teunissen uit Alkmaar te hebben beroofd en om het leven te hebben gebracht.

Op 31 augustus 1997 wordt het levenloze lichaam van Teunissen aangetroffen in een auto in Schagen. Teunissen vertrok een dag eerder vanuit zijn autobedrijf om een proefrit te maken met twee mannen, waaronder verdachte, die zich voordeden als potentiële kopers. Uit het dossier blijkt dat het tweetal het plan had om snel geld te verdienen. De mannen zouden bijna een uur met het slachtoffer hebben rondgereden.

Wurggreep
In de visie van het OM was het de verdachte die het slachtoffer vanaf de achterbank een groot gedeelte van de rit in een wurggreep heeft gehouden. Aan het einde van die rit zou het tweetal het inmiddels overleden slachtoffer van de inhoud van zijn portemonnee hebben beroofd. De mannen lieten de auto en het levenloze lichaam van het slachtoffer vervolgens achter.

Filippijnen
De medeverdachte werd kort na de gebeurtenissen aangehouden en veroordeeld. De verdachte die vandaag voor het gerechtshof moest verschijnen liet zich zes dagen na de moord uitschrijven uit Nederland en vertrok naar de Filippijnen. Hij werd in 1999 door de rechtbank bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Terugkeer naar Nederland
De verdachte verbleef lang op de Filippijnen, tot 25 januari 2016. Toen werd hij op initiatief van de Filippijnse autoriteiten als ongewenst vreemdeling het land uitgezet. Bij aankomst in ons land ging de verdachte in hoger beroep tegen het bij verstek gewezen vonnis uit 1999.

Ontlopen vervolging
De advocaat-generaal meent dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk om het leven heeft gebracht. Hij had immers tijdens de autorit op elk moment kunnen besluiten het slachtoffer los te laten. In hoger beroep acht het OM, na een wijziging van de tenlastelegging, doodslag gevolgd door diefstal en wederrechtelijke vrijheidsberoving bewezen.

De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal, verwijt de verdachte bovendien strafvervolging in Nederland te hebben willen ontlopen. “Door zijn handelen heeft verdachte blijk gegeven van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van een ander. […] Hij heeft er voor gekozen zijn leven al die jaren stilzwijgend en ongestraft voort te zetten in de kennelijke hoop dat hij ongestraft zou blijven.”

Zware gevangenisstraf
Gelet op de ernst van de feiten moet de verdachte wat het OM betreft dan ook een zware gevangenisstraf worden opgelegd. “Voor de nabestaanden is het verdriet immens groot en het verlies onherstelbaar. Ook na twee decennia roept het zoveel emoties op dat de nabestaanden te kennen hebben gegeven niet in staat zijn de zitting te kunnen bijwonen.”

Zware aardbevingen bij Sulawesi, grote schade gemeld

Het Indonesische eiland Sulawesi is vrijdag zwaar getroffen door meerdere aardbevingen. Daarbij is in elk geval één persoon om het leven gekomen en zijn zeker tien anderen gewond geraakt, maar de verwachting is dat die aantallen nog flink zullen oplopen.

De eerste beving vond rond negen uur 's ochtends (Nederlandse tijd) plaats en had een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. In de uren daarna volgden nog meer bevingen met een kracht tussen 4 en 6 op de schaal van Richter, waarna het noodlot kort na twaalf uur (NL) nog harder toesloeg.

Dit keer volgde een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter op slechts tien kilometer diepte, niet ver van de kust. De tsunamiwaarschuwing die werd afgegeven is weer ingetrokken, maar het probleem lijkt vooral de schade op het land te zijn.

Op eerste beelden uit Palu, een stad met ruim driehonderdduizend inwoners, is te zien dat veel gebouwen zijn ingestort. Het gebied kent verder ook veel bergen, waardoor er een grote kans is op aardverschuivingen.

September zesde te warme maand op rij

September is de zesde maand op rij die warmer dan normaal verloopt. De gemiddelde temperatuur komt in De Bilt uit op 14,9 graden tegen 14,5 normaal. De laatste serie van zes of meer te warme maanden op rij, was van februari tot en met november 2009. De zon scheen gemiddeld over het land circa 183 uur tegen 143 uur normaal. Met landelijk ongeveer 50 mm tegen 78 mm normaal was het vrij droog, maar in het Groene Hart was het juist kletsnat.

De Bilt telde maar liefst 16 warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) tegen 10 normaal. Op één dag kwam de temperatuur boven de zomerse grens van 25 graden uit tegen twee dagen normaal. In het noorden, noordwesten en zuidwesten kwam het niet tot een zomerse dag.

In het zuiden en oosten kwam het juist tot meerdere zomerse dagen. Maastricht kwam tot acht zomerse dagen en op 18 september werd zelfs een zeldzaam late tropische dag gehaald met exact 30 graden. Het was tevens de op twee na warmste Prinsjesdag sinds het begin van de metingen. Nabij Den Haag werd 23 graden gemeten.

Alweer een zonnige maand
Sinds februari is elke maand dit jaar nog zonniger dan normaal verlopen. Ook september wordt aan dit rijtje toegevoegd met landelijk gemiddeld 183 uur tegen 143 uur normaal. Net als afgelopen zomer was het in het westen en noorden minder zonnig dan in het zuiden en oosten. Zo komt het aantal uren zonneschijn in Den Helder op 158 uur uit. Maastricht was afgelopen maand de zonnestad van ons land met 206 uur zon. Daarmee was het in Maastricht zelfs de op vier na zonnigste september ooit gemeten!

September start met nachtvorst
De eerste drie weken van de maand verliepen warm, maar toch kon het in de nachten soms al goed afkoelen. Op de eerste dag van de meteorologische herfst had weerstation Twenthe de primeur om als eerste na de hoogzomer vorst op klomphoogte te registeren. Op 14 september kwam het opnieuw tot vorst aan de grond.

Vanaf 22 september werd het gevoelig frisser. Op de 23e kwam de temperatuur in De Bilt niet hoger uit dan 10,9 graden en daarmee was het zelfs de koudste 23 september ooit gemeten. In Deelen werd het niet warmer dan 10,8 graden. Ook de nachten werden een stuk kouder.

Op 25 en 26 september vroor het aan de grond opnieuw op de voormalige vliegbasis Twenthe. De 25e koelde het in Twenthe op klomphoogte zelfs af tot -2,8 graden en vroor het op meer plaatsen in het oosten en zuiden. Op normale waarneemhoogte kwam het daar nét niet tot vorst met +0,1 graad. Dit is de laagst gemeten temperatuur van deze maand. In De Bilt werd het 2,5 graden. Na een kleine opleving van de temperatuur op 27 september, met op veel plaatsen een warme dag, verloopt het slotweekend fris. Ook dan is kans op vorst aan de grond.

Droge maand verloopt juist kletsnat in Groene Hart
Gemiddeld over het land viel circa 50 mm tegen 78 mm normaal. In het Groene Hart viel veel meer regen met 162 mm in Benschop, 167 mm in Zegveld (Utrecht), 186 mm in Nieuwkoop en maar liefst 231 mm in Boskoop (Zuid-Holland)!

Een groot deel van deze septemberneerslag viel op 5 september. Forse regen- en onweersbuien trokken over de noordelijke helft van Zuid-Holland, het westen en noorden van Utrecht en het zuiden van Noord-Holland. Er viel 106 mm in Zegveld, 120 mm in Benschop, 130 mm in Nieuwkoop en maar liefst 178 mm in Boskoop. De laatste keer met een dergelijke hoeveelheid neerslag was op 28 juni 2014. In Alphen aan de Rijn viel toen 180 mm.

Ook op 3, 6, 7, 21, 22 en 23 september viel regionaal meer dan 20 mm. Op 6 september viel in Zoetermeer 33 mm en op Vlieland 41 mm. Op 21 september was het onstuimig door veel wind en buien met onweer en hagel. Op de Houtribdijk werd tijdelijk stormkracht gemeten, 9 Bft. Op grote schaal, vooral in de kustprovincies, kwamen zware windstoten voor. Op de Houtribdijk werd een zeer zware windstoot van 111 km/uur gemeten. Net ten westen van de Oosterscheldekering kwam zelfs een windpiek van 132 km/uur voor.

September zesde te warme maand op rij (Grafiek: Weeronline.nl)
September zesde te warme maand op rij (Grafiek: Weeronline.nl)

Dode man gevonden bij brandende bouwkeet

De recherche is een onderzoek begonnen naar de dood van een nog onbekende man. Hij werd vrijdagochtend door de brandweer gevonden tijdens het blussen van een brand in een bouwcontainer aan de Achtseweg Zuid, vlakbij Station Beukenlaan in Eindhoven.

Even na 03:00 uur kwamen er meerdere meldingen binnen over de brand. Getuigen die over de Achtseweg Zuid liepen zagen eerst wat rook bij de container, die wordt gebruikt als bouwkeet. Toen uit het niets de vlammen uit de container sloegen belden ze direct met 112. Tijdens het blussen van de brand vond de brandweer al gauw het lichaam van een overleden man. Hij lag buiten de keet, die door de brand verwoest was. Het is niet duidelijk wie het slachtoffer is en hoe hij om het leven kwam. Experts van de politie hebben vrijdagochtend uitgebreid sporenonderzoek gedaan bij de container. De precieze oorzaak van de brand moet nog worden achterhaald en alle opties staan daarbij open.

Terwijl de politie en de brandweer druk bezig waren op de Achtseweg Zuid kwam er even na 04:00 uur kwam een melding binnen van een brandje op het Kennedyplein. Twee beveiligingsmedewerkers van de NS hadden daar gezien dat een man een hoopje afval in brand had gestoken. Samen met agenten gingen ze naar hem op zoek. Even later vonden ze op een bankje bij een nabijgelegen bushalte een man die voldeed aan het signalement van de man die gezocht werd. Naast het bankje lag ook een hoopje afgebrand afval. Hij werd daarop als verdachte aangehouden voor de brand op het Kennedyplein. Het gaat om een 35-jarige man uit Eindhoven, een bekende van de politie. Onderzocht wordt of de man ook kan worden gelinkt aan de brand van de container op Achtseweg Zuid, waar hij vaker zou zijn gezien.

Dode man gevonden bij brandende bouwkeet (Foto: Politie.nl)
Dode man gevonden bij brandende bouwkeet (Foto: Politie.nl)

Vettel troeft Verstappen nipt af in eerste training Sochi

Sebastian Vettel en Max Verstappen zijn prima begonnen aan het weekeinde van de Grand Prix van Rusland. In de eerste vrije training liet de Duitser in zijn Ferrari de snelste tijd noteren in de olympische straten van Sochi, met Verstappens Red Bull op de hielen.

De vrije training begon met een race naar het einde van de pitstraat: vijf coureurs hebben een nieuwe motor, waaronder Verstappen, en de bijbehorende gridstraffen worden uitgedeeld op volgorde waarvan het nieuwe materiaal in gebruik is genomen.

Lando Norris won de race namens Fernando Alonso, wiens auto hij vrijdagochtend bestuurde. Daniel Ricciardo, Verstappen en de twee Toro Rosso's zullen achter de Spanjaard plaats mogen nemen op de startgrid van zondag.

Verstappen was op de hypersofts in deel één van de training ruim de snelste, waarna Vettel er in het tweede deel nog onderdoor ging, zij het met enkele honderdsten. Lewis Hamilton strandde op een paar tienden van het duo, maar reed wel op de softs.

Om 14.00 uur staat de tweede training op het programma in Sochi.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Rusland

# Rijder Team Tijd ronden
1.   S. Vettel Ferrari 1:34.488 19
2.   M. Verstappen Red Bull 1:34.538 22
3.   L. Hamilton Mercedes 1:34.818 23
4.   V. Bottas Mercedes 1:34.999 28
5.   D. Ricciardo Red Bull 1:35.524 11
6.   E. Ocon Force India 1:35.663 24
7.   K. Räikkönen Ferrari 1:35.696 19
8.   K. Magnussen Haas 1:36.196 21
9.   N. Hulkenberg Renault 1:36.274 18
10.   A. Giovinazzi Sauber 1:36.712 22
11.   R. Grosjean Haas 1:36.816 23
12.   P. Gasly Toro Rosso 1:36.944 25
13.   L. Norris McLaren 1:37.022 25
14.   C. Leclerc Sauber 1:37.054 24
15.   A. Markelov Renault 1:37.183 22
16.   S. Vandoorne McLaren 1:37.187 27
17.   N. Latifi Force India 1:37.206 24
18.   S. Sirotkin Williams 1:37.225 25
19.   B. Hartley Toro Rosso 1:37.944 28
20.   L. Stroll Williams 1:39.137 13

Obama bezoekt Amsterdam, DENK niet blij

Vier jaar na zijn eerste bezoek is Barack Obama vandaag opnieuw in Amsterdam. Hij is hier voor het 'Forward Thinking Leadership' congres in AFAS live, zo meldt AT5.

In 2014 was de toenmalig president een paar uur in de stad voordat hij naar een nucleaire top in Den Haag ging. Hij zette toen zijn helikopter op het Museumplein en bracht een bezoek aan het Rijksmuseum. 'A splendid location' noemde Obama het museum toen.

Of de voorganger van Donald Trump ook nu weer per helikopter de stad komt bezoeken is nog maar de vraag. Het is überhaupt onduidelijk of de Amsterdammer Obama te zien krijgt. De mensen die 1.000 euro over hadden voor een kaartje voor het congres krijgen in ieder geval een podiumgesprek met Obama voorgeschoteld. 

DENK niet blij
Dat de voormalig Amerikaans president Barack Obama in de stad is om een lezing te geven, is niet in goede aarde gevallen bij de lokale fractie van DENK. Op Twitter noemt duoraadslid Sheher Khan het 'ziek' en zegt hij dat Obama 'beter naar het strafhof in Den Haag kan gaan'.

De reden van de boosheid is het droneprogramma van Amerika dat tijdens het presidentschap van Obama verder werd uitgebreid. 'Dan vermoord je duizenden onschuldige Pakistanen met je droneprogramma en mag je dik cashen om over je misdaden te spreken.'

Khan is het hoofd van het fractiebureau van DENK en duoraadslid voor de partij. Hij sloot zijn tweet af met de hashtag 'warcriminal'. Zijn tweet is vervolgens geretweet door de lokale fractie van de partij die zijn uitspraken op die manier lijkt te onderschrijven.

60 werknemers Schiphol worden vervangen door informatiezuil

Schiphol gaat de komende tijd de informatiebalies op de luchthaven sluiten. Daardoor verliezen 60 mensen hun baan. De Telegraaf schrijft dat het personeel dit gisteren te horen heeft gekregen van Miriam Hoekstra, de directeur operations van Schiphol zo meldt AT5.

Volgens Schiphol heeft de reiziger tegenwoordig meer behoefte aan andere, online, communicatiekanalen. "Het werk van inlichtingen zal volgend jaar overgenomen worden door 24-uurs bereikbaarheid op WhatsApp en chat, selfservicepunten in de terminal en persoonlijke assistentie op afroep", aldus Schiphol tegenover de krant. 

Het personeel van de luchthaven is ondertussen woedend. "Schiphol zegt dat de balies niet meer nodig zijn vanwege de digitalisering, maar er staan altijd mensen aan de balie." Ook de FNV laat het er niet bij zitten. "De factor mens laat zich niet in alle gevallen uitschakelen. Dit zal nog een flinke discussie opleveren", aldus bestuurder Leen van der List in de Telegraaf. 

 60 werknemers Schiphol worden vervangen door informatiezuil (Foto: FOK! )
60 werknemers Schiphol worden vervangen door informatiezuil (Foto: FOK! )

MLB: Werper Sabathia kiest voor teamgenoot in plaats van half miljoen

De honkballers van de New York Yankees hebben in de MLB weer een ruime zege bij kunnen schrijven. Op bezoek bij de Tampa Bay Rays wonnen de Yankees met 1-12, waarbij de ogen vooral gericht waren op de zeer ervaren werper CC Sabathia.

De 38-jarige Sabathia koos tijdens het duel namelijk voor zijn teamgenoot, catcher Austin Romine, en niet voor een mogelijke contractbonus van een half miljoen dollar. Rays-werper Andrew Kittridge gooide in de zesde inning een bal tegen het hoofd van Romine en dat liet Sabathia niet zomaar gebeuren. Op het moment dat hij aan de beurt was kreeg Rays-catcher Jesus Sucre er van langs: Sabathia gooide de bal vol tegen diens been.

De werper van de Yankees werd voor die wraakactie direct uit de wedstrijd gegooid - en riep nog even een welgemeend 'die is voor jou, bitch!' richting Rays-dugout -  waardoor hij dit seizoen op 153 gespeelde innings blijft steken. Dat zijn er twee te weinig voor een bonus van een half miljoen dollar, die hij volgens zijn contract bij 155 gespeelde innings zou krijgen.

"Ik maak geen beslissingen op basis van geld, het leek me gewoon het juiste om te doen", aldus Sabathia na afloop. Yankees-manager Aaron Boone liet weten dat Sabathia komend weekeinde op bezoek bij de Boston Red Sox misschien nog wel twee innings mag werpen, om toch de bonus te halen. Een half miljoen dollar zou Sabathia krijgen bij 155, 165, 175 en 185 gespeelde innings.

Overigens hoeft de werper zich financieel ook geen zorgen te maken. Afgelopen winter kreeg hij nog een nieuw contract bij de Yankees, met een basissalaris van een slordige tien miljoen dollar.

Uitslagen MLB donderdag
Tampa Bay Rays - New York Yankees 1-12
Colorado Rockies - Philadelphia Phillies 5-3
New York Mets - Atlanta Braves 4-1
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 3-0
Minnesota Twins - Detroit Tigers 9-3
Kansas City Royals - Cleveland Indians 2-1
Seattle Mariners - Texas Rangers 0-2

Overvaller hobbywinkel meldt zichzelf na Opsporing Verzocht

Maandag 14 mei rond 17.50 uur overviel een man de hobbywinkel Pipoos op het Binnenwegplein in Rotterdam. De man meldde zich nadat de zaak met camerabeelden deze week verscheen in Opsporing Verzocht. De 47-jarige man uit Vlaardingen zit vast.

De medewerkster stond die bewuste dag rond 17.50 uur achter de kassa toen de verdachte de winkel binnenkwam. Hij liep direct naar de kassa en eiste dat het apparaat zou worden opengemaakt. Vervolgens pakte hij een groot mes en hield dit ongeveer 5 cm van het slachtoffer. Zij probeerde ondertussen de kassa open te maken, maar kreeg dit niet voor elkaar. Omdat de verdachte geïrriteerd raakte, probeerde hij uiteindelijk zelf de kassa te kraken met het mes.

Op dat moment vluchtte het slachtoffer naar het magazijn waar ook een collega van haar was. Vanuit die ruimte hoorden ze een hoop lawaai. Toen ze kort hierna gingen kijken, bleek de verdacht de winkel verlaten te hebben. Ze zagen dat de kassa omver was gegooid en alles van de balie op de grond lag. Er werd niets buitgemaakt.

Van Ark verbetert regels asbestverwijdering

Asbest op een veilige en gezonde manier weghalen kan nog beter dan nu gebeurt. Dat geldt ook voor de naleving van de asbestregels. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid past daarom een aantal regels aan om te komen tot een zorgvuldiger asbestbeleid.

Er komt meer ruimte voor innovatie zodat er sneller nieuwe goedgekeurde en gezonde beschermingsmanieren gebruikt kunnen worden door werknemers om asbest te verwijderen. De staatssecretaris geeft ook meer duidelijkheid over de rolverdeling van verschillende toezichthouders. En ze loopt bestaande asbestregels na om deze, waar nodig, te verduidelijken of aan te scherpen. Deze drie aanpassingen horen bij een reeks verbeteringen die Van Ark in samenspraak met partijen in en buiten de asbestsector verder uitwerkt. Dat schrijft ze vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief staat ook wat zij wanneer aanpast.

“Werken met asbest mag nooit ten koste gaan van de veiligheid en gezondheid van werknemers. De bescherming van werknemers is gelukkig de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan. Maar het kan nog veel beter en zorgvuldiger. Sommige regels verdienen een aanscherping, terwijl andere misschien weer té strikt zijn,” zegt Van Ark. “Daardoor kan asbest saneren onnodig duur en tijdrovend worden. Dat moeten we zien te voorkomen. Want asbest is gevaarlijk en moet uiteindelijk wel gewoon verwijderd worden, op een gezonde manier.”

Voor staatssecretaris Van Ark staat de gezondheid van werknemers centraal. Daarom maakt zij het mogelijk om sneller en vaker wetenschappelijke kennis over asbestrisico’s uit te uitwisselen. TNO krijgt daar een centrale rol in. Dat biedt een betere bescherming van werknemers en bedrijven die met asbest werken of asbest laten verwijderen.

Inzet werkbak aan hijskraan bij asbest
Ook meldt de staatssecretaris dat er meer ruimte komt om bijzonder lastig bereikbare daken te saneren met werkbakken aan hijskranen. Wel moeten werknemers dan met extra veiligheidsaanlijning gaan werken, moeten weersomstandigheden gunstig zijn en moeten werkgevers voor elke keer dat zij een werkbak willen inzetten een gecertificeerd veiligheidskundige vooraf om een oordeel vragen. “Dit is een hoge uitzondering. Tijdelijk en onder zeer strenge aanvullende voorwaarden. Werkbakken aan hijskranen brengen namelijk grote risico’s met zich mee. Maar asbest in verweerde daken laten zitten, is ook risicovol voor de gezondheid. Dat is de afweging die ik heb gemaakt,” zegt Van Ark.

Van Ark verbetert regels asbestverwijdering (Afbeelding: Rijksoverheid.nl)
Van Ark verbetert regels asbestverwijdering (Afbeelding: Rijksoverheid.nl)

L&D Amsterdam pakt leiding in Holland Series

De honkballers van de L&D Amsterdam Pirates zijn de Holland Series begonnen met een thuiszege. Op Sportpark Ookmeer werd Curaçao Neptunus met 8-2 verslagen in het eerste van maximaal zeven duels om de landstitel.

De Amsterdammers namen in de eerste inning al een 4-1 voorsprong, waarna de Rotterdammers geen comeback meer op poten konden zetten. In de vierde inning scoorden ze een run en werd het 4-2, maar daar bleef het bij voor de bezoekers, die Kevin Kelly speciaal voor de Holland Series uit Italië terug hebben gehaald.

KPN en VodafoneZiggo moeten netwerk openstellen

KPN en VodafoneZiggo moeten allebei hun vaste netwerk openstellen voor andere aanbieders. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access. Deze regulering gaat in per 1 oktober 2018.

Henk Don, bestuurslid ACM: ‘We zien dat deze twee partijen gezamenlijk dominant zijn op de markt. Daarmee zouden ze die positie kunnen gebruiken om in stilzwijgende afstemming bijvoorbeeld prijzen voor consumenten te verhogen of voorwaarden in hun voordeel aan te passen. Omdat zowel KPN als VodafoneZiggo die mogelijkheden heeft, vindt de ACM het eerlijk om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie. Op deze wijze kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven. Zo blijft er voldoende concurrentie op de retailmarkten met meer keuze en goede tarieven.‘

Wat verandert er
Voorheen hadden alternatieve aanbieders zonder eigen vast netwerk alleen toegang tot het netwerk van KPN. Zij kunnen nu ook via het vaste kabelnetwerk van VodafoneZiggo internet-, televisie- en vaste telefoondiensten aanbieden. Voor KPN zijn de nieuwe regels lichter dan voorheen. Zo mag KPN in gebieden met glasvezel, toegang tot koper uitfaseren. Uiteraard stelt de ACM hieraan wel voorwaarden, om ervoor te zorgen dat andere aanbieders die gebruik maken van het netwerk van KPN effectief kunnen blijven concurreren.

Zorgen voor voldoende concurrentie
De ACM stelt in haar marktanalyse vast dat op de markt voor vaste netwerken KPN en VodafoneZiggo zonder regulering gezamenlijk aanmerkelijke marktmacht hebben. KPN en VodafoneZiggo hebben een gelijkwaardige positie op de telecommarkt met elk een eigen vast- en een mobiel netwerk. Hun marktmacht stelt hen in staat om alternatieve aanbieders van de markt te weren en vervolgens te hoge retailprijzen voor eindgebruikers te hanteren. Om te zorgen voor voldoende concurrentie op de markt, heeft de ACM besloten tot regulering.

Effecten voor consumenten
Voordat consumenten daadwerkelijk iets merken van de effecten van regulering van de kabel is nog een aantal stappen in het proces nodig. Allereerst moet VodafoneZiggo een referentieaanbod opstellen en tarieven voor de toegang voorstellen. Vervolgens is er ruimte voor onderhandeling over het tarief en het referentieaanbod met andere aanbieders. Als zij concrete plannen hebben om diensten aan te bieden via het netwerk van VodafoneZiggo, moet VodafoneZiggo het netwerk daarvoor geschikt maken. Naar verwachting is dat in de loop van volgend jaar gereed.

Gevolgde procedure
Het marktanalysebesluit is volgens een zorgvuldige procedure tot stand gekomen. Eind februari 2018 konden belanghebbenden een zienswijze indienen op een conceptversie van de marktanalyse. In totaal hebben achttien marktpartijen van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. De ACM heeft de zienswijzen van marktpartijen en haar reactie daarop in het besluit verwerkt. Op een aantal punten heeft dit tot aanpassing van het besluit geleid. Eind juli heeft de ACM het ontwerpbesluit marktanalyse inclusief de zienswijzen van marktpartijen aan de Europese Commissie voorgelegd. Eind augustus is de Commissie met enkele opmerkingen akkoord gegaan met het besluit.

WK wielrennen: Afrika in 2025, Vlaanderen in 2021

Wereldwielerbond UCI heeft tijdens het WK wegwielrennen in Innsbruck flink wat volgende WK's toegewezen, iets wat doorgaans niet allemaal tegelijk gedaan wordt. Het beste nieuws voor Nederland: het WK BMX van 2021 wordt gehouden op de baan van Papendal, al jaren deel uitmakend van de Supercross World Cup.

Het WK wegwielrennen gaat volgend jaar naar het Britse Yorkshire, dat was al bekend. Voor daaropvolgende jaren lag het allemaal nog open, maar daar is nu meer duidelijkheid over. Het Zwitserse Aigle, thuisbasis van de UCI, zal het WK in 2020 organiseren in de kantons Vaud en Valais. In 2021 staat het WK op het programma in Vlaanderen, vermoedelijk met Leuven als thuisbasis.

In 2024 wordt dan wederom in Zwitserland om de wereldtitels gestreden, dit keer in het Duitstalige deel van het Alpenland. Het potentieel beste nieuws gaat echter over 2025: de UCI heeft laten weten dat Afrika dan het WK voor de eerste keer mag organiseren. Om welk land (of landen) het gaat maakte men nog niet bekend, maar Marokko en Rwanda zijn volgens de voorzitter van de Afrikaanse wielerbond de voornaamste kandidaten. Wielerfans hopen op Rwanda, waar tijdens de nationale ronde elk jaar vele duizenden mensen langs de weg staan te feesten.

Ook drie WK's mountainbiken hebben een organisator gevonden. In 2021 strijden de dames en heren in het Italiaanse Val di Sole om de wereldtitels, een jaar later trekt men naar het Franse Les Gets en in 2024 staat Vallnord Pal Arinsel in Andorra op het programma. Het WK baanwielrennen van 2021 gaat tot slot naar Ashgabat in Turkmenistan. Daar staat een in 2014 gebouwde wielerbaan, die vorig jaar gebruikt werd tijdens de Asian Indoor and Martial Arts Games (AIMAG).

Visser: 'Stop industriële versplintering'

Meer intensieve Europese samenwerking op Defensiegebied is volgens Staatssecretaris Barbara Visser zowel noodzakelijk als haalbaar. Door krachten te bundelen zijn Europese lidstaten beter in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor vrede en veiligheid. "We dienen nauwer en intenser samen te werken dan ooit tevoren, om zo efficiënt mogelijk te zijn en de beste waar voor ons geld te krijgen.". Daarvoor moet een eind komen aan de industriële versplintering in Europa.

Visser zei dat vanmorgen tijdens de opening van de informele bijeenkomst van het Europees Defensie Agentschap (EDA). De directeuren van de Defensie Materieel Organisaties van de Europese lidstaten kwamen bijeen op het Marine Etablissement in Amsterdam.

Europa heeft te maken met nieuwe en steeds veranderende dreigingen. Ook politieke ontwikkelingen, zoals een nieuwe regering in de Verenigde Staten, Rusland dat steeds assertiever optreedt en Groot-Brittannië dat de EU verlaat, hebben invloed op de internationale samenwerking. Het zijn allemaal redenen voor het aanbreken van een nieuw tijdperk van Europese defensiesamenwerking.

Verder kijken dan nationale belangen
Door nationale plannen voor projecten met elkaar te delen worden ambities en verwachtingen gestroomlijnd. Investeringen, industrieën en nationale plannen moeten aan elkaar worden gekoppeld. "Alleen als we verder kijken dan alleen onze nationale belangen is een gemeenschappelijke visie op de veiligheid van Europa binnen handbereik", aldus Visser.

Een ander belangrijk thema in Amsterdam was "slimme inkoop". Het idee ging over innovatieve methoden voor het stellen van eisen, flexibelere aanbestedingen en beter gebruik van Europese fondsen. De bijeenkomst moet leiden tot meer samenwerking op het gebied van capaciteitenontwikkeling binnen de bestaande EU-defensie-initiatieven.

Visser: 'Stop industriële versplintering' (Foto: Defensie.nl)
Visser: 'Stop industriële versplintering' (Foto: Defensie.nl)

Vegetarische slager is geen slager

De vakbeurs voor de vleeswarenbranche, Slavakto, heeft in al haar wijsheid besloten dat De Vegetarische Slager geen slager is. 5 en 6 november vinden in de Jaarbeurshallen weer de Slagers Vak Tentoonstellingdagen plaats. Nieuw dit jaar is de wedstrijd 'De Leukste Slagerij' van Nederland. 

Toen De Vegetarische Slager twee weken geleden een uitnodiging kreeg om zich in te schrijven, twijfelden ze geen moment volgens directeur Jaap Korteweg. Hun winkel annex restaurant De Vleesch Lobby in Den Haag paste volgens hem volledig in het vereiste profiel. Nadat vorige week dinsdag de tussenstand bekend werd gemaakt voor de provincie Zuid-Holland, ging de Vegetarische Slager ruim aan kop met 3500 stemmen. Ergens ver daarachter volgde een slagerij uit Dirksland met 431 stemmen. 

Dat was het moment dat de organisatie van Slavakto ontdekte dat De Vleesch Lobby geen echt vlees verkocht, en dus ook niet tot de ambachtelijke slagers gerekend mag worden: "Anders kan een bakker of groenteman ook meedoen", aldus een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Slagers die zich beroepen op de definitie van Van Dale: een 'slagerij' is een 'winkel van een slager'. 

Jaap Korteweg zegt het heel jammer te vinden: "We verkopen dan weliswaar geen vlees van dieren, maar we verkopen wel plantaardig vlees. En dit is het nieuwe vlees. Daar kun je als vleessector niet meer omheen."

Opstandige Ould-Chikh 'neukte moeder en vrouw fysio Benfica'

Benfica blijft erbij dat de club een goede reden had om in het voorjaar van 2017 het contract van Bilal Ould-Chikh te ontbinden.

De FIFA oordeelde onlangs dat Benfica onjuist handelde en 3,5 miljoen euro ter compensatie moet betalen. De club uit Lissabon heeft echter een waslijst aan argumenten om het vertrek van Ould-Chikh te rechtvaardigen. Het eerste incident met de 21-jarige aanvaller, die in de zomer van 2015 bij Benfica ging spelen, was in november 2015. Hij bestuurde toen in Frankrijk met 230 kilometer per uur een auto, zonder rijbewijs.

Tijdens het tweede seizoen liep het wangedrag van de nu clubloze Ould-Chikh pas echt uit de hand, aldus Benfica. Hij arriveerde op het trainingscomplex met overgewicht en ondanks een streng regime werd hij alleen maar zwaarder. Eind juli mocht de medische staf niet checken wat er aan de hand was toen hij klaagde over rugpijn. Twee dagen later verliet hij even de training en weigerde hij zich te laten wegen.

In de week die volgde bleef het voormalige talent van FC Twente zich misdragen. Zo maakte hij samen met teamgenoot Adel Taarabt trainingsoefeningen belachelijk en stelde hij dat Portugal een 'waardeloos land' is met 'waardeloze mensen'. Bovendien kwam hij tweemaal bijna een halfuur te laat op de training en de tweede keer mocht hij niet meer meetrainen.

Enkele dagen later maakte hij fysiotherapeut Hugo Zagalo uit voor 'son of a bitch' en 'faggot'. "Jij verlaat je werk om acht uur 's avonds en verdient niets. Ik ben rijk en werk maar twee uur per dag. Ik neuk je vrouw en je moeder", zou Ould-Chikh volgens Benfica hebben gezegd. De aanvaller ging in 2017 bij FC Utrecht spelen, maar ook dat werd geen succes. Hij werd door Jean-Paul de Jong weggestuurd van de training en vorige maand gingen beide partijen uit elkaar.

Of de opstandige eeuwige puber daadwerkelijk de moeder en vrouw van de fysio geneukt heeft zullen we waarschijnlijk niet weten, maar we hebben wel een vermoeden.

AC Milan grijpt weer naast overwinning

AC Milan heeft weer geen drie punten gepakt in de Serie A. De bezoekers uit Milaan zagen Empoli in de tweede helft langszij komen.

In het Stadio Carlo Castellani begon Milan nog wel goed aan het duel en in de tiende minuut kwamen de Rossoneri op voorsprong. Na een aanval over de linkerflank werd een voorzet niet goed weggewerkt door de thuisploeg en kreeg Lucas Biglia de bal voor zijn voeten. De ervaren Argentijn schoot 'm hard in de bovenhoek: 0-1.

Empoli creëerde vervolgens ook een aantal kansen; Antonino La Gumina en Francesco Caputo vonden allebei Gianluigi Donnarumma op hun weg. In de tweede helft probeerde Milan wel op zoek te gaan naar een tweede goal, maar de gastheer kwam langszij. Opnieuw speelde Biglia een rol bij het doelpunt.

De maker van de openingstreffer ging volgens de arbiter in het strafschopgebied in de fout tegen Francesco Caputo, die vervolgens zelf achter de bal ging staan. De Italiaan gaf Donnarumma van elf meter geen kans met een feilloze poeier. In de slotfase stuitte Suso meerdere keren op Empoli-doelman Pietro Terracciano, waardoor het 1-1 bleef.

AC Milan staat daardoor pas op één overwinning in de eerste vijf competitieduels van dit seizoen. Het team van coach Gennaro Gattuso heeft een wedstrijd minder gespeeld, omdat de wedstrijd tegen Genoa werd uitgesteld vanwege het brugdrama in Genua. Komende zondag gaan de Milanezen op bezoek bij Sassuolo.

Uitslagen Serie A donderdag
Empoli - AC Milan 1-1
SPAL - Sassuolo 0-2

Nederland onder 17 verplettert Liechtenstein in EK-kwalificatie

De voetballers van Nederland onder 17 zijn keurig begonnen aan het verdedigen van hun dit jaar veroverde Europese titel. In de eerste wedstrijd van de eerste kwalificatiegroep werd Liechtenstein met 10-1 aan de kant gezet.

Naoufal Bannis (Feyenoord) opende de score na elf minuten, Dirk Proper (N.E.C.) verdubbelde de voorsprong nog geen tien minuten later, vrijwel gelijk gevolgd door de 3-0 van Ajacied Brian Brobbey. In het Zweedse Uddevalla nam de ploeg van bondscoach Peter van der Veen even rust, maar in de paar minuten voor rust ging men er nog eens tegenaan: Jayden Braaf (Manchester City) tekende voor de 4-0, Ki-Jana Hoever (Liverpool) trapte een vrije trap binnen en Brobbey maakte dan ook nog eens 6-0.

Nederland stoomde ook in de tweede helft weer lekker door, te beginnen met de 7-0 vanuit een door Bannis benutte strafschop. Hoever krulde de bal na een fraaie actie tegen het net, waarna Jaymillio Pinas (Ajax) voor de 9-0 tekende. Volgens Van der Veen werd het daarna wat slordiger, maar dat kon hij wel accepteren, zeker toen Mohamad Taabouni (AZ) de dubbele cijfers op de borden bracht.

De bij 1899 Hoffenheim spelende Melayro Bogarde, neefje van, zorgde dan nog even voor een domper. Hij was wellicht bang dat Liechtenstein nog terug zou komen en duwde zijn tegenstander omver in het zestienmetergebied. Yannick Allaart mocht aanleggen en passeerde Oranje-keeper Calvin Raatsie: 10-1, tot ergernis van Van der Veen, met name vanwege de gele kaart van Bogarde. "Dat kan je later nog opbreken."

Nederland speelt zondag tegen Montenegro, waarna Zweden woensdag de tegenstander is. De nummers één en twee in de groep gaan naar de beslissende kwalificatieronde.

Den Haag pionier voor aardgasvrije wijk

Gemeente Den Haag gaat als pionier aan de slag om de wijk Bouwlust/Vrederust van aardgas naar schone energie te krijgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft uit tal van aanvragen uit het hele land gekozen voor onder andere deze wijk. In samenwerking met bewoners wordt eerst een wijkenergieplan gemaakt.Het uitgangspunt van een wijkenergieplan is dat het duurzaam en betrouwbaar voor de bewoners moet zijn.

Wethouder Liesbeth van Tongeren: “Ik ben erg blij dat Het Rijk ons als pionier gaat ondersteunen in het Rijksprogramma. Den Haag heeft een bijdrage van 4,8 miljoen aangevraagd. Hiermee zetten we een grote stap om de eerste woonwijk in Den Haag aardgasvrij maken. Om het succesvol te maken is het essentieel bewoners goed te betrekken bij het hele proces. Zodat zij goed betrokken en geïnformeerd zijn. Dus we gaan nu eerst in overleg met de bewoners.”

Eerder deze week kondigde de wethouder aan dat zij begin 2019 met de bewoners, woningcorporaties en energiebedrijven heldere afspraken wil maken over hoe bewoners mee kunnen denken en hoe ze goed, tijdig en eerlijk worden geïnformeerd. De gemeente Den Haag heeft 4,8 miljoen aangevraagd om de wijk Bouwlust/Vrederust aardgasvrij te maken. De komende jaren gaat de gemeente aan de slag om woningen en bedrijven in tien ‘Groene Energie Wijken’ over te helpen stappen op schone energie.

Totstandkoming selectie
Het ministerie van BZK heeft van 75 gemeenten een plan ontvangen voor deelname aan het programma Aardgasvrije Wijken. Met het programma wil het ministerie met zogeheten proeftuinen de kennis vergroten over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken. Een Rijksadviescommissie heeft een selectie gemaakt.

Gemeente Den Haag heeft tweeaanvragen ingediend: voor Bouwlust/Vrederust en de Vruchtenbuurt. ”Jammer dat de Vruchtenbuurt geen bijdrage ontvangt voor hun initiatief Warm in de Wijk. Als er voor 2019 een rijksbijdrage beschikbaar komt voor proeftuinen met aardgasvrije wijken, zet ik mij in voor weer een mooi Haags project.” , aldus Van Tongeren.

In één jaar tijd 1250 keer drugs in het verkeer

Vanaf juli 2017 geldt nieuwe wetgeving voor drugs in het verkeer. Tot juli 2018 zijn 1250 zaken bij Parket CVOM binnengekomen. Vanaf begin 2018 brengt het verkeersparket van het OM deze drugs-in-het-verkeer-zaken naar zittingen in het hele land. In het eerste jaar (tot juli 2018) zijn zo'n 250 zaken door de rechter behandeld.

De strafeis van het OM is bij drugs in het verkeer stevig. Voor enkelvoudig gebruik van bijvoorbeeld cannabis eist het OM geldboetes van 850 euro én een half jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Bij combinatiegebruik (twee soorten drugs of drugs met alcohol) wordt een taakstraf geëist en een ontzegging van meerdere maanden van de rijbevoegdheid.

In veel van de 250 behandelde zaken gaan rechters op hoofdlijnen mee met de strafeis van het OM. Er worden veel hoge boetes en ook taakstraffen opgelegd en vaak wordt de rijbevoegdheid voor een aantal maanden ontzegd, soms (deels) voorwaardelijk met een proeftijd van een maximaal 3 jaar

Veel combinatiegebruik
Van de 1250 binnengekomen zaken ging het in bijna de helft (600) van de gevallen om combinatiegebruik. Dat kunnen meerdere soorten drugs zijn, maar ook een combinatie van drugs en alcohol. De top drie van meest aangetroffen stoffen zijn 1. cannabis, 2. amfetamine en 3. cocaïne.

Het OM en de politie vinden het zorgwekkend dat zoveel mensen onder invloed van drugs zich in het verkeer begeven en zijn blij met de speekseltester en nieuwe regelgeving. Hierdoor kan relatief eenvoudig vervolgd worden bij het overschrijden van duidelijke grenswaarden. Net als dat alcohol en verkeer niet samengaan, geldt dit ook voor drugs. Iedereen moet begrijpen dat het gebruik van drugs in het verkeer de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengt. Wie op drugsgebruik gepakt wordt, kan stevige straffen tegemoet zien. Helemaal wanneer sprake is van het gebruik van meerdere middelen.

Nieuwe wetgeving en opsporing
Er gelden vanaf juli 2017 grenswaarden voor een aantal in ons land veel gebruikte drugs. Om drugs in het verkeer op te sporen werkt de politie met de speekseltester en met de psychomotorische test. Zo wordt -net als bij een blaastest voor alcohol- snel en eenvoudig duidelijk of iemand onder invloed van drugs aan het verkeer deelneemt. Na een positieve test op straat volgt afname van bloed door een arts of verpleegkundige. Het bloed wordt door een laboratorium onderzocht op verschillende drugs en alcohol.

Als de wettelijke grenswaarden worden overschreden, dan draagt de politie de zaak over aan het OM. Bij combinatiegebruik geldt een veel lagere waarde, namelijk de laagst meetbare of nul-limiet. Een cocktail van middelen verhoogt namelijk de kans op betrokkenheid bij een ongeval aanmerkelijk, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

FOK! Wat een weer: haal je trui maar weer tevoorschijn

Vanochtend is er eerst nog vrij veel bewolking en vooral in het zuiden en zuidoosten kan er nog lichte regen vallen. In de loop van de dag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en kan er zeer lokaal nog een bui voorkomen. Met maxima van 15 à 16°C is het beduidend frisser dan gisteren. De noordelijke wind neemt boven land toe naar matig en is langs de kust (vrij) krachtig.

Komende nacht zijn er vooral in de noordwestelijke helft van het land vrij veel wolkenvelden, elders zijn er brede opklaringen. Het is op de meeste plaatsen droog, al zou er in het noordelijk kustgebied nog een enkele lichte bui van zee binnen kunnen drijven. De minimumtemperaturen lopen uiteen van van 3°C in het zuidoosten tot 8°C langs de kust. De wind draait geleidelijk naar west en neemt af naar zwak tot matig, verder landinwaarts wordt de wind zwak en veranderlijk.

Zaterdag overdag wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af. Het blijft op de meeste plaatsen droog en met een graad of 15 à 16°C verandert er weinig aan de temperatuur. De zwak tot matige wind draait in de noordwestelijke helft naar een west- tot zuidwestelijke richting, in het zuiden en zuidoosten blijft de wind zwak en veranderlijk. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Avond in het Bromo nationaal park, Java (Foto: Blind_guardian)
Avond in het Bromo nationaal park, Java (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

(Voorlopig) Laatste column

In september 2008 kwamen mijn vrouw en ik terug van een fietsreis langs de Rhône. Het was een reis van drie weken geweest en ik had geen laptop mee, dus was er heel wat te lezen toen we weer thuis waren. Tussen alle mailtjes zat er eentje van Driek Oplopers. Ik kende Driek van Korteverhalen.nl. Op die site schreef ik korte verhalen en daar zat ook wel eens een column tussen. Driek plaatste daar iedere week een column.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.