Polen frauderen massaal met uitkeringen

Poolse werknemers die in Nederland hebben gewerkt maken op grote schaal gebruik van tussenpersonen om fraude te plegen met werkloosheidsuitkeringen, meldt Nieuwsuur. Het UWV blijkt al jaren op de hoogte te zijn. De Tweede Kamer en verantwoordelijk minister Wouter Koolmees reageren geschokt.

De tussenpersonen prijzen zich in advertenties aan als boekhouder of administrateur, en helpen controles van uitkeringsinstantie UWV te omzeilen. In veel gevallen doen ze dit actief door valse adressen op te zetten, nepsolicitaties te versturen, post te onderscheppen en voor Nederlandse bonnetjes te zorgen. Dit terwijl hun klant zich tegen de regels niet in Nederland beschikbaar houdt voor werk, maar naar Polen is vertrokken - al dan niet om daar te werken.

Nieuwsuur ontdekte ten minste 150 tussenpersonen die vorig jaar meer dan 9000 uitkeringstrekkers bijstonden. Het UWV had al becijferd dat circa 30 procent niet in Nederland is. Volgens de actualiteitenrubriek is de fraude zelfs al sinds 2012 bekend maar is deze informatie grotendeels onder de pet gehouden. Er zou slechts mondjesmaat zijn opgetreden.

Het programma deed onderzoek naar aanleiding van een tip, vermoedelijk van iemand binnen het UWV zelf. Nieuwsuur kreeg inzage in vertrouwelijke documenten en stelt vast dat fraude via tussenpersonen een 'wijdverbreid fenomeen' is. Desondanks zijn er tot nu toe slechts twee tussenpersonen veroordeeld, en moeten honderden van hun klanten uitkeringen terugbetalen. Maar met die terugbetalingen zou het niet erg opschieten.

Bevoegdheden
Minister Koolmees (D66) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat de bevindingen "zeer ernstig" zijn. De bewindsman gaat kijken of er meer bevoegdheden en geld nodig zijn om de fraude te bestrijden.

De Tweede Kamer vraagt zich ondertussen af waarom deze niet is geïnformeerd. Het ministerie van Sociale Zaken was volgens correspondentie met het UWV immers op de hoogte van de praktijken.

Volgens Koolmees is de Kamer "op hoofdlijnen" over de aanpak van fraude geïnformeerd, om niet teveel over de werkwijze van fraudeurs weg te geven. Maar hij geeft achteraf toe dat er onvoldoende informatie met de Kamer is gedeeld.