Van der Poel demonstreert zijn klasse in Noorwegen

Mathieu van der Poel heeft de eerste etappe in de Arctic Race of Norway op zijn naam geschreven. De 23-jarige Nederlandse kampioen reed op de slothelling op indrukwekkende wijze weg bij zijn concurrenten en pakte zo zijn eerste zege in het rood-wit-blauw.

In een etappe van 184 kilometer van Vadsø naar Kirkenes probeerde verschillende renners mee te zitten in de vroege vlucht. Uiteindelijk reed er een grote kopgroep van twintigtal renners weg uit het peloton.

Het peloton zat nooit ver achter de kopgroep en met nog een dertig kilometer te gaan was de aansluiting dan ook gemaakt met de kopgroep. Ondanks dat ze waren aangesloten was het nooit rustig in het peloton. Ditmaal probeerde zes renners weg te rijden uit het peloton, wat ze eindelijk lukte, maar kregen nooit veel ruimte van het peloton. Ook twee andere probeerde het, maar met nog vijfhonderd kwam alles samen op de slothelling van Kirkenes.

Van der Poel begon als derde aan de slothelling, maar leek ingesloten te worden. Hij kwam ook bijna ten val, maar de alleskunner op de fiets zag toch een gaatje en reed op een indrukwekkende manier weg bij zijn concurrenten. Van der Poel is ook de eerste leider in de Noorse rittenkoers.