AH roept Salmonella-sla terug

Albert Heijn heeft besloten de AH Kropsla uit de winkels terug te halen. In de AH Kropsla, die van 2 tot en met 9 augustus is verkocht, is salmonella aangetroffen. De kropsla is niet voorzien van een THT of lotnummer of andere vorm van identificatie. Het gaat om een vers product. Het consumeren van de AH Kropsla kan een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral voor ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen.

Op de vraag van FOK! hoeveel kroppen sla werden verkocht in de tussenliggende periode gaf Albert Heijn de volgende reactie "Bij Albert Heijn verkopen we tienduizenden verschillende artikelen. Elke dag brengen we onze producten zo vers, gezond en natuurlijk mogelijk naar de winkel. We werken met een groot scala aan leveranciers die allen kwaliteit net zo hoog in het vaandel hebben staan als wij. We doen er alles aan om te zorgen dat producten veilig geconsumeerd kunnen worden, maar helaas komt het wel eens voor dat er op een product ziekmakende bacteriën zitten. Gelukkig kunnen we dit aantal tot een minimum beperken, maar waar het wel misgaat informeren wij de klant graag op transparante wijze en starten wij een terughaalactie. Er worden testen gedaan op al onze producten. Een onafhankelijk laboratorium heeft op 2 augustus een test gedaan op AH Kropsla. Op donderdag 9 augustus is hiervan het resultaat bekend geworden. Helaas is toen bekend geworden dat er Salmonella is aangetroffen op de AH Kropsla. Dit is voor ons aanleiding geweest om maatregelen te treffen door de AH Kropsla uit de winkel te halen en onze klanten te informeren."

De vraag die hier redelijkerwijs uit volgde was waarom het nodig was om de volledige partij kropsla te vernietigen, terwijl het slechts om de sla van één teler bleek te gaan. Het antwoord luidde: "Het is voor ons logistiek onmogelijk om te achterhalen van welke teler een kropsla afkomstig is op het moment dat deze in de winkels liggen. De kropsla wordt verzameld in een distributiecentrum en vervolgens verspreid over heel Nederland."