Dubbelslag Thomas, Dumoulin ijzersterk

De elfde etappe in de Tour de France, over 108,5 kilometer van Albertville naar La Rosière, met onderweg vier Alpencols, waarvan twee van de buitencategorie, is gewonnen door Geraint Thomas. De renner van Sky reed de Spanjaard Mikel Nieve voor de finish voorbij en kwam alleen over de meet. Ook is hij de nieuwe drager van de gele trui. Tom Dumoulin was erg sterk vandaag en werd tweede en steeg naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Vanuit de start gingen Barguil, Sagan, Caruso, Sicard en Navarro op avontuur. Daarachter viel het peloton helemaal uit elkaar. Na de tussensprint, die hij won, liet Sagan zich terugzakken. Alaphilippe en Van Garderen en even later Poljanski en Perez wisten zich vervolgens bij de vier koplopers aan te sluiten. Twee kilometer onder de top, met vijf minuten voorsprong op het peloton, was de kopgroep uitgebreid naar zo'n twintig man. Net onder de top demarreerde Alaphilippe uit de kopgroep en de winnaar van de etappe van gisteren was als eerste boven.

Met een voorsprong van ruim vijf minuten begon de kopgroep aan de klim naar de Col du Pré. Tijdens die beklimming moest geletruidrager Van Avermaet lossen uit het peloton. Vanuit het peloton demarreerde Valverde op 5 kilometer van de top, terwijl Alaphilippe uit de kopgroep moest lossen. Barguil was ondertussen als eerste boven.

Barguil was als eerste boven op de Cormet de Roselend, voor Herrada, Gesbert en Nieve. Valverde volgde op twee minuten, het peloton op ruim drie minuten. Dumoulin reed in de afdaling weg uit het peloton, samen met ploeggenoot Kragh-Andersen. De twee gingen zo hard naar beneden dat ze aan de voet van de slotklim nog maar twintig tellen achterstand hadden op Valverde en Soler. De Nederlander en de Deen wisten de twee bij te halen, waarna Soler moest afhaken.

Op 12 kilometer van de streep lagen Nieve, Barguil, Caruso en Valgren op kop, de groep Dumoulin/Valverde, waar Valverde niet wilde rijden, volgde op twee minuten. Het peloton zat daar 40 seconden achter. Sky voerde het tempo van het peloton met favorieten op en de voorsprong van Dumoulin en Valverde liep terug. Dumoulin besloot niet te wachten en reed weg bij Valverde.

Helemaal vooraan reed Nieve weg bij zijn medekoplopers en sloeg een gaatje. In de groep met favorieten moesten onder meer Fuglsang en Pauwels lossen. Dumoulin wist iets uit te lopen op die groep, waarin ook Kruijswijk zich staande wist te houden, en veegde onderweg oude leden van de kopgroep op. Vijf kilometer voor de finish reed Thomas weg uit de groep met favorieten. Thomas sloot zich aan bij Dumoulin.

Vervolgens was het Daniel Martin die wegsprong en Froome meekreeg. De groep Dumoulin zat een halve minuut achter Nieve. Thomas reed een kilometer voor de finish weg uit de groep Dumoulin, waar Froome en Martin wisten aan te sluiten, en wist Nieve te passeren. Behalve de ritwinst is Thomas ook de nieuwe drager van de gele trui.

In het algemeen klassement staat Dumoulin op de derde plek, op 1.44 van Thomas. Chris Froome staat tweede, op 1.25 achterstand. Steven Kruijswijk staat zesde op 2.40 van Thomas.

Dubbelslag Thomas, Dumoulin ijzersterk (Pro Shots / Action Images)
Dubbelslag Thomas, Dumoulin ijzersterk (Pro Shots / Action Images)