Ajax haalt Blind terug naar Eredivisie

Daley Blind keert na vier jaar bij Manchester United officieel terug bij Ajax. Beide clubs hebben het nieuws maandagavond laat wereldkundig gemaakt.

De linkspoot komt voor een bedrag van zestien miljoen euro naar Amsterdam waar hij zijn handtekening gaat zetten onder een vierjarig contract, waardoor hij tot medio 2022 vastligt in de Johan Cruijff ArenA. De transfersom kan middels bonussen oplopen tot 21 miljoen euro, waarmee hij de duurste aankoop van Ajax ooit kan worden. Nu is de in 2008 via sc Heerenveen aangetrokken Miralem Sulejmani nog recordhouder met 16,25 miljoen euro.

Blind werd opgeleid door Ajax en verliet de Amsterdammers in de zomer van 2014 voor 17,25 miljoen euro om voor Manchester United te gaan spelen. Daar speelde hij de eerste jaren geregeld mee, maar vorig seizoen kwam hij amper aan de bak onder manager José Mourinho. De verdediger annex middenvelder deed slechts zeven keer mee en op nog zo'n seizoen zat de Oranje-international niet te wachten. Opvallend genoeg incasseerde zijn ploeg in die duels niet één tegentreffer.

Vader Danny Blind, commissaris bij Ajax, gaf reeds nog aan dat zijn zoon meerdere opties had. De Ajacieden hadden de pijlen in eerste instantie gericht op Lisandro Magallán, maar dat kwam niet rond. De Argentijnse verdediger werd al medisch gekeurd in Amsterdam, alleen zijn club Boca Juniors wilde hem niet laten gaan voordat een vervanger in huis was gehaald. Na een aantal weken werd de stekker uit de deal getrokken en zette directeur spelersbeleid Marc Overmars vol in op de terugkeer van ras-Ajacied Blind. En met succes, want na onderhandelingen met the Red Devils is de Amsterdammer terug op het oude nest.

Ajax heeft via algemeen directeur Edwin van der Sar geprobeerd om Blind, die nog tot medio 2019 vast lag op Old Trafford,voor een lagere prijs vast te leggen, maar hier wilde de Engelse grootmacht niet aan meewerken. Manchester United zou Harry Maguire namelijk geïdentificeerd hebben als opvolger van de 54-voudig international en moet Leicester City waarschijnlijk een bedrag dat rond de zestig miljoen euro ligt, betalen voor de WK-ganger.

Blind is de vijfde aankoop van Ajax voor komend seizoen. Eerder werden Perr Schuurs (Fortuna Sittard), Hassane Bandé (KV Mechelen), Zakaria Labyad (FC Utrecht) en Dusan Tadic (Southampton) al aangetrokken. Trainer Erik ten Hag zal het echter nog wel een half jaar moeten doen zonder Bandé. De aankoop van 8,25 miljoen euro raakte vrijdag tijdens een oefenwedstrijd tegen Anderlecht zwaar geblesseerd en is zeker tot aan de winterstop uitgeschakeld.

De 28-jarige Blind speelde voor zijn overgang naar Engeland al 143 keer voor Ajax en werd daarin vier keer landskampioen. Bij Manchester United kwam hij niet tot een kampioenschap, maar hij legde wel beslag op de FA Cup, de League Cup en in het seizoen 2016/2017 won hij ook de Europa League, waarin zijn jeugdclub uit Amsterdam in de finale werd verslagen met 2-0.

Blind terug naar Ajax
Blind terug naar Ajax (Pro Shots / Jasper Ruhe)