Sagan sprint naar tweede ritzege in Tour, Van Avermaet blijf in geel

Peter Sagan heeft zijn tweede ritzege deze Tour de France te pakken. De Slowaakse wereldkampioen was in een sprint bergop duidelijk te snel voor Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert. Greg van Avermaet werd zesde in de etappe en blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

De zieke Michael Matthews en de gevallen Tiesj Benoot kwamen niet meer aan de start van de vijfde etappe over 204,5 kilometer van Lorient naar Quimper. Vroeg in de rit moest ook Robert Kiserlovski opgeven vanwege een valpartij.

Waar de in de andere etappes meteen de eerste demarrage meteen de goede was het nu even wachten. Na acht kilometer ontstond er toch een kopgroep van zeven renners: Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel, Jasper De Buyst, Nicolas Edet, Elie Gesbert, Toms Skujins en Julien Vermote. De Nederlander Marco Minnaard probeerde nog de sprong naar voren te maken, maar de Zeeuw kon niet de aansluiting maken met de kopgroep.

De kopgroep kreeg een mooie voorsprong van meer dan vier minuten, waarna BMC de controle had in de kopgroep. Bij de tussensprint won Fernando Gaviria de sprint voor de achtste plaats gevolgd door Sagan en zo bleef de wereldkampioen aan de leiding staan van het puntenklassement.

Gesbert moest in de kopgroep afhaken, doordat de Fransman van Fortuneo-Samsic ten val. Chavanel leek in de kopgroep goede zaken te doen voor de bolletjestrui. De 39-jarige Fransman kwam bij de eerste drie heuveltjes als eerste boven, maar moest daarna wel afhaken in de kopgroep vanwege de vele inspanningen. Ook De Buyst en Vermote moesten afhaken in de kopgroep, terwijl de sprinters het moeilijk hadden in het peloton.

Skujins zag zijn kans op het vierde klimmetje van de dag en versnelde. De Let had virtueel nog steeds kans op de bolletjestrui, maar dan moest hij wel bij de laatste twee klimmetjes als eerste boven komen. Ondanks dat Calmejane, ploegmaat van Chavanel mee was in de kopgroep, slaagde Skujins in zijn opzet en pakte de bolletjestrui.

De voorsprong was ondertussen gezakt tot een halve minuut met nog vijftien kilometer te fietsen en het duurde dan ook niet voordat de kopgroep werd teruggepakt door het peloton. Rein Taaramaë zag toen zijn kans. De ploeggenoot van Calmejane en Chavanel pakte twintig seconden, maar bij het ingaan van de laatste zes kilometer was het avontuur ook over voor hem.

Sky had zich op kop gezet en vanwege het hoge tempo reed niemand meer weg. Geletruidrager Van Avermaet had zich in de laatste kilometer op kop gezet, en daar profiteerde Sagan optimaal van. De wereldkampioen bleef Colbrelli en Gilbert ruim voor en boekte zijn tweede ritzege van deze Tour.

Sagan wint tweede rit in Tour de France (Pro Shots / Action Images)
Sagan wint tweede rit in Tour de France (Pro Shots / Action Images)