Dubbel dubbelsucces Haase op Wimbledon, topduo's sneuvelen

Tennisser Robin Haase heeft een uitmuntend dagje achter de rug op Wimbledon. Donderdag werd hij in het enkelspel nog uitgeschakeld in de tweede ronde, vrijdag boekte hij in het mannendubbel én het gemengd dubbel succes.

Samen met de Zweed Robert Lindstedt speelde Haase in de tweede ronde tegen Antonio Sancic uit Kroatië en de Wit-Rus Andrei Vasilevski. Ze hadden twee tiebreaks nodig, maar het Nederlands/Zweedse duo zegevierde: 7-6 (4), 6-1, 7-6 (3). Nikola Mektic (CRO) en Alexander Peya (AUT), als achtste geplaatst, wachten in de achtste finales.

In het gemengd dubbelspel speelt Haase samen met de Belgische Kirsten Flipkens. Het duo stuurde de Kroaat Franko Skugor en diens Amerikaanse partner Vania King naar huis: 6-4, 7-6 (3). De als achtste geplaatste Rajeev Ram (USA) en Andreja Klepac (SLO) zijn de volgende tegenstanders. Wesley Koolhof en de Belgische Elise Mertens trokken zich voor het begin van het toernooi terug.

Mertens kon overigens nog wel juichen. Samen met de Nederlandse Demi Schuurs is ze als achtste geplaatst bij de dames en het duo rekende af met de Russinnen Ekaterina Makarova en Vera Zvonareva: 6-4, 6-4.

Nog even terug naar de mannen, maar daar was buiten Haase weinig positief Nederlands nieuws te melden. Jean-Julien Rojer en zijn Pakistaanse partner Aisam-ul-Haq Qureshi, als negende geplaatst, werden geklopt door de Britse broers Ken en Neal Skupski: 4-6, 4-6, 6-7 (2). Sander Arends en Matwé Middelkoop begonnen indrukwekkend tegen veelvoudig Grand Slam-winnaar Mike Bryan en diens - wegens een blessure van broer Bob - tijdelijke partner Jack Sock, maar gaven de stunt daarna alsnog uit handen: 7-6 (2), 1-6, 6-7 (3), 6-7 (4).

Ondertussen sneuvelden bij de mannen de nummers één en twee van de plaatsingslijst. Oliver Marach (AUT) en Mate Pavic (CRO), als eerste geplaatst, gingen in een vijfsetter onderuit tegen Federico Delbonis (ARG) en Miguel Angel Reyes-Varela (MEX). Titelverdedigers Lukasz Kubot (POL) en Marcelo Melo (BRA) sneuvelden tegen veteranen Yoni Erlich (ISR) en Marcin Matkowski (POL).