FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 juli 2018

Swings skeelert naar WK-goud in Arnhem

Bart Swings heeft op het wereldkampioenschap inlineskaten in Arnhem op de weg het goud veroverd op de twintig kilometer afvalkoers. De Belgische winnaar van goud op de Wereldspelen vorig jaar klopte de Italiaan Daniel Niero en de Fransman Nolan Beddiaf in de eindsprint.

Voor Swings is het zijn eerste wereldtitel sinds 2013, toen hij in Oostende voor eigen publiek - nog voor zijn échte overstap naar het schaatsen - vier keer goud pakte. Gary Hekman en Crispijn Ariëns kwamen niet verder dan de achtste en dertiende plek.

De Italiaanse Francesca Lollobrigida pakte de wereldtitel bij de dames, door in de sprint het Colombiaanse duo Johana Viveros en Fabriana Arias te verslaan op de als wegparcours fungerende snelweglus. Manon Kamminga en Marijke Groenewoud kwamen er niet aan te pas.

Er was wel een klein Nederlands feestje: na zijn goud op donderdag was er vrijdag brons op de tien kilometer puntenkoers voor junior Jordy van Workum.

Mensenrechtenactivist protesteert tegen naamswijziging Swaziland

Een mensenrechtenactivist in Swaziland is niet blij met de door koning Mswati III aangekondigde naamswijziging van het in zuidelijk Afrika gelegen land. Het land moet ter ere van het 50-jarig onafhankelijkheidsjubileum omgedoopt worden tot eSwatini.

Volgens activist Thulani Maseko is dat allemaal onzin en hij is dan ook naar de rechter gestapt. Hij vindt het vooral een enorme verspilling van geld, vooral in het land met 's werelds hoogste percentages HIV/AIDS. Maseko heeft de rechter gevraagd om de naamswijziging ongeldig te verklaren en af te doen als slechts een idee van de koning, zonder enige raadpleging van het volk.

"Elke burger heeft het recht om in zulke zaken mee te beslissen, direct of via gekozen vertegenwoordigers", aldus Maseko. De Swazilandse openbare aanklager heeft nog niet gereageerd op de zaak.

Dubbel dubbelsucces Haase op Wimbledon, topduo's sneuvelen

Tennisser Robin Haase heeft een uitmuntend dagje achter de rug op Wimbledon. Donderdag werd hij in het enkelspel nog uitgeschakeld in de tweede ronde, vrijdag boekte hij in het mannendubbel én het gemengd dubbel succes.

Samen met de Zweed Robert Lindstedt speelde Haase in de tweede ronde tegen Antonio Sancic uit Kroatië en de Wit-Rus Andrei Vasilevski. Ze hadden twee tiebreaks nodig, maar het Nederlands/Zweedse duo zegevierde: 7-6 (4), 6-1, 7-6 (3). Nikola Mektic (CRO) en Alexander Peya (AUT), als achtste geplaatst, wachten in de achtste finales.

In het gemengd dubbelspel speelt Haase samen met de Belgische Kirsten Flipkens. Het duo stuurde de Kroaat Franko Skugor en diens Amerikaanse partner Vania King naar huis: 6-4, 7-6 (3). De als achtste geplaatste Rajeev Ram (USA) en Andreja Klepac (SLO) zijn de volgende tegenstanders. Wesley Koolhof en de Belgische Elise Mertens trokken zich voor het begin van het toernooi terug.

Mertens kon overigens nog wel juichen. Samen met de Nederlandse Demi Schuurs is ze als achtste geplaatst bij de dames en het duo rekende af met de Russinnen Ekaterina Makarova en Vera Zvonareva: 6-4, 6-4.

Nog even terug naar de mannen, maar daar was buiten Haase weinig positief Nederlands nieuws te melden. Jean-Julien Rojer en zijn Pakistaanse partner Aisam-ul-Haq Qureshi, als negende geplaatst, werden geklopt door de Britse broers Ken en Neal Skupski: 4-6, 4-6, 6-7 (2). Sander Arends en Matwé Middelkoop begonnen indrukwekkend tegen veelvoudig Grand Slam-winnaar Mike Bryan en diens - wegens een blessure van broer Bob - tijdelijke partner Jack Sock, maar gaven de stunt daarna alsnog uit handen: 7-6 (2), 1-6, 6-7 (3), 6-7 (4).

Ondertussen sneuvelden bij de mannen de nummers één en twee van de plaatsingslijst. Oliver Marach (AUT) en Mate Pavic (CRO), als eerste geplaatst, gingen in een vijfsetter onderuit tegen Federico Delbonis (ARG) en Miguel Angel Reyes-Varela (MEX). Titelverdedigers Lukasz Kubot (POL) en Marcelo Melo (BRA) sneuvelden tegen veteranen Yoni Erlich (ISR) en Marcin Matkowski (POL).

S Williams verder op Wimbledon, Bertens tegen Pliskova

Tennisster Evgeniya Rodina heeft op Wimbledon voor een knappe verrassing gezorgd. De Russische nummer 120 van de wereld plaatste zich voor de achtste finales - de eerste keer dat ze dat op een Grand Slam doet - door de als tiende geplaatste Madison Keys te verslaan.

Rodina begon sterk en pakte de eerste set, waarna ze in set twee een 4-0 voorsprong nam. Toch vocht Keys zich terug tegen de zeer vermoeid ogende Rodina, maar in de derde set was de Russische dan alsnog de beste na een vroege break: 7-5, 5-7, 6-4.

Donna Vekic schopte het eveneens voor het eerst tot de laatste zestien op een Grand Slam. De mondiale nummer 55 rekende zonder al te grote problemen af met de Belgische Yanina Wickmayer: 7-6 (2), 6-1.

Ekaterina Makarova, die eerder nog verrassend Caroline Wozniacki uitschakelde, trok zich weinig aan van de woorden van de Deense, die zei dat Makarova niet ver zou komen. De Russische begon wat stroef tegen Lucie Safarova, maar stuurde de Tsjechische daarna naar huis: 4-6, 6-4, 6-1.

Na Wimbledon 2012 en de US Open 2013 plaatste Camila Giorgi zich voor de derde keer voor de achtste finales op een Grand Slam. De Tsjechische Katerina Siniakova moest er na bijna drie uur aan geloven tegen de nummer 52 van de wereld: 3-6, 7-6 (6), 6-2.

Update 18.55 uur
Serena Williams heeft zich met een beetje moeite voor de achtste finales geplaatst. De van een zwangerschap terugkerende Amerikaanse, als 25e geplaatst, stuurde de Française Kristina Mladenovic met 7-5, 7-6 (2) naar huis.

Julia Görges (13) had een flinke kluif aan Barbora Strycova (23), maar na bijna drie uur wist de Duitse het duel dan toch naar zich toe te trekken in een slopende derde set: 7-6 (3), 3-6, 10-8.

Update 23.04 uur
De als zevende geplaatste Tsjechische Karolina Pliskova is de tegenstandster van Kiki Bertens in de achtste finales. Pliskova kwam moeizaam op gang, maar was daarna wel beduidend sterker dan Mihaela Buzarnescu: 3-6, 7-6 (3), 6-1.

Federer relatief simpel door op Wimbledon, nachtrust doet Zverev goed

Tennisser Alexander Zverev heeft zich geplaatst voor de derde ronde op Wimbledon. De 21-jarige nummer drie van de wereld had het donderdag bijzonder moeilijk met de nog één jaar jongere Amerikaan Taylor Fritz, maar bij een 2-1 stand voor Fritz zorgde de duisternis voor een onderbreking.

Het lijkt erop dat Zverev een uitmuntende nachtrust had en dat bij Fritz wellicht de zenuwen over een mogelijke stunt door het hoofd spookten. Zverev won set vier simpel en was ook in de vijfde set veruit de beste: 6-4, 5-7, 6-7 (0), 6-1, 6-2.

Het was de laatste tweederondepartij die nog gespeeld moest worden. Kevin Anderson, als achtste geplaatst, opende de derde ronde met winst op de Duitser Philipp Kohschreiber (25): 6-3, 7-5, 7-5. Sam Querrey (11) sneuvelde tegen de Fransman Gaël Monfils: 5-7, 6-4, 6-4, 6-2.

Update 18.52 uur
Stefanos Tsitsipas heeft een sterke indruk gemaakt. De pas 19-jarige Griek rekende met duidelijke cijfers af met Thomas Fabbiano uit Italië en plaatste zich met 6-2, 6-1, 6-4 voor het eerst voor de achtste finales op een Grand Slam. Dat deed hij overigens onder meer met onderstaande fraaie duik:

Update 23.02 uur
Jan-Lennard Struff, de mondiale nummer 64, heeft het achtvoudig kampioen Roger Federer niet al te moeilijk kunnen maken. De Zwitserse nummer één van de plaatsingslijst zegevierde in drie sets: 6-3, 7-5, 6-2. Mackenzie McDonald won ondertussen in drie sets van Guido Pella, die Marin Cilic verrassend uitschakelde.

John Isner (9) rekende in drie sets af met de Moldaviër Radu Albot, terwijl Adrian Mannarino (22) na een dikke drie uur Daniil Medvedev terug naar Rusland stuurde.

'Koning Toto' Drenthe tekent bij Sparta

Voetballer Royston Drenthe keert terug op de velden. Vorig jaar stopte Koning Toto, maar na twee weken meetrainen met Sparta Rotterdam is men overtuigd van zijn kunnen. "Hij is het voetballen nog niet verleerd!", aldus technisch manager Henk van Stee.

De 31-jarige Drenthe speelde onder meer voor Feyenoord en Real Madrid, maar zijn loopbaan liep vast en dus besloot hij zich op het maken van 'muziek' te gaan richten. "Ik heb het plezier in het voetbal vaak gemist, maar bij Sparta vond ik het snel. Ik ben dankbaar voor de kans en hoop dat we promotie af kunnen dwingen", zei de middenvelder.

Familie Anne Frank niet geweigerd door VS: visumprocedure niet afgerond

Lang werd gedacht dat de visumaanvragen van de familie van Anne Frank door de Verenigde Staten werden geweigerd, maar uit onderzoek van de Anne Frank Stichting en het United States Holocaust Memorial Museum blijkt dat onjuist te zijn: de aanvragen werden nooit afgerond.

Gekeken werd naar de benodigde papieren, zoals een verklaring van goed gedrag. Die werd door vader Otto Frank nooit aangevraagd, waardoor de procedure niet afgerond kon worden. Otto probeerde twee keer een verzoek in te dienen: in 1938 en in 1940. De eerste kende een jarenlange wachttijd, maar door het bombardement op Rotterdam in 1940 raakte het Amerikaanse consulaat zwaar beschadigd, waardoor de papieren - inclusief de wachtlijst - verloren gingen.

Alles moest opnieuw in worden gediend en dat deed Otto Frank dan ook. Wederom mislukte het, waarna in 1941 alle Amerikaanse consulaten in Duits (bezet) gebied gesloten werden door de Duitsers. Uiteindelijk kwam de familie Frank in 1942 in het Achterhuis in Amsterdam terecht, waar ze in 1944 werden verraden. Alleen Otto overleefde: hij keerde terug naar Nederland en overleed in 1980 in Zwitserland.

België klopt Brazilië in epische kwartfinale

België is met een fraaie zege op Brazilië doorgedrongen tot de halve finales van het WK. Onze zuiderburen versloegen in een prachtige wedstrijd Brazilië met 2-1.

De Brazilianen waren in de beginfase wel het gevaarlijkst, onder meer bij een inzet van Thiago Silva die vanuit een hoekschop tegen de paal schoot. Vijf minuten later was het aan de andere kant uit een hoekschop wel raak. Fernandinho, de vervanger van de geschorste Casemiro, werkte de trap van Nacer Chadli in eigen doel.

Brazilië bleef daarna het meest in balbezit en Thibaut Courtois moest redding brengen bij pogingen van Philippe Coutinho en linksback Marcelo, die weer fit genoeg was na een blessure. Na een halfuur konden de Rode Duivels de tegenaanval in zetten toen een hoekschop van Neymar werd weggekopt. Romelu Lukaku begon aan een uitstekende run, om vervolgens af te geven bij Kevin De Bruyne. De middenvelder van Manchester City knalde de bal met een streep prachtig laag in de hoek.

Bondscoach Tite greep in door halverwege Roberto Firmino in te brengen voor Willian. De vijfvoudig wereldkampioen bleef kansen creëren, maar door het aanvallende spel kreeg België meer ruimte. Eden Hazard kreeg een uitstekende kans om het duel te beslissen. Vanuit een counter schoot hij met links rakelings voor het doel langs.

Meteen daarna redde Courtois op een inzet van invaller Douglas Costa, waardoor de bal net niet goed voor de voeten van Paulinho viel. De aansluitingstreffer kon bijna niet uitblijven en de goal viel vijf minuten nadat Renato Augusto binnen de lijnen was gekomen voor Paulinho. Augusto kopte na 78 minuten raak uit een voorzet van Coutinho: 1-2.

Omdat België niet de genadeklap uitdeelde, mocht Brazilië blijven hopen op een verlenging. Firmino was dichtbij de gelijkmaker met een poeier die net over de kruising vloog. Kort daarna schoot Augusto net naast en kreeg Coutinho de allerbeste kans. De speler van Barcelona raakte de bal met rechts echter helemaal verkeerd. In blessuretijd tikte Courtois op katachtige wijze een schot van Neymar onder de lat weg.

Het team van Roberto Martínez hield daardoor nog net stand en voor het eerst sinds 1986 staan de Belgen in de halve finales van het WK. Daarin is Frankrijk komende dinsdag de tegenstander. Brazilië druipt af en moet nog zeker vier jaar wachten op de zesde wereldtitel.


Kevin de Bruyne juicht na het scoren van de 2-0 (Pro Shots / Action Images)

Brazilië

1 - 2

België

 76' Augusto    13' Fernandinho (e.d)
 31' De Bruyne
 
 Gele kaart: Fernandinho, Fagner, (Brazilië), Alderweireld, Meunier, (België)
 
Stadion: Kazan Arena, Kazan
Toeschouwers: 42.873
Arbiter: Mazic (Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Alisson
Fagner
Silva
Miranda
Marcelo
Paulinho (Augusto/73)
Fernandinho
Coutinho
Willian (Firmino/ 46)
Jesus (Costa/58)
Neymar
  Courtois
Alderweireld
Kompany
Vertonghen
Meunier
Fellaini
De Bruyne
Witsel
Chadli (Vermaelen/83)
Lukaku (Tielemans/87)
E.Hazard

Stel geeft verjaardagsfeestjes voor dakloze kinderen na miskramen

Mary Davis en haar echtgenote Ari Kadin uit Los Angeles hebben met twee miskramen te maken gehad. Dat is natuurlijk uiterst triest, maar het echtpaar heeft een mooie manier gevonden om er mee om te gaan: grote verjaardagsfeestjes geven voor dakloze kinderen.

Op een groot dak organiseert het echtpaar elke maand een groot feest, waar de dakloze en zeer arme kinderen uit de buurt naartoe kunnen komen. "Zoveel kinderen hier hebben het gewoon nodig om zich geliefd te voelen. We wisten vooraf niet hoeveel plezier ze ons óók zouden geven, dat heeft ons zo enorm geholpen met het verwerken van onze eigen problemen."

"Ik wil dat mijn dochter een normaal leven kan leiden", aldus de moeder van de 12-jarige Briana, wonend in een opvangtehuis voor daklozen. "Ik wil dat ze gewoon kind kan zijn." Het begon zes jaar geleden overigens met vijftien kinderen, deze maand komen er tweehonderd op het feest.

Davis en Kadin hebben meer dan zesduizend kinderen een mooie verjaardag gegeven, en of je nou gelooft in karma of niet, ze zijn mooi beloond: het echtpaar heeft inmiddels toch een gezonde dochter, die op dezelfde plek haar eerste verjaardag zal vieren. 

"Ik wil dat onze dochter opgroeit met de wetenschap dat niet alle kinderen alles kunnen krijgen wat jij hebt. We zouden allemaal een beetje blijdschap en vriendelijkheid moeten verspreiden, zeker aan hen die het het meest nodig hebben", aldus Davis.

Verstappen crasht in tweede training Silverstone

Max Verstappen is in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië gecrasht. De Nederlander zette hierdoor geen tijd neer en eindigde onderaan de tijdenlijst. Snelste was Sebastian Vettel die met de Ferrari tot 1.27,552 kwam, een tijd die vergelijkbaar was met die van Hamilton in de ochtend.

Verstappen ging na een kwartier in de training op de harde banden naar buiten. Bij het uitkomen van Luffield, bij het opkomen van het oude start/finish-gedeelte brak de Red Bull uit en overcorrigeerde de Nederlander zijn bolide. Deze verdween hierna in de muur, waarbij de ophanging rechtsachter afbrak.

Hij was niet de enige met problemen, want Romain Grosjean kwam na zijn ochtendcrash helemaal niet in actie, omdat Haas het chassis van zijn bolide moest wisselen. Toro Rosso-coureur Brendon Hartley klokte de traagste tijd van de sessie, terwijl vlak voor hem Stoffel Vandoorne met de McLaren stond. Diens teamgenoot Fernando Alonso viel in positieve zin op met een zesde tijd.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:27.552 Soft 36
2 L. Hamilton Mercedes 1:27.739 Soft 32
3 V. Bottas Mercedes 1:27.909 Soft 30
4 K. Räikkönen Ferrari 1:28.045 Soft 34
5 D. Ricciardo Red Bull 1:28.408 Soft 31
6 F. Alonso McLaren 1:29.306 Soft 31
7 N. Hulkenberg Renault 1:29.354 Soft 35
8 E. Ocon Force India 1:29.467 Soft 33
9 S. Pérez Force India 1:29.522 Soft 32
10 C. Leclerc Sauber 1:29.557 Soft 30
11 C. Sainz Jr. Renault 1:29.563 Soft 36
12 K. Magnussen Haas 1:29.617 Soft 33
13 P. Gasly Toro Rosso 1:29.831 Soft 16
14 M. Ericsson Sauber 1:30.046 Soft 32
15 L. Stroll Williams 1:30.069 Soft 34
16 S. Sirotkin Williams 1:30.103 Soft 36
17 S. Vandoorne McLaren 1:30.121 Soft 31
18 B. Hartley Toro Rosso 1:30.404 Soft 36
19 M. Verstappen Red Bull geen tijd   2
20 R. Grosjean Haas geen tijd   0

Topzaalvoetbalclub Amsterdam blijkt speeltje van drugsbazen

Zaalvoetbalclub 't Knooppunt zit ernstig in de problemen. De gemeente Amsterdam heeft de club de toegang tot alle sporthallen ontzegd en dus kunnen trainingen en wedstrijden geen doorgang meer vinden: de club blijkt het speeltje te zijn van drugsbazen in de Amsterdamse onderwereld.

Zo is onder meer crimineel Houssine A. erelid van de club, die onlangs de finale om het landskampioenschap verloor. De landskampioen van vorig jaar zou door A. en zijn kompanen jarenlang gefinancierd zijn met crimineel geld, waar onder meer spelers en trainers van betaald werden.

"Criminelen mogen geen rolmodellen worden, alleen omdat ze zo'n succesclub financieren", aldus rechercheur Arno van Leeuwen, die langdurig onderzoek heeft gedaan naar de club uit stadswijk De Pijp. "Anders ontstaat voor je het weet het idee dat zaalvoetbal alleen voor criminelen is."

Kluivert kiest rugnummer 34 bij AS Roma: "Appie's nummer"

Justin Kluivert gaat bij AS Roma spelen met rugnummer 34. Een eerbetoon aan zijn goede vriend Abdelhak Nouri.

In aanloop naar het seizoen 2016/17 koos Nouri voor dit nummer toen hij door toenmalig trainer Peter Bosz bij de A-selectie van Ajax werd gehaald. HIj wilde de Amsterdammers maar wat graag aan de 34e landstitel helpen. Die kans heeft hij echter niet gekregen. In dat seizoen maakte hij zijn minuten voor Jong Ajax en vorige zomer zakte hij tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar wegens hartfalen. Hij liep ernstige en blijvende hersenschade op en zal nooit meer kunnen voetballen.

Justin Kluivert wilde graag iets voor zijn vriend doen en heeft ervoor gekozen om zijn rugnummer te dragen in Italiaanse dienst. Onlangs maakte hij voor 17,25 miljoen euro de overstap van Ajax naar AS Roma. Daar had hij voor zijn eigen nummer (45) kunnen kiezen, maar zijn keuze stond al vast. "Waarom 34? Dat is Appie’s nummer. Mijn gebeden en rugnummer zijn voor jou, mijn vriend en broer, wie mij zo veel geleerd heeft”, laat de negentienjarige buitenspeler weten op Instagram.

In de Johan Cruijff ArenA klonk het afgelopen seizoen geregeld een minutenlang applaus vanaf de 34e speelminuut, ook een eerbetoon aan Nouri. Ajax maakte onlangs bekend dat er fouten zijn gemaakt tijdens de behandeling op het veld en erkent de volledige aansprakelijkheid in zijn situatie. Zijn familie verzorgt hem en zijn zaakwaarnemer bezoekt hem ook geregeld. Hij, Nathan van Kooperen, liet weten dat Nouri hen herkent als ze tegen hem praten en via zijn wenkbrauw kan aangeven of iets 'ja' of 'nee' is. "Het is een vorm van communicatie waar we al heel blij mee zijn. Ik heb zoveel respect voor de familie over hoeveel kracht ze nog hebben en hoe ze hier mee omgaan."

Sunweb wint openingsploegentijdrit in Giro Rosa

Sunweb heeft de openingsploegentijdrit van de Giro Rosa gewonnen. De Nederlandse ploeg, wereldkampioen op dit onderdeel, was op het 15,5 kilometer lange parcours in en rond Verbania de snelste. Ellen van Dijk kwam als eerste over de finish en is de eerste leidster in de Ronde van Italië voor vrouwen.

Mitchelton-Scott, met topfavoriete Annemiek van Vleuten, moest genoegen nemen met de tweede plaats op één seconde van Sunweb. Boels-Dolmans, zonder titelhoudster Anna van der Breggen, werd derde op twaalf seconden van de winnaar. De Nederlandse ploeg WaowDeals, met Marianne Vos, werd zesde op 35 seconden van Sunweb.

6600 euro boete voor vrachtwagenchauffeur

Op de A15 bij Gorinchem heeft een vrachtwagenchauffeur niet zo'n beste dag gehad. Bij een routinecontrole werd de 36-jarige chauffeur staande gehouden en daar bleek het een en ander niet te kloppen.

Vooral het feit dat meneer geen digitale tachograaf had kwam hem duur te staan: 4400 euro. Daar kwam nog 2100 euro bij wegens een paar niet ingevulde velden op zijn analoge tachograaf. Een dikke drie kwartier langer met de beentjes omhoog zitten had hem nog wat kunnen besparen: de man kreeg ook 100 euro boete omdat hij 8.10 uur gerust had, waar negen uur het minimum is.

De snelheidsbegrenzer voor de vrachtwagen stond overigens ingesteld op 95 kilometer per uur. Dat is wat nutteloos, want 90 kilometer per uur is de maximaal toegestane snelheid.

Bertens na knappe zege op V Williams naar achtste finales Wimbledon

Tennisster Kiki Bertens heeft op Wimbledon voor het eerst de achtste finales bereikt. De 26-jarige Nederlandse, als twintigste geplaatst, boekte op het heilige gras in Londen een knappe zege op de als negende geplaatste vijfvoudig kampioene Venus Williams.

Bertens begon zeer overtuigend aan het duel en brak Williams in de eerste set drie keer. In set twee kwam het na twee breaks over en weer tot een tiebreak. Daarin vocht Bertens zich vanaf 1-5 nog wel terug tot 5-6, maar op de laatste kans sloeg Williams toch toe.

Het leek Bertens wat gebroken te hebben, want ze leverde in set drie direct haar service in. Toch plaatste ze niet veel later een rebreak en op 7-6 sloeg de Wateringse na een bijzonder lange game op haar derde matchpoint toe: 6-2, 6-7 (6), 8-6.

In de achtste finales speelt Bertens tegen Karolina Pliskova (7) of Mihaela Buzarnescu (29).

Bertens na knappe zege op V Williams naar achtste finales Wimbledon (Pro Shots / Action Images)
Bertens na knappe zege op V Williams naar achtste finales Wimbledon (Pro Shots / Action Images)

Frankrijk veel te sterk voor Cavani-loos Uruguay

Zonder de geblesseerde spits Edinson Cavani heeft Uruguay niets klaar kunnen spelen tegen Frankrijk. Les Bleus wonnen het duel eenvoudig met 2-0.

De spits van Paris Saint-Germain viel in de achtste finale tegen Portugal met een kuitblessure, nadat hij twee keer scoorde om zijn land naar de volgende ronde te helpen. Het was hem alle pijn waard, want hij zag duizenden gelukkige Uruguayanen. Tegen Frankrijk was er echter een stuk minder te lachen voor de Zuid-Amerikaanse fans. De ploeg was aanvallend onmachtig en zonder zijn maatje kon superspits Luis Suarez ook weinig klaarspelen.

Frankrijk moest ook een speler missen, maar Blaise Matuidi bleek een stuk eenvoudiger te vervangen dan Cavani. Bondscoach Didier Deschamps zette Tollisso op zijn plek en de middenvelder van Bayern München deed het naar behoren. Hij zorgde met zijn keurige passing voor rust in de ploeg. De Fransen speelden erg behouden en Uruguay miste de creativiteit om er echt iets van te maken, dus was het eerste half uur het bekijken nauwelijks waard.

Stevige fluitconcerten daalden vanuit beide kampen neer op het veld en prompt kwam er meer actie in het duel. Betancur schopte Tolisso en kreeg daarvoor geel. Voetballend werd het echter niet beter en het eerste doelpunt van Frankrijk kwam dan ook uit de lucht vallen. Raphaël Varane verlengde een vrije trap keurig met het hoofd en de bal landde in de veertigste minuut zomaar in de verre hoek van het doel.

Dat was de eerste keer dit toernooi dat Uruguay op achterstand kwam en het zou ook direct de laatste keer zijn. Uruguay creëerde niets zonder Cavani en doelman Muslera zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat het avontuur definitief over is. In de 62e minuut schoot Antoine Griezmann op doel en de ervaren doelman verkeek zich volledig op de lichte draai in het schot. De bal kwam op zijn handen terecht en ketste tot zijn afgrijzen zo pardoes het doel in.

Daarmee verdween het laatste beetje geloof bij de doorgaans zo vastberaden Uruguayanen. Verdediger Diego Godin liet zich nog even gaan na een onnodig hoogstandje van Kylian Mbappé. De jonge Franse spits werd neergehaald en een klein opstootje volgde. Mbappé kreeg geel omdat hij zich veel te opzichtig liet vallen en dat zal voor hem een les zijn, maar voor de wedstrijd maakte het geen verschil. Frankrijk tikte het duel rustig uit en kan nu toekijken wie de volgende tegenstander wordt: Brazilië of België. Zij spelen vrijdagavond om 20.00 uur tegen elkaar.

Klaus ondersteunt in Black Clover: Quartet Knights

Bandai Namco onthult een nieuw speelbaar personage en details over Grimoire Cards voor de opkomende titel Black Clover: Quartet Knights.

Klaus is lid van de Golden Dawn, de sterkste van de negen squadrons van de orde van de Magic Knights. Hij neemt de support-rol op zich in het spel. Zijn aanvallen brengen schade toe en beperken de bewegingen van de vijand. Dit personage kan het beste worden gebruikt als ondersteuning voor een krachtige magie-gebruiker die op afstand aanvalt.

Met de Grimoire-kaarten kunnen spelers de effectiviteit van hun personage maximaliseren. Elke Magic Knight heeft toegang tot een van de drie unieke Decks - elk passend bij verschillende speelstijlen - waardoor ze passieve verbeteringen en verbeteringen krijgen. Vanaf dit deck kunnen spelers hun personage verder personaliseren door vier Grimoire-kaarten te kiezen om ze toegang te geven tot extra vaardigheden.

Black Clover: Quartet Knights is beschikbaar op 14 september 2018 op PlayStation 4 en pc.

Twee Asterix & Obelix-games in de maak

Mindscape en Microïds kondigen twee Asterix & Obelix videogames aan, die beide worden ontwikkeld door studio OSome. Het gaat om Asterix & Obelix XXL 3 en een remaster van Asterix & Obelix XXL 2.

Vanaf 29 november is de geremasterde versie van Asterix & Obelix XXL 2 te koop. Je gaat met de twee wereldberoemde Galliërs aan de slag te gaan in actie-avontuur boordevol uitdagingen in het pretpark van Julius Ceasar. De game wordt uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc verschijnt in meerdere speciale edities voor bepaalde platformen:

  • Limited Edition. Deze is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Het bevat de game en drie figurines van Asterix, Obelix en Idefix.
  • Collector’s Edition ‘Rare jongens, die Galliërs!’ is alleen voor PlayStation 4 en Nintendo Switch. Deze editie bevat de game, een figurine gemaakt van hars en andere in-game verrassingen die binnenkort worden onthuld.

Aan het eind van 2019 kunnen spelers aan de slag met Asterix & Obelix XXL 3.

Asterix & Obelix XXL2 - Limited Edition (Foto: Mindscape)

Asterix & Obelix XXL2 - Collectors Edition (Foto: Mindscape)

Asterix & Obelix XXL2 - Pretpark (Foto: Mindscape)

Halsema wordt 12 juli burgemeester van Amsterdam

Het kabinet heeft Femke Halsema benoemd tot burgemeester van Amsterdam. Dat liet minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vrijdag na de ministerraad weten. Commissaris van de Koning Johan Remkes zal haar donderdagmiddag 12 juli beëdigen, schrijft het Parool.

"Er was al lang een vacature, sinds het overlijden van Eberhard van der Laan. Het is heel fijn dat Jozias van Aartsen het heeft waargenomen, maar Amsterdam wil, net als iedere gemeente van Nederland, natuurlijk een échte burgemeester hebben", aldus Ollongren.

Ze voegt eraan toe dat ze Halsema kent als "een vrouw met een enorm hart voor Amsterdam", die bovendien "buitengewoon gemotiveerd" is om het burgemeesterschap goed uit te voeren.

Volgens premier Mark Rutte krijgt de stad met Halsema een goede burgemeester. "Ik ken haar goed, ik heb veel met haar samengewerkt en we hebben veel lol gehad. Ik ken haar als een prettig mens en een autonoom denker."

De muziek van 11-11 Memories Retold uitgelegd

Er is een nieuwe vlog voor 11-11: Memories Retold online gezet door Bandai Namco. De video, Storytelling Through Music' genaamd, legt meer uit over de gedachtengang achter de muziek. Dat is opgenomen in de welbekende Abbey Road Studios in Londen, met het London Philharmonic Orchestra & Pinewood Singers.

Mensen die in de interviews opduiken zijn onder andere Olivier Desrivière (componist), Yoan Fanise (creative director bij DigixArt), Dan Efergan (creative director bij Aardman Studio), Stephen Long en Iain Sharkey (schrijvers), evenals John Kurlander (The Beatles, Lord Of the Rings, Diablo II, Starcraft II).

11-11: Memories Retold wordt ontwikkeld door Aardman en DigixArt. Met een uniek geschilderde stijl, is het verhaal geïnspireerd op ware gebeurtenissen. Spelers kunnen twee kanten van een complexe historische gebeurtenis ervaren die hen confronteert met de realiteit van oorlog. Dit betekent ook de dramatische gevolgen onder ogen zien van de Eerste Wereldoorlog, zowel in de frontlinie als in de achterhoede, terwijl ze proberen menselijk te blijven voor degenen van wie ze houden.

11-11: Memories Retold is verkrijgbaar op 9 november 2018 voor PlayStation 4, Xbox One and pc.

Max Verstappen oefent alvast in F1 2018

Voorafgaand aan de Grote Prijs van Groot-Brittannië hebben Red Bull en Codemasters een video gelanceerd waarin Max Verstappen een hot lap rijdt op Silverstone, maar dan in de racegame F1 2018.

We gaan het verder maar niet hebben over de overtredingen die te zien zijn op bijvoorbeeld 0:52 in de video. F1 2018 bevat alle officiële teams, coureurs en circuits van het seizoen 2018. Meer details over de game worden later onthuld. Heel veel tijd hebben ze daarvoor niet meer, want F1 2018 wordt op 24 augustus 2018 uitgebracht voor Playstation 4, Xbox One en pc.

Universities mogen studies in English geven

De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) heeft bakzeil gehaald bij de rechter. In een kort geding bij de Rechtbank Midden-Nederland is besloten dat universiteiten van Twente en Maastricht mogen doorgaan met het geven van engelstalig onderwijs.

BON beriep zich op een passage uit de Wet op het hoger onderwijs, waarin staat dat onderwijs ook is bedoeld voor "de bevordering van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands". Daarvan mag worden afgeweken "indien de specifieke aard, de inrichting of de kwaliteit van het onderwijs dan wel de herkomst van de studenten daartoe noodzaakt".

Bij het laatste zinsdeel wringt de schoen voor de vereniging: die wil niet dat er op kosten van de Nederlandse samenleving universiteiten voor buitenlandse studenten ontstaan. BON spreekt in dat opzicht van een "verdienmodel" om zoveel mogelijk buitenlandse studenten binnen te halen. Daarbij zou de kwaliteit van het onderwijs worden geschaad, onder meer doordat veel docenten het Engels onvoldoende machtig zouden zijn.

Psychologie
Specifiek stond de studie psychologie van de universiteiten van Twente en Maastricht in het beklaagdenbankje. De rechtbank oordeelt dat zij voldoende hebben gemotiveerd waarom ze de studie in het Engels geven: "De universiteiten vinden dat het aanbieden van Engelstalig onderwijs, gelet op het internationale karakter van het vakgebied Psychologie en hun universiteiten, de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt."

De afgelopen jaren rukt het Engels sterk op in het universitair onderwijs. Bijna een kwart van de bacheloropleidingen, en bijna driekwart van de masters, is inmiddels volledig in het Engels. Er zijn 75.000 buitenlandse studenten ingeschreven, driemaal zoveel als tien jaar geleden. Bij een op de tien studierichtingen zijn meer buitenlandse dan Nederlandse studenten.

Overwinning
BON ziet in de uitspraak van de rechtbank toch een overwinning. "We waren bang dat ze ons kort geding niet ontvankelijk zou verklaren. Met deze uitspraak erkent de rechter dat dit een urgente kwestie met een maatschappelijk belang is en dat wij voor dat belang mogen opkomen", aldus voorzitter Ad Verbrugge tegen de Volkskrant. De Inspectie voor het Onderwijs doet bovendien onderzoek naar de opmars van het Engels bij de colleges.

De uitspraak geldt in principe alleen voor de universiteiten van Twente en Maastricht. "Het is niet aan de voorzieningenrechter om in het debat een standpunt in te nemen over het belang van Nederlandstalig onderwijs voor de kwaliteit van het hoger onderwijs", aldus de rechtbank. BON overweegt nu een bodemprocedure.

Shenmue 1 en 2 vanaf 21 augustus te spelen

SEGA onthult dat 21 augustus Shenmue I & II zowel fysiek als digitaal op PlayStation 4 en Xbox One zal verschijnen met een digitale pc-release via Steam.

Vanaf vandaag is Shenmue I & II beschikbaar om te pre-orderen via PSN, Xbox Marketplace en Steam met een korting van 10%. De fysieke editie wordt geleverd met een dubbelzijdige poster met in de hoofdrol bekende personages uit de games en omkeerbare hoesjes met originele artwork.

Shenmue I & II vertelt het verhaal van Ryo Hazuki die de dood van zijn vader te wreken en probeert de geheimen achter een mysterieus artefact dat bekend staat als de Dragon Mirror te ontrafelen. De re-release bevat geheel nieuwe gemoderniseerde functies, waaronder een volledig schaalbare schermresolutie, keuze uit moderne of klassieke besturing, een bijgewerkte gebruikersinterface en de mogelijkheid om te luisteren naar de originele Japanse of Engelse voice-overs. De pc-versie heeft nog extra grafische opties om aan- of uit te zetten.

Nu nog een releasedatum voor de al aangekondigde Shenmue 3.

Shenmue 1 & 2 - Preorder (Foto: SEGA)

Kermisattractie in Uden in brand gestoken

Meerdere vrachtauto’s van een kermisexploitant zijn vrijdagochtend in brand gestoken aan de Boekelsedijk in Uden. Door de brand werd een kermisattractie volledig verwoest. De politie in Uden is een onderzoek begonnen en roept getuigen op om zich te melden.

Tegen 3.30 uur kwam er een melding binnen dat meerdere vrachtauto’s in brand stonden. Al gauw ontstond een vermoeden van brandstichting. Het ging immers om meerdere brandhaarden en in de buurt werden onder andere een jerrycan en flessen met een brandbare vloeistof gevonden.

Achtergronden
Hoewel er door de brand veel spullen verloren zijn gegaan proberen specialisten van de technische recherche sporen te vinden van de dader of daders. Het is nog onduidelijk wat de achtergronden zijn van de brandstichting. De politie is in gesprek met de eigenaar en hoopt met getuigen te spreken die iets van de brandstichting hebben gezien tegen de klok van 3.30 uur.

Beelden
In het onderzoek is de politie verder op zoek naar camerabeelden van mensen uit de omgeving. Mogelijk zijn er dingen opgenomen die voor het onderzoek relevant kunnen zijn. Mocht je informatie hebben dan kun je bellen met 0900-8844 of anoniem tippen bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Filmpjes kun je opsturen via het tipformulier.

Rekening oudste WW2-veteraan (112) leeggeroofd, bank biedt redding

De bankrekening van voor zover bekend 's werelds oudste veteraan is in de afgelopen maanden nagenoeg compleet leeggeroofd. De 112-jarige Richard Overton, de oudste levende Amerikaanse man, is het slachtoffer geworden van identiteitsfraude.

Volgens Overton's familie is er in de afgelopen maanden zeven keer een forse afschrijving gedaan, waarna uiteraard aangifte gedaan werd. De baas van het lokale Bank of America-filiaal beloofde alles te doen om het op te lossen en dat is gelukt: Overton heeft al het geld teruggekregen van de bank.

"Ik had de tranen in mijn ogen staan", aldus nicht Volma Overton, die door de bank gebeld werd om te komen tekenen voor de ontvangst van de niet nader genoemde, maar 'forse' herstelbetaling. "Ik kon het niet geloven. De baas zei dat hij het zou regelen en hij heeft het geregeld."

De daders zijn nog niet gevonden, maar de bank en de politie zijn bezig met een onderzoek. Ondertussen werd via crowdfunding overigens ook al een behoorlijk bedrag opgehaald voor Overton, om zo de kosten van constante zorg in een tehuis te betalen.

Oorlogsveteraan Overton raakte bij de oorlog betrokken toen de Japanners Pearl Harbour aanvielen. 

Man in onderbroek houdt agenten bezig

Een 28-jarige man zonder vast woonadres legde donderdagavond meerdere ongewenste huisbezoeken af in woningen aan ’t Krom in Haarlem. Dit deed de man zonder toestemming van de bewoners en gekleed in enkel een onderbroek.

Rond 21.00 uur kreeg de politie van verschillende buurtbewoners de melding dat een bijna blote man hun woningen was binnengegaan. De zichtbaar verwarde man bracht in iedere woning enkele minuten door voordat hij besloot er weer vandoor te gaan. De gealarmeerde agenten zagen de man in slip inderdaad uit een woning komen en in de richting van de voetbalkooi rennen. De achtervolging werd ingezet.

De man in slip liet zich echter niet zo gemakkelijk pakken en beklom een brandtrap om vervolgens een poort in te rennen welke uitkwam op de Koudenhorn. Hier raakte de politie de man even uit het oog, maar kwam zij hem weer snel op het spoor. De man hield zich schuil achter de molen aan de Papentorenvest. Toen de man de politie weer in de smiezen kreeg, sprong hij in een bootje. Via het bootje en het water, klom de schaars geklede man op muurtjes en sprong diverse tuinen in. Agenten sommeerden de man te stoppen met wegrennen en op een gegeven moment kwam hij over een muurtje aangelopen.

Inmiddels was ook de hondengeleider met diensthond Jimi gearriveerd omdat de man nogal onberekenbaar was. Dit was maar goed ook, want de man sprong op een gegeven moment van het muurtje en rende op een agent af. Jimi kreeg van zijn baasje het sein om hun collega’s te beschermen en beet de man in zijn knieholte. Samen met Jimi brachten agenten de man onder controle en kon hij in de boeien worden geslagen. De man werd overgebracht naar het politiebureau en vanuit het bureau werd hij overgedragen aan een zorginstantie.

Man in onderbroek houdt agenten bezig (Foto: stockfoto politie.nl)
Man in onderbroek houdt agenten bezig (Foto: stockfoto politie.nl)

Haase na Wimbledon-nederlaag: "Ace na ace, ik had niks te vertellen"

Tennisser Robin Haase werd op Wimbledon in de tweede ronde uitgeschakeld door de Australiër Nick Kyrgios. Die stond weer loeihard te serveren en daar kon de Hagenaar weinig tegen doen, zo gaf hij zelf toe voor de camera's van Eurosport.

"Hij serveerde weer ijzersterk. Ace na ace, ik had eigenlijk niks te vertellen. Ik leek in de derde set terug te komen, maar dat was meer door zijn dubbele fouten. Ik had een paar goede returns, maar als je achteraf kijkt heb ik gewoon geen kans gehad", gaf Haase toe.

Haase zou niet heel veel anders gedaan hebben als hij de wedstrijd over kon spelen. "De tactiek was op zich goed, maar ik heb gewoon teveel ballen gemist, vooral volleys. Misschien had ik iets meer kunnen bluffen bij de returns, of had ik iets minder vaak naar het net kunnen gaan, maar dat zijn echt kleine details."

Haase na Wimbledon-nederlaag: "Ace na ace, ik had niks te vertellen" (Pro Shots / Action Images)
Haase na Wimbledon-nederlaag: "Ace na ace, ik had niks te vertellen" (Pro Shots / Action Images)

Hamilton de snelste tijdens eerste training Silverstone

Lewis Hamilton heeft meteen de snelste tijd gereden tijdens de eerste training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Mercedes-coureur rijdt op Silverstone zijn thuisrace en was met een tijd van 1.27,487 veruit de snelste. Max Verstappen klokte de zesde tijd, maar zette zijn Red Bull vijf minuten voor tijd aan de kant met problemen aan de versnellingsbak.

Voor meer coureurs verliep de training niet zoals gepland. Romain Grosjean parkeerde met nog een half uur te gaan zijn Haas in de bandenstapels en bezorgde zijn monteurs hiermee een hoop overwerk. Ook Sergey Sirotkin en Kimi Räikkönen hadden een keer meer asfalt nodig dan er aanwezig was en geraakten even naast de baan.

McLaren-coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne waren deze training voornamelijk bezig met het testen van de aerodynamica. Dit omdat de resultaten uit de windtunnel niet corresponderen met die op het circuit.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:27.487 Soft 24
2 V. Bottas Mercedes 1:27.854 Soft 27
3 S. Vettel Ferrari 1:27.998 Soft 22
4 D. Ricciardo Red Bull 1:28.144 Soft 30
5 K. Räikkönen Ferrari 1:28.218 Soft 24
6 M. Verstappen Red Bull 1:28.325 Medium 24
7 R. Grosjean Haas 1:29.352 Soft 12
8 S. Pérez Force India 1:29.812 Soft 23
9 E. Ocon Force India 1:29.815 Soft 24
10 L. Stroll Williams 1:29.878 Soft 25
11 M. Ericsson Sauber 1:29.942 Soft 25
12 P. Gasly Toro Rosso 1:30.004 Soft 31
13 C. Leclerc Sauber 1:30.027 Soft 27
14 K. Magnussen Haas 1:30.065 Soft 20
15 F. Alonso McLaren 1:30.322 Soft 19
16 C. Sainz Jr. Renault 1:30.358 Soft 22
17 S. Vandoorne McLaren 1:30.416 Soft 25
18 N. Hulkenberg Renault 1:30.701 Soft 18
19 B. Hartley Toro Rosso 1:30.749 Soft 31
20 S. Sirotkin Williams 1:31.017 Soft 22

Blu-ray: Winchester

Sinds kort ligt de horrorfilm Winchester, met Dame Hellen Mirren in de hoofdrol, in de winkelschappen. De 72-jarige Mirren werkt nog altijd onverbitterd door, en gelukkig maar, want de inmiddels doorgewinterde actrice weet altijd een sterke indruk achter te laten ook al laat het materiaal te wensen over. Zo ook in Winchester: de mooie setting en de rol van Mirren kunnen het slechte uitgemolken verhaal dat we al zo vaak in horrorfilms hebben gezien helaas niet naar een hoger niveau tillen. Het is hiermee een standaard horror geworden die desondanks vermakelijk is, maar zoveel meer had kunnen zijn als er meer aandacht was gegeven aan het script.

Brazilië - België: rijdt de Belgische 'hypetrain' Neymar omver?

Hier had een huilstukje over Neymar kunnen staan, maar ik ben niet zo obsessief daarin. Misschien komt het omdat ik er welhaast immuun voor geworden ben na jaren Spaans voetbal kijken; niet heel veel anders, alleen valt het wat meer op voor mensen die er wat minder vaak naar kijken. Liever spreek ik over het feit dat Brazilië wat mij betreft de beste ploeg tot nu toe op dit WK is. De tegenstander in deze tweede kwartfinale is België. Die wisten op het nippertje Japan uit te schakelen in een abominabele wedstrijd. Als je het al tegen Japan ontzettend zwaar hebt, mag je je gaan bergen voor Brazilië. Zal de wedstrijd tegen Japan voor realiteitsbesef hebben gezorgd?

Brazilië
Brazilië is in aanvallend opzicht ver weg van wat ze waren in de Eliminatoria (kwalificatie CONMEBOL). Toen werd controle over de wedstrijd gecombineerd met veel goals en doelpunten. Nu is er vooralsnog alleen controle. Alisson, Thiago Silva en Miranda spelen al het hele WK, maar geven geen krimp. Brazilië heeft verreweg de minste schoten op doel weggegeven, vijf. Dat zegt wat, ondanks problemen op de links- en rechtsbackpositie. Het enige jammere is dan dat Casemiro als elitestofzuiger voor de verdediging tegen een schorsing is opgelopen. Fernandinho is geen slechte vervanger, maar toch.

Voorin bij Brazilië is het recept praktisch altijd hetzelfde; Willian, Coutinho, Neymar en Jesus met af en toe Paulinho als extra man. Met name Willian en Jesus zijn spelers die er in negatief opzicht worden uitgelicht. Willian lijkt momenteel geen bal goed te kunnen raken. Douglas Costa is voor Tite zeker een 'go': een basisplek heeft hij al gehad op dit WK, maar blessures zijn een bitch. Met Costa klikt het allemaal net iets beter in het elftal. De spitspositie is ook een en al twist; terwijl Jesus veel sleurt en werkt, brengt hij maar niet het aanvallende gif en extra’s wat Roberto Firmino kan brengen. Stress.

België
Worden we wat wijzer van België na vier wedstrijden? Je zou deze vraag met een ja kunnen beantwoorden. Tunesië, Panama en Engeland waren uiteindelijk slechts opwarmwedstrijden voor de knock-outfase. Japan was de eerste tegenstander op weg naar het moois waarvan bij Sporza het kwijl uit de bek loopt. Zoveel kwijl dat je er de hele vloer mee kunt boenen. En of het realistisch is, dat moois? Nee, nog lang niet. Wat was het slecht tegen Japan, oh wat was het slecht. Lees je de namen van Hazard, Lukaku, Mertens en De Bruyne? Je schuift dichter naar het puntje van je stoel. De realiteit is anders.

België is een vat van vraagtekens geworden na maandag. Het veldspel was op één glanzende counter na om te janken en Japan hoefde niet dichtbij goal te komen om echt gevaar te stichten. Dat is ook niet enorm gek als je een 3-4-3 hanteert waarin bovenal veel aanvallende spelers staan. Het is geen clubvoetbal waarin een coach dagelijks met zijn spelers kan werken aan de baalmomenten die aanvallende spelers hebben. Defensief wordt het dan een stuk vervelender. Laat dat nou net zijn wat je vrijdag tegen Brazilië niet kunt gebruiken.

Conclusie
Wat kunnen we vrijdag vanaf 20.00 uur verwachten? Brazilië zal waarschijnlijk weinig aan haar zeer succesvolle concept veranderen. De schorsing voor Casemiro is een aderlating, maar Fernandinho als vervanger zal het verhaal niet extreem dramatisch maken. België heeft een hoop meer te doen. Gaan ze counteren? Gaan ze aanvallen? Gaan ze het middenveld verstevigen met Fellaini? En gaan Carrasco en Meunier het kunnen belopen? Een controleursduo met Witsel en De Bruyne lijkt in ieder geval een lastig verhaal.

Inentingen kind weigeren = honderden dollars mislopen

De Australische minister Dan Tehan van Sociale Zaken heeft een uitstekende stap gezet in de strijd tegen anti-vaxxers, mensen die om principiële redenen tegen vaccinaties zijn en daarmee de gezondheid van hun eigen kinderen en die van anderen ernstig in gevaar brengen.

In 2016 werd al een beleid ingevoerd waardoor ouders die hun kinderen - zonder geldige medische reden - niet lieten inenten per jaar dik vierhonderd euro aan belastingteruggave mislopen, terwijl ook de kinderopvang voor dergelijke ouders niet meer betaald wordt.

Nu is er een nieuwe maatregel aangekondigd: een stevige korting op de kinderbijslag, omgerekend bijna 450 euro per jaar per kind, tot de kinderen wél een spuitje hebben gehad tegen ziektes als mazelen. "Zulke ouders spelen met de gezondheid van hun kinderen", aldus de minister.

Het percentage ouders met 'bewuste bezwaren' tegen inenting steeg van 0,23 procent in 1999 naar 1,77 procent in 2014, een zorgwekkende stijging. Ook in Europa weigeren steeds meer mensen om hun kinderen in te laten enten, waardoor ziektes als mazelen weer de kop opsteken.

In Australië is inmiddels 93,2 procent van de kinderen ingeënt, een vermoedelijk door de financiële maatregelen geholpen stijging van 0,6 procentpunt in de afgelopen twee jaar. Een percentage van 95 procent is nodig voor groepsimmuniteit, waarmee ziektes de kop ingedrukt kunnen worden.

Mulder 0,017 seconden naast medaille op WK inlineskaten in Arnhem

Het wereldkampioenschap inlineskaten heeft zich na de eerste dagen verplaatst naar Arnhem. Daar worden de wegwedstrijden afgewerkt, nadat de baanonderdelen op de baan van Heerde gehouden werden.

De eerste dag van de wegwedstrijden leverde bijna een medaille op voor Michel Mulder. Op de sprint over één ronde bereikte de voormalig olympisch kampioen op de 500 meter (schaatsen), maar tussen de beste sprintkanonnen van het inlineskaten strandde hij op 0,017 seconden van het brons.

De Colombiaan Edwin Estrada pakte net als in 2015 en 2017 de wereldtitel, door de Duitser Simon Albrecht met overmacht te kloppen. Estrada's illustere landgenoot Pedro Causil bleef Mulder nipt voor in de strijd om brons. Ronald Mulder sneuvelde in de kwartfinales en eindigde als tiende.

Bij de vrouwen was er een Colombiaans ééntweetje. Andrea Canon was in de eindsprint net te sterk voor uittredend wereldkampioene Yesenia Escobar, terwijl de Amerikaanse Erin Jackson voor Giulia Bongiorno uit Italië het brons veroverde. Elisa Dul en Maya de Jong kwamen er niet aan te pas.

Het Colombiaanse feest hield overigens nog niet op: de deels naar het schaatsen overgestapte Daniel Zapata veroverde het goud op de tien kilometer puntenkoers, voor de Portugees Diogo Marreiros en de Belg Bart Swings. Crispijn Ariëns werd achtste, Bart Hoolwerf haalde de finale niet.

Nee, nog altijd zijn we niet klaar met Colombiaans goud, want ook bij de vrouwen was het raak op de puntenkoers. Johana Viveros pakte het goud door de Italiaanse Francesca Lollobrigida na twee opeenvolgende wereldtitels te ontkronen. Mareike Thum uit Duitsland werd derde, Bianca Roosenboom en Elsemieke van Maaren kwamen in het stuk niet voor.

Toch kon er door Nederland wel wat gevierd worden: Jordy van Workum pakte bij de junioren de wereldtitel op de twintig kilometer afvalrace door Andres Bello Quemba uit, natuurlijk, Colombia te verslaan. De Ecuadoriaan Joel Guacho Zamora werd derde, Teun de Wit vijfde.

Verwarde man gooit met bierblikjes en steekt bed in de fik

Agenten hebben donderdagavond een 31-jarige man uit Den Haag aangehouden op de Kraaiensteijnlaan in Den Haag. Deze man vertoonde agressief gedrag naar omstanders. Omdat hij zich tegen zijn aanhouding verzette hebben de agenten één waarschuwingsschot gelost. Niemand raakte daarbij gewond.

Om 19:52 kreeg de politie een melding dat een verwarde man voorbijgangers met bierblikjes bekogelde op de Kraaiensteijnlaan. Eenmaal ter plaatse zagen agenten dat deze man bij de politie bekend is vanwege verward gedrag.

De agenten spraken de man aan op zijn gedrag, waarop hij zeer agressief reageerde. Ook dreigde hij te steken met een kapotgeslagen bierflesje. Hierop loste een van de agenten een waarschuwingsschot. Vervolgens rende de man weg, maar kon na een korte achtervolging worden aangehouden. Hij bleek een groot mes bij zich te hebben, dat is in beslag genomen.

Brandstichting
Later op de avond kreeg de politie een melding van brandstichting op de Margaretha van Hennebergweg in Den Haag. Na onderzoek bleek dit de woning van de verdachte te zijn. Hij had een matras in brand gestoken. De brand is geblust door de brandweer, niemand raakte gewond. De verdachte zit vast en wordt gehoord.

Verstappen rekent niet op zege in Engeland

Vorig weekend stond Max Verstappen na afloop van de Grand Prix van Oostenrijk op de hoogste trede, maar dit weekend wacht alweer de volgende race. Het Formule 1-circus doet dit weekend Silverstone aan.

"Het was een wat onverwachte overwinning, maar natuurlijk ontzettend mooi", blikte Verstappen terug op zijn zege op de Red Bull Ring. "Na vrijdag en zaterdag stonden we er niet geweldig voor, maar toen de race van start ging, voelde ik meteen een betere balans in de auto. Ik kon meer pushen in de snelle bochten, waar we voorheen tijd verloren."

"De Mercedessen zaten voor me, maar met Valtteri die een probleem had en de virtual safety car, waar het team goed op anticipeerde en we een pitstop maakten, ging het vanaf dat moment alleen nog om het management van de banden. Ik denk dat we daar het beste in waren. Tegen het einde kwamen de Ferrari’s nog dichterbij, maar samen met het hele team hadden we het onder controle. Ik ben heel erg blij gewonnen te hebben."

Toch verwacht Verstappen in Engeland een lastiger weekend, dus een nieuwe zege ligt niet direct voor de hand. "Het probleem is dat sommige bochten nu vol gas zijn en in feite een dubbel recht stuk zijn geworden. Dat is voor ons dus pijnlijk en jammer. Ik verwacht niet dat we super competitief zullen zijn, maar we zullen er min of meer bij zitten. We zien wel wat er gebeurt tijdens de race."

Ondanks de positieve resultaten in de laatste races denkt Verstappen dit jaar niet mee te strijden om de titel. "We hebben niet het pakket om op elk circuit voor de winst te vechten. In Monza zal dat bijvoorbeeld moeilijk zijn. Ik denk niet dat we terug kunnen komen. Natuurlijk zijn er ook banen waar we erg competitief zullen zijn en we zeker voor een overwinning kunnen strijden. Maar dat zal niet op elke baan zijn en om terug te komen, zou je bijna elk weekend moeten winnen."

Lopez: "Eindelijk versla ik Federer!"

Tennisser Feliciano Lopez verloor op Wimbledon in de tweede ronde van Juan Martin Del Potro, maar de Spanjaard heeft wel een uitermate indrukwekkend record te pakken: Wimbledon 2018 was zijn 66e opeenvolgende Grand Slam-optreden.

De inmiddels 36-jarige Lopez debuteerde in 2001 op Roland Garros. Een jaar later speelde hij in Parijs zijn tweede Grand Slam en sindsdien was hij er altijd bij, met drie kwartfinales op Wimbledon (2005, 2008 en 2011) en één op de US Open (2015) als voornaamste resultaten.

Lopez passeerde met zijn Wimbledon-optreden niemand minder dan Roger Federer, die tussen de Australian Open van 2000 en die van 2016 tot 65 achtereenvolgende Grand Slams kwam, en daar was de veteraan toch wel een beetje van onder de indruk.

"Op het moment dat ik het record ging verbreken ging er toch een gedachte door mijn hoofd: 'Wauw, eindelijk ga ik Federer eens verslaan!", lachte Lopez. "Uiteindelijk is het maar een getal natuurlijk. Het gaat niet om het aantal gespeelde Grand Slams, maar om hoeveel jaren ik al op topniveau kan spelen, dat is voor mij het meest belangrijk." 

Overigens speelde Lopez op 23 juni 2003 voor het eerst tegen Federer, die hij op 28 augustus vorig jaar voorlopig voor het laatst tegenover zich had. De twee kwamen in die tijd tot dertien onderlinge partijen en Federer won ze allemaal.

El Ahmadi weg bij Feyenoord, rentree voor Clasie lonkt

Karim El Ahmadi verlaat Feyenoord en gaat voor Al-Ittihad uit Saoedi-Arabië spelen, zo meldt Voetbal International vrijdag. Daarmee negeert de middenvelder de avances van Stade de Reims. De Fransen waren ook in de race om zijn handtekening te bemachtigen.

El Ahmadi had bij nog een contract voor een jaar, maar mag toch transfervrij bij Feyenoord vertrekken. Onlangs gaf trainer Giovanni van Bronckhorst de speler aan een avontuur niet in de weg te staan en hem het avontuur te gunnen

Met het vertrek van El Ahmadi verliest Feyenoord één van zijn belangrijkste spelers. Toch lijkt deze plek alweer ingevuld te zijn, aangezien Jordy Clasie graag terug wil keren op Rotterdam-Zuid. De 27-jarige speler heeft nu nog een tweejarig contract bij Southampton, maar speelde in het afgelopen seizoen op huurbasis voor Club Brugge.

De verwachting is dat de rentree van Clasie een kwestie van tijd is. In de periode tussen 2011 en 2015 speelde hij liefst 155 officiële wedstrijden voor Feyenoord.

Boete na nadoen geest op kerkhof: 'Hij riep woooooeeeeeeeee'

Ene Anthony Stallard is een echte lolbroek. De 24-jarige man uit de omgeving van Portsmouth had met wat vrienden een glaasje of wat gedronken en belandde op het lokale kerkhof, waar ze aan een potje voetbal begonnen.

Helaas voor hen waren er getuigen en die zijn naar de politie gestapt. Dat deden ze niet alleen vanwege het luidruchtige gedrag van met name Stallard, maar ook omdat hij een geest na probeerde te doen. "Eén persoon uit de groep gooide zijn armen omhoog, hij riep woooeeeeeeee", aldus een politiewoordvoerder.

Stallard mocht in totaal 75 pond aftikken aan boetes en kosten. Bovendien werden er nog drie maanden bij een eerder uitgesproken voorwaardelijke straf wegens intimidatie opgeteld. 

Update 10.12 uur
Naar nu blijkt is uw redacteur zo scheel als een otter. Het gaat namelijk om een bericht uit 2014, waarvoor excuses, maar geestig blijft het natuurlijk wel een beetje. Wellicht dat de beste man inmiddels daadwerkelijk een geest is en in dat geval zijn we benieuwd of hij ook 'wooeeeee' roept, maar waarschijnlijker is dat hij gewoon wat ouder en hopelijk wijzer is geworden.

Sony HT-ZF9 Soundbar

Ben je op zoek naar een geluidssysteem dat een goede surround-ervaring biedt, maar heb je geen zin om veel speakers in je huis te plaatsen? Dan is de HT-ZF9 van Sony misschien iets voor jou. Dit 3.1 geluidssysteem weet met een strak uitziende soundbar en slechts een subwoofer en twee optionele rear-speakers tilt de geluidservaring van films en muziek naar een erg hoog niveau te tillen. Benieuwd geworden? Lees hier onze review!

Historie en een gebroken hart voor San Marino in Europa League

Wellicht heb je nog nooit van voetbalclub Tre Fiori genoemd, en dat is op zich geen schande: afgelopen seizoen eindigden ze als derde in de nationale competitie van San Marino. Daarmee werd wel plaatsing afgedwongen voor de voorronde van de Europa League en dat leverde historie op.

Tre Fiori won vorige week 'thuis' - de wedstrijd werd in een ander stadion gespeeld - met 3-0 van Bala Town uit Wales in de voorronde. De return leverde een 1-0 zege op voor de Welshmen, maar dat betekende dat Tre Fiori als eerste club uit San Marino ooit een ronde verder is gekomen in Europa. Op 12 en 19 juli wacht het Sloveense Rudar Velenje in de eerste kwalificatieronde.

Bijna was er zelfs dubbel San Marinees succes, maar Folgore, de nummer twee van de nationale competitie, ging op bijzonder pijnlijke wijze onderuit. Op bezoek bij het Andorrese Engordany werd vorige week met 2-1 verloren, maar donderdagavond schoot Stafano Sacco Folgore in de 86e minuut naar 1-0 in de return, wat ze dus een ronde verder zou brengen. Dat ging echter fout: Francesco Sartori werkte de bal in de 96e minuut in eigen doel en de club uit Andorra bekerde alsnog door.

De volledige resultaten van de voorronde zijn hier te vinden.

3 miljoen voor kunstenaar wegens postzegelfoutje

Een 'kunstenaar' die een replica van het vrijheidsbeeld in Las Vegas maakte krijgt 3 miljoen euro op zijn rekening bijgeschreven van de Amerikaanse post. Op een postzegel van het vrijheidsbeeld was namelijk niet een foto van het échte vrijheidsbeeld gezet, maar van zijn versie in de Amerikaanse gokstad.

In 2010 bracht de US Postal Service een postzegel op de markt met daarop het vrijheidsbeeld. De afbeelding kwam uit een fotoarchief maar bleek achteraf dus de variant bij het New York, New York hotel te zijn. Dat beeld is niet alleen de helft kleiner dan het origineel, maar de 'kunstenaar' die het beeld daar heeft neergezet heeft ook het gezicht veranderd. En dus zit rust er auteursrecht op afbeeldingen van het beeld.

De rechter ging mee in het verhaal van Robert Davidson. "Als je de twee gezichten vergelijkt, kun je duidelijk zien dat ze verschillen."

Het vrijheidsbeeld in Vegas (foto: pxhere)
Het vrijheidsbeeld in Vegas (foto: pxhere)

Carkours-modus in Grip: Combat Racing

Mindscape kondigen de 'Carkour'-modus voor de supersnelle racegame GRIP. Deze modus wordt in de trailer getoond.

GRIP bevat twintig Carkour-tracks. Hierin worden spelers uitgedaagd om een serie van steeds moeilijker wordende stuntcursussen onder de knie te krijgen. Negentien tracks zijn point-to-point, die uiteindelijk culmineren in een laatste, open map – een speeltuin met sprongen, bochten en vol met verzamelobjecten. De modus bevat uitdagingen voor spelers voor ieder vaardigheidsniveau: van de kleine, snelle Easy (Airtime, Speed, Squiggly, Tubes, Upsy Downsy) tracks en Normal (Live Jump, Scoops, Slide) tracks tot de meer veeleisende Hard (Angles, Endurance, Rainbow Road) tracks. Voor de écht ervaren racers zijn er Nightmare (Half Tubes, Loop Gap) tracks.

In GRIP racen spelers op zeventien tracks, verspreid over verschillende vijandige en buitenaardse werelden. Racers kunnen kiezen uit een selectie van vijftien gepantserde auto’s. Sommige zijn gemaakt voor snelheid en wendbaarheid, terwijl sommige bruut en zwaar bepantserd zijn. Elk voertuig kan worden gepersonaliseerd met een groot aantal verschillende paintjobs, stickers, wielen en andere details.

Om te winnen is er een arsenaal van elf wapens en power-ups om de concurrentie achter zich te laten. Met wapens als explosieve pijlen, mijnen, raketten, schilden en turbo’s is het voor spelers mogelijk om niet alleen een vijandig doelwit te selecteren, maar ook de omgeving. Zo kunnen spelers keihard door bouwwerken heen racen of deze op tegenstanders laten vallen. Naast de Carkours-modus is er ook al een campagne- en multiplayermodus bevestigd.

GRIP komt in de herfst van 2018 naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en digitaal op pc. Het spel is momenteel beschikbaar in early access op Steam.

MLB: Geweldige comeback helpt Nationals alsnog langs Marlins

De honkballers van de Washington Nationals hebben donderdagavond op Nationals Park laten zien hoe je een achterstand ongedaan moet maken. De ploeg stond maar liefst negen runs achter tegen de Miami Marlins, maar won alsnog.

Dankzij onder meer homeruns van Justin Bour (drie runs) en Martin Prado (twee runs) kwamen de Marlins in de vierde inning al op een 0-9 voorsprong. In die inning lieten de Nationals hun eerste run noteren en daarna gingen ze drie innings op rij los.

In de vijfde inning scoorden ze vier runs, in de zesde brachten ze 6-9 op de borden alvorens het de beurt was aan Trea Turner. Die scoorde met een homerun eerder al de 1-9, maar dit keer was het pas echt raak: hij sloeg een grand slam, een homerun met de honken bezet, en tekende dus voor 10-9.

De Nationals bouwden hun voorsprong in de zevende inning zelfs nog uit tot 14-9, maar het was nog niet gedaan. Met een 3-run homerun bracht Brian Anderson de Marlins weer in de wedstrijd, maar het bleef bij 14-12.

Uitslagen MLB donderdag
Washington Nationals - Miami Marlins 14-12
Detroit Tigers - Texas Rangers 5-7
Houston Astros - Chicago White Sox 4-3 
Milwaukee Brewers - Atlanta Braves 7-2
Minnesota Twins - Baltimore Orioles 5-2
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 3-6
Seattle Mariners - Los Angeles Angels 4-1
San Francisco Giants - St.Louis Cardinals 2-11

Nationals - Marlins (Bron: YouTube)

Eerste DLC voor Kingdom Come: Deliverance uitgebracht

Warhorse Studios brengt de eerste DLC 'From The Ashes' uit voor de RPG Kingdom Come: Deliverance op pc, PlayStation 4 en Xbox One voor € 9,99. De DLC is nu beschikbaar in de digitale winkels van de platformen.

Kingdom Come: Deliverance de eerste DLC introduceert een nieuw type avontuur. Spelers hebben de leiding bij het opbouwen van een dorp. Jij moet beslissen welke structuren het eerst moeten worden gebouwd, hoe je mensen willen aantrekken en hoe onenigheid tussen de burgers moet worden opgelost. Jij bewaakt het budget, upgrade gebouwen en huurt speciale NPC's in om de productie te verhogen. Het is niet alleen werken, na een dag beslissingen nemen kun je onder andere op een van de nieuwe paarden rijden voor een rit door de omgeving of je kunt gaan gokken of gewoon een bezoek brengen aan de plaatselijke taverne, tenminste, als je die al gemaakt hebt.

Uruguay - Frankrijk: opnieuw spektakel met Les Bleus?

Voetbal kan soms heel mooi zijn. Het ultieme bewijs werd zaterdag geleverd. Frankrijk rekende in een enerverend duel af met Argentinië; de 2-2 van Pavard wil je de hele dag in herhaling zien en de 3-2 van Mbappé liet weer zien waarom het zo’n supertalent is. Een paar uur later was het aan het monsterduo Cavani-Suarez. De 1-0 was een soort schilderij, een digitaal fotolijstje. Crosspass Cavani, voorzet Suarez op de scherp doorbewogen Cavani en het was hangen. Kunst is relatief, maar dit was prachtig. Frankrijk en Uruguay mogen hun schoonheid nu tonen in Nizhny Novgorod. Vrijdag om 16.00 uur trappen we de kwartfinales af.

Uruguay
Uruguay heeft haar energie gespaard voor de achtste finales. In de groepsfase hebben ze zich niet of nauwelijks in het zweet moeten werken om Egypte, Saoedi-Arabië en Rusland onder de duim te houden. Het was speels gemak en een teken dat duels met toplanden die zouden komen belangrijker waren. Bondscoach Tabarez opteerde in de eerste twee wedstrijden nog voor een 4-4-2 met halfgoden als Rodriguez en Sánchez, maar sinds de wedstrijd tegen Rusland worden Torreira, Laxalt en Nández vaste krachten.

Laxalt vooral als aanvallende back, waar Torreira tegen Portugal zijn magie liet zien; voetballend, tackelend en in de lucht was hij iedereen de baas. Net zoals heel Uruguay; samen gruwelijk goed verdedigen, samen aanvallen. Cavani en Suarez kunnen dat uitstekend. Alleen moet Uruguay bidden voor Cavani; een gecompliceerde blessure zorgt ervoor dat het twijfelachtig is om vrijdag te kunnen halen, terwijl Tabarez altijd zuinig op zijn (licht) geblesseerde spelers is.

Frankrijk
Frankrijk roept verschillende emoties op; de ene groep vindt dat het om winnen gaat, de andere groep baalt ervan dat bondscoach Didier Deschamps zo negatief qua speelwijze opereert op dit WK. Al het hele WK lijken ze met schijt in de broek te opereren. De voorhoede met Griezmann, Mbappé en Dembele kwam nauwelijks uit de verf tegen Australië terwijl tegen Peru, Denemarken en Argentinië Matuidi als extra middenvelder/valse linksbuiten werd ingezet. Puur om spelers van de tegenstander af te stoppen.

Het is een recht, maar leuk voor de kijker? Het zorgde voor een penibele situatie tegen het zwakke Argentinië; de Fransen kwamen met 1-0 voor, waarna ze verschrikkelijk passief opereerden en plots 1-2 achterkwamen. Toen Pavard met een juweel van een doelpunt de 2-2 maakte, leek Frankrijk weer herboren en kwam het dankzij de werken van Mbappé op 4-2. Het werd dan nog wel 4-3, maar dat boeide niet meer. Frankrijk zal qua gameplan een stuk beter voor de dag moeten komen tegen een zeer taai Uruguay.

Zenuwgasterroristen opgehangen

In Japan zijn zeven leden van de sektarische beweging Aum Shinrikyo naar het hiernamaals gestuurd. Leider Shoko Asahara en zes anderen zijn vrijdag opgehangen, een paar anderen wachten nog op hun executie.

De leden van Aum Shinrikyo, vrij vertaald 'Hoogste Waarheid', waren er van overtuigd dat de wereld zou vergaan en dat alleen zij het zouden overleven. Dat vergaan van de wereld wilden ze ogenschijnlijk wat versnellen, want met saringas pleegden ze in de jaren negentig twee aanslagen.

In Matsumoto kwamen acht mensen om het leven bij een aanval met het zenuwgas, bedoeld om rechters te doden. In 1995 overleden in de metro van Tokyo dertien mensen en raakten er duizenden gewond toen sekteleden met hun paraplu's zakken vol sarin lek prikten in metrowagens tijdens het spitsuur.

Bij invallen en arrestaties werd uiteindelijk zo'n twintig ton sarin gevonden, genoeg om Tokyo te veranderen in een spookstad.

Louis helpt een handje in Code Vein

Bandai Namco heeft een trailer uitgebracht van de Souls-like game Code Vein waarin we partner Louis aan het werk zien.

Louis is een Revenant die anderen wilt helpen om van hun Bloodlust af te komen. Hij trekt diep in de Vein om de bron van Blood Beads te vinden om deze te gebruiken als alternatief voor menselijk bloed. Hij gebruikt een zwaard als wapen en heeft Ogre als Blood Veil-kracht. Als hij je partner is in het veld houdt hij gepaste afstand van vijanden en zoekt de balans tussen zwaard en krachten tijdens het vechten.

Mocht je niet weten waar d egame over gaat: een ramp heeft de wereld naar de afgrond geholpen. Steden liggen in verval en de beschaving zoals we die kennen is niet meer. In het epicenter van de ramp leeft nog een kleine groep in het gebied Vein. Het zijn geen gewone mensen meer, maar Revenants. Ze hebben speciale krachten gekregen, maar in ruil daarvoor weten ze niets meer van hun verleden en hebben ze bloed nodig om te overleven en hun krachten te gebruiken. Als ze hun bloedlust teveel zouden voeden dan worden ze een van de Lost, wezens waarbij het laatste beetje menselijkheid verdwenen is. Dit zijn je vijanden, ze dwalen overal rond op zoek naar bloed. Jij bent een Revenant en je gaat op zoek naar je geheugen en een vluchtoord waar je je veilig kunt leven, zonder de Lost.

Code Vein komt 28 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Twintig minuten gameplay van Anthem

Tijdens de E3 is er een flinke gameplaydemo van Anthem getoond. Die heeft Electronic Arts nu vrijgegeven voor ons gamers die niet op E3 aanwezig waren.

In deze twintig minuten durende video vertelt producer Ben Irving over het reizen, gevechten en teamwork terwijl er vier Freelancers de missie 'Scars & Villainy' spelen. Pak gerust een kop koffie en check hoe Bioware zelf deze demo speelt.

Anthem komt 22 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

My Hero One's Justice verschijnt 26 oktober

Bandai Namco laat weten dat My Hero One's Justice 26 oktober verschijnt voor PlayStation 4, Xbox One, Switch, en pc. Als je nu al een bestelling plaatst dan krijg je Endeavor als speelbaar personage erbij.

Er zijn ook twee nieuwe personages bekendgemaakt: Muscular en Gran Torino. Muscular heeft een quirk waarmee hij spierweefsel over zijn gehele lichaam kan laten groeien. Hierdoor is hij supersterk. Gran Torino is de mentor van All Might zelf. ZIjn kracht is 'Jet', waardoor hij supersnel is.

De vechtgame is gebaseerd op de manga My Hero One's Justice. Het is een arena-fighter. Je kunt naast de tegenstander ook de omgeving stuk maken. Sla iemand in de grond om daar een kuil achter te laten, of beuk hem door de muur, zodat je opeens ziet wat de winkel eigenlijk verkoopt. Dat kan allemaal omdat de personages allemaal bovenmenselijke krachten, Quirks genoemd, hebben.

Netflix is het nieuwe roken op het werk

Pleitte onlangs een groot deel van Nederland nog voor lagere lonen voor rokers omdat ze meer pauzes zouden hebben dan hun niet-rokende collega's, mag daar nu de Netflixklant aan worden toegevoegd. Uit onderzoek van Netflix blijkt namelijk dat een kwart van hun klanten de series die ze volgen gewoon op het werk doorkijken.

Het onderzoek zegt niet hoe de kijkers dit voor elkaar krijgen zonder te worden gesnapt, maar de kans dat het op de smartphone gebeurt tijdens het 'schijten' is natuurlijk groot.

Netflix jij op je werk? En hoe doe je dat zonder dat het opvalt?

Netflix per post (foto: PXhere)
Netflix per post (foto: PXhere)

FOK! Wat een weer: geloof het of niet: zonnig

De dag begint in vrijwel het hele land met bewolking. Deze lost in de loop van de ochtend grotendeels op. In de middag is het dan overal vrij zonnig en vooral in de avond drijven er velden hoge bewolking over. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot 27°C in het zuidoosten van het land. De wind is noordelijk en zwak tot matig.

In de nacht naar zaterdag is er weinig bewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur varieert van 7°C plaatselijk in het noordoosten tot 15°C in het zuidoosten. De wind wordt zwak en veranderlijk, in het oostelijk Waddengebied staat een matige noord- tot noordwestenwind.

Zaterdag overdag is het zonnig, afgezien van wat sluierbewolking of een enkele stapelwolk. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C langs de noordkust tot 27°C in het zuidoosten. De wind wordt overal noordelijk en neemt toe naar matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Het avondzonnetje in Purmerend, vanaf het balkonnetje van Spylacopa_68
Het avondzonnetje in Purmerend, vanaf het balkonnetje van Spylacopa_68

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Blokhuis: 'maatregelen tegen energiedrankjes'

Een relatief kleine groep jongeren tussen de 13 en 18 jaar drinkt te veel energiedrank en loopt daarmee risico op gezondheidsklachten. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVM uitvoerde in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) naar aanleiding van signalen van kinderartsen eerder dit jaar. Over het algemeen is de consumptie van energiedrankjes onder jongeren de afgelopen jaren afgenomen. Vier op de vijf jongeren drinkt het nooit of minder dan wekelijks.

Relatief kleine risicogroep
Zo’n 1-2% van jongeren tussen 13 en 18 jaar– naar schatting 19.000 - drinkt regelmatig te veel energiedrank, soms wel drie blikjes (750 ml) of meer per dag. Daarmee lopen zij verhoogd risico op gezondheidsklachten zoals hartritmestoornissen en effecten op het centraal zenuwstelsel. Deze groep jongeren vertoont vaker ook ander risicogedrag, zoals roken en het gebruik van alcohol en drugs.

Staatssecretaris Blokhuis: “Over de meeste jongeren die energiedrank drinken hoeven we ons geen zorgen te maken. De groep die risico loopt is relatief klein, maar het gaat nog steeds om duizenden jongeren. Het is belangrijk om te voorkomen dat deze jongeren slaapproblemen krijgen, hartkloppingen of erger. En sowieso passen energiedrankjes, voor jong en oud, niet binnen een gezond voedingspatroon.”

Signalering en voorlichting
Om het probleemgebruik van energiedrankjes onder de risicogroepen terug te dringen zijn volgens de staatssecretaris specifieke maatregelen nodig. Zo gaat Blokhuis de Jeugdgezondheidszorg verzoeken om meer aandacht te besteden aan signalering van overmatig gebruik van energiedrankjes door jongeren. Ook huis- en kinderartsen kunnen alert zijn op excessief gebruik en gericht voorlichting geven om consumptie van energiedrankjes te ontmoedigen.

Daarnaast gaat de staatssecretaris in gesprek met het Voedingscentrum om te kijken hoe het bestaande advies over energiedrankjes beter onder de aandacht van jongeren gebracht kan worden. Dit advies is: voor kinderen onder de 13 jaar geen energiedrank en vanaf 13 ‘drink het liever niet, en anders maximaal 1 blikje per dag’. Over maatregelen zoals een restrictief verkoopbeleid wordt met maatschappelijke organisaties gesproken in het kader van het Nationaal Preventieakkoord. Dit wordt in oktober gepresenteerd.

Verheugd over Aldi en Lidl
Blokhuis: “Ik ben verheugd over het bericht van Aldi en Lidl eerder deze week waarin zij aankondigen te stoppen met de verkoop van energiedranken aan jongeren tot 14 jaar. Dit beschouw ik als een goed initiatief om het advies van het Voedingscentrum kracht bij te zetten en zo de consumptie van energiedrank door kinderen te ontmoedigen.”

Blokhuis: 'Maatregelen tegen energiedrankjes' (foto pxhere.com)
Blokhuis: 'Maatregelen tegen energiedrankjes' (foto pxhere.com)

1 op de 5 Nederlanders voelt zich zeer gelukkig

Ruim een vijfde van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder beschouwt zichzelf als zeer gelukkig. Op een schaal van 1 tot en met 10 waarderen ze hun geluk met een 9 of 10. Hiertegenover staat een kleine minderheid van nog geen 3 procent die zichzelf als ongelukkig bestempelt. Zij beoordelen hun mate van geluk met een 4 of minder. Over de periode 2013-2017 is dit beeld van geluk nagenoeg gelijk. Dit blijkt uit recent onderzoek van het CBS.

Aan personen van 18 jaar of ouder is door middel van een enquête gevraagd hoe ze hun welzijn ervaren in termen van geluk en tevredenheid met het leven. Ook is gevraagd naar hun sociale contacten, het vertrouwen in andere mensen en vrijwilligerswerk.

Zeer gelukkig, wie zijn dat?
Vooral gehuwden, mensen in de hoogste inkomenscategorie en werkenden geven naar verhouding vaak aan zeer gelukkig te zijn. Gescheiden volwassenen, laagopgeleiden en mensen in de laagste inkomensgroep zijn juist het vaakst ongelukkig.

Zeer gelukkigen vaker ook zeer gezond
Het overgrote deel (86 procent) van de 18-plussers die zichzelf zeer gelukkig noemen, ervaart een goede of zeer goede gezondheid. Van hen geeft 27 procent aan dat hun gezondheid zeer goed is, tegenover 12 procent van de overige volwassenen.
Van de volwassenen die zeer gelukkig zijn, heeft 56 procent dagelijks contact met familie, vrienden of kennissen. Dat is meer dan bij de rest van de bevolking (50 procent). Daarnaast zijn zij iets vaker actief als vrijwilliger, en hebben zij meer vertrouwen in de medemens. Van de zeer gelukkigen vindt 65 procent dat de meeste mensen wel te vertrouwen zijn, van de overige volwassenen is dat 58 procent.

Minder vertrouwen en minder sociale contacten onder ongelukkigen
Degenen die zichzelf als ongelukkig zien, vinden hun gezondheid aanmerkelijk minder vaak goed dan anderen. Van de ongelukkigen bestempelt 37 procent de gezondheid als slecht of zeer slecht, terwijl dit bij de niet-ongelukkigen 5 procent is.

Van de ongelukkigen heeft een kleiner deel dagelijks of wekelijks contact met familie, vrienden of buren dan de overige 18-plussers: 87 procent tegenover 96 procent. Daarnaast doen naar verhouding minder ongelukkigen (bijna een derde) vrijwilligerswerk dan andere mensen (bijna de helft). Tot slot geeft bijna 37 procent van de ongelukkigen aan dat de meeste mensen wel te vertrouwen zijn. Onder degenen die niet ongelukkig zijn is dat 60 procent.

Hoe het ervaren van geluk en andere kenmerken zoals gezondheid, opleiding en burgerlijke staat precies met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden kan op basis van deze cijfers niet worden vast gesteld.

1 op de 5 Nederlanders voelt zich zeer gelukkig
1 op de 5 Nederlanders voelt zich zeer gelukkig

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.