Plaatje posten? Vergeet het maar. De EU wil censuurfilters!

Je plaatst een comment, en vult die aan met een meme. Of je plakt er een YouTube-video bij, bijvoorbeeld. Dat alles kan binnenkort weleens verleden tijd worden. De EU wil de toch al draconische auteursrechten verder verscherpen en internetbedrijven verplichten vooraf inhoud te filteren.

Nope, verboten want afkomstig uit een film
Nope, verboten want afkomstig uit een film

Jij probeert een afbeelding te uploaden of posten, maar het filter herkent ergens op de achtergrond een verlichte Eiffeltoren, of een filmposter. Of je plaatst een screenshot van een film met een lollige grap eroverheen. Mogelijk plaats je alleen maar de cover van een album, ter illustratie, maar helaas; de filters maken het uploaden en plaatsen onmogelijk. Dat is de draconische stap die de EU wil nemen om auteursrechten nóg verder te verankeren en nóg meer mensen te criminaliseren.

Here's to all the memes, the EU is gonna ban!
Here's to all the memes, the EU is gonna ban!

Deze vergaande censuur is er nog niet door, maar als op plaatjes, muziek of filmpjes auteursrechten zitten, dan moeten websites die rechten in de toekomst afkopen. Grote bedrijven met miljarden (denk aan Facebook) zullen daar misschien weinig problemen mee hebben, maar voor kleinere onafhankelijke sites met weinig resources betekent het niet afkopen dat die site middels filters moet voorkomen dat hun gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal (dat is letterlijk alles dat ooit door iemand gemaakt is) plaatsen. Je zou dan een melding kunnen krijgen die je vertelt dat de foto niet geplaatst kan worden, omdat in de foto bijvoorbeeld een beeld uit een film te zien is. Of een bedrijfslogo (want ook dáár rust auteursrecht op, en waar een mens het verschil tussen verboden en toegestaan kan beoordelen, kan een filter dat niet).

Dergelijke filters zijn enorm duur en complex en bovendien bijzonder foutgevoelig, waardoor veel materiaal onterecht geweigerd zal worden. Kleinere sites zullen dan ook liever, of eigenlijk noodgedwongen, het plaatsen van afbeeldingen, filmpjes en muziek in z'n geheel onmogelijk maken. Toetsing hoort achteraf plaats te vinden, niet vooraf. Gebeurt het vooraf, dan is daarvoor al lang geleden een woord bedacht: censuur.

Hahahahahahahaaaaaaaa.... nee helaas. Deadpool is beschermd. Winnie de Pooh is beschermd, én het gebruikte lettertype is beschermd...
Hahahahahahahaaaaaaaa.... nee helaas. Deadpool is beschermd. Winnie de Pooh is beschermd, én het gebruikte lettertype is beschermd...

"Makers moeten eerlijk betaald worden voor hun werk, of het nou online of offline is," zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker in 2016. Hij kwam dan ook met absurde voorstellen die internetbedrijven moeten verplichten om muzikanten en filmmakers te betalen voor hun werk.

De grens tussen 'fair use' (het begrip is Amerikaans, maar ook in Nederland mag materiaal onder bepaalde voorwaarden gebruikt worden) en inbreuk is een lastige die niet zomaar door automatische filters getrokken kan worden. Zo wilde Dick Bruna in 2011 dat een aantal Nijntje-plaatjes offline zouden worden gehaald. De plaatjes waren volgens hem auteursrechtelijk beschermd. Het ging hierbij echter om bewerkte afbeeldingen van Nijntje, waarin het kinderkonijn werd verbonden aan onder andere de aanslag op de Twin Towers, onder de naam Nijn-eleven. De Hoge Raad bepaalde uiteindelijk dat er sprake was van een parodie en de afbeeldingen mochten gewoon blijven.

Nog voor de zomer moet er in Brussel een besluit zijn genomen over de censuurwet. Welkom in China.

Ryan Gosling? Nope, vergess das jetzt mal!! (sorry, m'n Duits is roestig)
Binnenkort ist das verboten!!!!!