'Bump Day' Indy 500 levert drama op voor Hinchcliffe

Op de eerste dag van de kwalificaties voor de Indianapolis 500, Bump Day, heeft James Hinchcliffe zich niet geplaatst voor de race. De Canadees kwam drie jaar geleden in een trainingscrash op de Indianapolis Motor Speedway bijna te overlijden en pakte een jaar later de poleposition.

Op Bump Day probeerden 35 coureurs zich te plaatsen voor de race, waar 33 rijders in van start mogen gaan. De snelste negen plaatsten zich voor de Fast Nine, die zondag strijden om de polepositie en de verdeling van de eerste drie startrijen. De nummers tien tot en met 33 rijden zondag om die plekken op de startgrid, terwijl de nummers 34 en 35 na zaterdag klaar zijn.

Hinchcliffe had de hele dag al problemen en op het einde van de sessie probeerde hij zich nog eens in de top-33 te rijden. Die poging moest hij al snel afbreken wegens vibraties in de auto, waarna de klok afliep op het moment dat hij zijn allerlaatste poging aan wilde vangen. Hinchcliffe plaatste zich zo niet en ook Pippa Mann - naast de voor de Fast Nine geplaatste Danica Patrick één van de twee dames in het veld - kon zich opmaken voor een rustige week, zonder Indy 500.

Met een gemiddelde snelheid van 368,409 kilometer per uur over vier ronden was drievoudig winnaar en - dit seizoen - parttimecoureur Helio Castroneves de snelste van allemaal. Kwalificatiekoning Ed Carpenter liet de tweede tijd noteren. Zondag is het beslissende deel van de kwalificatie vanaf 22.00 uur live te zien op Ziggo Sport.