Hangjongeren Amsterdam geanalyseerd via Facebook

In 2015 kreeg een databedrijfje uit Utrecht van het stadsdeel Amsterdam-Zuid de opdracht om door middel van Facebook de hangjongeren uit twee parken in de wijk te profileren. Het ging om  jongeren uit de ‘Vondelgroep’ en de ‘Sarphatigroep', genoemd naar de parken waar ze rondhingen. Dit gebeurde door middel van het analyseren van 126 ‘openbare vriendenlijsten’ van hangjongeren die bekend waren bij buurwerkers. Dat meldt het NRC na eigen onderzoek.

Samen telden deze vriendenlijsten 65.5540 profielen. Door het wegstrepen van de profielen die elk minder dan zes onderlinge verbindingen hadden, bleven er nog ruim 1200 mensen over. Deze werden letterlijk op de kaart gezet: betrof het een profiel dat bekend was bij de buurtwerkers kreeg het profiel een kleurtje, al naar gelang in welk park ze rondhingen. Was het een onbekend iemand, bleef het bolletje grijs. 

Dankzij deze analyse kregen de buurtwerkers dingen in de gaten die anders verborgen waren gebleven; zoals hangjongeren die ook contacten hadden met hangjongeren buiten hun ‘eigen groep’ of dat ze een andere rol hadden binnen de groep dan de buurwerkers in eerste instantie in gedachten hadden.