Toro Rosso verrast door grote sprong voorwaarts

Het Formule 1-team Toro Rosso heeft ten opzichte van de eerste race van het seizoen een grote stap voorwaarts gezet. In Australië kwamen coureurs Pierre Gasly en Brendon Hartley er totaal niet aan te pas, maar gisteren tijdens de kwalificatie in Bahrein klokte Gasly een zesde tijd en werd Hartley elfde, een grote opsteker voor het Italiaanse team.

Twee weken geleden in Melbourne werden de Toro Rosso's al in Q1 uitgeschakeld en in de race bleken de punten ver weg te zijn. Dit weekend heeft de renstal nieuwe onderdelen meegebracht en die werken veel beter dan verwacht. Het gaat om een nieuwe bodemplaat en onderdelen voor de remtrommels.

Hartley: "Dat we zoveel verbetering in de prestaties zien is zeer bemoedigend. Toro Rosso verwachtte een kleine stap te maken, maar het blijkt een grote sprong te zijn. Normaal is het namelijk andersom. Wel zouden we sowieso beter voor de dag zijn gekomen dan in Melbourne. Maar zo'n prestatieverbetering met de onderdelen die ik vandaag op de auto heb gekregen had ik niet verwacht."

Teamgenoot Gasly reed vrijdag al met de nieuwe onderdelen en was er toen al over te spreken. Al tekent de Fransman erbij aan dat een veel betere setup ook meehelpt. Het circuit in Melbourne is vrij hobbelig, terwijl Bahrein een biljartlaken is en lijkt op Barcelona waar Toro Rosso ook goed voor de dag kwam. Door de sterk verbeterde setup kon Gasly gisteren Q3 halen. "Ik wist niet of we Q3 konden halen, maar toen dat eenmaal gelukt was heb ik mijn beste ronde ooit in de Formule 1 gereden en dat in mijn eerste Q3. Daar was ik ontzettend blij mee."

Gasly mag vanmiddag in Bahrein als vijfde van start gaan, omdat voor hem Lewis Hamilton een gridstraf van vijf plaatsen kreeg. Hartley start als elfde.