Van der Breggen soleert naar winst in Ronde van Vlaanderen, volledig Nederlands podium

Anna van der Breggen heeft de elfde editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De olympisch kampioene van Boels-Dolmans reed met nog 27 kilometer te gaan weg uit een uitgedund peloton. Zij won met meer dan een minuut voorsprong op haar ploeggenote Amy Pieters, die op haar beurt de sprint won van de achtervolgende groep. Annemiek van Vleuten zorgde voor een volledig Nederlands podium.

De rensters moesten elf hellingen over en een kasseistrook afleggen in 153 kilometer. Op 62 kilometer van de streep was er een zware valpartij in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen. Chloe Hosking, Roxane Fournier en Julia Soek waren daarvan de grootste slachtoffers.

Door de valpartij ontstond er een groep van vijftien rensters, maar na de Muur zou alles weer samenlopen. De Kanarieberg zorgde voor een sportieve schifting en bleven er veertig rensters over in de finale van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Op de volgende helling, de Kluisberg, trok Boels-Dolmans hard door. Na sterk kopwerk van Amy Pieters demarreerde Anna van der Breggen, die direct een gat sloeg van twintig seconden.

Door het afstoppingswerk van Boels-Dolmans in de achtervolgende groep ging de voorsprong van Van der Breggen naar de minuut. Op de Oude Kwaremont hield Van der Breggen haar voorsprong vast. Ashleigh Moolman was de eerste achtervolgster en later vonden ook Annemiek van Vleuten, Kasia Niewiadoma en Pieters de aansluiting bij de Zuid-Afrikaanse.

Na de Paterberg, de laatste helling van de dag, had Van der Breggen nog steeds een voorsprong van meer dan een minuut op de eerste achtervolgers. Met nog twee kilometer te gaan kwam er een derde groep aansluiten bij de tweede groep, maar de overwinning van Van der Breggen kwam niet in gevaar. Pieters won makkelijk de sprint voor de tweede plaats, voor Van Vleuten, die net Moolman voorbleef.

Voor Van der Breggen was het haar tweede zege van het jaar. Eerder won de olympisch kampioene ook al de Strade Bianche.