Langlaufster Bjřrgen niet te kloppen op 30 kilometer

Langlaufster Marit Bjørgen heeft op fraaie wijze de 30 kilometer vrije stijl in Oslo gewonnen. Op en rond de beroemde Holmenkollen zag de veelvoudig olympisch kampioene hoe landgenote Ragnhild Haga, de Zweedse Charlotte Kalla en de Amerikaanse Jessica Diggins er vandoor gingen, maar Bjørgen hield het hoofd koel en wachtte op het juiste moment om toe te slaan.

Met nog drie kilometer te gaan had het trio Haga, Diggins en Kalla nog altijd de leiding in handen, maar Bjørgen kwam er in rap tempo naartoe, met landgenote Astrid Uhrenholdt Jacobsen in haar kielzog. Een dikke kilometer voor de finish was het gat zo goed als gedicht en dus werd het spannend in de strijd om de winst.

In de slotkilometer draaide Bjørgen op het laatste echte klimmetjes gelijk volle bak het gas open, waardoor Jacobsen er direct na de aansluiting weer af moest. Kalla kon nog even volgen, maar ook zij kon niet tegen het geweld van Bjørgen op, die solo over de finish kwam. Diggins viel Kalla en Haga nog aan en pakte de tweede plaats, voor Haga.