Kaspersky klaagt cyberexpert Van Rijbroek aan

Hallo cybervrienden en vriendinnen, spannend nieuws weer dat wij lezen op het cyberweb. De zelfverklaarde 'cyberdeskundige' of expert, hackster, spion, geheim agent, whatever, Rian van Rijbroek gaat zoals het er naar uitziet een civiele rechtszaak tegemoet aangespannen door jawel; Kaspersky.

Want ja, in een vrij vreemd interview in de Telegraaf had mevrouw de expert het nodige uit te leggen en deed zij er vrij veel aan om haar beschadigde imago toch nog een beetje te redden. Dat ging haar niet zo goed af. Met name het verhaal dat zij betrokken is bij een geheime operatie om een Tweede Kamerlid te ontmaskeren als Russische spion klonk natuurlijk superspannend maar veel mensen zetten  daar natuurlijk zo hun vraagtekens bij. In dat verhaal geeft zij aan dat ze bij een groot Russisch beveiligingsbedrijf, met een kantoor in Utrecht, via de WiFi heeft ingebroken om informatie te stelen waaruit dus zal blijken dat er een spion in de Tweede Kamer zit.

Een Russisch beveiligingsbedrijf met een kantoor in Utrecht..  Dat is er maar één, namelijk het welbekende Kaspersky. Hoewel hun naam niet is genoemd is dit natuurlijk overduidelijk en mede daardoor zijn de Nederlandse medewerkers van Kaspersky dan ook overspoelt met vragen naar aanleiding van Rian's uitspraken. Zijn ze niet blij mee, zo lezen we bij de NOS. Directeur Martijn van Lom van Kaspersky Nederland: "Gezien de hoeveelheid vragen die wij kregen sinds dit interview, speelt het voor ons geen rol dat ze onze naam niet heeft genoemd".

Kaspersky eist nu een rectificatie van Van Rijbroek, ze ontkennen ook dat ze zijn gehackt. "Ze beschuldigt ons openbaar van zaken die niet waar zijn, en de Telegraaf geeft haar een podium. En dat terwijl ze een week ervoor werd ontmaskerd omdat ze dingen zegt die aantoonbaar niet kloppen", aldus directeur Van Lom tegenover RTL Nieuws. Die rectificatie willen ze afdwingen door het starten van een civiele procedure.

In de tussentijd hebben we nog niets gehoord van de cyberexpert, misschien is ze op missie, misschien zit ze in een cyberbunker, ze is in ieder geval niet bereikbaar voor commentaar.