FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 februari 2018

Wall Street veert op na zware verliesbeurt

De beurzen in New York lieten dinsdag na een zeer grillige handelsdag behoorlijk herstel zien van de zware koersverliezen op maandag. Koopjesjagers sloegen hun slag op Wall Street. De vrees voor een sterker stijgende rente verdween even naar de achtergrond.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 2,3 procent hoger op 24.912,77 punten. De Dow beleefde maandag met een min van 4,6 procent het grootste verlies in tijden. De brede S&P 500 klom 1,7 procent tot 2695,14 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 2,1 procent tot 7115,88 punten.

Kenners hadden eerder al gewaarschuwd dat er een koerscorrectie aan zat te komen. De opmars die de aandelenmarkten vorig jaar doormaakten werd voor een groot deel gestuwd door het stimulerende beleid van centrale banken.

General Motors
Wat betreft bedrijven waren de ogen van beleggers gericht op General Motors (GM). Het autoconcern moest afgelopen kwartaal eenmalig meer dan 7 miljard dollar afschrijven in verband met de Amerikaanse belastinghervormingen. Afgezien daarvan ging het best goed en de resultaten waren beter dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Het moederbedrijf van Cadillac en Chevrolet profiteerde vooral van eerder doorgevoerde bezuinigingen en hogere prijzen van auto's. GM steeg bijna 6 procent.

Ook Allergan gaf een kijkje in de boeken. De farmaceut, bekend van onder meer botox, heeft in het vierde kwartaal winst geboekt door sterke vraag naar zijn medicijnen. Bovendien kon het bedrijf succesvolle testresultaten overleggen voor migrainemedicijn ubrogepant. Allergan won 2 procent.

Axalta
Verfproducent Axalta Coating Systems tekende een plus van 1,5 procent op na publicatie van resultaten. Het concern was vorig jaar in verregaande onderhandelingen over een samengaan met AkzoNobel. De fusiegesprekken liepen vast, toen Axalta een overnamebod kreeg van het Japanse Nippon Paint.

Verder waren er cijfers over de Amerikaanse handel. Het handelstekort is in 2017 opgelopen naar 566 miljard dollar, het hoogste niveau sinds 2008. Daarnaast werd bekend dat het aantal vacatures in de VS in december is gedaald naar het laagste punt in zeven maanden.

De euro was 1,2371 dollar waard, tegen 1,2375 dollar bij het slot van de Europese handel. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 63,49 dollar en Brentolie werd 1 procent goedkoper op 66,94 dollar per vat.

Wall Street veert op na zware verliesbeurt
Wall Street veert op na zware verliesbeurt (Foto: ANP)

EU nodigt Erdogan voor top uit

De Europese Unie heeft de Turkse president Erdogan uitgenodigd voor een speciale top in Varna aan de Zwarte Zee. Het topoverleg zou 26 maart moeten zijn en Europees president Donald Tusk en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben in een brief aan Erdogan laten weten dat ze over de wederzijdse relatie, de ontwikkelingen in Turkije en die in de regio willen praten.

Roulerend EU-voorzitter Bulgarije neemt dan deel aan de top in de persoon van president Bojko Borissov van Bulgarije.

De relaties tussen de EU en Turkije zijn in de afgelopen jaren ingrijpend verslechterd, onder meer als gevolg van de heksenjacht die de Turkse rechterlijke macht heeft geopend op mogelijke aanhangers van een geestelijke die een politieke rivaal van Erdogan is, Fethullah Gülen. De in de VS wonende Gülen zit volgens de Turkse regering achter de mislukte militaire staatsgreep in 2016.

Maandag heeft Nederland de ambassadeur officieel uit Ankara teruggeroepen. Het was een symbolische stap, omdat de diplomaat als sinds maart vorig jaar Turkije niet in mocht als gevolg van onderlinge spanningen.

EU nodigt Erdogan voor top uit
EU nodigt Erdogan voor top uit (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - sc Heerenveen

PEC Zwolle heeft na enkele nederlagen op rij eindelijk weer drie punten gepakt in de Eredivisie. De club uit de Hanzestad won in eigen huis met 3-2 van sc Heerenveen, waardoor de ploeg op de ranglijst vierde blijft met 39 punten uit 22 duels. Heerenveen staat met negen punten minder op plek acht.

Uitblinker bij PEC was Younes Namli die afgelopen zomer transfervrij overkwam van Heerenveen. De 23-jarige Deen was in het begin van de wedstrijd al tweemaal dichtbij een goal, voordat Wouter Marinus halverwege de eerste helft de Zwollenaren op 1-0 zette. Niet veel later verdubbelde Namli de score. Enige moment dat Heerenveen gevaarlijk was, was in de blessuretijd toen Van Amersfoort doelman Boer op zijn weg vond.

Na de pauze kwam Heerenveen beter in de wedstrijd en met nog twintig minuten te spelen werd de aansluiting gevonden toen Dumfries een voorzet van Zeneli tegen de touwen werkte. Lang duurde de Friese hoop niet, want vier minuten later scoorde Saymak uit de rebound nadat Mokthar nog gemist had. Heerenveen zocht de aanval, maar verder dan een goal van Ghoochannejhad kwam de ploeg niet.

PEC Zwolle

3 - 2

sc Heerenveen

23' Marinus
28' Namli
73' Saymak
  69' Dumfries
80' Ghoochannejhad
 
Gele kaart: Dekker (PEC Zwolle), Bulthuis, Dumfries (sc Heerenveen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.920
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
Freire
Thomas
Dekker
Saymak (E.Bakker/90+1)
Namli
Marinus (Menig/74)
Mokhtar
  Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Bulthuis (Woudenberg/60)
Kobayashi (Thorsby/46)
Van Amersfoort (Veerman/78)
Schaars
Ödegaard
Ghoochannejhad
Zeneli

Feyenoord naar achtste finales Youth League, Ajax onderuit

Feyenoord onder 19 staat in de achtste finales van de Youth League. De Rotterdammers gingen in Slowakije op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Nitra om een plekje bij de laatste zestien. Daarin staat de ploeg tegenover Manchester United of het Servische FK Brodarac.

Orkun Kökcü zette Feyenoord na twintig minuten op voorsprong, maar nog voor rust zorgde Marek Fabry voor de ommekeer: 2-1. Kökcü trok de stand na ruim zeventig minuten gelijk en de pas 16-jarige Wouter Burger maakte in blessuretijd de winnende treffer: 2-3.

Ajax ging in eigen huis onderuit tegen de talenten van Paris Saint-Germain. Kaj Sierhuis had dat kunnen voorkomen, maar een omhaal belandde op de lat en een kwartier voor tijd ramde hij een penalty over het doel. In de strafschoppenreeks waren de Parijzenaren vervolgens de besten.

Robben vertolkt hoofdrol in bekerzege Bayern München

Bayern München heeft zich dinsdagavond eenvoudig geplaatst voor de halve finale van de DFB-Pokal. De ploeg rekende af met SC Paderborn 07.

Paderborn, de koploper van de 3.Bundesliga, de laatste nederlaag dateerde van 2 december en daarna werd er vier keer gewonnen en volgden twee gelijke spelen. Bayern, de koploper van de Bundesliga, won de laatste tien wedstrijden in alle competities. In tegenstelling tot de wedstrijd van afgelopen weekend tegen FSV Mainz 05 (0-2), was er nu wel een basisplek voor Arjen Robben.

De Nederlander stond na negentien minuten spelen aan de basis van de 0-1 van Kingsley Coman en de Fransman gaf zes minuten later de assist op Robert Lewandowski, die de 0-2 maakte. Joshua Kimmich bepaalde kort voor rust de stand op 0-3. De verdediger bleef rustig voor Michael Ratajczak en schoot binnen.

Tien minuten na de thee bracht Corentin Tolisso de stand op 0-4, die de bal uit een hoekschop van James Rodríguez binnenwerkte. Vier minuten voor tijd bepaalde Robben de stand op 0-5 en drie minuten later bepaalde de vleugelaanvaller de einstand op 0-6 waardoor Bayern zich mag gaan melden bij de laatste vier in de DFB-Pokal.

Meer kritiek binnen partij Baudet

De kritiek van partijleden op de gang van zaken binnen Forum voor Democratie (FVD) groeit. Drie leden die vorig jaar nog op de FVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stonden, kwamen met een brief waarin zij onder meer vragen om het vertrek van penningmeester Henk Otten, aanpassing van de statuten en uitbreiding van het bestuur.

NRC Handelsblad heeft de brief van Arthur Legger, Freek-Jan Berkhout en Gert Reedijk gepubliceerd. Het trio stelt voor de voorgestelde hervormingen te bespreken tijdens een algemene ledenvergadering. Het bestuur heeft critici uitgenodigd om ,,over deze onderwerpen inhoudelijk te spreken", staat in de brief. 

Het drietal schrijft er alles aan te hebben gedaan het ongenoegen intern te houden, maar dat het recente royement van Robert de Haze Winkelman en Betty-Jo Wevers hen ertoe heeft aangezet naar buiten te treden. De twee werden uit de partij gezet omdat zij volgens een FVD-verklaring de macht wilden overnemen.

Een woordvoerder van de partij laat weten niet op de interne mail te willen reageren, maar The Post Online heeft beslag weten te leggen op de reactie van Thierry Baudet, en die laat aan duidelijkheid weinig te wensen over: ze moeten stoppen met mailen en gewoon de lijn van de partij volgen. 

Klik op de afbeelding voor een leesbare versie van de bewuste mail!. 

Reactie Baudet op kritiekmail
Reactie van Thierry Baudet op de interne mail (bron: TPO)

Sky-manager: " Froome heeft niets verkeerds gedaan"

Voor het eerst in de hele zaak-Froome heeft Dave Brailsford gesproken. De teammanager van Team Sky heeft op een persconferentie in Colombia bij de rittenkoers Colombia Oro y Paz laten weten dat hij weten volledig achter Chris Froome te staan en dat Sky dan ook geen maatregelen zal nemen.

"Voor mij bestaat er geen twijfel: Chris heeft niets verkeerds gedaan", begint Brailsford zijn persconferentie. "De situatie is zeer lastig. Ik moet zowel naar de sport als naar het team kijken, maar ik denk dat hij onschuldig is", gaat de Brit verder. "Het had in dit stadium nooit naar buiten mogen komen. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces en dat proberen we nu te bereiken", aldus Brailsford.

Froome staat 14 februari aan de start van de Spaanse rittenkoers Ruta del Sol. "We hebben uit alle ooghoeken bekeken of we Chris moesten opstellen, maar nogmaals: hij is in onze ogen onschuldig. Hij moet dus de kans krijgen dat te bewijzen. We hebben het goed afgewogen en zijn tot de conclusie gekomen dat dit het juiste is om te doen. Chris moet doorgaan en wij werken aan de achtergrond aan de zaak."

Brailsford hoopt wel op een snelle afhandeling van de zaak, mits de regels worden gerespecteerd. "Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het is voor zowel Chris als de ploeg. We willen dat de zaak zo snel mogelijk wordt afgehandeld. Aan de andere kant zijn er regels die gerespecteerd dienen te worden. De zaak moet op een correcte manier worden afgehandeld. We moeten zo snel mogelijk tot een oplossing komen waarmee iedereen kan leven."

1 jaar cel geëist tegen 'stoeptegelgooier'

Een flink stuk stoeptegel van 10 bij 15 centimeter. Dat kreeg een Gouwenaar op 5 september 2016 zonder enige aanleiding naar zijn hoofd geslingerd. Hij hield er een flinke hoofdwond aan over en moest naar het ziekenhuis voor behandeling. Wat het OM betreft, geldt dit als het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Vandaag eiste de officier van justitie twaalf maanden cel tegen de 27-jarige verdachte uit Gouda.

Terugblik
Het is tegen middernacht op maandagavond 5 september. Het slachtoffer – bewoner van een flat aan de Bernadottelaan – hoort kabaal op de galerij. Hij opent zijn voordeur om te zien wat er aan de hand is. Op dat moment ziet hij in een flits aan zijn rechterhand een gehurkte persoon zitten op ongeveer twee meter afstand. Die springt overeind en gooit met kracht een steen tegen zijn hoofd.

Versuft maar weerbaar rent hij achter de jongen aan. In trappenhuis komt het bijna tot een treffen. Daar staat de jongen die de steen gooide, nu met een bezem in zijn hand, en een tweede jongen. Er vliegt opnieuw een voorwerp langs het hoofd van het slachtoffer. Dat raakt het glas van de galerijdeur en veroorzaakt daar een grote ster.

Omdat het slachtoffer dan ziet dat een derde jongen zijn woning wil binnengaan, draait hij zich om en rent terug. Ook deze jongen gooit iets naar hem waardoor zijn rechterknie geraakt wordt. Een flinke jaap is het gevolg. De derde jongen ontkomt via de brandtrap waarop het slachtoffer de politie belt.

Toevallig zijn er twee agenten in de buurt. Die zien zo’n 50 meter van de flat drie jongens staan, waarvan één met een bezem in zijn handen. De 27-jarige Gouwenaar – die op dat moment dronken is - is een van hen. Hij wordt door het slachtoffer herkend als degene die de steen tegen zijn hoofd heeft gegooid. De andere twee herkent hij niet.

Geen alibi
De 27-jarige ontkent dat hij betrokken was bij het incident maar heeft geen sluitend alibi. Volgens de officier van justitie is er daarmee wettig en overtuigend bewijs dat hij de dader is. Ook is er volgens het OM sprake van voorbedachte rade. Op de galerij liggen geen losse stenen. Die moeten de jongens dus met een vooropgezet plan meegenomen hebben van de straat.

“Het slachtoffer is zonder enige aanleiding in de val gelokt”, aldus de officier. Het had volgens hem heel beroerd kunnen aflopen met het slachtoffer. Nu heeft hij een behoorlijk litteken op zijn hoofd en problemen met migraine.

Het is duidelijk dat de verdachte een alcoholprobleem heeft. Hij is ook eerder veroordeeld geweest voor feiten die daarmee samenhangen. Gezien de ernst van dit feit vindt de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Het OM eist daarom een celstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Belgische ex-Idoolfinalist vergiftigd met rattengif

De in België populaire zanger Andrei Lugovski (34) ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis na een poging tot vergiftiging. De van oorsprong Wit-Rus kreeg thallium toegediend, een bestanddeel van rattenvergif. Het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt.

Het is niet duidelijk wanneer Lugovski het gif toegediend kreeg. Er zijn nog geen verdachten opgepakt. Het parket geeft geen commentaar over de zaak.

De zangloopbaan van de in Minsk geboren Lugovski begon in 2007 met zijn deelname aan de talentenjacht Idool, de Vlaamse versie van het Britse televisieprogramma Pop Idol. Hij werkte onder anderen samen met de 'keizer van het Vlaamse lied' Will Tura. Lugovski verhuisde in 1999 met zijn ouders naar België.

Zanger kreeg in België rattengif toegediend
Zanger kreeg in België rattengif toegediend (Foto: ANP)

Gaviria wint openingsetappe in Colombia

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe van de nieuwe rittenkoers Colombia Oro y Paz gewonnen. De Colombiaan van Quick-Step Floors was na honderd kilometer de snelste in een massasprint. Zijn landgenoot Juan Sebastián Molano werd tweede, voor Ariel Maximiliano Richeze.

Jetse Bol zou een van de renners zijn die in de kopgroep zou zitten, maar de groep van vijf renners zou nooit meer dan één minuut voorsprong krijgen op het peloton, waar Quick-Step Floors de controle zou behouden. Met nog tien kilometer zouden ze teruggepakt worden door het peloton.

In een hectische slotfase was onder meer Nairo Quintana betrokken bij een valpartij. De Colombiaan van Movistar zou ondanks de valpartij in het peloton eindigen. Quick-Step Floors zette Gaviria perfect af en zou makkelijk naar de winst sprinten. Zijn landgenoot Juan Sebastian Molano werd tweede, teamgenoot Max Richeze kwam als derde over de streep.

32 Russen willen via CAS alsnog naar Spelen

Sporttribunaal CAS heeft nog flink wat te doen voor de Olympische Spelen donderdag van start gaan. Maar liefst 32 Russen hebben een zaak tegen het Internationaal Olympisch Comité aangespannen en willen zo alsnog naar de Spelen.

Het gaat om sporters die pas op het bijna laatste moment te horen kregen dat ze toch niet naar de Spelen zouden mogen. Onder meer kanshebbers op eremetaal, zoals biatleet Anton Shipulin en langlaufer Sergey Ustiugov, werden zo alsnog geweerd. 

De 32 zijn al druk in gesprek met het tribunaal, wat woensdag een oordeel hoopt te vellen. Dan mag men opschieten, want woensdag beginnen ook de eerste officiële trainingen in Pyeongchang.

Kaspersky klaagt cyberexpert Van Rijbroek aan

Hallo cybervrienden en vriendinnen, spannend nieuws weer dat wij lezen op het cyberweb. De zelfverklaarde 'cyberdeskundige' of expert, hackster, spion, geheim agent, whatever, Rian van Rijbroek gaat zoals het er naar uitziet een civiele rechtszaak tegemoet aangespannen door jawel; Kaspersky.

Want ja, in een vrij vreemd interview in de Telegraaf had mevrouw de expert het nodige uit te leggen en deed zij er vrij veel aan om haar beschadigde imago toch nog een beetje te redden. Dat ging haar niet zo goed af. Met name het verhaal dat zij betrokken is bij een geheime operatie om een Tweede Kamerlid te ontmaskeren als Russische spion klonk natuurlijk superspannend maar veel mensen zetten  daar natuurlijk zo hun vraagtekens bij. In dat verhaal geeft zij aan dat ze bij een groot Russisch beveiligingsbedrijf, met een kantoor in Utrecht, via de WiFi heeft ingebroken om informatie te stelen waaruit dus zal blijken dat er een spion in de Tweede Kamer zit.

Een Russisch beveiligingsbedrijf met een kantoor in Utrecht..  Dat is er maar één, namelijk het welbekende Kaspersky. Hoewel hun naam niet is genoemd is dit natuurlijk overduidelijk en mede daardoor zijn de Nederlandse medewerkers van Kaspersky dan ook overspoelt met vragen naar aanleiding van Rian's uitspraken. Zijn ze niet blij mee, zo lezen we bij de NOS. Directeur Martijn van Lom van Kaspersky Nederland: "Gezien de hoeveelheid vragen die wij kregen sinds dit interview, speelt het voor ons geen rol dat ze onze naam niet heeft genoemd".

Kaspersky eist nu een rectificatie van Van Rijbroek, ze ontkennen ook dat ze zijn gehackt. "Ze beschuldigt ons openbaar van zaken die niet waar zijn, en de Telegraaf geeft haar een podium. En dat terwijl ze een week ervoor werd ontmaskerd omdat ze dingen zegt die aantoonbaar niet kloppen", aldus directeur Van Lom tegenover RTL Nieuws. Die rectificatie willen ze afdwingen door het starten van een civiele procedure.

In de tussentijd hebben we nog niets gehoord van de cyberexpert, misschien is ze op missie, misschien zit ze in een cyberbunker, ze is in ieder geval niet bereikbaar voor commentaar.

Baudet begrijpt ophef over 'racisme' niet

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie zegt dat hij niet begrijpt waar de ophef over het vermeende racisme in zijn partij vandaan komt. Baudet werd dinsdag door een groot aantal journalisten aangesproken op uitspraken van zijn partijgenoot Yernaz Ramautarsing en een interview met Kamerlid Theo Hiddema in De Telegraaf.

Kandidaat voor de Amsterdamse gemeenteraad Ramautarsing had eerder gerefereerd aan onderzoeken waarin een verband werd gelegd tussen IQ en volkeren. Hiddema had in De Telegraaf laten weten dat hij daar geen probleem in ziet. "Nou, wat is daar nou weer mis mee? Dat is al lang bewezen. Dat is wetenschap."

Baudet vindt zijn partij niet racistisch. "Integendeel. Racisme is onderscheid maken op basis van afkomst en dat willen wij absoluut niet. We willen iedereen gelijk behandelen", aldus de FVD-leider. "Ik vind het ook wel grappig dat al die microfoons hier staan. Ik zie werkelijk het punt niet."

Wetenschappers

De vraag of het ene volk slimmer is dan het andere laat hij "graag bij wetenschappers die daar onderzoek naar doen". Het is in ieder geval geen FVD-beleid, stelt Baudet.

Het gewraakte interview van Brandpunt met Ramautarsing stamt uit 2016, toen hij nog niet op de lijst voor FVD stond. In het interview gaat het ook over zijn persoonlijke ervaringen met racisme en zegt Ramautarsing dat hij de viering van Sinterklaas met Zwarte Piet "een achterlijke traditie" vindt.

Hij zei ook dat het op de arbeidsmarkt eerder om IQ gaat dan om racistische motieven. "Er is een verschil in IQ tussen volkeren. Dat is wetenschappelijk bewezen", zei Ramautarsing destijds. "Dit doet mij geen plezier, eerder pijn."

Baudet begrijpt ophef over 'racisme' niet
Baudet begrijpt ophef over 'racisme' niet (Foto: ANP)

Rooney: "City op het niveau van het Barça van vier jaar geleden"

Manchester City maakt dit seizoen veel indruk. Ook Wayne Rooney is te spreken over de ploeg en maakt de vergelijking met Barcelona.

Manchester City heeft in de Premier League een voorsprong van dertien punten op nummer twee Manchester United en is hard op weg naar het kampioenschap. Pep Guardiola heeft de ploeg aardig aan de praat gekregen en Rooney is onder de indruk van de prestaties.

"Manchester United zal Manchester City dit seizoen niet achterhalen en als ik eerlijk ben, zal dat volgend seizoen ook lastig worden", vertelde Rooney bij Sky Sports. "Manchester City komt op het niveau waarop Barcelona vier of vijf jaar geleden zat."

"Het is niet leuk om te zeggen, maar ze spelen nagenoeg perfect voetbal. Guardiola heeft de basis gelegd voor een team als hij bij Barcelona had. Met nog een versterking kan hij dat al voor elkaar hebben", aldus Rooney.

Groenewegen begint seizoen met zege in Dubai

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe van de Ronde van Dubai op zijn naam geschreven. De Nederlander van LottoNL-Jumbo klopte in de massasprint Magnus Cort Nielsen en Elia Viviani. Groenewegen is ook de eerste leider in Dubai.

Daniel Teklehaimanot (Cofidis), Nathan Van Hooydonck (BMC), Al Mansoori (United Arab Emirates), Andrew Fenn (Aqua Blue Sport) en Charles Planet (Team Novo Nordisk) zouden vroeg in de etappe wegrijden uit het peloton. Het vijftal kreeg vijf minuten van het peloton waar vooral Quick-Step Floors en Katusha-Alpecin het tempo bepaalde voor hun sprinters.

Met nog twintig kilometer tot de streep werden de eerste vluchters teruggepakt door het peloton. Fenn en Planet probeerde het nog even samen, maar op zeventien kilometer moest Planet Fenn laten gaan. Op tien kilometer van de streep was het ook voor de Brit afgelopen.

In de nerveuze finale zou er nog een grote valpartij plaats vinden waar vooral renners van Bahrain Merida en Astana bij betrokken waren. In de laatste kilometers nam Quick-Step Floors de kop van het peloton, met in het wiel LottoNL-Jumbo. Timo Roosen zette ploeggenoot Groenewegen goed af waarna de Nederlandse sprinter het afmaakte.

Depay, Neymar & de grootverdieners van de Ligue 1

De Franse krant L'Equipe heeft een boekje opengedaan over de salarissen van de spelers uit de Ligue 1. Welke spelers zijn de grootverdieners?

#29 Thomas Meunier (PSG) €260.000 per maand.
#28 Steven Jovetic (Monaco) €280.000 per maand.
#27 Kamil Glik (Monaco) €290.000 per maand.
#26 Bertrand Traore (Lyon) €300.000 per maand.
#25 Nabil Fekir (Lyon) €300.000 per maand.


#24 Adil Rami (Marseille) €300.000 per maand.
#23 Valere Germain (Marseille) €300.000 per maand.
#22 Kostas Mitroglu (Marseille) €330.000 per maand.
#21 Keita Baldé (Monaco) €340.000 per maand.
#20 Mariano Diaz (Lyon) €350.000 per maand.


#19 Joao Moutinho (Monaco) €350.000 per maand.
#18 Steve Mandanda (Marseille) €350.000 per maand.
#17 Memphis Depay (Lyon) €350.000 per maand.
#16 Florian Thauvin (Marseille) €410.000 per maand.
#15 Mario Balotelli (Nice) €450.000 per maand.


#14 Dimitri Payet (Marseille) €500.000 per maand.
#13 Luiz Gustavo (Marseille) €500.000 per maand.
#12 Hatem Ben Arfa (PSG) €500.000 per maand.
#11 Marco Verratti (PSG) €600.000 per maand.
#10 Julian Draxler (PSG) €600.000 per maand


#9 Dani Alves (PSG) €700.000 per maand.
#8 Radamel Falcao (Monaco) €750.000 per maand.
#7 Javier Pastore (PSG) €770.000 per maand.
#6 Thiago Motta (PSG) €875.000 per maand.
#5 Marquinhos (PSG) €1.1 miljoen per maand.


#4 Thiago Silva (PSG) €1.3 miljoen per maand.
#3 Kylian Mbappe (PSG) €1.5 miljoen per maand.
#2 Edinson Cavani (PSG) €1.5 miljoen per maand.


#1 Neymar (PSG) €3.1 miljoen per maand.

Plakkaat van Verlatinghe tentoongesteld

Een replica van het Plakkaat van Verlatinghe, de officieuze onafhankelijkheidsverklaring van Nederland uit 1581, is sinds dinsdag 6 februari 2018 te zien vlakbij de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib nam als eerste een kijkje bij de replica. “Het Plakkaat vertelt ons wie wij zijn”, aldus Arib.

Met het Plakkaat van Verlatinghe verklaarden de Staten-Generaal, het toenmalige overleg van de Nederlandse gewesten, zich op 26 juli 1581 onafhankelijk van de Spaanse koning Filips II. Het Plakkaat van Verlatinghe is daarmee een van de geboortepapieren van de zelfstandige Nederlandse Staat. Het Plakkaat bevat een voor die tijd revolutionaire gedachte: onderdanen zijn er niet voor hun koning, maar de koning is er voor zijn onderdanen. Onlangs werd het Plakkaat in een tv-programma van Jort Kelder uitgeroepen tot ‘Pronkstuk van Nederland’. In de finale versloeg het de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek en schilderij de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Prominente plek
De uitverkiezing is voor de Tweede Kamer reden om de replica van het Plakkaat een prominente plek te geven in het Kamergebouw. Samen met een replica van de Unie van Utrecht uit 1579, die beschouwd wordt als de eerste Grondwet van Nederland. De originelen van beide stukken zijn te vinden in het Nationaal Archief in Den Haag. De replica’s zijn onthuld bij de plenaire zaal van de Kamer. Over een tijdje verhuizen ze naar een vitrine bij de publieke tribune, zodat ze ook te zien zijn voor bezoekers van de Tweede Kamer.

Democratie
Volgens Kamervoorzitter Arib is het Plakkaat van Verlatinghe niet voor niets verkozen tot het pronkstuk van Nederland. “Het Plakkaat gaat over een fundamentele waarde in onze democratie: de vrijheid om te vinden en te geloven wat je wilt. Het is goed dat dit document ook in de Tweede Kamer, het hart van de Nederlandse democratie, te bezichtigen is. Het vertelt ons wie wij zijn: een land waarin iedereen zich vrij kan uitspreken, waarin iedereen kan geloven wat hij of zij wil, en waarin er ruimte is voor de standpunten van minderheden.”

PSV zonder Van Ginkel tegen Excelsior

PSV neemt geen risico met Marco van Ginkel, die afgelopen weekend geblesseerd uitviel tijdens de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle.

Van Ginkel moest tegen de Zwollenaren, die met 4-0 werden verslagen, worden vervangen wegens knieproblemen. "Hij is er morgen niet bij, we nemen geen risico's met hem. We gaan kijken of Marco de volgende wedstrijd weer inzetbaar is", zei trainer Phillip Cocu dinsdag op de persconferentie.

PSV speelt woensdag om 18:30 uur een thuiswedstrijd tegen Excelsior. Aanstaande zaterdag volgt een uitwedstrijd tegen Sparta. De verwachting is dat Mauro Júnior tegen Excelsior, de nummer elf van de Eredivisie, de vervanger is van Van Ginkel.

"Ik vind dat Sparta het heel goed doen. Het is een ploeg die heel gedisciplineerd vanuit een bepaalde organisatie speelt", vertelde Cocu over de komende tegenstander uit Rotterdam. "Die gaat ook niet ineens overboord als ze een tegendoelpunt krijgen. Je ziet dat coach Mitchell van der Gaag ervaring heeft opgedaan in Portugal."

De Mos: "Het wordt tijd dat Hakim volwassen wordt"

Ajax won zondag met 3-1 van NAC Breda, maar na afloop ging het vooral om de gebaren van Hakim Ziyech richting de supporters van Ajax.

Er klonken zondag fluitconcerten in de John Cruijff Arena en Ziyech reageerde na zijn treffer met handgebaren richting het publiek. Aad de Mos vindt het geen handige actie van Ziyech en denkt dat de middenvelder niet had moeten reageren op de fluitconcerten.

"Het wordt tijd dat Hakim volwassen wordt", vertelt De Mos in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Hij is naar Ajax gehaald om die club weer kampioen te maken. Zolang hij dat niet voor elkaar heeft gekregen, heeft hij niks te zeggen. Ik heb altijd onthouden dat Johan Cruijff tegen me zei: Als het een keer minder gaat, krijgen jij en ik de schuld. Zo werkt dat in het voetbal. Deal ermee."

"De lijn Heerenveen-Twente-Ajax is helder. Het probleem steekt steeds de kop op. Kijk, Marco van Basten heeft niet voor niets een akkefietje met hem gehad bij Heerenveen, hè. Die weet als geen ander dat je in de keiharde top van de voetbalwereld gewoon moet leveren."

Volgens De Mos zal Ziyech snel moeten zorgen dat hij met kritiek om kan gaan en dat hij zelfkritisch wordt. "Krijgt Ziyech dat voor elkaar, dan kan hij inderdaad, zoals hij zelf wil, de eerste Marokkaanse speler worden die het wel redt in de top. Pikt hij het niet op, dan kan het ook rap over en uit zijn met hem."

Donordebat: fractievoorzitter PvdA is even op de Malediven

Vandaag wordt de donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra opnieuw in de Eerste Kamer besproken. Het debat in de Senaat was eigenlijk al een week geleden, maar aangezien enkele fracties nog grote twijfels hadden bij de wet werd de stemming een week uitgesteld, om Dijkstra de kans te geven nog enkele onduidelijkheden weg te nemen. Vandaag debatteert men verder, en volgende week dinsdag wordt er gestemd.

Het debat kent een opvallende afwezige: Marleen Barth, fractievoorzitter van de sociaaldemocraten. En juist die partij zou, tegen de tijd dat het op stemmen aankomt, wel eens een cruciale rol kunnen spelen. Het voorstel zou de stemmen van de verdeelde PvdA-fractie hard nodig kunnen hebben om aan een meerderheid te komen. Overigens is de donorwet een zogenaamde 'vrije kwestie', wat betekent dat de leden hun eigen afweging maken en niet gebonden zijn aan een vooraf beklonken standpunt van de partij.

Marleen Barth zegt U? Kennen we die naam niet ergens van? Jawel, die kent U. Barth is getrouwd met de voormalig burgemeester van Wassenaarrr, Jan Hoekema (D66). Samen met zijn opvolger Charlie Aptroot (VVD) haalden ze namelijk een klein paars grapje uit: Hoekema kreeg een kwart meer wachtgeld dan de wettelijke regeling en kon bovendien voor een fooi samen met zijn vrouw in de ambtswoning blijven wonen, een stulpje van zo'n twee miljoen. De 1400 euro huur die het paar betaalde vond mevrouw Barth echter nog wat aan de hoge kant; zij vroeg om een huurverlaging van 400 euro, geheel in lijn van het PvdA-standpunt dat de huren in Nederland veel te hoog zijn. Maar dat ging zelfs Aptroot te ver, en het werd niet toegekend.

Iemand klapte echter uit de school over deze lucratieve deal en NRC openbaarde het geheel. Hoekema moest door het stof en gaat zijn te veel betaalde wachtgeld terugbetalen. Om al dit leed te kunnen verwerken moet het paar echt even uitblazen op de Malediven - het debat over de donorwet ten spijt.

Koeman gepresenteerd als nieuwe bondscoach Oranje

Ronald Koeman is dinsdag door de KNVB gepresenteerd als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal.

Koeman, die eerder dit seizoen werd ontslagen bij Everton, heeft van de bond een contract gekregen tot en met het WK van 2022 in Qatar. Nico-Jan Hoogma gaat bij de KNVB aan de slag als directeur topvoetbal. Zijn contract loopt tot 1 juli 2022.

De 54-jarige Koeman heeft Kees van Wonderen gekozen als zijn assistent, Patrick Lodewijks wordt de keeperstrainer. Jan Kluitenberg, die ook met Koeman samenwerkte bij Feyenoord en Everton, gaat aan de slag als fysieke trainer. De volgende interland van Oranje is een oefenpot tegen Engeland op vrijdag 23 maart. Drie dagen later volgt een uitwedstrijd tegen Portugal.

In september begint Koeman met zijn selectie aan de UEFA Nations League, waarvoor Oranje het niet heeft getroffen bij de loting. Duitsland en Frankrijk kwamen als tegenstanders uit de bus. De reguliere EK-kwalificatiereeks gaat pas in maart volgend jaar van start.

Kamer stemt in met ingrijpen op Sint Eustatius

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel om met spoed in te grijpen op Sint-Eustatius. Alle fracties stemden voor. De commissie voor Koninkrijksrelaties sprak hierover op maandag 5 februari met staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties).

Vanwege grove taakverwaarlozing van het bestuur wordt de eilandsraad tijdelijk ontbonden. Andere functionarissen worden uit hun ambt gezet. Er komt een regeringscommissaris die orde op zaken moet stellen. De behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer is voorzien op dinsdagavond 6 februari.

Het debat is hier terug te kijken. 

Seedorf: "Dankbaar dat ik deze klus krijg"

Clarence Seedorf begint aan een nieuwe klus als hoofdtrainer. De Nederlander tekende maandag een contract bij Deportivo La Coruña.

De club nam dit weekend afscheid van Cristobal Parralo. Na de 5-0 nederlaag tegen Real Sociedad moest de trainer vertrekken waarna Deportivo La Coruña op zoek ging naar een nieuwe trainer. De naam van Seedorf werd als snel genoemd en maandag werd hij gepresenteerd bij de club.

Seedorf moet er voor zorgen dat Deportivo La Coruña dit seizoen niet degradeert. De oud-international is blij met de kans die hij krijgt. "Ik ben dankbaar dat ik een kans krijg en dat de club gelooft in coaches van een nieuwe generatie", vertelde Seedorf bij zijn presentatie. "Zidane is daar bij Real een goed voorbeeld van."

Deportivo is momenteel de nummer achttien van La Liga en moet er alles aan doen om degradatie te voorkomen. "Deportivo is een club met veel geschiedenis, ik denk niet dat ze het verdienen om te staan waar ze nu staan. De mensen met wie ik heb gesproken zijn ervan overtuigd dat er kwaliteit is. Ik ben ervan overtuigd dat deze groep de wil heeft om te werken."

Juncker voorziet ruzie over opvolging

Jean-Claude Juncker voorspelt een conflict tussen de Europese regeringen en het Europees Parlement over zijn opvolger als voorzitter van de Europese Commissie in 2019. Hij zei dit in het EU-parlement in Straatsburg.

De Luxemburger zei dat een groot aantal EU-leiders af wil van het systeem van zogenoemde Spitzenkandidaten dat voor het eerst bij de vorige Europese verkiezingen in 2014 werd toegepast. "Het gevaar is groot. Deze lidstaten willen terug naar het verleden, maar het is nu 2018. We hebben meer democratie nodig. Dit wordt een conflict tussen dit huis en de regeringsleiders."

Vroeger onderhandelden de EU-leiders maandenlang in achterkamertjes over wie de topbaan kreeg. In 2014 besloten de grote politieke fracties in het EU-parlement elk een eigen 'topkandidaat' aan te wijzen die bij verkiezingswinst automatisch de baas van het dagelijks bestuur van de EU wordt. Zo werd Juncker, de kandidaat van de Europese Volkspartij, de eerste commissievoorzitter via dit systeem.

Onder meer Nederland is tegen deze procedure.

Juncker voorziet ruzie over zijn opvolging
Juncker voorziet ruzie over opvolging (Foto: ANP)

Julian Assange blijft gevangen in ambassade

Tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange blijft in Engeland een arrestatiebevel van kracht. Hij zit al jaren in de ambassade van Ecuador in Londen en probeerde via een rechtszaak de Britse justitie te bewegen het arrestatiebevel tegen hem in te trekken. De rechter wees dit echter dinsdag af.

Assange verbrak in 2012 de beloftes die hij had gedaan toen hij op borgtocht was vrijgelaten en vluchtte de ambassade in. Hij was eerder aangehouden op verdenking van verkrachting en aanranding in Zweden. Zweden heeft het arrestatiebevel tegen de WikiLeaks-voorman inmiddels laten vallen, en volgens zijn advocaten zou Groot-Brittannië hetzelfde moeten doen. Het Britse Openbaar Ministerie stelt dat Assange de voorwaarden van zijn borg heeft geschonden en dus moet worden opgepakt.

Julian Assange blijft gevangen in ambassade
Julian Assange blijft gevangen in ambassade (Foto: ANP)

Zijlstra: deur staat open voor Turkije

De "deur staat open" om de betrekkingen met Turkije te normaliseren "maar wel op basis van gelijkwaardigheid", zei minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. "We moeten het ook niet te groot maken", voegde hij eraan toe.

Een dag eerder werd bekend dat Nederland zijn ambassadeur definitief terugtrekt uit Ankara. Die is al sinds maart vorig jaar niet welkom in Turkije. Dat gebeurde nadat het kabinet had geweigerd hier twee Turkse ministers campagne te laten voeren voor een referendum.

"We zetten de relatie niet in de vrieskast", aldus de minister tijdens het vragenuurtje. De tijdelijke zaakgelastigde blijft de Nederlandse belangen in Turkije behartigen en een nieuwe Turkse consul-generaal voor Deventer kan volgens Zijlstra gewoon komen.

Relatie herstellen
Turkije wil de relatie wel herstellen, maar eist een eerste stap van Nederland. Dat weigert het kabinet dat vooral naar de toekomst wil kijken. Beide landen hebben een "heel verschillend beeld" van de gebeurtenissen van maart vorig jaar, aldus Zijlstra.

Hij twijfelt of de Turkse regering de band echt wil normaliseren. Daarover is sinds eind november gesproken. "Als je relaties echt wil verbeteren, zeg ik ook richting Turkije, dan moet je ook in staat zijn over zaken heen te stappen. En als je dan een disbalans wilt aanbrengen dan zeg je eigenlijk dat je de relatie niet wilt verbeteren."

Binnenkort is er een top tussen EU en Turkije. Het is voor Turkije "buitengewoon onhandig" daar te zitten met een EU-land waar je geen normale betrekkingen mee hebt, aldus Zijlstra. "Het is voor hun uiteindelijk toch lastiger dan voor ons."

Zijlstra: deur staat open voor Turkije
Zijlstra: deur staat open voor Turkije (Foto: ANP)

AmbachtsAcademie voor werkloze 50-plussers

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de AmbachtsAcademie geopend. De AmbachtsAcademie gaat tweehonderd werkloze vijftigplussers omscholen tot ambachtsman of -vrouw, zoals lijstenmaker, parketteur of pianotechnicus. Ze worden opgeleid door ervaren ambachtslieden, niet op school maar in het atelier of de winkel van hun leermeester.

Koolmees: "De AmbachtsAcademie geeft oudere werkzoekenden weer perspectief. Na hun opleiding kunnen ze zelfstandig aan de slag. Met ambachtelijk werk dat voldoening geeft en toekomst heeft. Er is altijd behoefte aan gekwalificeerde vakmensen."Hij stelt twee miljoen euro beschikbaar voor de AmbachtsAcademie. Het project is opgezet door AmbachtNederland in samenwerking met het UWV en Start Foundation.

De opleiding is gebaseerd op het principe van meester-gezel, in combinatie met e-learning. Een module ondernemerschap is onderdeel van de opleiding. Hierdoor kan de leerling na de opleiding een eigen onderneming starten of een ambachtelijk bedrijf overnemen. Omdat de opleiding plaatsvindt in een bedrijf, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.

Vanaf vandaag kunnen werkloze vijftigplussers zich opgeven voor een opleiding tot: glazenier, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker. Later dit jaar volgen nog elf andere opleidingen: hoefsmid, ambachtelijk ijsbereider, goudsmit, rietdekker, haarwerkspecialist, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachineraparateur, nagelstylist, interieurbouwer en tassenmaker.

Nog lange weg naar EU voor Balkanlanden

De zes Balkanlanden die lid willen worden van de Europese Unie, moeten nog veel doen aan corruptie- en misdaadbestrijding voordat ze kunnen toetreden. Een andere voorwaarde is dat onderlinge (grens)conflicten vóór de toetreding moeten zijn opgelost.

Om de landen perspectief en ondersteuning te bieden, heeft de Europese Commissie een strategie voor de westelijke Balkan gepresenteerd. De regio is mede van geopolitiek belang omdat landen als Rusland en Turkije er proberen voet aan de grond te krijgen.

Leiders in de Balkan moeten daarom volstrekt duidelijk zijn dat ze zich op de EU richten. Europa stelt naast versterkte samenwerking op het vlak van veiligheid, migratie en energie ook lagere roamingtarieven in het vooruitzicht.

Toetredingsonderhandelingen
Met Servië en Montenegro worden sinds enige jaren toetredingsonderhandelingen gevoerd, maar die vorderen traag. Het ambitieuze richtjaar 2025 voor deze landen is slechts een indicatie en aanmoediging tot hervormingen, aldus commissievoorzitter Juncker. De komende zes maanden zijn cruciaal voor deze historische kans, stelt buitenlandchef Mogherini.

Macedonië moet om in de wachtkamer te komen zijn naam wijzigen, een eis van Griekenland, maar het land voldoet verder al aan een aantal voorwaarden. Ook Albanië timmert aan de weg om kandidaat-lidstaat te worden. Bosnië-Herzegovina en Kosovo blijven voorlopig potentiële kandidaten. Kosovo wordt door sommige EU-landen niet eens erkend.

Grensruzie
Tot ergernis van Brussel hebben Kroatië, sinds vijf jaar EU-lid, en Slovenië hun grensruzie nog altijd niet bijgelegd. De EU wil dergelijke erfenissen uit het voormalig-Joegoslavië niet meer importeren.

Juncker reist eind deze maand naar de zes hoofdsteden. Half mei staat een EU-top over de Balkan op het programma in Sofia.

Nog lange weg naar EU voor Balkanlanden
Nog lange weg naar EU voor Balkanlanden (Foto: ANP)

'PSV klopte bij Ajax aan voor Viergever'

PSV is sinds het vertrek van Jetro Willems op zoek naar een nieuwe linksback en dacht hierbij tijdens afgelopen transferwindow aan Nick Viergever.

Na de mislukte zoektocht van afgelopen zomer moest er in januari een nieuwe verdediger worden aangetrokken door PSV. De club dacht aan meerdere spelers en klopte volgens het Eindhovens Dagblad aan bij Ajax.

Het medium meldt dat PSV interesse zou hebben in Viergever. Van een winterse transfer kwam het niet, maar de kans is aanwezig dat PSV komende zomer terugkeert voor Viergever. De verdediger is in bezit van een aflopend contract en kan over een halfjaar transfervrij vertrekken bij de club.

PSV wil de interesse niet bevestigen en ook vanuit het kamp van Viergever wordt er niet gereageerd. De Eindhovenaren zouden in 2014 ook al interesse hebben gehad in Viergever, maar uiteindelijk liet de mandekker AZ achter zich voor Ajax. Momenteel staat Viergever met een blessure langs de kant.

Merkel bereid tot 'pijnlijke compromissen'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid tot concessies om een nieuwe regeringscoalitie te kunnen vormen. "We moeten allemaal pijnlijke compromissen sluiten. Daar ben ik ook toe bereid", zei ze in Berlijn.

De christendemocraten van Merkel, CDU en zusterpartij CSU, doen dinsdag een ultieme poging om een nieuwe Grote Coalitie (GroKo) te vormen met de sociaaldemocratische SPD. Betrokkenen hebben duidelijk gemaakt de gesprekken niet nog langer te willen verlengen.

Duitsland verkeert al maanden in een politieke impasse. Het lukte sinds de verkiezing op 24 september niet een nieuwe regering te vormen. Merkel onderhandelde eerder tevergeefs met de FDP en de Groenen. De SPD wilde na een verkiezingsnederlaag eigenlijk oppositie voeren, maar bleek uiteindelijk toch bereid te praten over een nieuwe 'GroKo'.

De sociaaldemocraten willen een mogelijk akkoord ook nog voorleggen aan de circa 450.000 SPD-leden. Het grondwettelijk hof heeft echter meerdere klachten ontvangen over de rechtsgeldigheid van dat voornemen.

Merkel bereid tot 'pijnlijke compromissen'
Merkel bereid tot 'pijnlijke compromissen' (Foto: ANP)

'Steve Bannon weigert te getuigen in Congres'

De voormalige adviseur van de Amerikaanse president, Steve Bannon, weigert dinsdag te getuigen voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingscampagne van 2016. Daarmee loopt Bannon het risico te worden aangehouden wegen minachting, omdat hij geen gehoor geeft aan de dagvaarding, meldden Amerikaanse media.

De in ongenade gevallen vertrouweling van Donald Trump zou niet willen opdagen omdat er geen akkoord is over de reikwijdte van de vragen die hem worden gesteld. Bannon wil alleen vragen beantwoorden over zijn periode als campagneleider, voordat Trump de gekozen president was.

De getuigenis van Bannon voor de commissie is al twee keer uitgesteld omdat er onduidelijkheid was of hij kon worden ondervraagd over de overgangsperiode na de verkiezingen en zijn periode in het Witte Huis.

Bannon zou wel van plan zijn alle vragen te beantwoorden die de speciaal aanklager Robert Mueller aan hem stelt in diens onderzoek naar dezelfde vermeende Russische invloed op team-Trump.

'Steve Bannon weigert te getuigen in Huis'
'Steve Bannon weigert te getuigen in Congres' (Foto: ANP)

Koers bitcoin blijft onder druk

De bitcoin blijft sterk onder druk staan. Dinsdag ging de koers van de cryptomunt op sommige beurzen al even onder de 6000 dollar, om snel daarna weer wat te herstellen tot zo'n 6700 dollar. Door zorgen over de komst van strengere regels en waarschuwingen van allerlei financiële toezichthouders is de prijs in een neerwaartse spiraal beland.

Er gaan nu ook berichten rond dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC van plan is het Congres in Washington te vragen om federaal toezicht mogelijk te maken op handelsplatformen voor dit soort valuta's. In Europa heeft de baas van de Bank for International Settlements (BIS) gezegd dat het belangrijk is dat overheden en toezichthouders de cryptohandel in toom houden, anders zou die mogelijk een bedreiging kunnen vormen voor de financiële stabiliteit.

De bitcoin daalt al weken sinds de piek in december van 20.000 dollar. De laatste dagen lijkt de koersval echter in een stroomversnelling te komen. Maandag zakte de waarde al door de 7000 dollar. Ook de waarde van andere cryptomunten, zoals de ripple, ether en litecoin, is de laatste tijd stevig gedaald.

Koers bitcoin blijft onder druk
Koers bitcoin blijft onder druk (Foto: BuzzT)

Opnieuw bestuursleden Satudarah aangehouden

De politie heeft dinsdag opnieuw twee bestuurleden van de motorclub Satudarah aangehouden. Het gaat om de landelijke penningmeester van de club: een 40-jarige man uit Tilburg. Hij wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, die zich bezig houdt met afpersing, geweld, wapenbezit, drugshandel en witwassen.

Bij de huiszoeking is beslag gelegd op administratie, telefoons en hesjes van Satudarah, de zogenoemde colours.. Tegelijkertijd werd in Tilburg ook een lokale bestuurder van de motorclub aangehouden vanwege witwassen. Hij is de penningmeester van de lokale afdeling in Eindhoven. 

In september vorig jaar werden drie landelijke bestuursleden van Satudarah aangehouden. Zij zitten in voorlopige hechtenis. Een van de oprichters van Satudarah, de 52-jarige Michel Boer, werd afgelopen weekend in Oostenrijk aangehouden. Een Oostenrijkse rechter liet hem maandag op borgtocht vrij. Na betaling van 30.000 euro mocht hij de uitleveringsprocedure in vrijheid afwachten.

Zwitserse bobsleester belooft: "Bij goud ren ik naakt over het plein"

De Olympische Spelen maken de gekste dingen bij mensen los, zo ook bij de Zwitserse bobsleester Sabina Hafner. De stuurvrouw van de bob uit Zwitserland belooft dat ze naakt over het plein in Pyeongchang zal rennen als ze de gouden medaille verovert.

"Als ik op de Winterspelen goud verover in de tweemansbob, dan beloof ik om naakt over het paradeplein in Pyeongchang te lopen", zo zei Hafner in een talkshow op de Zwitserse televisie. "Ik zal er dan wel voor zorgen dat je geen problemen krijgt door onzedig gedrag", reageerde de presentator gevat zo lezen we op Sportwereld.be.

Volgens onze eigen bobexpert heywoodu maakt de Zwitserse weinig kans op een medaille. "Ik heb d'r op een half procentje staan", aldus onze kenner toen hij gevraagd werd naar de kans op goud voor Hafner.

Zelf is de pilote ook reëel over haar kansen. "In de top acht eindigen in Pyeongchang en zo een olympisch diploma veroveren, zou al super zijn", aldus Hafner.

Voor de nieuwsgierigen onder de lezers, Hafner staat hier rechts op de foto:

Max Caldas en Alyson Annan door hockeybond verkozen tot Wereldcoach van het Jaar

Max Caldas, bondscoach van de Oranje heren, en Alyson Annan, coach van de Oranje dames, zijn door de Internationale hockeybond FIH verkozen tot respectievelijk beste Mannencoach en beste Vrouwencoach van het Jaar 2017. Dat werd maandagavond bekend gemaakt tijdens de verkiezing van de Hockey Stars Awards in Berlijn.

Alyson Annan was maandagavond zelf aanwezig in Berlijn om de prijs in ontvangst te nemen. Annan dankt haar verkiezing ongetwijfeld aan een imposant jaar met de Oranje Dames, waarin ze Europees Kampioen werd en de Hockey World League won. In heel 2017 werd slechts een duel verloren: een oefeninterland tegen België.

Ook Max Caldas kan terugkijken op een mooi jaar 2017. Caldas werd met de Oranje Heren Europees Kampioen in Amsterdam en hij won de halve finales van de Hockey World League in Londen. Caldas is vandaag net teruggekeerd uit Australië, waar hij met het Nederlands Elftal voor een oefentrip was. Hij was daarom niet in Berlijn aanwezig. Caldas moest de titel Beste coach van 2017 overigens delen met de Nieuw-Zeelander Shane Mcleod van België.

Lidewij Welten en Xan de Waard vielen maandagavond niet in de prijzen. Welten was genomineerd als beste speelster van 2017 en De Waard als talent van 2017. Het duo was eerder wel tot de laatste drie doorgedrongen, maar kreeg geen beeldje uitgereikt. De titel van speelsters van het jaar ging naar de Argentijnse Delfino Marino, oud-speelster van SCHC. Haar landgenote Majo Granatto werd verkozen tot grootste talent van 2017.

Winnaars Hockey Stars Awards 2017
Sarah Wilson (GB) – beste vrouwelijke scheidsrechter
John Wright (Zaf) – beste mannelijke scheidsrechter
Alyson Annan (Ned) – beste vrouwelijke coach
Max Caldas (Ned) en Shane Mcleod (NZ) – beste mannelijke coach
Majo Granatto (Arg)- vrouwelijk talent van het jaar
Arthur van Doren (Bel)- mannelijk talent van het jaar
Maddy Hinch (Eng) – beste vrouwelijke keeper
Vincent Vanasch (Bel) – beste mannelijke keeper
Delfino Merino (Arg) – beste speelster
Arthur van Doren (Bel) – beste speler

Politie zoekt hertzwijnschedels en zaagviszagen

Vanavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de zoektocht van het Milieuteam van de politie-eenheid Rotterdam. Het team ontdekte in 2016 een grootschalige handel in producten van beschermde diersoorten vanaf Indonesië naar Nederland.  In een container werden een recordhoeveelheid producten van bedreigde dieren gevonden: onder meer 2000 kilo koraal, apenschedels en ivoor.

In deze illegale handel gaan wereldwijd jaarlijks miljarden om, en ook Nederland blijkt dus een afzethaven te zijn. Het oprollen van deze handelsnetwerken is een uiterst moeilijke klus volgens de politie. Ze hoopt dan ook dat de kijkers van Opsporing Verzocht vanavond een belangrijke rol kunnen spelen in het oplossen hiervan.

Inmiddels is duidelijk dat er een groot aantal hertzwijnschedels en zaagviszwaarden vermoedelijk al verkocht is aan winkels en particulieren in Nederland.  De milieupolitie is nog op zoek naar ten minste 59 schedels van hertzwijnen en 103 zagen, afkomstig van de ernstig bedreigde zaagvis. Opsporing Verzocht begint vanavond iets later dan gebruikelijk, om 20.38 uur. Morgen wordt de uitzending om 11:55 uur herhaald op NPO2.

Schedel van een hertzwijn (Foto: politie.nl)
Schedel van een hertzwijn (Foto: politie.nl)

Heineken roept bierflesjes terug

Heineken heeft bij een routinecontrole vastgesteld dat er in een klein aantal dozen met 24 Heineken® 25 cl flesjes met draaidop, zonder statiegeld, een risico op flesbreuk aanwezig is. Om elk mogelijk risico voor de consument uit te sluiten is besloten deze partij dozen terug te halen.

Consumenten die een 24 pack kartonnen doos met Heineken 25 cl flesjes met draaidop en zonder statiegeld hebben gekocht tussen woensdag 31 januari en vrijdag 2 februari met productiecode 8 029 528 W hhmm, 8 030 528 W hhmm of 8 031 528 W hhmm wordt verzocht deze terug te brengen naar de winkel waar deze is gekocht.

De productiecode staat linksonder op de doos of onderaan op het etiket achterop de fles, in het witgekleurde vlak, direct onder de houdbaarheidsdatum. hhmm staat voor het tijdstip waarop het flesje afgevuld is.

Het aankoopbedrag wordt volledig terugbetaald. Consumenten kunnen ook contact opnemen met de Heineken consumentenservice voor het ophalen van dozen met bovengenoemde productiecodes bij hen thuis. Voor eventuele vragen kunnen consumenten dagelijks van 9.00 uur tot 22.00 uur gratis bellen met 0800 - 0227789.

Heineken roept bierflesjes terug (Foto: Heineken)
Heineken roept bierflesjes terug (Foto: Heineken)

Jamie Dornan klaar met Fifty Shades-films

Fans van de Fifty Shades-films hoeven niet te rekenen op verdere deelname van hoofdrolspeler Jamie Dornan in een eventuele vierde film van de populaire reeks. De 35-jarige acteur was te gast bij het Britse ITV-programma Lorraine en bekende daar het niet echt te zien zitten om nog een keer in de huid van Christian Grey te kruipen. "Dakota en ik, en dan eigenlijk vooral ik, worden hier een beetje te oud voor."

"Ik denk dat dit wel de laatste film uit de reeks is, ja. Ik bedoel, er zijn drie boeken geschreven die verfilmd zijn. Dus als de schrijfster niet met een nieuw boek komt, dan lijkt me dit het einde van Fifty Shades," aldus Jamie.

Jamie heeft in de loop der jaren wel wat meer sympathie gekregen voor zijn alter ego Christian Grey. "Ik vind hem nu leuker dan in de eerste film, eerlijk gezegd. Hij is veranderd en een betere versie van zichzelf geworden."

De derde film in de reeks, Fifty Shades Freed, gaat deze week in Nederland in première. In de voorverkoop zijn er binnen 24 uur al meer dan 20.000 kaartjes verkocht aan vrouwen die helemaal geen fantasieën hebben over dominante, sterke mannen.

Jamie Dornan klaar met Fifty Shades-films
Jamie Dornan klaar met Fifty Shades-films (Foto: BuzzE)

Politie zit met handen in het haar

Het politieteam Groene Beemden heeft twee zaken in behandeling die een compleet raadsel zijn. Er zijn twee serieuze meldingen gedaan de afgelopen week maar er zijn geen aangevers bekend en al helemaal geen verdachten. Het team wil dit graag onder de aandacht brengen om tips al dan niet anoniem, te krijgen om deze zaken toch te kunnen oplossen.

Op vrijdag 2 februari 2018 meldde zich een man aan het bureau in Tilburg. Hij verklaarde getuige te zijn geweest van een ernstig incident. Op vrijdagmorgen om 10.45 uur liep hij op de Borodinistraat. Op een gegeven moment zag hij drie mannen achter elkaar aan rennen. De twee achterste mannen belaagden de voorste en pakten een tas af die de man bij zich had. Het slachtoffer gilde het uit. Toen de twee verdachten wegrenden viel er een vuurwapen op straat. Eén van de mannen pakte het weer op en rende weg.

De getuige had geen telefoon bij zich en kon dus niet bellen. Hij is zo snel mogelijk naar de politie gegaan. Tot op heden heeft het slachtoffer zich niet gemeld. Toch wil de politie deze zaak, alleen al omdat er een vuurwapen bij betrokken is, oplossen. In de omgeving is een buurtonderzoek gedaan maar niemand leek iets gezien te hebben. 

Bij het andere incident op zaterdag 3 februari 2018 belde een man die aangaf getuige geweest te zijn van een ernstig incident. Om 17.30 uur die dag zag hij dat een auto met piepende remmen stopte op de Baksevenweg in Oisterwijk. Hij zag enkele personen uit de auto springen en dat er een ander persoon naar buiten rolde. Hij zag dat de man, die op de grond lag, met mogelijk een vuurwapen bedreigd werd. De getuige schrok zo dat hij maakte dat hij weg kwam en belde de politie.

Verschillende surveillance-eenheden werden naar de locatie gestuurd. De agenten troffen alleen maar de erg geschrokken getuige aan. Slachtoffer en verdachten waren al weg in de auto. Die auto zou een klein model zijn, mogelijk een Volkswagen Polo oud model. Het is ook mogelijk dat een bestuurder van een witte Ford Transit, die ook over die weg reed, getuige is geweest van het incident.

In beide zaken zijn zowel slachtoffers als daders onbekend. Wie informatie heeft over (één van) de incidenten kan dat melden via 0900-8844, 0800-700 (Meld Misdaad Anoniem) of rechtstreekks bij het Team Criminele Inlichtingen op telefoonnummer 079-3458999.

NVWA gaat welzijn geiten controleren

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan vanaf februari inspecties uitvoeren om te controleren of professionele geitenhouders zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Inspecteurs hebben bij deze controles bijzondere aandacht voor het welzijn van de geitenbokjes op melkgeitenbedrijven en op afmestbedrijven.

De NVWA heeft in 2017 soortgelijke inspecties uitgevoerd omdat er signalen waren dat het dierenwelzijn voor bokjes vaak niet in orde was en dat er bij afmestbedrijven veel jonge bokjes dood gingen. Uit analyse bleek dat het sterftecijfer op veel afmestbedrijven meer dan 20% was, met een uitschieter tot 66%. Bij controles op bedrijven met hoge sterftecijfers heeft de NVWA op 3 bedrijven ernstige dierenwelzijnsovertredingen vastgesteld. Op deze bedrijven stonden veel zwakke dieren en gingen ook veel jonge bokjes dood.

De NVWA heeft tegen deze bedrijven proces-verbaal opgemaakt en dit ingediend bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie heeft 2 bedrijven een voorwaardelijke straf gegeven en een van deze bedrijven heeft ook een geldboete gekregen. Het 3e proces-verbaal is nog in behandeling. Tegen deze 3 bedrijven is tevens bestuursrechtelijk opgetreden.

De hoge sterftecijfers en de uitkomsten van de inspecties van de NVWA waren in juni 2017 aanleiding voor een gesprek tussen het ministerie van LNV, de NVWA en vertegenwoordigers van alle schakels in de geitensector: melkgeitenhouders, bokkenmesters, zuivelorganisaties en handelaren. In november 2017 hebben LTO Melkgeitenhouderij en de Nederlandse Geiten Zuivel Organisatie (NGZO) op basis hiervan een plan van aanpak opgesteld om het welzijn van geitenbokjes te verbeteren en te waarborgen.

Uitbraak norovirus bij beveiligers Winterspelen

Zo vlak voor het begin van de Olympische Spelen in Pyeongchang is er een nachtmerrie voor de organisatie en sporters bewaarheid geworden. Bij de beveiligers van de Spelen is het norovirus uitgebroken. Zo'n 41 beveiligingsbeambten, die kampten met plotselinge verschijnselen van overgeven en diarree, zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De 1.200 ingehuurde beveiligers zijn voor de zekerheid in quarantaine gezet om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Ter vervanging daarvan heeft Zuid-Korea 900 militairen beschikbaar gesteld. De zieke beveiligers verbleven niet in het olympisch dorp zelf.

"De Koreanen hebben ons zeer tijdig op de hoogte gebracht en volgens mij adequate maatregelen getroffen", zo liet NOC*NSF-arts Cees Rein van den Hoogenband aan de NOS weten. "Wij hebben onze infectieprotocollen reeds lang vooraf met de instanties in Nederland doorgesproken. Vandaag is er opnieuw contact geweest en ze bevestigen ons dat die afdoende zijn. Er is bij ons geen reden om nu verder maatregelen te nemen behalve dan die altijd al in werking zijn geweest. Vaak handen wassen met zeep en goed op de hygiëne letten zoals we gewend zijn."

Uitbraak norovirus bij beveiligers Winterspelen (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Uitbraak norovirus bij beveiligers Winterspelen (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Uma Thurman neemt Tarantino crash niet kwalijk

Uma Thurman gelooft niet dat er enige opzet in het spel was bij het auto-ongeluk dat ze kreeg op de set van Kill Bill. Ze verwijt regisseur Quentin Tarantino dan ook niet dat ze de stunt zelf moest doen. Wel vindt ze het onbeschrijflijk dat het incident daarna in de doofpot is gestopt.

"Quentin Tarantino betuigde direct spijt en bleef er ook berouwvol over", schrijft Uma bij de video van het ongeluk op Instagram. "Hij gaf me de beelden nu jaren later zodat ik het kon onthullen, ongeacht dat er waarschijnlijk nooit gerechtigheid komt. Hij deed dat met de volledige kennis dat het hem ook persoonlijk kan schaden, ik ben trots op zijn moed en dat hij het goede heeft gedaan."

Uma onthulde afgelopen weekeinde in de New York Times het verhaal achter de crash. Tarantino haalde haar over om de stuntauto zelf te besturen ondanks dat ze er zelf twijfels over had. Uma verloor de macht over het stuur en botste tegen een boom. In de video is te zien dat ze na het ongeluk slap achter het stuur hangt. De actrice liep schade aan haar nek en knieën op en heeft nog altijd last van de gevolgen.

De filmstudio van de in opspraak geraakte Harvey Weinstein weigerde jarenlang de beelden vrij te geven, omdat ze bang waren aangeklaagd te worden. "Ik houd Lawrence Bender, E. Bennett Walsh en de beruchte Harvey Weinstein als enige verantwoordelijk", zegt Uma. "Ze logen, vernietigden bewijs en bleven liegen over de schade de ze me hadden toegebracht en kozen ervoor om het onder de pet te houden."

De video van de crash zie je hieronder

Invallen bij twee vestigingen Audi

De Duitse justitie is dinsdagochtend in alle vroegte het hoofdkantoor van autofabrikant Audi binnengevallen. Ook een fabriek van het bedrijf in Neckarsulm wordt doorzocht. Dat heeft Audi zelf bevestigd na berichten in verscheidene Duitse media.

De inval houdt verband met het dieselschandaal rond moederbedrijf Volkswagen. Ook luxemerk Audi zou honderdduizenden auto's hebben verkocht die uitgerust waren met speciale software die ervoor zorgde dat de motor bij laboratoriumproeven minder schadelijke stoffen uitstootte dan bij normaal gebruik op de weg.

Invallen bij twee vestigingen Audi
Invallen bij twee vestigingen Audi (Foto: ANP)

'Bedrijven wisten niet van slavernij Koreanen'

Scheepsbouwer Damen Shipyards zegt niets te hebben gemerkt van Noord-Koreaanse slavenarbeid bij Poolse scheepswerven waar het zaken mee deed. Ook baggeraar Boskalis, die tussen 2009 en 2013 vier scheepsrompen liet bouwen bij één van de werven, zegt bij inspecties geen signalen te hebben gekregen dat er Noord-Koreaanse arbeiders werden uitgebuit.

Het LeidenAsiaCentre van de Universiteit Leiden schreef in een rapport dat onder meer bij twee scheepswerven in Polen Noord-Koreaanse arbeiders werken. Die worden vanuit hun vaderland naar het buitenland gestuurd en hebben daar nauwelijks vrijheid. Ook wordt het grootste deel van hun salaris door de Noord-Koreaanse staat geïnd. Bovendien worden de arbeiders onder druk gezet omdat hun familie in Noord-Korea achter moet blijven.

Damen bestelde via dochter Maaskant Stellendam diverse scheepsrompen bij de Poolse scheepsbouwer Crist, maar heeft tijdens controles de arbeiders niet aangetroffen. "Wij betreuren dit en staan hier niet achter", benadrukt een woordvoerder. Damen plaatste sinds 2015 geen bestellingen meer bij Crist. "Er was geen werk meer."

Boskalis inspecteerde de Poolse scheepswerf waar zij zaken mee deden uitgebreid toen de eerste van vier scheepsrompen in 2009 werd gebouwd. "Die bouw hebben we intensief begeleid. Er waren toen geen indicaties van misstanden", aldus een woordvoerder. Na 2013 bestelde Boskalis geen schepen meer.

Beide bedrijven zeggen de berichten mee te nemen bij het geven van toekomstige orders.

'Bedrijven wisten niet van slavernij Koreanen'
'Bedrijven wisten niet van slavernij Koreanen' (Foto: ANP)

President Polen wil Holocaustwet ondertekenen

De Poolse president Andrzej Duda is van plan zijn goedkeuring geven aan een omstreden Holocaustwet. Het voorstel maakt het onder meer strafbaar om de term "Poolse vernietigingskampen" te gebruiken om de concentratiekampen van de nazi's op Pools grondgebied te omschrijven.

De Poolse senaat keurde de wet vorige week goed. Het voorstel voorziet in de strafrechtelijke aanpak van mensen die stellen dat Polen medeplichtig was aan de misdaden van nazi-Duitsland. Zij kunnen worden bestraft met een celstraf tot drie jaar.

Critici vrezen dat het voorstel de vrijheid van meningsuiting aan banden legt. Duda legt de wet daarom ook voor aan het grondwettelijk hof. Dat kan nog besluiten dat de wetgeving aangepast moet worden.

Tientallen voorstanders van de wet gingen maandag de straat op in Warschau. Ze scandeerden antisemitische slogans bij het presidentiële paleis. Op één spandoek stond de tekst: "Zet je keppel af en teken de wet".

President Polen wil Holocaustwet ondertekenen
President Polen wil Holocaustwet ondertekenen (Foto: ANP)

Eindelijk schaatspret op natuurijsbaantjes

Op verschillende plaatsen in het land is dinsdagochtend eindelijk geschaatst. In onder meer Ammerstol, Doorn, De Lier en Bladel lag genoeg ijs om de banen open te gooien. De verwachting is dat morgen ook op natuurijs geschaatst kan worden.

Een woordvoerder van schaatsbond KNSB zegt dat het met name om opgespoten baantjes gaat die al met een of twee centimeter ijs open kunnen. "Verhalen van schaatsers buiten de baantjes, heb ik nog niet gehoord."

"We zijn de hele nacht bezig geweest met sproeien", vertelt Wim van der Berg, voorzitter van de IJsclub 'Hard gaat-ie' in De Lier. Hij staat rond 11.00 uur met "een mannetje of honderd" op het ijs. Het ijs is maar een centimeter dik. Maar op een opgespoten betonvloer is dat genoeg. "Het zijn vooral de hardrijders die vroeg komen. Als vanmiddag de schoolkinderen komen gaan die weer naar huis", zegt Van der Berg terwijl hij een pauze neemt met een kop warme chocolademelk.

Zon
Op de baan in Ammerstol is ook de hele nacht doorgewerkt. "Ik zag ze gisteravond al werken. Daardoor wist ik dat ik hier vroeg moest zijn", zegt de gepensioneerde schaatsliefhebber Cees Mets uit Schoonhoven. Rond 11.00 uur heeft hij er al vijftig rondes van 400 meter opzitten. "Straks ga ik weer een stukje rijden. Nu is het eerst tijd voor een koffie en wat gezelligheid."

Op de website van de baan in Ammerstol is te lezen dat het rond het middaguur waarschijnlijk over is met de schaatspret. "De zon is onze grootste vijand. Als die te fel wordt, moeten we sluiten", verklaart de voorzitter van de ijsclub.

Te dun
Afgelopen nacht was het door het hele land tussen de -3 en -5 graden. Dat was niet overal genoeg om de schaatsen onder te kunnen binden. "Onze baan ligt dicht, maar het is nog veel te dun om te schaatsen", zegt Rianne Bas van ijsbaan Oud-Alblas. "Alleen als er deze week geen neerslag komt, is er nog een kans."

Komende nacht biedt in ieder geval hoop. Weeronline verwacht dat de nacht van dinsdag op woensdag de koudste nacht van de winter wordt. In De Bilt verwachten de meteorologen -7 graden, in het noordoosten kan het zelfs afkoelen tot -9 graden.

Eindelijk schaatspret op natuurijsbaantjes
Eindelijk schaatspret op natuurijsbaantjes (Foto: ANP)

Ook aangifte verslavingszorg tegen tabak

Tien verslavingszorginstellingen sluiten zich aan bij de aangifte in de lopende zaak tegen de tabaksindustrie. "Tabaksverslaving is een ernstige verslavingsziekte, vergelijkbaar met alcohol- en drugsverslavingen. Het is een verslaving die grote gezondheidsschade teweegbrengt en dikwijls de dood tot gevolg heeft", stelt brancheorganisatie Verslavingskunde Nederland.

Vorige week werd bekend dat de ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek en het Universitair Medisch Centrum Groningen aangifte doen tegen de industrie. Ook GGZ-instelling Parnassia sloot zich hierbij aan. Daarmee hopen ze justitie zover te krijgen een strafzaak te beginnen tegen de vier grote tabaksproducenten die in Nederland actief zijn.

De organisaties aangesloten bij Verslavingskunde Nederland die de aangifte onderschrijven zijn onder meer Jellinek, Verslavingszorg Noord Nederland, Vincent van Gogh Instituut, Leger des Heils en Cliëntenorganisatie Het Zwarte Gat.

Strafzaak
Het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen of de aangifte leidt tot een strafzaak. "We bestuderen de aangifte nog. Ik kan hier nog geen tijdspad voor geven", zegt een woordvoerster.

Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq zou niet weten waarom het niet tot strafvervolging komt. "Mensen bewust ziek maken mag niet. Daarmee is het bewust verslaafd maken een strafbaar feit", stelde de advocate eerder. Zij deed in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten, aangifte tegen de grote tabaksfabrikanten. De tabaksindustrie heeft volgens Ficq een misdadig oogmerk. Zij noemt het idioot dat een ziekmakend, potentieel dodelijk product als de sigaret zo maar mag worden verkocht.

Ook aangifte verslavingszorg tegen tabak
Ook aangifte verslavingszorg tegen tabak (Foto: ANP)

FOK! kiest beste Songfestival-liedje ooit, de laatste 16

Voorzichtig beginnen de kriebels al te komen bij de fans en liefhebbers van het Eurovisie Songfestival. Om de voorpret in aanloop naar het muziekfestijn nog wat meer te vergroten wordt nu op het ESF-forum de verkiezing voor het beste Songfestival-liedje aller tijden georganiseerd. En wie beter dan wij FOK!kers om te bepalen welk liedje dat is.

De stemronde van de laatste 32 is inmiddels achter de rug en nu we zo ver in het toernooi gevorderd zijn sneuvelen er echt Songfestival-klassiekers. Zo vonden onder andere de Nederlandse winnaar Teach In met Ding a Dong, What's another year van Johnny Logan en Ne partez pas sans moi van Celine Dion hun Waterloo in deze ronde.

In de vierde stemronde staan nu de laatste 16 liedjes die nog in de race zijn voor de titel van het beste Eurovisienummer aller tijden. De nummers zijn opgedeeld in 8 duels waarop hier gestemd kan worden tot en met woensdag 14 februari.

Als opwarmertje alvast een paar nummers uit deze ronde:

NBA: Nowitzki als zesde ooit langs grens van 50.000 minuten

Basketballer Dirk Nowitzki heeft weer een prachtige mijlpaal bereikt in de NBA. De 39-jarige Duitser, al twintig jaar actief voor de Dallas Mavericks, passeerde tijdens de wedstrijd tegen de Los Angeles Clippers de grens van 50.000 speelminuten.

Nowitzki is pas de zesde speler ooit die dat voor elkaar heeft gekregen. Met 57.446 minuten gaat Kareem Abdul-Jabbar aan de leiding en verder staan alleen Karl Malone, Kevin Garnett en Jason Kidd nog boven de Duitser. Elvin Hayes stond dat voor maandag ook, maar hij stopte na exact 50.000 minuten, achttien minder dan wat Nowitzki nu heeft.

De Duitser kon overigens niet voorkomen dat de Mavericks onderuit gingen. In Los Angeles waren de Clippers met 104-101 te sterk en zo wisten de Mavericks de allerlaatste plek in het westen niet te verlaten.

Uitslagen NBA maandag
Detroit Pistons - Portland Trail Blazers 111-91
Indiana Pacers - Washington Wizards 102-111
Miami Heat - Orlando Magic 109-111
New Orleans Pelicans - Utah Jazz 109-133
Denver Nuggets - Charlotte Hornets 121-104
Sacramento Kings - Chicago Bulls 104-98
Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks 104-101

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Volkswagen blijft populair bij autodief

Duitse automerken blijven onverminderd in trek bij autodieven. Koploper in de diefstalstatistieken is Volkswagen. In 2017 werden er 2321 auto's van dit merk gestolen. BMW en Audi volgen daarna na met respectievelijk 709 en 678 auto's.

Dat blijkt het uit het overzicht van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) over 2017. De Duitse merken worden niet alleen vaak gestolen, de voertuigen worden ook maar mondjesmaat teruggevonden. Volgens AVc wordt net iets meer dan een eenderde van de ontvreemde Duitse wagens opgespoord.

Wie Land Rover rijdt, moet oppassen. In 2017 werden deze luxe SUV's 117 keer gestolen. Dat komt neer op een diefstalrisico van 1 op 250. Deze dure auto's zijn vaak wel op te sporen. Van elke twee gestolen Land Rovers wordt er een weer teruggevonden. Over heel 2017 werden er 8257 auto's gestolen, een daling van 10 procent ten opzichte van 2016. Auto's met een leeftijd van vier tot zeven jaar worden vaker gestolen dan jongere exemplaren.

De trend is dalend zegt AVc. In 2000 ging het nog om 25.000 diefstallen. De toegenomen beveiliging zoals tracking en tracing-systemen schrikken criminelen af. Volgens Titus Visser, directeur AVc, is de opsporing ook verbeterd. ,,Politie, RDW en verzekeraars werken steeds intensiever samen bij het opsporen van gestolen auto's en de bijbehorende daders. Dit werpt zijn vruchten af."

Bij motorfietsen is er juist een stijging te zien van 3 procent. Bij dieven zijn Yamaha en Suzuki het populairst. Het merk KTM laat de grootste stijging zien, van 119 vorig jaar naar 161 gestolen exemplaren in 2017.

Volkswagen blijft populair bij autodief
Volkswagen blijft populair bij autodief (Foto: ANP)

'Ivana Smit mogelijk al overleden voor val'

Model Ivana Smit (18) was mogelijk al overleden voordat ze van een balkon in een hotel in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur viel. Die conclusie trekt patholoog Frank van de Goot na hernieuwde sectie op het lichaam van de Nederlandse vrouw.

De patholoog heeft daar meerdere aanwijzingen voor, onder meer het feit dat er nauwelijks bloed was op de plek waar zij was neergekomen. Van de Goot bracht eerder al aan het licht dat Smit letsel had voordat ze op 7 december van grote hoogte naar beneden stortte. Het sectierapport is inmiddels in de afrondende fase.

Smit was die nacht op bezoek in de hotelkamer van een Amerikaans echtpaar. De politie leek al snel uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet.

Geen tragisch ongeval
Afgelopen weekend liet de Britse privédetective Mark Williams-Thomas al na eigen onderzoek weten dat de dood van het model "zeker geen tragisch ongeval'' was. Hij deed ter plaatse onderzoek in opdracht van de nabestaanden.

Op verzoek van de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie eind december een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit en bestudeert zowel het Maleisische als het Nederlandse autopsierapport. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek komt.

'Ivana Smit mogelijk al overleden voor val'
'Ivana Smit mogelijk al overleden voor val' (Foto: BuzzE)

Vermeende gijzeling leidt naar ondergrondse kwekerij

De politie heeft dinsdag 6 februari 2018 omstreeks 00.50 uur in een verborgen ruimte onder een bedrijfshal aan de Gilzerbaan in Riel een compleet ingerichte hennepkwekerij zonder planten aangetroffen. Er werden drie arrestaties verricht: twee mannen (27 en 37 jaar) en een 29-jarige vrouw.

Agenten waren maandagavond 5 februari 2018 bezig met een melding omtrent een mogelijke gijzeling bij een manege. Uiteindelijk bleek na een inval van het arrestatieteam dat daarvan in het geheel geen sprake was. Mogelijk speelde een conflict in de zakelijke sfeer een rol in die melding. 

De dienders kwamen tijdens dat onderzoek naar die mogelijke gijzeling ook bij het adres naast die paardenhouderij uit. Een van de politie ambtenaren rook een henneplucht naast de bedrijfshal. Bovendien werd in die hal een elektronische waterpomp aangetroffen, terwijl er alleen stro lag opgeslagen. Ook zagen zij rondom het gebouw een onverklaarbare elektriciteitskabel lopen.

Uiteindelijk werd met hulp van de brandweer een gierput leeg gepompt, waarna in twee verborgen ruimte een compleet ingerichte hennepkwekerij zonder planten maar wel met bakken, assimilatielampen en slakkenhuizen werd aangetroffen. Na deze vondst werd besloten de drie in de woning bij de hal aanwezige personen aan te houden.

UWV: tekort technisch personeel loopt op

Het tekort aan technisch personeel in Nederland loopt op. Volgens uitkeringsinstantie UWV komen er steeds meer vacatures bij en zijn die vacatures ook steeds moeilijker vervulbaar.

Het gaat onder meer om vakspecialisten in de bouw zoals metselaars, schilders en bouwmonteurs. Ook lassers en werkvoorbereiders in de industrie zijn door het aantrekken van de economie nu uiterst gewild.

In het eerste kwartaal van 2016 ontstonden er nog 53.000 vacatures voor dit soort beroepen. In het derde kwartaal vorig jaar ging het om ruim 61.000 stuks. Dat komt neer op een toename van 16 procent.

Andere sectoren
"We zien inmiddels ook mensen uit andere sectoren in scholingsprojecten van de techniek, zoals IT'ers, magazijnmedewerkers, bakkers, slagers, chauffeurs en zelfs mensen met een achtergrond in de detailhandel of administratie.", verklaart Johan van der Kleij, landelijk adviseur techniek bij UWV.

Cijfers wijzen ook uit dat het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor technici de afgelopen jaren sterk is gedaald. Verstrekte de instantie in 2013 nog 125.000 nieuwe WW-uitkeringen aan technici, in 2017 waren dit er nog maar 58.000.

UWV: tekort technisch personeel loopt op
UWV: tekort technisch personeel loopt op (Foto: ANP)

4 promoties en 5 coupons

Elke maandag zijn er weer 6 nieuwe promoties te vinden op de Gearbest website.  In dit artikel pakken we er eens 4 uit die we nader bestuderen, en we sluiten natuurlijk af met een 5-tal coupons. 

Geen zorgen, ook met deze promoties geldt, een refund van eventuele douanekosten als je hebt gekozen voor 'registered air mail' als shipping manier. Ideaal dus, en wil je het snel in huis kan je gebruik maken van het GW-warehouse waarbij je het binnen 7 dagen in huis hebt. 

0502-01 (Foto: gbofficial)

Elephone heeft zich weer op de smartphonemarkt begeven met deze 'U'. Een toestel met bizar veel werkgeheugen, 6GB maar liefst. Dit samen met 128 GB opslag maakt een mooie combinatie. Dit alles op een 5.99-inch FHD AMOLED scherm, ideaal dus voor €290.

Er is ook nog een Pro versie, met een Snapdragon 660 processor en draadloos laden waar je dan zo'n €348 voor kwijt bent. Als je ook nog één van de eerste bent krijg je nog een snellader + beschermfolie als cadeau.  

0502-02 (Foto: gbofficial)

Chuwi is wel een bekende partij op het gebied van tablets, en met deze Hi 8 Air proberen ze weer een strak model neer te zetten. Met een Intel X5 processor is er de mogelijkheid tot dual-boot. Dus Android én Windows. Dit alles op 2GB werkgeheugen en 32GB opslag. Een 8-inch scherm maakt het geheel af en een gratis hoesje bij je bestelling. Voor €119 kan je deze tablet in huis halen.

0502-03 (Foto: gbofficial)

Een zeer uitgebreide 3D printer, deze FLSUN S Complete. Een 4.3-inch touchsscreen, 108 x 86 x 200mm printen, en genoeg andere mogelijkheden. Kijk vooral even op de uitgebreide productpagina waar je alle specificaties vindt en waarom dit beestje het geld dubbel en dwars waard is. Voor €422 kan je deze FLSUN aanschaffen.

0502-04 (Foto: gbofficial)

Iedereen is weer plannen aan het maken voor de zomer en nu ben je nog mooi op tijd om wat toffe gadgets aan te schaffen. Altijd populair is natuurlijk de actioncam. Voor alle mogelijkheden, accessoires, kleinigheidjes, leuke gadgets en noem maar op....check de promotiepagina hier.

     
Xiaomi Miband 2 (50 stuks) GBNL42  €16,57 
Ulefone Mix smartphone (80 stuks)      HNYear296  €104,99 
Xiaomi Laser projector (100 stuks) OZBXMLP  €1532,46  
Xiaomi Air 13 I5-6200u notebook (100 stuks) GBTPC19  €599,98 
Xiaomi Notebook Air 13.3 Geforce MX150 (400 stuks) MiAir13NEW   €624,97

Sterke toename malafide webwinkels

De politie signaleert een onstuimige groei in het aantal foute webwinkels. Vorig jaar werd 438 keer actie ondernomen tegen malafide internetwinkels, tegen slechts 35 ingrepen in 2016.

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie meldt dat volledig valse websites soms maar korte tijd in de lucht zijn en dan zoveel mogelijk geld proberen binnen te halen. Verder worden bestaande websites bedrieglijk echt gekopieerd. Fraudeurs kopen eveneens Nederlandse domeinnamen op van sites waarop merkartikelen tegen onwaarschijnlijk lage prijzen te koop worden aangeboden.

Desondanks zegt het meldpunt niet ontevreden te zijn over de strijd tegen internetoplichting. Vorig jaar kwamen 38.343 aangiften binnen, pakweg 8000 minder dan in 2016. Het schadebedrag per gedupeerde lag op 197,32 euro. De politie vermoedt dat voorlichting en publiciteit bijdragen aan de dalende trend.

Detailhandel Nederland noemt het in een reactie "goed dat de politie internetoplichting in het vizier heeft", maar tekent daarbij tevens aan dat het aantal keren dat actie wordt ondernomen in verhouding tot het aantal aangiftes laag is, "iets meer dan 1 procent van het totaal''. Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland, vindt dat internetoplichting keihard moet worden aangepakt. "Het schaadt de reputatie van betrouwbare webwinkels."

Sterke toename malafide webwinkels
Sterke toename malafide webwinkels (Foto: BuzzT)

Nieuwe raket schiet Tesla richting Mars

Een gloednieuwe raket moet dinsdag aan zijn eerste proefvlucht beginnen. Aan boord zit meteen een opvallende lading. Geen satellieten, geen astronauten, maar een auto. Het is de rode Tesla Roadster van de zakenman Elon Musk. Hij is niet alleen de grondlegger van Tesla, maar ook van ruimtevaartbedrijf SpaceX.

De auto moet in een heliocentric orbit worden gebracht, specifieker een Trans Mars Injection. Dat wil zeggen dat het ding zo dichtbij als mogelijk bij Mars rondjes om de zon mee gaat draaien in ons zonnestelsel.  Onderweg moet het lied Space Oddity van David Bowie uit de speakers klinken.

De lancering moet rond 19.30 uur Nederlandse tijd gebeuren vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. De Tesla is bovenop de raket Falcon Heavy gezet. Dat is de sterkste lanceerder sinds de raketten die bijna een halve eeuw geleden mensen naar de maan en terug brachten. De nieuwe raket moet helpen om mensen weer verder in de ruimte te brengen, in de toekomst mogelijk zelfs naar Mars.

De raket zal drie zogeheten boosters gebruiken om los te komen van de grond. Daarin zitten 27 motoren, die evenveel kracht hebben als achttien Boeing 747's. Dat is twee keer zo sterk als de krachtigste raket nu. Als de taak van de boosters erop zit, moeten ze terugkeren naar de aarde en voorzichtig landen, zodat ze kunnen worden hergebruikt.

Nieuwe raket schiet Tesla richting Mars
Nieuwe raket schiet Tesla richting Mars (Foto: ANP)

Gouden tip in kofferbakmoordzaak 15.000 euro waard

De hoofdofficier van justitie in Noord-Nederland looft een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de persoon of personen die verantwoordelijk is/zijn voor de gewelddadige dood van Ralf Meinema uit Klazienaveen op 31 maart 2017. 

Zijn ontzielde lichaam werd rond 5:45 uur langs het Stieltjeskanaal tussen Zandpol en Coevorden gevonden. Hij lag in de kofferbak van zijn Mercedes 300 SE die half in het water hing. Ralf bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. De politie gaat er van uit dat het slachtoffer op een andere locatie om het leven is gebracht dan op de plaats waar de auto werd gevonden. 

Vanavond besteden de televisieprogramma’s Opsporing Verzocht (NPO1, 20.35) en Hart van Nederland (SBS6, 22:30) aandacht aan de zogenaamde ‘kofferbakmoord’. 

Gouden tip in kofferbakmoordzaak 15.000 euro waard (Foto: Politie.nl)
Gouden tip in kofferbakmoordzaak 15.000 euro waard (Foto: Politie.nl)

Kabinet wil problematisch alcoholgebruik terugdringen

Het Nationaal Preventieakkoord zal niet alleen gaan over de aanpak van roken en overgewicht maar ook over het terugdringen van problematisch alcoholgebruik. Dat maakt staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris sprak in de afgelopen maanden met een groot aantal maatschappelijke organisaties, ondernemers en deskundigen over de invulling van het Preventieakkoord. De inzet op de drie thema’s – roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik - wordt breed gedeeld. Deze thema’s leiden tot een groot gezondheidsverlies en veroorzaken een hoge ziektelast .

In de gesprekken is gewezen op de samenhang van gezondheidsproblemen met achterliggende problematiek op het vlak van het sociaal domein, zoals armoede en schulden. Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik en de daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen komen meer voor bij mensen met een lage opleiding en een laag inkomen. Om resultaten te bereiken is vaak ook inzet op de achterliggende problematiek nodig.

Blauwe knoop
Blokhuis: “Ik ben niet van de blauwe knoop en kan erg genieten van een biertje. Maar ik ben er van overtuigd dat we de risico’s van problematisch alcoholgebruik voor onder andere onze gezondheid sterk onderschatten. Daar mogen en kunnen we als samenleving niet voor wegkijken. Wat problematisch alcoholgebruik is, verschilt per individu. Maar als je de lat hoger legt en goed op je gezondheid let, is het advies van de Gezondheidsraad heel helder. Drink niet of niet meer dan één glas per dag. En die glazen per dag mag je niet bij elkaar optellen en allemaal tegelijk in het weekend drinken, als je het gezond wilt houden. Dat moeten we ons allemaal veel beter realiseren.”

Voorstellen
In gesprekken over het Nationaal Preventieakkoord zijn allerlei mogelijke voorstellen genoemd door de gesprekspartners om roken, overgewicht en alcoholgebruik te verminderen. Met betrekking tot alcohol hebben gesprekspartners onder andere genoemd: campagnes gericht op specifieke doelgroepen, prijsmaatregelen, verminderen van verkooppunten, beperken reclames, inzetten op een cultuur van sport zonder drank en meer aandacht voor alcohol in de zorg en op school. Het is nog te vroeg om te zeggen welke voorstellen de eindstreep halen en een plek krijgen in het Nationaal Preventieakkoord.

Blokhuis: “We bereiken hier alleen iets als we het samen doen. Belerend met een vingertje wijzen naar elkaar moeten we echt niet willen. Ik ga verder om tafel met alle betrokkenen. Met een evenwichtig pakket aan afspraken moeten we gezamenlijk komen tot veel meer bewustzijn over alcohol en daar ook naar handelen.”

Alcohol en kans op ziekten
Matig alcoholgebruik van ongeveer 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen. Aan de andere kant verhoogt het drinken van 1 glas per dag al de kans op borstkanker. Meer drinken dan dat leidt tot hogere risico’s op beroerte, leveraandoeningen, diabetes en verschillende soorten kanker. 

NHL: Jonge McDavid haalt hard uit tegen Lightning

IJshockeyer Connor McDavid heeft de wedstrijd van zijn leven gespeeld in de NHL. De speler van de Edmonton Oilers leidde de laagvliegers maandag in eigen huis langs Tampa Bay Lightning, volgens velen de beste ploeg in de competitie.

Al binnen twee minuten had McDavid de puck achter goalie Andrei Vasilevski liggen, maar via Alexander Killorn kwam Tampa Bay weer op gelijke hoogte. Leon Draisaitl zorgde voor de 2-1 namens de Oilers, onder meer op aangeven van McDavid.

De 21-jarige forward werd in de tweede periode op zijn beurt bediend door Draisaitl en maakte de 3-1, waarna Iiro Pakarinen 4-1 maakte. Dankzij Yanni Gourde kwam Tampa Bay weer in de buurt (4-2), maar McDavid kwam met het slotoffensief. Hij maakte nog eens twee treffers en bepaalde de eindstand op 6-2.

"Het is alsof hij van een andere planeet komt, echt waar. Het is eigenlijk niet eerlijk", aldus Draisaitl na afloop over zijn ploeggenoot. Ook Lightning-ster Steven Stamkos was zwaar onder de indruk: "Hij is een van de besten, zo niet dé beste, en dat heeft hij vandaag laten zien", klonk het vol lof.

Ook Stamkos' teamgenoot Tyler Johnson had wel door dat hij niet van zomaar een speler had verloren: "Hij is een van de besten in de wereld, samen met Sidney Crosby. We moeten echt beter ons best doen tegen hem."

Uitslagen NHL maandag
New York Islanders - Nashville Predators 4-5 OT
Toronto Maple Leafs - Anaheim Ducks 7-4
Dallas Stars - New York Rangers 2-1
Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning 6-2

McDavid speelde een fantastische wedstrijd (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: koud en zonnig

De dag begint koud met op een enkele plek matige vorst. Verder is er vandaag veel zon, al komt er hier en daar wel soms wat sluierbewolking voor. In het zuidoosten raakt het vanochtend bewolkt, mogelijk valt hier in de middag en avond een vlok motsneeuw. Het blijft elders overal droog en de temperatuur komt in de middag rond +1°C uit. Er staat een matige oost- tot noordoostenwind.

In de nacht naar woensdag is het helder en zwakt de noordoostelijke wind af. De minima liggen tussen -4 en -8°C.

Woensdag overdag is er veel zon. Tegen het einde van de middag neemt de bewolking in de kustprovincies toe. Neerslag wordt daar niet of nauwelijks uit verwacht. De middagtemperatuur ligt rond 3°C. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is overwegend zwak. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Besneeuwd muurtje (Foto: qltel)
Besneeuwd muurtje (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Transgender: we zijn doorgeslagen

Nadat iedereen en z'n schoonmoeder compleet door het lint ging, zelfs politieke partijen zich met de inhoud van tv-programma's wensen te bemoeien en er - hoe kan het ook anders - adverteerders voor de trein gegooid moesten worden uit naam van transgenders die derhalve te zwak en slap zouden moeten zijn om voor zichzelf op te komen en voor zichzelf te bepalen wat zij ervan vinden, was gisteren bij Late Night een trans-vrouw te gast die er zo het hare van denkt.

De voormalig tv-presentatrice Monica Overdijkink sluit zich aan bij de woorden van René van der Gijp. Niet alleen vind ze dat Nederland is doorgeslagen, maar ze vindt 't tevens schandalig dat de politiek meent zich te moeten bemoeien met de inhoud van welk tv-programma dan ook.

Kan dan nu iedereen die géén transgender is van hun moreel-verheven paard afstappen en stoppen met voor anderen beslissen hoe kwetsend deze grap wel niet voor ze is?

Younes helpt Jong Ajax naar koppositie Jupiler League

Jong Ajax is de nieuwe koploper van de Jupiler League. Dankzij een overwinning op Helmond Sport gaat de ploeg N.E.C. voorbij op de ranglijst. De Nijmeegse club wist afgelopen weekend niet te winnen van FC Emmen, waardoor Jong Ajax de mogelijkheid kreeg om de koppositie te grijpen. Dan moest er maandagavond op Sportpark De Toekomst wel gewonnen worden van Helmond Sport.

Bij Jong Ajax stond een opvallende naam op het lijstje van Michael Reiziger. De trainer kon beschikken over Amin Younes en liet hem vanaf de eerste minuut starten tegen Helmond Sport. Younes leek afgelopen transferwindow op weg naar Napoli, maar vanwege persoonlijke redenen ging de transfer niet door.

De buitenspeler werd tot nu toe nog niet gebruikt door Erik ten Hag en mocht daardoor minuten maken bij Jong Ajax. Dat pakte goed uit voor de ploeg, want na 22 minuten spelen was het de Duitser die het net wist te vinden. Vanaf de linkerkant kwam Younes naar binnen waarna hij fraai de verre hoek wist te vinden.

Daarmee kwam Jong Ajax terecht op voorsprong, want tijdens de eerste helft was het eenrichtingsverkeer. De thuisploeg nam het initiatief en Helmond Sport kon amper gevaarlijk worden. Jong Ajax wist echter weinig uitgespeelde mogelijkheden te creëren.

Tijdens de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd en het was wachten tot de score verdubbeld werd. Nadat Mateo Cassierra, Tim Bijleveld en Leon Bergsma er niet in slaagden om er 2-0 van te maken, was het uiteindelijk Victor Jensen die voor de tweede treffer van de avond zorgde en de overwinning veiligstelde.

Uitslagen Jupiler League maandag
Jong Ajax - Helmond Sport 2-0
Jong AZ - FC Oss 3-1
Jong PSV - MVV Maastricht 1-0

Dure nederlaag Lazio in Serie A

Lazio heeft in de Serie A een dure nederlaag geleden. Genoa kwam op bezoek bij de Romeinen en ging naar huis met een 1-2 zege, waardoor nummer vier Internazionale na het gelijkspel van zondag dichterbij is gekomen.

Goran Pandev zorgde tien minuten na rust voor de 0-1, maar Marco Parolo trok de stand al snel gelijk. Diego Laxalt dacht tien minuten voor tijd de voorsprong voor Genoa terug te brengen, maar zijn goal werd afgekeurd na overleg met de videoscheidsrechter.

Dat maakte uiteindelijk niks uit, want diep in blessuretijd was het alsnog Laxalt die Genoa naar de drie punten schoot: 1-2. Bij Lazio speelde Stefan de Vrij de hele wedstrijd en hij zag de achterstand op koploper Napoli oplopen naar veertien punten.

Chelsea hard onderuit bij Watford

Chelsea is er maandagavond opnieuw niet in geslaagd om drie punten te pakken. De ploeg van Antonio Conte ging hard onderuit tegen Watford. Chelsea bevindt zich momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De club verloor afgelopen weekend teleurstellend van Bournemouth. In eigen huis ging de ploeg met 0-3 onderuit, waardoor Chelsea tegen Watford op zoek moest naar herstel.

Al snel bleek dat dat een lastige opgave ging worden. Watford vocht voor iedere meter en zorgde ervoor dat Chelsea weinig in de buurt kwam van het doel van Orestis Karnezis. Chelsea wist tijdens de eerste helft geen één schot op doel af te lossen, terwijl Watford meerdere mogelijkheden kreeg om op voorsprong te komen.

Dat kwam mede doordat Chelsea na een halfuur met tien man verder moest. Tiemoué Bakayoko kreeg zijn tweede gele kaart en moest nog voor rust de kleedkamer opzoeken. Uiteindelijk resulteerde het in een voorsprong voor Watford. Thibaut Courtois haalde Gerard Deulofeu naar de grond waarna de bal op de stip werd gelegd. Troy Deeney ging succesvol achter de bal staan.

Hierdoor moest Chelsea tijdens de tweede helft flink aan de bak, maar het wilde niet lukken bij de ploeg. Watford speelde fel en de bezoekers kwamen er amper aan te pas. Toch kwam de uitploeg uit het niets op gelijke hoogte. Tien minuten voor tijd zorgde Eden Hazard met een fraaie individuele actie voor de 1-1, waardoor Chelsea een punt leek over te houden aan het duel.

Maar Watford zette aan en ging op zoek naar de voorsprong. Die kwam er via Daryl Janmaat. Na een heerlijke combinatie schoot Janmaat vanuit het strafschopgebied raak. In de 88ste minuut werd het duel beslist door Deulofeu. De winteraanwinst maakte er 3-1 van en bezorgde zijn ploeg de drie punten. In de blessuretijd werd het nog erger toen Roberto Pereyra de 4-1 binnenschoot.

Lot Dijkstra's donorwet in handen Eerste Kamer

Het is dinsdag erop of eronder voor het voorgestelde nieuwe donorsysteem van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66). De senaat buigt zich voor de tweede week op rij over het plan om mensen voortaan donor te laten zijn, tenzij ze daar bezwaar tegen maken. Nu moeten mensen zich nog expliciet aanmelden als donor. Diverse fracties toonden zich vorige week zeer sceptisch.

Vooral de steun van de PvdA is cruciaal voor Dijkstra. In de Tweede Kamer stemde slechts een enkele sociaaldemocraat tegen, maar senator Jopie Nooren stelde vorige week namens haar fractie nog veel vragen. Net als Maria Martens van het CDA vroeg Nooren of actieve donorregistratie niet een te grote inbreuk maakt op de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Ook de rol van de nabestaanden kwam veelvuldig aan bod. Nooren en Martens uitten vorige week hun zorgen dat in het nieuwe systeem mogelijk organen van overledenen worden gebruikt, tegen de wil van de nabestaanden in.

Het debat werd uiteindelijk geschorst en de senatoren vroegen Dijkstra om een brief met nadere toelichting. Die stuurde de initiatiefneemster vrijdag naar de senaat. Daarin schreef ze onder meer dat nabestaanden in het nieuwe systeem net als nu altijd nog orgaandonatie tegen kunnen houden, ofschoon ze geen formeel vetorecht krijgen. Dinsdag moet blijken of ze hiermee voldoende Eerste Kamerleden over de streep heeft weten te trekken.

De stemming over het plan wordt - mits het debat dinsdag wordt afgerond - volgende week gehouden.

Lot Dijkstra's donorwet in handen Eerste Kamer
Lot Dijkstra's donorwet in handen Eerste Kamer (Foto: ANP)

Vrouw misbruikt 112, politie neemt telefoon in beslag

De politie heeft afgelopen nacht in Rotterdam een telefoon in beslag genomen nadat een vrouw zonder geldige reden meer dan 50 keer het noodnummer 112 had gebeld. Jammer genoeg voor haar, zo meldt de politie op Twitter, wist de politie via haar nummer te achterhalen waar de dame woont. 

De vrouw is aangehouden en haar telefoon is in beslag genomen. Waarom ze dan wel het noodnummer belde vertelt de politie er helaas niet bij. 

Aantal aangiften internetoplichting daalt

Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) zijn het afgelopen jaar 38.343 aangiften binnengekomen. Dat zijn er circa achtduizend minder dan het jaar daarvoor. De gemiddelde schade bedroeg 197,32 euro per gedupeerde klant.

Gemiddeld ontving de politie 105 aangiften van internetoplichting per dag. Die werden allemaal doorgestuurd naar het LMIO, dat de zaken verder onderzoekt. Ruim 5.400 keer werd een aangifte ingetrokken, bijvoorbeeld omdat de goederen met vertraging alsnog bij de koper terechtkwamen. In nog eens 8700 gevallen ging het om op zichzelf staande aangiften, waarbij onduidelijk was of er sprake was van civielrechtelijke wanprestatie of strafrechtelijke oplichting.

Onderzoeken
Het LMIO deed 416 onderzoeken, die betrekking hadden op 526 verdachten. Veelal gebeurde dit in nauwe samenwerking met de regionale politie-eenheden. In de meeste gevallen ging het om omvangrijke oplichtingszaken, die betrekking hadden op tientallen, tot soms honderden aangiften. Welke aangiften het LMIO in onderzoek neemt hangt af van een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld of er voldoende bruikbare sporen zijn. Maar ook de omvang en impact wegen mee.

Gijs van der Linden, teamleider van het LMIO, legt uit: ‘Natuurlijk willen we graag zoveel mogelijk oplichters identificeren of in ieder geval hun praktijken stoppen. Als we een aangifte in behandeling nemen, blijkt vaak al snel dat er nog veel meer gedupeerden zijn of een verdachte samenwerkt met andere verdachten en zogenoemde moneymules (katvangers). Soms is er sprake van een heel “netwerk”. Dat maakt onderzoeken naar internetoplichting vaak complex en tijdrovend.’ In totaal hadden de onderzoeken die het LMIO deed betrekking op 5426 aangiften.

Maatregelen
Uit onderzoek naar betalingen aan de verdachten blijkt dat bijna de helft (47 procent) van de benadeelden aangifte doet van oplichting. Dat percentage is al jarenlang stabiel. Omdat niet alleen het aantal aangiften, maar ook het aantal bijschrijvingen op rekeningen van verdachten daalde, gaat de politie er niet vanuit dat de aangiftebereidheid is afgenomen.

Waarschijnlijker is dat preventieve maatregelen, voorlichting en mediapubliciteit leidden tot de dalende trend. Hierdoor zijn mensen beter op de hoogte van de risico’s van online winkelen. Ook zijn er scherpere afspraken gemaakt met banken. Als bij drie aangiften van oplichting hetzelfde rekeningnummer naar voren komt, blokkeren de banken de rekening. Voorheen gebeurde dat bij vijf aangiften.

Sterke toename malafide webwinkels
De politie constateerde in 2017 een toename van het aantal malafide webwinkels. Bijvoorbeeld volledig valse websites die korte tijd actief zijn en zoveel mogelijk geld willen binnenhalen. Daarnaast zijn er exacte kopieën van bestaande websites en kopen fraudeurs massaal vrijgekomen Nederlandse domeinnamen op. Daaraan hangen zij vervolgens een site waarin merkartikelen voor een onrealistisch lage prijs worden aangeboden.

Het gaat daarbij om het verkopen van nepartikelen, het niet leveren van bestelde producten en het verkrijgen van creditcardgegevens om daar later frauduleuze aankopen mee te doen. De politie heeft in 2017 in 438 gevallen een interventie gepleegd ten aanzien van malafide websites, tegen slechts 35 het jaar daarvoor. Dit kan zijn dat de betaling is geblokkeerd dan wel dat een webwinkel is offline is gehaald.

Gijs van der Linden toont zich tevreden over de afname van het aantal aangiften. ‘Natuurlijk is elke aangifte er één te veel. Maar afgezet tegen de alsmaar stijgende handel en verkoop via e-commerce, mogen we niet ontevreden zijn. We hebben de afgelopen jaren flink ingezet op bewustwording bij de consument, waarbij ik wil benadrukken dat veel webwinkels betrouwbaar zijn.’

Kopersbescherming
Voor dit jaar heeft de politie een hoge verwachting van services die worden aangeboden met kopersbescherming. Daarbij wordt een betaling niet direct overgemaakt naar de verkoper, maar tijdelijk bijgeschreven op een andere rekening. Pas na ontvangst van je gekochte product wordt het geld vrijgegeven.

Aantal aangiften internetoplichting daalt (Foto: Politie.nl)
Aantal aangiften internetoplichting daalt (Foto: Politie.nl)

Forse groei in 'transshipment' containervervoer

De aanvoer van goederen in containers was in de eerste drie kwartalen van 2017 gemiddeld 13 procent hoger dan in dezelfde periode in 2016. Transshipmentvervoer, het doorvoeren van de geloste containers naar andere zeehavens buiten Nederland, nam met bijna 30 procent toe.

Deze goederenstroom zorgde hiermee voor bijna twee derde van de groei van het totale containervervoer in de eerste drie kwartalen van 2017. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De totale goederenoverslag in Nederlandse zeehavens nam in de eerste drie kwartalen van 2017 met ruim 2 procent toe. De aan- en afvoer van containers was goed voor een vijfde deel van het totaal overgeslagen gewicht in de Nederlandse zeehavens.

Transshipment
In de eerste drie kwartalen van 2017 werd in totaal ruim 46 miljoen ton aan goederen in containers aangevoerd in de Nederlandse zeehavens; 5,4 miljoen ton meer dan in dezelfde periode van 2016. Ruim twee derde van deze groei van de containeroverslag, bijna 4 miljoen ton, werd gerealiseerd in transshipment, de overslag van containers naar andere zeeschepen die verder varen naar andere buitenlandse zeehavens. Het aandeel van dit transshipment in de totale aanvoer van containers nam hierdoor toe tot 37 procent.

Deze vorm van doorvoer is zeer concurrentiegevoelig. De uitwisselbaarheid van containerhavens voor transshipment is groot, omdat de bestemming van deze containers niet gebonden is aan het achterland van een zeehaven. De containeroverslag in Nederland vindt voor meer dan 99 procent plaats in het havengebied Rotterdam. Transshipment vormt een derde deel van de totale containeroverslag in de haven en geeft het belang aan van de doorvoer-functie van de Rotterdamse haven.

Aantrekkelijke haven
Rotterdam is een aantrekkelijke haven voor deze vorm van doorvoer, vanwege de goede toegankelijkheid voor grote containerschepen, beschikbare terminalcapaciteit en de combinatie die rederijen hier kunnen maken met achterlandstromen van containers. Voor deze vorm van overslag is havengeld verschuldigd voor zowel het lossen als het laden van de containers.

Wat zit er in de transshipment containers? De belangrijkste lading bij de transshipment containers vormen goederen uit de productgroep hout en textiel. Een op de vijf transshipmentcontainers bevat dit soort goederen, in tonnage is het aandeel zelfs 30 procent. In de Rotterdamse haven worden containers met hout uit Finland, Rusland en Zweden overgeslagen met bestemming China. Ook containers met voedingsmiddelen, met name vlees en (bevroren) vis, worden vaak via Rotterdam over zee doorgevoerd. In 2016 werd een op de vijf transshipmentcontainers met voedingsmiddelen verscheept naar Rusland.

China is afvoerputje
Bij het verschepen van afvalproducten in containers komt naar verhouding veel transshipment voor. Van alle containers geladen met afvalproducten is 43 procent transshipment. Het grootste deel van deze containers bevat (gebruikt) papier en karton. Vanuit het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Canada en Portugal worden deze goederen naar China en in mindere mate naar India en Sri Lanka verscheept. Containers vol oud papier gaan van Europa naar China. China heeft per 1 januari 2018 een importverbod voor verschillende afvalsoorten ingesteld.

Forse groei in 'transshipment' containervervoer (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Forse groei in 'transshipment' containervervoer (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.