Darter Unterbuchner verrast Hughes op Lakeside, Zijlstra kansloos

Darter Jamie Hughes is op Lakeside al in de eerste ronde uitgeschakeld. De nummer drie van de plaatsingslijst en halvefinalist op de vorige twee edities ging onderuit tegen de Duitser Michael Unterbuchner. Het was een vermakelijke partij, waarbij de heren zo nu en dan prima niveau lieten zien en de eerste vier sets onderling verdeelden.

In de vijfde set kwam Unterbuchner op 2-1 en de Duitser kreeg zelfs twee matchdarts. Hij kon de druk echter niet aan en gooide er weer eens wat dubbels naast, waarna Hughes de leg pakte. Bij een 4-3 achterstand zag Hughes een dart uit de bullseye vallen, wat ervoor zorgde dat hij in de volgende beurt 86 punten had staan in plaats van 36 - en dus dubbel 18. Het lukte hem niet om dat uit te gooien en Unterbuchner gooide de wedstrijd via dubbel 20 uit. 

De Welshman Martin Phillips opende zijn toernooi tegen Daniel Day uit Engeland. Het werd een spannende partij en elke set ging tot een beslissende vijfde leg. Uiteindelijk was het de ervaring van veteraan Phillips - in 1992 stond hij al in de kwartfinales - wat de doorslag gaf: na de eerste set verloren te hebben, pakte de Welshman de volgende drie sets en stuurde hij Day met 3-1 naar huis.

De als achtste geplaatste Schot Cameron Menzies nam het op tegen de Engelsman Conan Whitehead, met de bijzonder creatieve bijnaam The Barbarian. Ook dat werd weer een spannende partij, met in elke set een vijfde leg en dit keer zelfs een bij vlagen alleszins acceptabel niveau. Menzies won de eerste set nog, maar Whitehead gooide het niveau omhoog en stond de scores prima te raken, wat hem op weg hielp naar een 3-1 overwinning.

Bij de vrouwen stond de Nederlandse Anca Zijlstra tegenover drievoudig kampioene Anastasia Dobromyslova en dat ging voor eerstgenoemde niet zo best. Voor vrouwendarts was het soms nog best aardig, maar telkens als Zijlstra een redelijke leg gooide, deed de Russische het nog een stukje beter. Zijlstra won uiteindelijk geen enkele leg en kon met een 2-0 nederlaag de koffers pakken.