10.000 klachten over knalerwten, ijsfonteintjes en sterretjes

Het GroenLinks meldpunt waar zuurpruimen massaal klagen over knalerwtjes en ijsfonteintjes heeft inmiddels de teller op ruim 10.000 klachten staan. Hoeveel klachten hiervan daadwerkelijk echt zijn is totaal onbekend, omdat het indienen van klachten zonder ook maar enige controle gebeurt en ook in voorgaande jaren al leidde tot veel valse klachten.

Gisteren liet Groenlinks nog weten dat veruit de meeste klachten betrekking hadden op zogenaamd fopvuurwerk. Dat is vuurwerk van het kaliber klappertjespistool dat het hele jaar door verkocht en afgestoken mag worden en dat vrij te koop is bij onder meer diverse supermarkten.

In voorgaande jaren bleek onder meer dat ruim 97 procent van de binnengekomen klachten van bepaalde gemeenten vals waren. Ondanks dat daalt het aantal klachten nog jaarlijks en is het aantal klachten de afgelopen 4 jaar gehalveerd. De teller loopt dit jaar wel harder dan vorig jaar. De oorzaak daarvan ligt schijnbaar in het aantal meldingen over fopvuurwerk. Vorig jaar waren de meeste meldingen nog over zwaar illegaal vuurwerk, maar de zuurheid verplaatst zich nu naar elke vorm van onschuldig vermaak.

Groenlinks wil met het meldpunt een totaalverbod afdwingen in de Tweede Kamer. 

Het is weer druk met vuurwerk op de afsluitdijk...
Het is weer druk met vuurwerk op de afsluitdijk...