Veldrijdster De Jong hoopt op rentree in januari

Voor Thalita de Jong is 2017 een jaar om snel te vergeten. De Nederlandse, Europese en wereldkampioene veldrijden van 2016 wil na een jaar van blessureleed begin januari haar rentree maken.

In januari liep de Brabantse bij een val in de WB-wedstrijd van Hoogerheide een spierscheuring op met als gevolg dat ze niet kon starten op het WK. Vervolgens verliep het wegseizoen ook niet zoals gewenst.

Thalita de Jong: “Bijzonder frustrerend. Ik liep langs bij allerlei klinieken, specialisten, osteopaten om de oorzaak te vinden van mijn mindere prestaties. Je krijgt heel wat diagnoses en je wordt behandeld, maar vaak was ik na een tijdje weer op de sukkel. Kijk, het is wellicht een samenloop van veel problemen die er voor zorgden dat ik niet presteerde het voorbije jaar. Uit onderzoek bleek dan ook nog eens dat ik klierkoorts had gehad en overtraind was.”

Volgens De Jong is ze dankzij gestructureerde training met goede begeleiding door een trainer en fysiotherapeut nu op de goede weg.

Thalita de Jong: “Volgens mijn trainer kan ik het Nederlands kampioenschap in het veld halen (13 januari), maar dan mag er echt helemaal niks meer fout lopen en dat is een beetje lastig. Ik heb nu elke week nodig om klaar te geraken, om goed te trainen en mijn programma af te werken.”

Per 1 januari rijdt De Jong voor de nieuwe ploeg Experza-Footlogix. De ploeg ziet haar graag starten in de GP Sven Nys op nieuwjaarsdag.

Thalita de Jong: “Dat wordt evenwel een lastige puzzel, ik begrijp dat de belangen groot zijn voor mijn nieuwe team en eventueel doen we daar gewoon een persmoment van de nieuwe ploeg. We zien wel: het is nog bijna drie weken. Kijk, ik wil echt honderd procent fit aan de start staan, niet half, dus laat ons nog even afwachten als het gaat om Baal. Mijn trainer zou me liever laten starten in het weekend van 6 en 7 januari. Dan is er kleine cross in Huijbergen (6 januari) of eventueel in Leuven (7 januari) zodat ik een wedstrijd in de benen heb voor het nationaal kampioenschap.”