FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 december 2017

Gordon naait zijn fans en de vele kijkers

Pech voor alle kijkers die maandenlang hebben meegeleefd met het aanstaande huwelijk van Gordon. Dat komt er dus niet. Op de valreep besloot hij niet in het huwelijksbootje te stappen.

Tien weken lang leefde heel Nederland mee met de zoektocht van Gordon in zijn RTL4-programma 'Gordon gaat trouwen, maar met wie?'. En bijna iedereen hoopte dat het Rogier uit Leiden zou worden.

Maar alle media-aandacht ten spijt, Goor gaat niet trouwen. Niet met die gladjakker van een Manuel, noch met de sympathieke Rogier. Gordon blijft dus de eeuwige vrijgezelle relnicht die hij altijd al is geweest. Zijn we er toch weer allemaal ingestonken...

Uitslag Ajax - Excelsior

In de Eredivisie begon om 20.45 uur het duel tussen Ajax en Excelsior. De thuisploeg won deze wedstrijd met 3-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

AFC Ajax

3 - 1

Excelsior

 23' S.de Jong
 57' Dolberg(pen)
 86' Ziyech
   40' v.Duinen
 
 Gele kaart: Veltman, (AFC Ajax), Koolwijk, Fortes, Faik, De Wijs, v.Duinen, (Excelsior)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.695
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
F.de Jong
Wöber (Dijks/31)
S.de Jong (Zeefuik/ 72)
v.d.Beek
Ziyech
Neres (Eiting/89)
Dolberg
Kluivert
  Zwarthoed
Fortes
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Vermeulen (El Azzouzi/73)
Koolwijk (Haspolat/ 90 2)
Caenepeel
v.Duinen
Hadouir (Messaoud/73)

Uitslag Heracles Almelo - Sparta Rotterdam

Heracles Almelo heeft aan het treffen met Sparta Rotterdam drie punten overgehouden. In Almelo werd het 3-2 voor de thuisploeg na een goal van Vermeij in de laatste minuut van de reguliere speeltijd.

Voor rust was Heracles de betere ploeg, maar Kuwas had zijn vizier niet op scherp staan. Alleen Wuytens kon het net vinden. Direct na rust kwam Sparta via Proschwitz op gelijke hoogte. De Rotterdammers probeerden door te drukken, maar vonden doelman Castro op hun weg. In het laatste kwart vielen er kansen aan beide zijden te noteren en kwam Heracles via Nijmeijer op voorsprong. Proschwitz bracht echter twee minuten later de stand weer op 2-2. Hierna probeerden zowel Heracles als Sparta de drie punten te pakken en was het de thuisclub die via Vermeij aan het langste eind trok: 3-2.

Heracles Almelo

3 - 2

Sparta Rotterdam

6' Wuytens
74' Niemeijer
90' Vermeij
  46' Proschwitz
76' Proschwitz
 
Gele kaart: Fischer (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 9.203
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Droste
Wuytens
Baas
Niemeijer (Gladon/88)
Pelupessy
Monteiro (Jakubiak/88)
Kuwas
Vermeij
Peterson (Darri/63)
  Kortsmit
Holst
Breuer (Spierings/78)
Fischer
Floranus
Sanusi (Brogno/46)
Dougall
Duarte
Goodwin (Alhaft/83)
Mühren
Proschwitz

Leiders 'Britain First' opgepakt

De Britse politie heeft de leider opgepakt van de extreemrechtse beweging Britain First. Paul Golding (35) was naar een rechtbank in Belfast gegaan om zijn rechterhand Jayda Fransen te steunen. Agenten arresteerden hem nog voor de zitting.

De 31-jarige Fransen moest zich bij de rechtbank melden omdat ze in augustus over de schreef zou zijn gegaan tijdens een toespraak in de Noord-Ierse stad. Ze wordt verdacht van "dreigend en beledigend" taalgebruik, berichten Britse media. Ook Golding zou zijn opgepakt vanwege het onderzoek naar die manifestatie.

De politie arresteerde Fransen na de zitting opnieuw, dit keer vanwege een andere zaak. Het gaat vermoedelijk om berichten die ze achterliet op sociale media, maar de autoriteiten hebben dat niet bevestigd. De nummer twee van Britain First verwierf vorige maand wereldwijde bekendheid door de Amerikaanse president Donald Trump, die haar tweets met antimoslimfilmpjes deelde via de berichtensite.

Leiders 'Britain First' opgepakt
Leiders 'Britain First' opgepakt (Foto: ANP)

FCC haalt streep door 'netneutraliteit'

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) trekt de regelgeving in die zogenoemde netneutraliteit moest garanderen. Dat betekent onder meer dat providers in het land straks zelf mogen bepalen wie wat kan zien op internet en bepaalde diensten voorrang kunnen geven.

De commissieleden besloten met drie tegen twee stemmen een streep te halen door de regels uit 2015. Voorstanders van netneutraliteit hadden al aangekondigd dat niet zomaar te zullen accepteren. Ze willen het besluit aanvechten voor de rechter. Voor Nederlandse consumenten heeft het besluit van de FCC geen gevolgen.

De stemming liep donderdag enige vertraging op. De zaal moest om onduidelijke reden worden ontruimd, waarna agenten met honden de ruimte doorzochten. Na ongeveer tien minuten kon de zitting worden hervat. Ook buiten het gebouw was het onrustig. Daar riepen betogers op tot het vertrek van FCC-voorzitter Ajit Pai. Hij vindt dat de neutraliteitsregels een remmende werking hebben op innovatie en concurrentie tussen providers.

FCC haalt streep door 'netneutraliteit'
FCC haalt streep door 'netneutraliteit' (Foto: BuzzT)

Seedorf staat voor nieuw avontuur in Brazilië

Clarence Seedorf gaat mogelijk weer als trainer aan de slag in Brazilië. Hij is in beeld om de nieuwe coach van Atlético Paranaense te worden.

Volgens Globo Esporte is Seedorf afgereisd naar Curitiba, in het zuiden van het land, waar Atlético Paranaense vandaan komt. Op het vliegveld zou de voormalige speler van Ajax, Real Madrid en AC Milan zijn ontvangen door mensen van de club. Zij bleven in de aankomsthal om de pers op het verkeerde been te zetten.

De huidige nummer elf van Brazilië ziet in Seedorf niet alleen de nieuwe hoofdcoach voor het eerste elftal, maar hij moet ook een rol bij de beloften gaan vervullen. Over het salaris zijn beide partijen het echter nog niet eens, al heeft Atlético er volgens de lokale media vertrouwen in dat er een akkoord komt.

Clarence Seedorf sloot in januari 2014 zijn profcarrière af bij Botafogo, om vervolgens trainer van AC Milan te worden. Amper vijf maanden later werd hij al ontslagen. De 41-jarige oud-prof was vorig seizoen een paar maanden werkzaam in China, maar ook dat werd geen succes.

Kromowidjojo pakt winst op 50 vlinder, De Waard derde

Ranomi Kromowidjojo heeft op de tweede dag van de EK kortebaan voor het eerste Nederlandse goud gezorgd in Kopenhagen. De 27-jarige zwemster was in de finale van de 50 meter vlinderslag met 24,78 de snelste, voor de Deense Emilie Beckmann en haar landgenote Maaike de Waard.

Titelverdedigster Sarah Sjöström wist de finale niet te halen. De Zweedse werd in de halve finales pas negende met een tijd van 25,80.

Na de winst op de 50 meter vlinderslag moest Kromowidjojo al snel weer in actie komen. Op de 4 x 50 meter wisselslag voor gemengde teams zou de Nederlandse in actie komen samen met Kira Toussaint (rugslag), Arno Kamminga (schoolslag) en Joeri Verlinden (vlinderslag). Het Nederlands kwartet klokte de snelste tijd van 1.37,71, dat was goed voor een Nederlands record. Wit-Rusland werd tweede (1.37,74), net voor Frankrijk (1.37,75).

Kinderen dood door ongeval bus met trein

Zeker vier jongeren zijn om het leven gekomen door een botsing tussen een trein en een schoolbus in Zuid-Frankrijk. Zeven inzittenden van de bus raakten ernstig gewond, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De trein zou de bus hebben geramd bij een spoorovergang buiten Perpignan. De Franse televisie toonde beelden van de massaal uitgerukte hulpdiensten. "Alle hulpdiensten zijn gemobiliseerd en een crisiscoördinatiecentrum is opgetuigd", zei een lokale functionaris. De schoolbus vervoerde volgens de autoriteiten tieners tussen de 13 en 17 jaar oud.

Een woordvoerder van spoorbedrijf SNCF zei dat de trein ongeveer 80 kilometer per uur reed op het moment van de aanrijding. In de trein zaten 25 mensen, van wie er drie lichtgewond raakten. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekendgemaakt.

De Franse minister Élisabeth Borne (Transport) noemde de aanrijding "een verschrikkelijk ongeval". Ze zei op Twitter af te reizen naar de plek van de botsing. Later twitterde ook premier Edouard Philippe dat hij ter plaatse gaat.

Kinderen dood door ongeval bus met trein
Kinderen dood door ongeval bus met trein (Foto: ANP)

'Meer dan bijstand voor gehandicapte met baan'

Gehandicapten met een baan gaan niet werken onder bijstandsniveau. Iemand met een arbeidsbeperking moet aan werk meer overhouden dan aan een uitkering.

"Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan", is de boodschap van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zij wil daarmee de onrust bij betrokkenen over haar plannen wegnemen. Het is de bedoeling dat een en ander verandert in de zogenoemde Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden.

Om de kans op werk voor arbeidsgehandicapten te vergroten, krijgen werkgevers te maken met simpelere regels. Voor nieuwe contracten verdwijnen subsidies op de loonkosten. In plaats daarvan gaat overal gelden dat bedrijven minder loon betalen aan een arbeidsgehandicapte die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen (loondispensatie). Het inkomen moet door de gemeente worden aangevuld tot het minimumloon.

'Meer dan bijstand voor gehandicapte met baan'
'Meer dan bijstand voor gehandicapte met baan' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: grijs

December veranderlijk en zacht, is een winter zonder kracht.

Goeiedag!

December is net zoals de voorgaande maanden een behoorlijk natte maand aan het worden. Op veel plaatsen is er alweer 70 tot 90 millimeter regen gevallen. Toch lijkt het de komende week wel wat droger te worden. Met name op maandag kan er nog enige tijd regen vallen, maar tijdens de rest van de nieuwe week wordt er weinig neerslag meer verwacht.

Vandaag vielen er verspreid in het land nog enkele flinke buien en daar zat van alles bij. Regen, hagel, natte sneeuw en ook onweer. Hier bij mij in Haarlem bleef het overigens overwegend droog. De zon brak er ook af en toe door. 

Komende nacht raakt het weer bewolkt vanuit het zuiden. Ook kan het behoorlijk nevelig worden. In de zuidelijke helft is een enkele winterse bui niet uitgesloten. Op enkele plaatsen kan het glad worden. De minima liggen rond 0 graden.

Morgen is het dan overwegend bewolkt en nevelig. Er kan hier en daar nog een bui vallen, maar veel plekken houden het droog. Een donkere dag voor kerst, denk ik zo. Het wordt ongeveer 5 graden en er staat maar weinig wind.

Nederland
 

Sneeuw bij de grens (Foto: Andr0s)
 Ook in het verkeer was het maandag geen pretje. Andr0s maakte deze foto onderweg vanuit Wuustwezel. (Foto: Andr0s)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

EK-zilver Toussaint op 100 rugslag

Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Denemarken voor de eerste Nederlandse medaille gezorgd. De 23-jarige rugslagspecialiste tikte in een tijd van 56,21 aan op de 100 meter rugslag. Dat was goed voor nieuw Nederlands record. Woensdag had Toussant tijdens de halve finales al op 56,80 gebracht.

Het goud ging naar Katinka Hosszú. De Hongaarse prolongeerde in 55,66 haar titel op de 100 meter rugslag. Voor Hosszú was het alweer haar twaalfde titel op de EK kortebaan.

Op de tweede dag van de EK kortebaan in Kopenhagen zijn Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk doorgedrongen tot de finale op de 100 meter vrije slag. Heemskerk plaatste zich als derde in een tijd van 52,10. Kromowidjojo zou met een tijd van 52,49 zich als vijfde kwalificeren voor de finale. De finale van de 100 meter vrije slag is vrijdag, waar de Française Charlotte Bonnet de snelste was met 51,71.

Eerder op de dag wist Kromowidjojo zich ook al te plaatsten voor de finale van 50 meter vlinderslag. De 27-jarige zwemster zette met 25,28 de snelste tijd op de borden. Maaike Waard was goed voor de vierde tijd in een tijd van 25,60.

Titelverdedigster Sarah Sjöström is de verrassende afwezige in de finale van de 50 meter vlinderslag. De Zweedse kwam niet verder dan een negende tijd (25,80).

Bakkers leggen werk neer

Bakkers in vier bakkerijen van Bakkersland zijn sinds donderdagmiddag bezig aan een 24 uursstaking. Het gaat om vestigingen in Ridderkerk, Rotterdam, Emmeloord en Kerkrade. Ook bij een bakkerij van Vomar in Alkmaar en bij Jaffa Bakery in Amsterdam legden bakkers het werk neer. Ze willen meer loon en meer inspraak over hun werktijden.

Vakbond FNV had de werkgevers eerder deze maand een ultimatum gesteld. De bond wil meer loon dan de 3,75 procent over twee jaar die werkgevers in november met vakbond CNV afspraken. "Onze eis ligt op 2,25 procent per 1 oktober 2016 en 2,25 procent per 1 oktober 2017", verklaart FNV-bestuurder Leo van Beekum. De bij de FNV aangesloten bakkers willen ook niet zomaar naar huis gestuurd kunnen worden zonder loon als er niet genoeg werk is.

FNV heeft ongeveer acht keer zoveel leden in de bakkerssector als CNV. Er werken in totaal zo'n 38.000 mensen in de branche.

Bakkers leggen werk neer
Bakkers leggen werk neer (Foto: ANP)

Veldrijdster De Jong hoopt op rentree in januari

Voor Thalita de Jong is 2017 een jaar om snel te vergeten. De Nederlandse, Europese en wereldkampioene veldrijden van 2016 wil na een jaar van blessureleed begin januari haar rentree maken.

In januari liep de Brabantse bij een val in de WB-wedstrijd van Hoogerheide een spierscheuring op met als gevolg dat ze niet kon starten op het WK. Vervolgens verliep het wegseizoen ook niet zoals gewenst.

Thalita de Jong: “Bijzonder frustrerend. Ik liep langs bij allerlei klinieken, specialisten, osteopaten om de oorzaak te vinden van mijn mindere prestaties. Je krijgt heel wat diagnoses en je wordt behandeld, maar vaak was ik na een tijdje weer op de sukkel. Kijk, het is wellicht een samenloop van veel problemen die er voor zorgden dat ik niet presteerde het voorbije jaar. Uit onderzoek bleek dan ook nog eens dat ik klierkoorts had gehad en overtraind was.”

Volgens De Jong is ze dankzij gestructureerde training met goede begeleiding door een trainer en fysiotherapeut nu op de goede weg.

Thalita de Jong: “Volgens mijn trainer kan ik het Nederlands kampioenschap in het veld halen (13 januari), maar dan mag er echt helemaal niks meer fout lopen en dat is een beetje lastig. Ik heb nu elke week nodig om klaar te geraken, om goed te trainen en mijn programma af te werken.”

Per 1 januari rijdt De Jong voor de nieuwe ploeg Experza-Footlogix. De ploeg ziet haar graag starten in de GP Sven Nys op nieuwjaarsdag.

Thalita de Jong: “Dat wordt evenwel een lastige puzzel, ik begrijp dat de belangen groot zijn voor mijn nieuwe team en eventueel doen we daar gewoon een persmoment van de nieuwe ploeg. We zien wel: het is nog bijna drie weken. Kijk, ik wil echt honderd procent fit aan de start staan, niet half, dus laat ons nog even afwachten als het gaat om Baal. Mijn trainer zou me liever laten starten in het weekend van 6 en 7 januari. Dan is er kleine cross in Huijbergen (6 januari) of eventueel in Leuven (7 januari) zodat ik een wedstrijd in de benen heb voor het nationaal kampioenschap.”

Goudvis onder politiebegeleiding afgevoerd, ja echt waar...

Moest vanwege gezeik van kindertreiteraars en beroepsklagers eerder al een goudvis uit een kleuterklas verdwijnen gaat het nu nog een stap verder. De politie - doorgaans erg druk met het in vrijheid stellen van jihadisten die restaurants slopen - heeft namelijk een goudvis weten te redden van zijn baasje.

Het gebeurde bij visrestaurant Visgilde Kötter in Oldenzaal. Daar kwam afgelopen dinsdag de politie - vanwege het gelukzalige feit dat álle criminaliteit verder was opgelost, met twee man sterk - binnenvallen om een goudvis in beslag te nemen. De reden was dat het dier volgens hen in een te kleine vissenkom leefde.

De agenten hadden een melding gekregen - naar wij vermoeden van een azijnzure klant die eerder een visje had verorberd - over 'de vis'. De eigenaren schrokken hiervan en dachten in eerste instantie dat er iets mis was met hun gebakken vis, haring, zalm of paling, maar het bleek écht te gaan om de goudvis en diens huisvesting.

De diender - die kennelijk écht helemaal niets nuttigers kon bedenken om zijn met belastinggeld betaalde werktijd mee te vullen - gaf de eigenaren de keuze: Een grotere kom, óf de vis werd in beslag genomen. Dat laatste gebeurde en de vis is door de politie afgevoerd. Hoe groot de kom is waar de vis nu in leeft is onduidelijk.

De chef van het politieteam Noordoost-Twente, Emil Baveld, laat in een verklaring weten dat de politie serieus met dit soort meldingen om moet gaan. De rest van de wereld kan hier alleen maar op deze wijze op reageren:

Facepalm

Help mee! Geef iedere Brabantse gesneuvelde een verhaal

Volgend jaar september is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant begon. Om dit te herdenken is het BHIC begonnen om in samenwerking met de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden in Waalre een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetspleger op te zetten. Het doel is om deze eregalerij in het najaar van 2018 te presenteren.

Op dit moment heeft het BHIC bijna 2000 Brabantse slachtoffers in beeld die een plaats in de eregalerij verdienen. Het gaat dan niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog en tijdens VN- en NAVO-missies daarna.

Voorlopige eregalerij
De site www.brabantsegesneuvelden.nl is bedoeld als voorlopige eregalerij voor die bijna 2000 omgekomen Brabanders. De gesneuvelden staan hier vermeld met de gegevens die nu bij het BHIC bekend zijn: naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, overlijdensdatum, overlijdensplaats, rang, beroep en een aanduiding van de historische context waarin het slachtoffer geplaatst kan worden. Van ongeveer 600 gesneuvelden kan men bovendien een foto laten zien.

Dat lijkt al veel, maar men is er zeker nog niet. Het BHIC en Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden willen zoveel mogelijk slachtoffers met een foto én een verhaal vereeuwigen, zodat men niet enkel namen herdenkt, maar ook de personen erachter. Het waren allemaal op de eerste plaats mensen; familieleden en vrienden die aan het leven zijn ontrukt. Veel van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Zij verdienen allemaal dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook.

Help mee
Om hen zo goed mogelijk op de eregalerij te zetten, hebben ze jouw hulp nodig. Men heeft al verschillende openbare bronnen geraadpleegd, maar voor de meeste foto’s en persoonlijke verhalen zijn ze uiteindelijk aangewezen op wat bijvoorbeeld nabestaanden over hen kunnen vertellen.

Ze nodigen iedereen uit om de site te bezoeken en, indien men meer weet, te reageren. Dit zodat er in 2019 een zo volledig en correct mogelijke eregalerij beschikbaar komt. Zie je op de site een bekende of een familielid tegen waar je iets over kunt vertellen, laat dan een bericht achter of bel/mail ze om alle mogelijke informatie door te geven.

Stichting Brabantse Gesneuvelden
Stichting Brabantse Gesneuvelden

Zanger Warrel Dane (Nevermore) overleden

De Amerikaanse zanger Warrel Dane is gisteren overleden aan een hartaanval. Dane was zanger van toonaangevende metal bands als Sanctuary en Nevermore en was in de Braziliaanse stad São Paulo om daar opnames te maken voor de plaat Shadow Work, de opvolger van zijn eerste solo-album Praises to the War Machine (2008). Dane is 56 jaar geworden.

In 1985 richt de uit Seattle afkomstige Warrel Dane samen met Lenny Rutledge, Attila Vörös, George Hernandez en Dave Budbill de band Sanctuary op. Dane had eerder al een opleiding tot operazanger genoten en had bij Sanctuary dan ook weinig moeite om de hoge noten te halen, wat ook goed te horen is op de eerste twee albums van de band. De band was regelmatig te zien in MTV's Headbangers Ball en ging op tournee met bands als Fates Warning, Forbidden en Death Angel. Met de opkomst van de grunge in 1992 kwam er een einde aan het bestaan van Sanctuary.

Datzelfde jaar richten Warrel Dane, Jim Sheppard en Jeff Loomis de band Nevermore op. De progressieve metal band zou tot 2011 bestaan en bracht in die jaren een zevental albums uit, waaronder toonaangevende platen als The Politics of Ecstasy (1996), Dreaming Neon Black (1999) en The Obsidian Conspiracy (2010). Vanaf 2010 zouden Warrel Dane, Jim Sheppard, Lenny Rutledge en Dave Budbill, samen met voormalig Forced Entry gitarist Brad Hull, weer op gaan treden onder de naam Sanctuary. De mannen hadden de smaak van het musiceren nog niet verloren en brachten in 2014 hun derde studioalbum The Year The Sun Died uit. In februari van dit jaar verscheen het vierde en tevens laatste album van Sanctuary getiteld Interception

6 supers doen plofkalkoen in de ban

Zes supermarkten verkopen deze kerstdagen uitsluitend kalkoen met een dierenwelzijnskeurmerk. De supermarkten geven daarmee gehoor aan de oproep van Wakker Dier, om te stoppen met plofkalkoen. De keurmerkkalkoen vervangt de plofkalkoen. Wakker Dier: “Eén Beter Leven ster is een mooie eerste stap, die je als supermarkt elke kalkoen zou moeten gunnen.”

Keurmerken
Eerder dit jaar schakelde Jumbo als eerste over op kalkoen met één Beter Leven ster. Nu zijn er nog vijf supermarkten die deze Kerst uitsluitend verse kalkoen met een dierenwelzijnskeurmerk verkopen: Boni, Coop, Deen, Jan Linders en Spar. Weer acht andere supermarkten introduceren ook kalkoen met een keurmerk, maar hebben daarnaast nog plofkalkoen in het schap liggen.

Lidl en Plus zijn de enige supermarkten die nog uitsluitend plofkalkoen verkopen. Albert Heijn verkoopt een kalkoen van een langzamer groeiend ras. Deze kalkoenen hebben het beter dan de plofkalkoen, maar voldoen niet aan de eisen voor één ster.

Hele kalkoen
Vooral met hele kalkoenen is het oppassen geblazen: bij de supermarkten die deels over zijn op een keurmerk, is de hele kalkoen vaak een plofkalkoen. Wakker Dier waarschuwt daarom in het bijzonder om bij deze hele kalkoenen op dierenwelzijnskeurmerken te letten. Slechts drie supermarkten – Boni, Jan Linders en Jumbo – verkopen hele kalkoenen met een keurmerk.

Plofkalkoen
De plofkalkoen groeit extreem snel; met wel 145 gram per dag. Veel plofkalkoenen hebben last van pijnlijke voetzweren en borstblaren, doordat ze hun leven lang in uitwerpselen staan. De slechte luchtkwaliteit zorgt voor geïrriteerde ogen en luchtwegproblemen.

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming kent één, twee, of drie sterren toe. Bij één ster zijn de grootste welzijnsproblemen aangepakt. De kalkoenen groeien 25 procent minder snel en krijgen 25 procent meer ruimte. Ook krijgen zij daglicht, afleidingsmateriaal en een overdekte uitloop.

6 supers doen plofkalkoen in de ban (Foto: Wakker Dier)
6 supers doen plofkalkoen in de ban (Foto: Wakker Dier)

The Simpsons voorspelden overname Fox door Disney

De makers van The Simpsons hebben in 1998 even goed in hun glazenbol gekeken en zagen dat in 2017 21st Century Fox overgenomen zou worden door Disney. Zoiets moet het geweest zijn. Want het volgende beeld komt uit de aflevering die uitkwam 8 november 1998, op dat moment was er nog geen sprake van een overname.

NOMU T18, externe camera met je telefoon

NOMU heeft zich met zijn T18 op een compleet ander iets gericht. Een gedurfde zet om eerlijk te zijn, aangezien ze zich op een kleine specifieke doelgroep richten met dit model. Mogelijkheden tot walkie-talkie en een externe 720P camera zijn de specificaties die het erom doen. En vooral die externe camera willen ze iets speciaal mee neerzetten. 

In de basis is de T18 een robuust toestel met een waterdichte IP68 notering. Qua specificaties is het wat meer basis te noemen, een MT6737 processor, 3GB werkgeheugen, NFC, een 720P 4.7-inch scherm moeten het gaan doen. De 5200mAh accu maakt dan wel weer een hele hoop goed wat lange standby tijden zal opleveren. Als overige specificaties hebben ze nog een vingerafdruksensor en een walkie-talkie functie ingebouwd. 

1412-hondjes (Foto: nomuoff)

En wat kan je dan met de externe camera? Een camera aan een kabel die je kan gebruiken als je les geeft, met bepaalde sporten, in de beveiligingswereld of op je huisdier? De Chinezen zien oneindig veel mogelijkheden en daarvan hebben ze zelfs een heel creatief filmpje gemaakt.

 

  • IP68 waterdicht
  • Walkie-talkie
  • Externe camera van 720p resolutie
  • MIL-STD-810G certificaat 
  • Android 7.0
  • 5200mAh accu
  • 3GB RAM+32GB ROM
  • 8.0 MP Sony camera achterop, 2.0 MP camera voor de selfies
  • MT6737T quad core 64bits 1.5GHz
  • 4.7’’ HD Corning Gorilla Glass 3
  • WiFi: 2.4GHz and 5GHz WiFi
  • NFC/OTG
  • Productpagina NOMU

Deze NOMU T18 is de koop bij meerdere webshops,

maar nu hier voor een actieprijs van €229,59

Pokémon Crystal komt naar 3DS

Nintendo heeft aangekondigd dat Pokémon Crystal naar de Nintendo 3DS eShop komt. Eerder dit jaar verschenen Pokémon Gold en Silver nog voor het apparaat. Pokémon Crystal is vanaf 26 januari te downloaden.

Pokémon Crystal is de derde versie van Pokémon Gold en Silver en voegde enkele nieuwe elementen toe, zoals de Battle Tower. De game komt ook in de winkels te liggen in een ouderwets doosje met downloadcode erin. Daarnaast is er een speciale Pikachu-editie van de New Nintendo 2DS XL aangekondigd, die op dezelfde dag beschikbaar komt.

Disney sluit miljardendeal met 21st Century

Walt Disney heeft een miljardendeal gesloten met 21st Century Fox. Het Amerikaanse entertainmentbedrijf neemt voor ruim 52 miljard dollar in aandelen de studio- en televisieproductietak van het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch over, zo bleek donderdag.

Geruchten over een akkoord tussen de twee deden al enige tijd de ronde, maar zowel Disney als 21st Century Fox wilde daar nooit echt op reageren. Disney krijgt nu onder meer de controle over de filmstudio's van Fox, waar titels als Avatar en X-men op de plank liggen. Maar ook het Britse Sky, Star India en Amerikaanse kabelzenders als FX en National Geographic komen in handen van Disney.

Ook Fox TV Studio, met titels als The Simpsons en Family Guy, komt in de portefeuille van Disney. Volgens kenners zal de overeenkomst tussen Disney en Fox "Hollywood volledig op zijn kop zetten".

Fox News en Fox Sports worden niet verkocht, wel neemt Disney een miljardenschuld van Fox op zich. De 66-jarige topman van Disney, Bob Iger, blijft aan het roer van het bedrijf staan tot het eind van 2021. Hij heeft inmiddels zijn pensioen bij Disney drie keer uitgesteld. Nu blijft hij aan om de integratie van Fox te overzien.

Disney sluit miljardendeal met 21st Century
Disney sluit miljardendeal met 21st Century (Foto: ANP)

Op missie in virtuele wereld

Trainen met SUIT

Verdwaasd kijken de pantserinfanteristen van 44 Painfbat om zich heen, als ze hun virtual reality bril afzetten en het zweet van hun voorhoofd vegen. Plotseling is de Alfa-compagnie weer in de grote, grijze, lege ruimte in Havelte waar ze een uur geleden hun SUIT aantrokken. Net waren de mannen nog in Afghanistan, met hun Colt op terroristen schietend. Met Small Unit Immersive Trainer (SUIT) wanen militairen zich in missiegebied. 

Alles terugkijken
SUIT is een trainingssysteem voor teams die optreden in verstedelijkt gebied. Althans, vandaag. De in te voeren oefenvariabelen zijn eindeloos. Nu zuiveren de pantserinfanteristen panden en bevrijden ze gijzelaars uit woningen; allemaal in de virtuele wereld. De sensoren op het pak dat de militair draagt, vertalen zijn positie en houding naar die van de virtuele persoon. Op een groot scherm is het te volgen. “Na afloop kijken we alles terug. Dat reflectiemoment is het grootste voordeel van het systeem, vertelt luitenant Willy van Bijsterveld, stafofficier Klein Kaliber Wapens Simulator. “Het is heel leerzaam om je eigen handelingen terug te zien.” 

Het simulatiesysteem is voor Defensie ontwikkeld door het Nederlandse technologiebedrijf Re-Lion. Software engineer Thijs:“Militairen voelen zich nog wat onwennig in SUIT, maar ik weet uit ervaring dat het snel normaal wordt. Het is in ieder geval ontzettend intensief; je bevindt je compleet in de schijnwereld.” Thijs en zijn collega’s bedienen het systeem. “Op het scherm volgen we acties en zetten we oefenvijanden in als een team te sterk is. We verplaatsen ook muren of zetten blokkades op.”

Tweede Kamer
Trainen met opsvest en helm kan (nog) niet. “Maar de bril is ongeveer even zwaar als de helm en het pak is vergelijkbaar met ons vest”, vertelt soldaat Bas terwijl hij zich aankleedt. Aan SUIT is bijna 10 jaar gewerkt. Sinds deze zomer trainen militairen er eindelijk mee. De afgelopen weken was het dus de beurt aan 44 Painfbat. De groepscommandant vertelt aan het begin van de dag de leerdoelen. De engineers spelen daarop in en ontwerpen een bijpassende virtuele wereld. Thijs: “Een eenvoudig winkelcentrum of metrostation is binnen 3 kwartier gemaakt. Voor de Tweede Kamer hadden we iets langer nodig. Een goed voorbeeld van een belangrijke locatie waar militairen niet vaak mogen oefenen.” 

“Ik loop dwars door een muur heen!” roept soldaat Bas als hij zijn eerste stappen in de schijnwereld zet. Het systeem kent nog een aantal gebreken, weet Van Bijsterveld. “Zo kunnen we met SUIT nog niet naar buiten, de regen in. Als we het product doorontwikkelen, is het ook de bedoeling dat de gebruikers een trilling voelen als ze een muur raken.” Een ander nadeel, vindt soldaat Rutger, is dat hij zijn collega’s niet herkent. “We zijn vooraf allemaal opgemeten en kregen een armband, maar onze gezichten zien er in de fictieve wereld hetzelfde uit. En wie welke kleur armband draagt, ben je snel vergeten.”

Maar aan het einde van de dag ziet de Alfa-compagnie meer voor– dan nadelen. “De nagebootste oorlogsgebieden zijn heel realistisch en de reflecties op ons handelen heel leerzaam”, aldus Van Bijsterveld. “SUIT vervangt niet alle andere trainingsmogelijkheden. Schieten met scherp voelt altijd anders dan met een oefenwapen. Maar het is een nuttige aanvulling op bestaande oefenmethoden, die vaak duurder zijn. De ruimte van 30 bij 30 meter is op bijna elke kazerne te regelen, dus we hebben geen reistijd. Bovendien verbruiken een stuk minder munitie en ruimte.”

Oefenen met SUIT (Foto: Ministerie van Defensie)
Oefenen met SUIT (Foto: Ministerie van Defensie)

Oefenen met SUIT (Foto: Ministerie van Defensie)
Oefenen met SUIT (Foto: Ministerie van Defensie)


16 jaar cel geëist voor doden zwangere ex

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van 16 jaar geëist tegen de 41-jarige man die op 17 juli zijn hoogzwangere vriendin doodstak. Op de bewuste avond had het stel een gesprek bij een relatietherapeute dat uitmondde in ruzie. Toen hem duidelijk werd dat zijn vriendin bij hem weg wilde en ook niet wilde dat hij hun kind zou erkennen werd hij radeloos. 

In een vlaag van verstandsverbijstering sloot hij de hond in de schuur op, gaf het vierjarige dochtertje van zijn vriendin aan de relatietherapeute mee en stuurde hen weg. Daarna pakte hij een mes en trok de vrouw mee naar de voorkant van het huis waar hij haar in haar buik stak en probeerde te wurgen met de mouw van een jas. Daarna stak hij nog 24 keer in op zijn vriendin. 

Op Facebook schreef hij onder meer: "Een vader moet je z'n kleine niet ontnemen. Daarom is dit gebeurd... dus hier houdt alles op". Ook stuurde hij een sms met daarin de tekst: "Je moet niet mn kleine ontnemen... ze ging nu echt te ver... dus klaar". De dag na de moord werd hij gevonden in de bossen bij Leusden. In zijn auto werd het mes met daarop het bloed van de vrouw gevonden. 

Persoonlijkheidsonderzoek heeft uitgewezen dat de dader autistisch is en daarom verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de officier van justie is hij schuldig aan doodslag op zijn vriendin en hun ongeboren kind. Verder wordt het feit dat de 4-jarige haar moeder en broertje moet missen hem zwaar aangerekend. Naast de strafeis van zestien jaar heeft de officier de rechtbank gevraagd de vordering van de nabestaanden toe te wijzen. 

Seks buiten huwelijk mag nog in Indonesië

Seks buiten het huwelijk en seks tussen personen van hetzelfde geslacht blijven toegestaan in het overwegend islamitische Indonesië. De hoogste rechters hebben donderdag verzoeken tot een verbod van seks buiten het huwelijk of seks tussen partners van hetzelfde geslacht afgewezen.

Een nipte meerderheid van de rechters van het constitutionele hof zag in het verzoek van een groep conservatieve academici een aantasting van de grondrechten van de burgers.

De opperrechters wezen er ook op dat ze helemaal niet over het veranderen van de strafwet gaan. In geen enkel ander land wonen zoveel moslims als in Indonesië dat 250 miljoen inwoners telt.

Seks buiten huwelijk mag nog in Indonesië
Seks buiten huwelijk mag nog in Indonesië (Foto: ANP)

Minister Grapperhaus naar Joodse gemeenschap

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil op korte termijn bezoeken brengen aan de Joodse gemeenschap en instanties. Dit naar aanleiding van de vernieling van een Israëlische koosjer restaurant in Amsterdam. Ook gaat hij kijken wat er verder moet gebeuren "om te laten zien dat we dit onaanvaardbaar vinden".

Dinsdag sprak de minister naar eigen zeggen al "uitvoerig" met de Joodse gemeenschap. Grapperhaus zal komend weekend al een Chanoeka-viering bijwonen.

De minister antwoordde op vragen van Kamerleden over de afhandeling van het incident. De dader, die niet de Nederlandse nationaliteit heeft, moet zich verantwoorden maar is op vrije voeten gesteld, wat tot het nodige onbegrip leidde.

Grapperhaus wilde niet ingaan op de zaak, om de rechtsgang niet te verstoren. Hij wilde alleen kwijt dat goed is gekeken of de dader verder nog gevaarlijk is.

Minister Grapperhaus naar Joodse gemeenschap
Minister Grapperhaus naar Joodse gemeenschap (Foto: ANP)

Hegedüs PVV-lijsttrekker in Rotterdam

Géza Hegedüs voert de lijst met kandidaten aan waarmee de PVV in Rotterdam gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op plaats nummer twee staat Marjan Gonsalvez. PVV-leider Geert Wilders maakte de namen van zijn twee nieuwe PVV-gezichten donderdag bekend in Rotterdam.

Hij deed dat op Rotterdam-Zuid, tegenover de Essalam moskee. Eerder dit jaar piekerde Wilders er niet over om te verschijnen op het eerste Nationale Islamdebat in de Essalam Moskee.

Op een steenworp afstand van de PVV-voorman maakte ook partijleider Tunahan Kuzu van DENK bekend wie de kandidatenlijst van zijn partij aanvoert bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Hegedüs PVV-lijsttrekker in Rotterdam
Hegedüs PVV-lijsttrekker in Rotterdam (Foto: ANP)

Rechter schrapt uitleveringszaak Puigdemont

De rechtbank in Brussel heeft definitief een streep gezet door de uitleveringszaak van de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers. De rechters hebben de procedure donderdag zoals verwacht formeel stopgezet.

Het besluit is een logisch gevolg van de intrekking door Spanje van het Europese arrestatiebevel tegen het vijftal. Het Spaanse en internationale arrestatiebevel zijn nog wel van kracht. De vijf strijders voor de Catalaanse onafhankelijkheid blijven daarom voorlopig in België.

Over een week worden in Catalonië nieuwe verkiezingen gehouden.

Rechter schrapt uitleveringszaak Puigdemont
Rechter schrapt uitleveringszaak Puigdemont (Foto: ANP)

Kamer laaiend over nieuw probleem fiscus

De Tweede Kamer is laaiend over computerproblemen bij de Belastingdienst, waardoor aangiften van erfenissen niet automatisch kunnen worden verwerkt. De politiek werd pas onlangs over de vertraging bij de invoering van een nieuw systeem geïnformeerd. Het probleem speelt al het hele jaar.

Coalitiepartijen en oppositiepartijen eisten donderdag van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel een feitenrelaas van maand tot maand, om meer inzicht te krijgen. Zij noemden de gang van zaken schokkend, ook voor nabestaanden die nu langer in onzekerheid blijven over hun erfenis.

De fiscus heeft maanden lopen te klooien, aldus CDA'er Pieter Omtzigt. Volgens hem is er aan de top van de Belastingdienst blijkbaar niets geleerd.

Snel zelf zei ook erg onaangenaam verrast te zijn. Het scheelt de schatkist dit jaar bijna een half miljard euro.

Kamer laaiend over nieuw probleem fiscus
Kamer laaiend over nieuw probleem fiscus (Foto: ANP)

Laatste raid boss World of Warcraft: Legion verslagen na 320 pogingen

De Europese World of Warcraft-guild Method heeft als eerste ter wereld de laatste raid boss van World of Warcraft: Legion op de hoogste moeilijkheidsgraad verslagen. Dat ging niet zonder slag of stoot: Method had 320 pogingen nodig om de eindbaas op de knieën te krijgen.

Dat de boss, Argus the Unmaker, zo taai bleek te zijn kwam voor veel guilds als een verassing: op de lagere moeilijkheidsgraden leek Argus redelijk simpel in vergelijking met de boss die voor hem kwam, Aggramar. Waar Method en de andere guilds het meeste moeite mee schenen te hebben is de "geheime" tussenfase van Argus, die alleen op mythic voorkomt. Deze fase was niet grondig getest op de Public Test Realm (PTR) voordat de raid uit kwam, waardoor de topguilds zelf moesten uitvogelen hoe ze Argus in deze fase moesten aanpakken.

Van alle vijf de raids die tijdens World of Warcraft: Legion zijn verschenen heeft Method bij drie als eerste guild de eindbazen op de hoogste moeilijkheidsgraad verslagen: alleen in Emerald Nightmare en Nighthold moest het de Russische guild Exorsus voor zich dulden. 

Method
Laatste raid boss World of Warcraft: Legion verslagen na 320 pogingen

Froome over positieve test: "Dit was geen positieve test"

Wielrenner Chris Froome lijkt geenszins van plan toe te geven dat hij misschien toch niet helemaal juist heeft gehandeld. De Britse viervoudig tourwinnaar werd tijdens de eveneens door hem gewonnen Vuelta a España betrapt op een veel te hoge concentratie van het astmamedicijn salbutamol.

Froome lost het hele verhaal echter vrij simpel op: de positieve test was volgens hem helemaal geen positieve test. "Ik heb niet meer genomen dan de toegestane hoeveelheid", beweert hij. Hoe het kan dat in zijn urine dan het dubbele werd gevonden van de - met een doktersattest - toegestane maximale hoeveelheid zegt hij niet. "Die waarheid zal uiteindelijk duidelijk worden, maar ik begrijp dat dit voor het publiek een schok is."

"Ik kan veel van de reacties begrijpen", aldus Froome. Hij maakt daarbij niet duidelijk of hij de geschrokken of juist de blije reacties bedoeld: veel mensen hadden al lang geen enkel vertrouwen in Froome en de dubieuze Team Sky-kliek, die zich met allerlei vage verhaaltjes onder verdachte zaken uit praten. 

"Gezien het verleden van het wielrennen is dit niet goed, maar dit is een andere zaak. Ik ken de regels en de limieten en ben daar nooit overheen gegaan", zo lijkt de Brit er een volgende leugen aan vast te knopen. "Bij het gebruik van mijn inhalator heb ik een duidelijke routine." Hij gaat daarbij wel voorbij aan de stelling van meerdere experts, die zeggen dat het nagenoeg onmogelijk is om alleen met een inhalator de bij Froome gemeten hoeveelheid salbutamol te bereiken.

"Ik heb alle informatie aan de UCI gegeven, om hen te helpen dit uit te pluizen." Zijn reputatie is volgens hem niet beschadigd door de positieve dopingtest die volgens hem geen positieve dopingtest was. "Ik ben een profrenner en koers al tien jaar met astma, waarvan ik de verschijnselen behandel. Dat de UCI mij om informatie vraagt om nog wat openstaande vragen in te vullen is alleen maar goed."

Martin woest over dopingsituatie Froome

Wielrenner Tony Martin is woest op de manier waarop wielerbond UCI omgaat met de dopingsituatie van Chris Froome. De Britse tourwinnaar werd in september, tijdens de door hem gewonnen Vuelta a España, betrapt op een veel te hoge concentratie van het astmamedicijn salbutamol, maar mocht onder meer op het WK 'gewoon' in actie komen.

"Ik ben enorm boos. Er wordt zonder twijfel een dubbele standaard toegepast", schrijft Martin op Facebook"Andere atleten worden na een positieve test gelijk geschorst, maar Froome en zijn team krijgen de tijd van de UCI om het uit te leggen. Ik kan me geen enkele dergelijke zaak herinneren in het recente verleden. Dit is een schandaal en hij zou op zijn minst uitgesloten moeten zijn van het WK."

"Niet alleen het publiek, maar ook ik heb gelijk het idee dat er allerlei vuile zaken spelen achter de schermen, waar dealtjes worden gemaakt en manieren worden gezocht om hier onderuit te komen. Genieten hij en zijn team een speciale status?", vraagt de Duitser zich af. "Dit is een harde klap in de strijd tegen doping, die ik samen met renners als Marcel Kittel aan probeer te voeren. We hebben een consequente en transparante aanpak nodig van de UCI. Wat hier gebeurt is inconsequent, niet transparant, onprofessioneel en oneerlijk."

'Zoek confrontatie met inbreker niet op'

Mensen die midden in de nacht een inbreker horen, zoeken onnodig vaak de confrontatie met de inbreker op. Zo'n onvoorziene ontmoeting kan de inbreker ertoe brengen geweld te gebruiken en dat moet je proberen te voorkomen, adviseert Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Je weet nooit hoe inbrekers reageren die zich in het nauw gedreven voelen, aldus Staal. Inbrekers opereren immers 's nachts om maar niemand tegen het lijf te lopen.

Onderzoek van de stichting wijst uit dat ongeveer een kwart van de ruim achthonderd ondervraagden zegt direct poolshoogte te gaan nemen, de helft gaat de confrontatie niet aan en belt 112, doet het licht aan of gaat lawaai maken om de inbreker af te schrikken.

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie en werkt nauw samen met Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars.

'Zoek confrontatie met inbreker niet op'
'Zoek confrontatie met inbreker niet op' (Foto: ANP)

Vele duizenden Rohingya vermoord in Myanmar

Tussen 25 augustus en 24 september zijn er mogelijk meer dan 6700 leden van Rohingya-minderheid in Myanmar vermoord, onder wie 730 kinderen. Dit schat de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen op basis van gesprekken met talrijke vluchtelingen in Bangladesh.

Volgens het leger van Myanmar zijn er vierhonderd mensen, het merendeel 'islamitische terroristen' om het leven gekomen. Het etnische geweld in westelijke provincie Rakhine is gericht tegen de islamitische Rohingya die vooral sinds de tweede helft van de negentiende eeuw naar de regio zijn gekomen. De regering van Myanmar ziet ze als ongewenste vreemdelingen en het leger zou sinds 25 augustus een wrede campagne van geweld tegen de Rohingya voeren om de bevolkingsgroep te verdrijven. Bijna 650.000 Rohingya zijn sindsdien naar het buurland Bangladesh gevlucht.

Medisch directeur Sidney Wong van Artsen zonder Grenzen noemt het recente geweld "een schoonmaakoperatie" van de Myanmarese veiligheidsdiensten.

Vele duizenden Rohingya vermoord in Myanmar
Vele duizenden Rohingya vermoord in Myanmar (Foto: ANP)

Zorgen bij leraren over gebruik social media

Veel leraren op het voorgezet onderwijs maken zich zorgen over het gebruik van social media door de leerlingen. Het intensief checken van de diverse berichten op de smartphones heeft volgens 92 procent van de docenten negatieve gevolgen voor de schoolprestaties en de cijfers op het rapport.

Dat blijkt uit onderzoek van DUO, het bureau voor Onderwijsonderzoek & Advies, onder ruim 1300 docenten. Zo'n 87 procent van de leerkrachten maakt zich zorgen over de invloed van social media.

Het intensieve gebruik leidt tot sociale en psychische problemen bij leerlingen door onder meer verslaving aan de telefoon en online pesten. Ook lijden de schoolprestaties er onder omdat leerlingen te veel worden afgeleid, slaaptekort hebben en zich minder goed kunnen concentreren. Bij het maken van huiswerk geeft de telefoon ook te veel afleiding.

Aandachtspanne

"Ze slapen te weinig, want ze gaan door tot 2 à 3 uur 's nachts, ze zijn extreem afgeleid, en iets langere en diepere teksten worden elk jaar schrikbarend veel slechter begrepen. De aandachtspanne krimpt snel en hard. Ook hebben ze steeds grotere moeite om de toon of emotie van een tekst, gesproken of geschreven, in te schatten zonder emoticons. Dit is een generatie aan het worden met weinig parate kennis, weinig onderscheidingsvermogen en ze zijn meer en meer beïnvloedbaar door zowel goede als slechte bronnen", aldus één van de docenten in het onderzoek.

Bijna alle docenten (98 procent) hebben inmiddels regels op school voor het smartphonegebruik van leerlingen.

Zorgen bij leraren over gebruik social media
Zorgen bij leraren over gebruik social media (Foto: ANP)

Oppositie stapt boos op uit raad Brunssum

De oppositiepartijen in de gemeenteraad van Brunssum zijn in de nacht van woensdag op donderdag boos weggelopen. Dat gebeurde tijdens een debat over een voorstel van de lokale fractie Lijst Palmen. Die diende een motie in om een second opinion naar de integriteit van wethouder Jo Palmen te laten instellen. De oppositie voelde zich door deze motie overvallen en vertrok.

De coalitie steunt de motie, waarin de raad aan de hoogleraren Arno Korten uit Maastricht en Jan Elzinga uit Groningen vraagt de integriteit van de omstreden wethouder Jo Palmen opnieuw te toetsen. Dit nadat een eerder integriteitsonderzoek negatief voor Palmen uitpakte. Desondanks weigert Palmen op te stappen. Het nieuwe onderzoek moet "alle bestuurders zuiveren van alle aantijgingen", aldus raadslid Rob Claessen van de Lijst Palmen.

Oppositie stapt boos op uit raad Brunssum
Oppositie stapt boos op uit raad Brunssum (Foto: ANP)

Lager opgeleid = minder tevreden

Mensen met een lage opleiding voelen zich minder vaak gezond, zijn minder tevreden en verdienen minder. Dit blijkt uit de publicatie Kwaliteit van leven in Nederland 2017 van het CBS.

Hoe tevreden zijn Nederlanders met hun leven, en hoe gezond voelen zij zich? Zijn welvarende huishoudens net zo tevreden en gezond als minder welvarende huishoudens? Om hierover een uitspraak te doen is in het onderzoek Kwaliteit van leven 2017 de volwassen bevolking in vier naar welvaart en welzijn onderscheiden groepen verdeeld. De maatstaf voor welvaart is het gestandaardiseerd besteedbaar huishoudensinkomen. Voor welzijn is nagegaan hoe gezond en tevreden deze groepen zich voelen op basis van rapportcijfers die mensen zichzelf hebben gegeven in een enquête. In dit rapport is niet onderzocht in hoeverre een bepaald niveau van een aspect van de kwaliteit van leven (bijvoorbeeld inkomen) leidt tot een bepaald niveau van een ander aspect (bijvoorbeeld gezondheid of het hebben van een koophuis). Het gaat steeds om combinaties van kenmerken van personen op een specifiek moment in het leven van mensen, niet (noodzakelijkerwijs) om causale verbanden.

Mensen met een opleiding op hbo- of wo-niveau zijn het minst vaak werkloos, hebben de meeste kans op een beter betaalde baan en daarmee ook op een hoger inkomen. Zij voelen zich bovendien het vaakst gezond en zijn het meest tevreden met het leven. Laagopgeleiden hebben de minste kans op werk, ervaren de grootste onzekerheid over hun financiële toekomst en zijn pessimistischer over de economische situatie. Zij zijn het minst vaak gezond en tevreden en ook op de welvaartsschaal scoren zij lager dan middelbaar- en hoogopgeleiden. Van de niet-onderwijsvolgende volwassen bevolking is bijna 30 procent laagopgeleid, 40 procent middelbaar opgeleid en iets meer dan 30 procent hoogopgeleid.

Bertrams akkoord met schorsing van zes wedstrijden

Nigel Bertrams is akkoord gegaan het schikkingsvoorstel van zes wedstrijden schorsing, zo meldt de KNVB woensdagmiddag via de officiële kanalen.

De doelman van NAC Breda werd dinsdagavond in de wedstrijd tegen FC Twente (1-2) in de blessuretijd weggestuurd met een rode kaart na een harde charge op Luciano Slagveer. Bertrams heeft zich volgens de aanklager schuldig gemaakt aan gewelddadig handelen ten opzichte van een tegenstander.

De 24-jarige goalie was sinds drie wedstrijden basisspeler bij NAC, maar voorlopig moet hij de wedstrijden vanaf de tribune aanschouwen. In het duel met Twente werd Stijn Vreven na afloop van de verloren wedstrijd (1-2) nog officieel weggestuurd door scheidsrechter Siemen Mulder omdat hij verhaal ging halen bij de arbitrage.

Volgens de aanklager maakte de trainer van NAC zich schuldig aan het meerdere malen op agressieve wijze in woord en gebaar te kennen geven het niet een te zijn met een beslissing van de arbitrage'. Na aanleiding daarvan stuurde de aanklager betaald voetbal een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan één duel voorwaardelijk, maar daar ging Vreven niet meer akkoord. De zaak wordt donderdag voorgelegd aan de tuchtcommissie.

Liverpool en Arsenal verspelen punten; United herstelt zich

De doordeweekse speelronde hebben Liverpool en Arsenal puntenverlies opgeleverd. Manchester United en Tottenham Hotspur boekten minimale zeges.

Liverpool - West Bromwich Albion

De ploeg van Jürgen Klopp had het woensdagavond lastig tegen de nummer achttien van de Premier League. Liverpool beschikte ruimschoots over het meeste balbezit, maar West Brom maakte de speelruimtes klein en gaf weinig grote kansen weg. De thuisploeg kon de opening naar voren amper vinden en de laagvlieger van de Premier League verdedigde goed. Daarnaast kwam West Bromwich er af en toe gevaarlijk uit. Robson-Kanu mikte de bal op de lat en deelde namens West Brom een tikje uit.

Veel schoten van Liverpool konden worden geblokt en ook doelman Ben Foster was bij de les. In de slotfase leek Liverpool alsnog drie punten te pakken, maar een doelpunt van Dominic Solanke werd afgekeurd vanwege een handsbal. Hierdoor bleef het bij 0-0.

Manchester United - AFC Bournemouth

Manchester United heeft zich weten te herstellen na de nederlaag tegen Manchester City. Afgelopen weekend ging de ploeg met 1-2 onderuit, waardoor het iets goed te maken had tegen Bournemouth. Het ging echter niet vanzelf tegen de ploeg van Nathan Ake. Na 25 minuten spelen kwam de thuisploeg op voorsprong door een treffer van Romelu Lukaku. De aanvaller doorbrak zijn doelpuntendroogte en zorgde voor de 1-0.

Bournemouth liet zich vervolgens echter niet zomaar over de knie leggen. De bezoekers hielden goed stand en gaven weinig mogelijkheden weg. Bournemouth deelde zelf een paar speldenprikjes uit, maar kon het David De Gea niet echt lastig maken. Manchester United had de voorsprong moeten uitbreiden via Anthony Martial, maar de Fransman slaagde erin om vanaf acht meter van het doel de bal over de lat te mikken. Via Marcus Rashford was Manchester United alsnog bij de 2-0. Maar ook hij wist het net niet te vinden. Hierdoor bleef het bij een minimale zege.

West Ham United - Arsenal

Na het treffen met Chelsea, moest West Ham United zich opnieuw opmaken voor een Londense derby. Het duel met Chelsea werd afgelopen weekend gewonnen en ook tegen Arsenal heeft de ploeg een punt gepakt. De thuisploeg hield knap stand, want Arsenal kreeg genoeg mogelijkheden om drie punten te pakken.

Alexis Sánchez en Olivier Giroud waren namens Arsenal dichtbij de 0-1, maar wisten niet het net te vinden. Marko Arnautovic dacht West Ham op voorsprong te schieten, maar zag zijn inzet van de lijn worden gehaald. In de blessuretijd waren The Hammers dicht bij de winnende treffer, maar Javier Hernandez liet een goede mogelijkheid onbenut.

Manchester City zet indrukwekkende reeks voort

Manchester City heeft opnieuw drie punten gepakt in de strijd om de titel. Swansea City werd met 0-4 opgerold.

De ploeg van Pep Guardiola deelde Manchester United een flinke tik uit door op Old Trafford te winnen en de nummer twee van de Premier League op een grotere achterstand te zetten. Ook op bezoek bij Swansea City maakten The Citizens geen fout.

Na 27 minuten spelen kwam Manchester City op 0-1. Opnieuw was het David Silva, die ook tegen Manchester United trefzeker was, die het net wist te vinden. Op aangeven van Bernardo Silva zorgde hij voor de 0-1.

Nog voor rust werd de score verdubbeld door Kevin De Bruyne. Uit een vrije trap schoot de Belgisch international raak en daarmee had Manchester City een comfortabele voorsprong te pakken.

Die voorsprong werd in de tweede helft verder uitgebreid. David Silva tekende vlak na rust voor zijn tweede van de avond en zorgde daarmee voor de 0-3. Lang leek dit ook de einduitslag te worden, maar vlak voor tijd zorgde Sergio Agüero voor het slotakkoord: 0-4. Hierdoor won Manchester City zestien van de eerste zeventien wedstrijden.

Robbie Williams op intensive care

Toen Robbie Williams eerder dit jaar een aantal concerten afzegde wegens ziekte, was de situatie ernstiger dan hij liet merken. In The Sun vertelt de zanger donderdag dat hij een week op de intensive care heeft moeten doorbrengen.

Robbie raakte op 2 september onwel na een concert in Zürich. "Mijn linkerarm voelde verdoofd en ik begon te kwijlen. Ik had hoofdpijn en kon niet meer goed ademen." De zanger vloog naar Londen voor een medisch onderzoek. "Daar werden scans gemaakt, onder meer van mijn hart en mijn hoofd. Ze vonden afwijkingen in mijn hersenen, ze dachten bloedingen te zien."

Het voormalig Take That-bandlid werd meteen naar de intensive care gestuurd en daar een week lang onderzocht. Uiteindelijk konden de artsen niets vinden en mocht Robbie zich bij zijn gezin voegen in Los Angeles. "Wat ik hiervan geleerd heb is dat ik 43 ben en niet 23, en ik moet beter voor mijn geest en lichaam zorgen."

Robbie Williams lag week op intensive care
Robbie Williams lag week op intensive care (Foto: BuzzE)

Russell Simmons beticht van verkrachtingen

Hiphopondernemer Russell Simmons wordt door drie vrouwen beschuldigd van verkrachting. De aantijgingen bestrijken volgens de New York Times de periode tussen 1988 en 2014.

Vorige maand stapte Simmons op bij zijn bedrijven, nadat een scriptschrijfster in The Hollywood Reporter zei dat hij haar seksueel had misbruikt in 1991. "Alhoewel ik nooit gewelddadig ben geweest, heb ik me wel decennialang gedachteloos en ongevoelig opgesteld in sommige relaties", liet de mede-oprichter van Def Jam Recordings weten.

De beschuldigingen waar de New York Times over schrijft komen van twee vrouwen met wie Simmons werkte en een muziekjournaliste die op enkele dates met hem ging. In de L.A. Times van woensdag vertellen nog eens vijf vrouwen seksueel geïntimideerd te zijn door de hiphopmagnaat.

Simmons spreekt de nieuwe beschuldigingen tegen. "Deze vreselijke aantijgingen hebben mijn wereld op z'n kop gezet, al mijn relaties waren met wederzijdse goedkeuring."Hij laat in een verklaring ook weten dat in de afgelopen weken een vrouw heeft geprobeerd hem af te persen. Zij zou een half miljoen dollar hebben geëist om niet naar de media te stappen met een beschuldiging.

Russell Simmons beticht van verkrachtingen
Russell Simmons beticht van verkrachtingen (Foto: BuzzE)

Weinstein reageert op aantijging Salma Hayek

Harvey Weinstein kan zich niet herinneren Salma Hayek ooit onder druk te hebben gezet om een seksscène te spelen met een andere vrouw. Dat heeft een woordvoerder van de gevallen studiobaas woensdag laten weten.

Eerder op de dag verscheen in de New York Times een ingezonden stuk van de actrice, waarin ze uitweidt over haar ervaringen met Weinstein. Ze noemt de producent daarin "een gepassioneerde cinefiel, iemand die risico's nam, een ontdekker en vader van filmtalent, een liefhebbende vader en een monster." Ze schrijft onder meer dat Weinstein haar tijdens de productie van de film Frida continu seksuele verzoeken deed, en bij iedere afwijzing bozer werd. Hij zou haar uiteindelijk zelfs met de dood hebben bedreigd.

"Alle seksuele beschuldigingen zoals ze door Salma zijn neergezet zijn niet waarheidsgetrouw en anderen die erbij waren hebben een afwijkend beeld van wat er is gebeurd", zo liet de woordvoerder van de ex-studiobaas weten aan onder meer Deadline.

Ook het verhaal van de actrice dat Weinstein om één van zijn wensen, haar seks zien hebben met een andere vrouw, alsnog uit te laten komen door te eisen dat een dergelijke scène werd opgenomen voor de film, is volgens de producent niet waar. "Dat was onderdeel van het verhaal, want Frida Kahlo was biseksueel", aldus Weinstein, die beweert dat hij niet aanwezig was toen de bewuste scène werd gefilmd.

Weinstein reageert op aantijging Salma Hayek
Weinstein reageert op aantijging Salma Hayek (Foto: BuzzE)

Noorwegen wint makkelijk van Rusland en treft Oranje in halve finale WK

De Nederlandse handbalsters nemen het vrijdag (17.30 uur) in de halve finale van het WK op tegen Noorwegen. In de laatste kwartfinales van het WK handbal in Duitsland waren de Noorse handbalsters veel te sterk voor Rusland: 34-17

Noorwegen is de regerend wereldkampioen. Rusland werd vorig jaar in Rio de Janeiro nog olympisch kampioen, maar woensdagavond hadden de Russische dames geen kans tegen Noorwegen. Bij rust stond de ploeg al met 15 -8 voor tegen Rusland. De Noorse keepster Katrine Lunde zou een reddingspercentage hebben van meer dan vijftig procent. Daarnaast was Nora Mørk met negen doelpunten belangrijk voor Noorwegen.

Nederland plaatste zich eerder op de avond voor de halve finales van het WK. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen was in Magdeburg met 30-26 te sterk voor Tsjechië.

LottoNL-Jumbo schorst Tolhoek, Eenkhoorn en Lobato voor onbepaalde tijd

LottoNL-Jumbo heeft Antwan Tolhoek, Juan José Lobato en Pascal Eenkhoorn per direct weggestuurd van het huidige trainingskamp in Girona. De drie zijn voor onbepaalde tijd geschorst, omdat zij in het bezit waren van slaapmedicatie buiten de ploeg om.

"Dat is een ernstige overtreding van de strenge regels die het team hanteert", Laat LottoL-Jumbo weten in een persbericht. Om welke slaapmedicatie het gaat heeft de Nederlandse WorldTour-ploeg niet bekend gemaakt. Het gaat niet om middelen die tot de dopinglijst behoren.

Het trainingskamp van Team LottoNL-Jumbo duurt nog tot vrijdag aanstaande.

Zanger The Smithereens overleden

Pat DiNizio, zanger van de uit New Jersey afkomstige band The Smithereens, is afgelopen dinsdag op 62-jarige leeftijd overleden. DiNizio kwakkelde al sinds 2015 met zijn gezondheid toen hij bij een ongelukkige val een zenuw beschadigde waardoor hij zijn rechter arm en hand nog maar beperkt kon gebruiken. Over de oorzaak van zijn overlijden is niets bekend gemaakt.

Pat DiNizio richtte in 1980 samen met Jim Babjak, Dennis Diken en Mike Mesaros de band The Smithereens op. De band, die een eigenzinnige mix maakte van pop, rock en new wave, maakte haar debuut in 1980 met Girls About Town en bracht daarna diverse zeer goede albums uit waaronder Green Thoughts (1988), Blow Up (1991) en A Date With The Smithereens (1994). De grootste hit van de band was de single 'A Girl Like You' uit 1990.

DiNizio bracht ook solo albums uit zoals Sounds and Songs (1997), This is Pat DiNizio (2006), Revolutions (2006), Pat DiNizio (2007) en Buddy Holly (2008). In 2011 was DiNizio voor het laatst te horen op het album 2011 van The Smithereens. In 2013 zou de groep nog touren met Tom Petty and the Heartbreakers.

Alleenstaande moeders meest kwetsbare groep

Mensen die samenwonen zijn het meest welvarend en het vaakst tevreden en gezond. Ouderen (65-plus), alleenstaanden en alleenstaande ouders zijn het kwetsbaarst. Dit blijkt uit het nieuwe rapport Kwaliteit van leven 2017 van het CBS. Hoe tevreden zijn Nederlanders met hun leven, en hoe gezond voelen zij zich? Zijn welvarende huishoudens net zo tevreden en gezond als minder welvarende huishoudens? Om hierover een uitspraak te doen is in het onderzoek Kwaliteit van leven 2017 de volwassen bevolking in vier naar welvaart en welzijn onderscheiden groepen verdeeld.

Maatstaf
De maatstaf voor welvaart is het gestandaardiseerd besteedbaar huishoudensinkomen. Voor welzijn is nagegaan hoe gezond en tevreden deze groepen zich voelen, op basis van rapportcijfers die mensen zichzelf hebben gegeven in een enquête. Er is één groep met een bovengemiddelde welvaart (een meer dan gemiddeld gestandaardiseerd huishoudensinkomen) en een bovengemiddeld welzijn (mensen zijn naar eigen zeggen tevreden én gezond), één groep met een bovengemiddelde welvaart en een ondergemiddeld welzijn (minder goede scores op tevredenheid en gezondheid), één groep met een ondergemiddelde welvaart (een minder dan gemiddeld gestandaardiseerd huishoudensinkomen) en een bovengemiddeld welzijn, en één groep met een ondergemiddelde welvaart en een ondergemiddeld welzijn. Deze groepen zijn niet even groot.

Een derde van de bevolking geniet volgens deze indeling een hoge kwaliteit van leven. Zij zijn relatief welvarend, en voelen zich tevreden en gezond. Dat niet alleen geld gelukkig maakt blijkt ook: 29 procent is niet welvarend maar wel tevreden en gezond, 14 procent is welvarend maar geniet geen hoog welzijn. Van bijna een kwart van de bevolking is de kwaliteit van leven relatief gering. Hun inkomen is lager dan gemiddeld en zij zijn niet tevreden met het leven en/of vinden hun gezondheid niet zo goed.

Samenwonen
Mensen die samenwonen zijn het meest welvarend en het vaakst tevreden en gezond, vooral als ze geen kinderen hebben. Vaak zijn zij anderhalf- of tweeverdieners of kan de ene partner een laag inkomen van de andere partner compenseren. Zijn paren wat ouder, dan verdienen zij vaak nog wat meer en is hun welvaart zelfs nog wat groter. Kwetsbare groepen in deze welvaart-welzijnsverdeling zijn ouderen (65-plus) en alleenstaanden.

Vier op de tien zelfstandig wonende 75-plussers scoren laag op welvaart en welzijn. Veel ouderen zijn niet meer economisch actief, hun inkomen is gemiddeld lager dan van mensen die betaald werk hebben. Daarnaast neemt de gezondheid af met het ouder worden, zowel bij welvarende als niet-welvarende ouderen. Zij zijn wel nog net zo vaak als jongeren tevreden met het leven. Ook alleenstaanden hebben een grotere kans op een lage kwaliteit van leven. Dat geldt zowel voor oudere als voor jongere alleenstaanden.

Alleenstaande moeders
Alleenstaande ouders met jonge kinderen combineren het minst vaak een bovengemiddelde welvaart met een bovengemiddeld welzijn. Onder hen zijn relatief veel moeders met een bijstandsuitkering. Vooral laagopgeleide alleenstaande moeders zijn kwetsbaar. Het aandeel met een uitkering is onder hen het hoogst, 55 procent (2015) en is bovendien toegenomen sinds 2005. Het aandeel uitkeringsafhankelijke alleenstaande moeders onder hoogopgeleide moeders is veel lager, en de laatste jaren gedaald.

Alleenstaande moeders meest kwetsbare groep (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Alleenstaande moeders meest kwetsbare groep (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Stickertjes

Waarom? Dat is mijn vraag. Het grote waarom? Heb ik iemand iets misdaan? Is het een soort van wraakactie van de producent?

Waar ik het over heb?

Appels. Dan niet zo zeer de vrucht an sich, die kan er ook niet veel aan doen, maar wel die horken die ze leveren aan de supermarkten. Het kan ook een persoonlijke vendetta tegen mij gericht zijn, dat weet ik niet. Het valt mij in elk geval op dat er op elke appel een stickertje zit. Een ruitvorming stickertje met daarop het type appel of wie de leverancier is van deze vrucht. Totaal overbodig want dat is de appelboom namelijk. Zelfs een demente baviaan die zich nooit laat zien in Adventure Zoo Emmen weet dit nog.

Uitslag ADO Den Haag - Roda JC

ADO Den Haag heeft in de Eredivisie met 3-2 gewonnen van nummer laatst Roda JC. De club uit de residentiestad maakte na rust een achterstand goed, waardoor de punten in eigen huis bleven. Namens de bezoekers was Schahin in de slotfase nog dichtbij de gelijkmaker.

ADO Den Haag

3 - 2

Roda JC

14' Immers
68' Immers
73' Falkenburg
  6' Schahin
39' Gustafson (pen)
 
Gele kaart: Beugelsdijk (ADO Den Haag), Schahin (Roda JC)
Rode kaart: Dijkhuizen (90+2/2xg) (Roda JC)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 9.151
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Bakker
Meijers
Immers
El Khayati
Gorter (Beugelsdijk/46)
Becker (Duplan/90)
Johnsen
Hooi (Falkenburg/63)
  Jurjus
Dijkhuizen
Ananou
Werker (Gnjatic/77)
Vansteenkiste
Rosheuvel
El Makrini (Vancamp/77)
Gustafson
Ndenge (Milts/88)
Engels
Schahin

FOK!Kerstprijsvraag: 14 december [gesloten]

Vandaag nog meer hardware!

Wederom weer Turtle Beach en dit keer de P60. Deze headset heeft 40mm neodymiumspeakers en is afgewerkt in het zwart met blauw.

 P60

Vandaag mogen wij een exemplaar weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: In welk jaar is Turtle Beach opgericht?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Turtle Beach.


Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.