NBA: Kampioen onderuit en horrorblessure Hayward

Na een maandenlange zomerstop is afgelopen nacht het NBA-seizoen weer losgebarsten. Slechts twee wedstrijden stonden er op het programma, maar de fans werden getrakteerd op spannende ontknopingen, de beste speler ter wereld in optima forma, een horrorblessure van een All Star, swagger van Swaggy P en een indrukwekkende debuutwedstrijd van een jonge rookie.

De aftrap van het seizoen vond plaats in Cleveland waar de Cavaliers de Boston Celtics op bezoek kregen. De wedstrijd tussen de twee beste ploegen in het oosten van afgelopen seizoen was omstreden, met name omdat Kyrie Irving een transfer bij de Cavaliers had afgedwongen. Onder boegeroep van de Cleveland-fans betrad Irving het veld. Zijn eerste score werd ook met boegeroep ontvangen.

De wedstrijd was vijf minuten oud toen nieuwbakken Celtics-speler Gordon Hayward op een gruwelijke wijze op de grond terechtkwam. Mensen met een sterke maag kunnen op social media de beelden van de blessure opzoeken, hier volstaat te zeggen dat zijn voet na de val in een onnatuurlijke hoek aan zijn been hing. Hayward, één van de beoogde topspelers bij de Celtics voor dit seizoen, bleek een enkelbreuk te hebben en zal zeker maanden uitgeschakeld zijn.

Aangeslagen hervatte Boston de wedstrijd, maar ze moesten toezien hoe de thuisploeg bij rust een 54-38 voorsprong nam. Rookie Jayson Tatum mocht namens Boston vrijwel de hele eerste helft spelen, maar hij miste al zijn veldschoten en kwam niet verder dan twee punten.

In de tweede helft maakte Boston een sterke comeback. Tatum maakte indruk met een paar knappe schoten en cuts naar de basket. Ook een aantal andere jonkies, Jaylen Brown en Marcus Smart speelden een belangrijke rol in de comeback van de Celtics.

In slotfase van de wedstrijd leidde Boston met 95-98. LeBron James na de regie van de wedstrijd over en met een spinmove een een assist op een vrijstaande Kevin Love in de hoek leidde hij zijn ploeg naar een 102-99 overwinning. Een ultieme poging van Kyrie Irving om een verlenging af te dwingen miste de ring.

LeBron James, bij wie vooraf nog twijfels waren of hij kon spelen, kwam breed lachend tot 29 punten, 16 rebounds en 9 assists. Nieuwkomers Derrick Rose en Dwyane Wade voegden 14 en 8 punten toe.

Bij Boston werd Jaylen Brown met 25 punten topscorer. Kyrie Irving noteerde 22 punten en 10 assist. Rookie Jayson Tatum eindigde na een stroeve start met 14 punten en 10 rebounds.

In Oakland ontving de regerend kampioen, de Golden State Warriors de Houston Rockets. De wedstrijd stond vooral in het teken van de nieuwe supercombo van de Rockets: Chris Paul en James Harden.

Zoals verwacht gingen de Warriors overdonderend van start. Golden State leidde al snel met 24-14. Houston wist nog langszij te komen, maar op dat moment kwam nieuwkomer Nick Young in het veld. ‘Swaggy P’ staat vooral bekend als schutter en dat is precies zijn rol in dit team: van de bank komen en zo veel mogelijk scoren als Curry, Thompson en/of Durant even rusten. Binnen twee minuten had hij drie driepunters gescoord en met een ruime voorsprong sloot Golden State het eerste kwart af.

De Warriors bouwden de voorsprong gestaag uit. Na drie kwarten stond 101-88 op het bord. In het vierde kwart kwamen de Rockets echter geleidelijk terug. Met nog 44 seconden te spelen zette PJ Tucker de Rockets met twee vrije worpen op een 121-122 voorsprong. In een chaotische laatste aanval leek Kevin Durant de wedstrijd nog te beslissen voor de Warriors, maar videobeelden wezen uit dat zijn schot net na de zoemer kwam.

Twijfels die er vooraf waren over de verdeling van balbezit bij de Rockets bleken ongegrond. Harden kwam tot zijn gebruikelijke 27 punten en 11 assists. Chris Paul bleef op vier punten steken, maar deelde wel elf keer een beslissende pass uit naar een teamgenoot.

Bij Golden State werd Nick Young met 23 punten topscorer, hij miste maar één van zijn zeven driepunters. Curry maakte 22 punten en Durant noteerde twintig op de stat sheet. Golden State zal van het verlies niet wakker liggen. Ook vorig jaar werd de openingswedstrijd verloren, maar de Warriors wonnen onbedreigd de titel.