FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 oktober 2017

Simpele zege Groningse volleyballers in Kosovo

De volleyballers van het Groningse Abiant Lycurgus zijn uitstekend begonnen aan de weg richting het hoofdtoernooi van de Champions League. 

De ploeg kende in de tweede kwalificatieronde - een eerste ronde was er overigens niet, maar dat geheel terzijde - geen enkele moeite met Luboteni Ferizaj. De Groningers waren afgereisd naar Kosovo en daar kwamen ze geen moment in de problemen. Na minder dan anderhalf uur was de winst in drie sets binnen: 16-25, 19-25, 13-25.

Donderdag 26 oktober wordt de return gespeeld in Groningen. Als Lycurgus daar zoals we mogen verwachten als winnaar uit de bus komt, speelt de ploeg niet veel later in de derde en laatste kwalificatieronde tegen het Belgische Noliko Maaseik om een plekje in de groepsfase van de Champions League.

Basketballers Donar beginnen Europe Cup met zege

De basketballers van het Groningse Donar zijn de Europe Cup begonnen met een overwinning. In de eerste wedstrijd in de groepsfase werd gewonnen van Le Portel, de nummer zeven van de Franse competitie van vorig seizoen.

Donar, waar Brandyn Curry weer prima op dreef was, begon uitstekend. Halverwege had de ploeg een ruime 45-31 voorsprong in handen en lang leek er niks aan de hand. In het vierde kwart kwamen de Fransen echter in rap tempo terug, maar Donar herpakte zich net op tijd om stand te houden en een 77-72 overwinning bij te schrijven. Overigens was ook Drago Pasalic sterk bezig: de Kroaat noteerde twintig punten, naast de zeventien van Curry.

Katja Schuurman pleit tegen btw op groenten

Katja Schuurman heeft zich aangesloten bij het protest tegen de plannen van het kabinet om meer btw te heffen op groente en fruit. Zij riep op Twitter haar volgers op een petitie te tekenen tegen deze plannen van Rutte III.

"Nee! Sluit je aan bij het protest en veeg Rutte's ongezonde plan van tafel", schreef Schuurman woensdagavond. Hierbij plaatste zij een link naar de petitie. Onder meer collega Hadewych Minis retweette de oproep direct.

Het plan van het nieuwe kabinet stuitte de afgelopen week al op veel verzet. Een groot aantal maatschappelijke organisaties, gezondheidsdeskundigen en supermarkten stuurden een brandbrief aan Rutte.

Zij zijn bang dat het verhogen van het btw-tarief van 6 naar 9 procent van groenten en fruit nog meer een luxegoed maken. Dit terwijl bijna de helft van alle Nederlanders al te dik is, onder meer door ongezond eten. De petitie is al door bijna 40.000 mensen getekend.

Katja Schuurman pleit tegen btw op groenten
Katja Schuurman pleit tegen btw op groenten (Foto: BuzzE)

Ghana ondanks fenomenale misser naar kwartfinales WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot 17 jaar, gespeeld in India, heeft Ghana zich geplaatst voor de kwartfinales. De wereldkampioenen van 1991 en 1995 spelen na tien jaar weer eens op het WK en dat gaat vooralsnog prima.

In Navi Mumbai stond Ghana in een Afrikaans onderonsje tegenover de debutanten van Niger, dat in Afrika wereldkampioen Nigeria uitgeschakeld had. Tegen Ghana kwam Niger er totaal niet aan te pas en een al te boeiende wedstrijd was het dan ook niet. Het hoogtepunt werd gevormd door een penalty in de extra tijd van de eerste helft, prima binnengeschoten door de Ghanese aanvoerder Eric Ayiah, duidelijk de beste speler op het veld.

De tweede helft was al niet veel beter, en het was aan een aantal fraaie reddingen van Niger's keeper Khaled Lawali te danken dat het nog bij 1-0 bleef. Na dik een uur schoot Edmund Arko-Mensah richting doel, waar Gideon Mensah de bal voor het intikken had. De verdediger liet echter zien waarom hij geen aanvaller is en kreeg het voor elkaar om de bal op grandioze wijze over het doel te schieten.

Zeven minuten voor tijd kreeg Ghana weer een penalty en weer kwam dat door een overtreding van Farouk Idrissa, net als in de eerste helft. Lawali hield de penalty van Ayiah dit keer wel tegen, maar vlak voor het einde van de wedstrijd ramde Richard Danso de bal op fraaie wijze toch nog binnen: 2-0. 

Brazilië rekende in de laatste achtste finale af met Honduras. São Paulo's spits Brenner liet twee goals optekenen, Marcos Antonio was vlak voor rust ook nog trefzeker.

Kwartfinales WK onder 17
Mali - Ghana (zaterdag 21 oktober)
Verenigde Staten - Engeland (zaterdag 21 oktober)
Spanje - Iran (zondag 22 oktober)
Duitsland - Brazilië (zondag 22 oktober)

Samenvatting van Ghana - Niger (Bron: YouTube)

Feminazi's boos om 'boer zoekt hoer'

Niet alleen in Nederland zijn er vieze studentenverenigingen en bozige feministen actief, bij onze zuiderburen kunnen ze er ook wat van. Het studentenfeest 'boer zoekt hoer' houdt daar de gemoederen behoorlijk bezig.

Al jaren wordt in Antwerpen het studentenfeest 'boer zoekt hoer' gevierd. De plek voor 'een boer die nog op zoek is naar een lief, of misschien wel een hitsige meid die op zoek is naar een sexy farmer', aldus de aankondigingen. Smaakvol? Absoluut niet. Seksistisch? Hangt ervan af of je naakte boeren op een poster vernederender vindt dan de betiteling 'hoer'. 

Wat wij er ook van vinden, in Antwerpen zijn studentes woedend en ze zijn de straat op gegaan om aankondigingsposters, waar een aantrekkelijke dame en een ontklede jongeman met een geit in zijn nek op te zien zijn, te vernietigen. Afgaand op de facebookpagina van het evenement zijn de organisatoren inmiddels gezwicht voor de feminazi's en hebben ze de naam naar het evenmin geestige 'temptation weiland' gewijzigd. 

Voetbalsters onder 19 verpulveren Letland in EK-kwalificatie

De Nederlandse voetbalsters tot 19 jaar hebben in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland in Assen een heuse voetbalshow afgeleverd. De Letse leeftijdsgenotes werden met liefst 12-0 terug naar het hotel gestuurd.

Vooral in de eerste helft ging Nederland al helemaal los. Bondscoach Jessica Torny zag FC Twente-speelster Ashleigh van Weerden bijvoorbeeld binnen een kwartier een hattrick scoren. Via Williënne ter Beek, Noah Waterham, twee keer Victoria Pelova, nog eens Ter Beek en Caitlin Dijkstra stond het bij rust al 9-0 voor Nederland.

In de tweede helft was er wat genade voor de arme Letse ploeg, maar Eva van Deursen schoot Nederland een kwartier voor tijd de dubbele cijfers in. Van Weerden's ploeggenote bij Twente, Joëlle Smits, mocht invallen en scoorde in blessuretijd nog twee keer, waarmee de 12-0 eindstand op het scorebord in Assen tevoorschijn kwam. 

Zaterdag en dinsdag speelt Nederland in Harkema en Assen nog tegen Estland en Ierland. De nummers één en twee van de groep gaan naar de eliteronde, waar begin volgend jaar zeven plekken voor het EK in Zwitserland worden vergeven.

Patat of friet?

Al jarenlang wordt op FOK! de discussie gevoerd of het nou friet of patat is. We hebben er in het verleden meerdere polls en berichten aan besteed, maar jullie konden het maar niet eens worden. 

De poll van het Algemeen Dagblad lijkt nu lichtelijk uitsluitsel te geven. Van de dik 33.000 stemmers koos 60% voor patat. Hiermee lijkt het pleit dus voor eens en voor altijd beslecht te zijn. Het is patat!  

Patat of friet?  (Foto: Screenshot website Algemeen Dagblad)
Patat of friet? (Foto: Screenshot website Algemeen Dagblad)

Poetin krijgt vrouwelijke concurrent

De in Rusland bekende tv-persoonlijkheid Ksenia Sobtsjak wil een gooi doen naar het presidentschap. De presidentsverkiezingen worden volgend jaar maart gehouden.

De 35-jarige presentatrice gebruikte woensdag haar eigen televisieshow Sobtsjak Live om haar kandidaatschap aan te kondigen. De journaliste is behoorlijk populair in Rusland, alleen al bij de mannen. Ze geldt als een ware schoonheid. Het blad Vogue vergeleek haar met Paris Hilton, die geldt als een absolute 'socialite': bekend zijn om het bekend zijn.

Of Ksnenia een kans maakt om Poetin van een nieuwe, vierde ambtstermijn in het Kremlin af te houden, valt te betwijfelen. Volgens de opiniepeilingen stevent Poetin onbedreigd op een overwinning in de presidentsverkiezingen af. Zijn politieke opleiding heeft hij opmerkelijk genoeg mede te danken aan de vader van zijn komende concurrent: Anatoli Sobtsjak. Die was in de jaren negentig burgemeester van Sint Petersburg en huurde Vladimir Poetin in als bestuurder van de stad.

Poetin krijgt vrouwelijke concurrent
Poetin krijgt vrouwelijke concurrent (Foto: ANP)

Belg krijgt half uur na wissel rood in Youth League, Rus scoort vijf keer

Er stonden woensdag weer flink wat wedstrijden op het programma in de Youth League, de tegenhanger van de Champions League, maar dan - zoals de naam al enigszins suggereert - voor de jeugd, spelers tot 19 jaar om precies te zijn. Twee van die wedstrijden leverden wat opmerkelijke zaken op.

We beginnen in Seixal in Portugal, waar het jeugdteam van Benfica in de groepsfase speelde tegen de leeftijdsgenoten van Manchester United. Nuno Santos en José Gomes brachten Benfica op 2-0, maar United gaf niet op. Trainer Nicky Butt was geen fan van de Spaanse scheidsrechter, liet dat iets te duidelijk merken en werd naar de tribunes gestuurd.

Joshua Bohui mocht namens United na ruim een uur een penalty nemen en zorgde voor de 2-1, waarna hij in een flink verhitte blessuretijd de 2-2 op liet tekenen. In de slotminuten kregen twee spelers van Benfica en twee van United een gele kaart en vooral voor die van United was dat opmerkelijk: Max Dunne en Indy Boonen zaten immers beiden op de bank.

Dunne kwam helemaal niet aan spelen toe, Boonen was na een uur gewisseld voor de Nederlander Millen Baars. De Belg bemoeide zich echter met een opstootje en kreeg geel in de 90e minuut, maar daar bleef het niet bij: vijf minuten later was hij ook nog eens zo handig om verhaal te halen bij de scheidsrechter, die hem nog eens geel en dus rood gaf. Het bleef verder overigens wel bij 2-2.

In Krasnodar stond het jeugdteam van Kuban in de knock-outronde van de Youth League - die uiteindelijk acht clubs oplevert voor teams uit de groepsfase - tegenover dat van FC Kairat uit Kazakhstan. De heenwedstrijd eindigde in 2-2, maar Kuban haalde in eigen huis hard uit met liefst 9-0. Grote man was toptalent Ivan Ignatyev, de jonge Rus tekende voor vijf goals, in de 15e, 20e, 51e, 57e en 76e minuut.

Politie VS jaagt op schutter

De politie in de Amerikaanse staat Maryland is een klopjacht begonnen op een man die verdacht wordt van twee schietpartijen. Daardoor zijn zeker drie mensen om het leven gekomen en twee andere gewond geraakt, aldus Amerikaanse media.

Bij de eerste schietpartij in de plaats Edgewood zou de 37-jarige man drie collega's hebben doodgeschoten en twee anderen hebben verwond. Dat gebeurde in een park bij het bedrijf waar zij werken. De aanleiding voor de schietpartij woensdagochtend (lokale tijd) is niet duidelijk.

De man wordt ook verdacht van een schietpartij kort daarna in de plaats Wilmington, ongeveer 85 kilometer verderop in de buurstaat Delaware. De schutter zou in Wilmington wonen. Het is niet bekend of daar slachtoffers zijn.

Politie VS jaagt op schutter
Politie VS jaagt op schutter (Foto: ANP)

'Lek in WPA2 maakt WiFi-netwerk kwetsbaar'

Maandag zijn details gepubliceerd van de zogeheten Krack-aanval, die, zo blijkt uit onderzoek, een groot risico vormt voor alle moderne wifinetwerken die gebruik maken van het WPA- en WPA2-protocol. Ook word vermeld dat Android- en Linux-clients het meeste gevaar lopen door dit nieuwe lek.

Mathy Vanhoef, de onderzoeker die de ontdekking deed, heeft zijn bevindingen gepubliceerd op een speciale website. Hier meld hij dat het een kwetsbaarheid in WPA2 betreft. De aanval richt zich op de zogenaamde 4-way handshake. Deze 4-way handshake is simpelgezegd niet meer dan het uitwisselen van controlesignalen tussen de betrokken apparaten om een verbinding tot stand te kunnen brengen. De aanval stelt de aanvaller in staat om gedurende deze uitwisseling gevoelige gegevens te onderscheppen, waaronder wachtwoorden en e-mailberichten. Dit is voornamelijk een risico bij onversleutelde HTTP-verbindingen, al is het gebruik van HTTPS volgens Vanhoef evenmin zonder risico's, omdat in het verleden is gebleken dat ook deze techniek is te omzeilen.

Het heeft volgens Vanhoef echter weinig zin om over te stappen van het WPA- en WPA2-protocol naar het oudere WEP-protocol, omdat dit al veel langer als onveilig gezien wordt, en tegenwoordig als bijzonder makkelijk te kraken bekend staat. Naast WPA- en WPA2 zijn ook PeerKey en TDLS kwetsbaar voor de Krack-aanval.

Omdat de onderzoekers fabrikanten in juli al op de hoogte stelden van hun bevindingen, zouden patches al binnen afzienbare tijd beschikbaar moeten worden. Omdat de aanval zich voornamelijk op clients richt, zou de nadruk voor thuisgebruikers moeten liggen op het patchen van deze clients, en niet van routers.

'Lek in WPA2-standaard maakt alle moderne wifinetwerken kwetsbaar' (Foto: ANP)
'Lek in WPA2-standaard maakt alle moderne wifinetwerken kwetsbaar' (Foto: ANP)

Bertens naar kwartfinale in Luxemburg

Tennisster Kiki Bertens heeft de kwartfinale van het WTA-toernooi in Luxemburg bereikt. Op het hardcourt was de Nederlandse (WTA-30) met 6-2 en 2-1 te sterk voor de Duitse Andrea Petkovic (WTA-94) die vanwege ziekte opgaf.

Petkovic had de vorige drie ontmoetingen met Bertens gewonnen, waaronder 17 dagen geleden in Beijing. Ditmaal schoot Bertens uit de startblokken en ze stond al snel op een 4-0 voorsprong. Petkovic knokte zich terug naar 4-2, maar na een volgende break wist Bertens de set te pakken.

Petkovic had zich ondertussen laten behandelen vanwege ziekte. De Duitse probeerde het in set twee nog wel even, maar op de stand van 2-1 in het voordeel van Bertens gaf ze op.

In de kwartfinale wacht opnieuw een Duitse. Carina Witthoeft (WTA-73) klopte namelijk de Russin Evgeniya Rodina in twee sets.

Bertens zou vandaag ook met haar partner Johanna Larsson in actie komen in het dubbelspel, maar het koppel besloot zonder te spelen op te geven. De reden hiervoor was dat het duo zich geplaatst heeft voor de WTA Finals, doordat de enig overgebleven concurrentes (Shuko Aoyama en Shuai Zhang) in het dubbelspel in Luxemburg vroegtijdig sneuvelden.

Inbrekers slopen eeuwenoud orgel

In de nacht van zaterdag op zondag hebben inbrekers op de vlucht ‘per ongeluk’ een net gerestaureerd eeuwenoud orgel zwaar beschadigd. De twee mannen wilden in de aanpandige woning van de Lutherse kerk in Alkmaar hun slag slaan, maar toen het alarm afging, vluchtten zij de kerk in.

Hier verstopten zij zich in de orgelkast waardoor veel van de orgelpijpen kromgebogen zijn. Volgens dominee Bos staat ‘alles schots en scheef’. Het orgel was na een 35.000 euro kostende restauratie net weer vijf maanden in gebruik. De mannen zijn aangehouden en de politie heeft sporenonderzoek verricht in de kerk en bij het orgel.

Volgens orgelbouwer Flentrop die het orgel in onderhoud heeft, is de schade even groot als de restauratie heeft gekost. De vorige restauratie werd mede mogelijk gemaakt door donaties, een ‘orgelpijpactie’ en verschillende subsidies. De dominee hoopt dat mensen opnieuw bereid zijn om te doneren om het orgel te herstellen.

Inbrekers slopen eeuwenoud orgel (Foto: Lutherse kerk)
Inbrekers slopen eeuwenoud orgel (Foto: Lutherse kerk)Inbrekers slopen eeuwenoud orgel (Foto: Lutherse kerk)
Inbrekers slopen eeuwenoud orgel (Foto: Lutherse kerk)

'Homo's zijn afval'

'Homo's zijn afval'. Een zwakzinnige en intolerante uitspraak die je verwacht van mensen die hun heilige boekje veel te serieus nemen, het IQ-arme gedeelte van een voetbaltribune of aanhangers van figuren met een permanente kramp in hun rechterarm. In ieder geval verwacht je het niet van een minister van een land. Toch is dit exact wat er gebeurd is. De persoon in kwestie heet Mustafa Ramid en de ironie wil dat deze meneer minister van Mensenrechten is in Marokko.

De vraag komt voort uit een poging tot een interview met de druk bezette minister. Een journalist vroeg Ramid wat hij vond van een nieuwe VN-richtlijn, die wil dat zijn land een wet schrapt die voorziet in het opsluiten van mensen die een relatie zijn aangegaan met iemand van hetzelfde geslacht.

Daar had Ramid allemaal geen tijd voor. Het toonbeeld van beschaving duwde de camera weg en bromt tijdens het wegwandelen: "Veel belang moet daar niet aan worden gehecht, homo’s zijn afval". Een uitspraak die naadloos aansluit bij een iets beter gelukt interview dat hij in mei gaf. Hierin vertelde Ramid dat het onmogelijk is om homoseksualiteit in Marokko te decriminaliseren.

"Alle politieke partijen en eender welke regering is tegen de decriminalisering van homoseksualiteit. We zijn een islamitisch land onder leiding van de Leider der Gelovigen. De decriminalisering van homoseksualiteit staat in strijd met de essentie van de staat en zijn instellingen", zo zette hij destijds uiteen. Dat de minister zelf met twee vrouwen getrouwd is, is uiteraard geen probleem: "Ik ben niet pretentieus. Ik ben met twee vrouwen getrouwd in overeenstemming met een wet dat unaniem door het parlement werd gestemd. De kritiek die ik krijg is dus ongegrond. Men hoeft enkel de wet af te schaffen. Dan pas zal men de polygame minister kunnen bekritiseren". 

De verschillende mensenrechtenclubjes die het Noord-Afrikaanse land rijk is, hoeven zich voorlopig niet te vervelen. Een aantal van hen hebben al felle kritiek geleverd op de bovenstaande spreekbuis van een groot deel van de Oemma over zijn uiterst onvriendelijke homo-uitspraken. Maar men probeert ook iets te betekenen voor kinderen van ongetrouwde moeders. Die worden in de Marokkaanse samenleving vaak gepest, gemarginaliseerd en vernederd, waarbij de pesters de wet volledig achter zich hebben staan. Hun moeders worden vanwege het ontbreken van een boterbriefje als 'hoeren' beschouwd en de kinderen zelf worden 'zondekinderen' genoemd. Deze kinderen hebben geen recht op een pensioen of zelfs een erfenis van hun vader.

In Marokko regeert een coalitie van zes partijen over het land en het bezette Westelijke Sahara. Geen van deze partijen heeft om het ontslag van Ramid gevraagd. Zo'n 154 Mensenrechtenorganisaties eisen wel een onderzoek naar de minister.

Ramid zou in Nederland waarschijnlijk moeizaam integreren. De politicus staat bekend vanwege zijn tirades tegen vrouwenrechten, holebi's, muziekfestivals en alcoholgebruik. Kindhuwelijken doet overigens hij een stuk minder moeilijk over. 

Knights stoppen comeback Sabres in OT, Kucherov blijft onstopbaar

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL blijven de Vegas Golden Knights grote indruk maken. Het team debuteert dit jaar in de NHL en werd in de eerste vijf wedstrijden maar één keer verslagen.

Dinsdagavond kregen de Golden Knights de Buffalo Sabres op bezoek, die in zes wedstrijden nog maar één keer hadden gewonnen. Ryan O'Reilly schoot de Sabres in de eerste periode naar een voorsprong, maar goals van Oscar Lindberg, Alex Tuch, Reilly Smith en David Perron brachten de Golden Knights op een 4-1 voorsprong in de derde periode.

De Sabres leken verslagen, maar gaven absoluut niet op. In de powerplay scoorde O'Reilly halverwege de 4-2, waarna de Sabres in de laatste twee minuten toe konden slaan. Sam Reinhart tekende voor de 4-3, Evander Kane werkte met negen seconden op de klok de 4-4 achter Golden Knights-goalie Malcolm Subban.

Het werd dus tijd voor overtime en lang leek het op weg te gaan naar de shootouts. Dat was echter buiten Perron gerekend, die na een kleine vier minuten hard de 5-4 in het doel schoot en daarmee de Golden Knights dus al aan de vijfde zege hielp.

In New Jersey speelden de Devils tegen de Tampa Bay Lightning, twee van de topploegen in het nog jonge seizoen. Nikita Kucherov scoorde voor de Lightning en de 24-jarige Rus trof zo al doel in alle zeven wedstrijden, een zeer zelden vertoonde prestatie. Na reguliere speeltijd en overtime stond het 4-4 en dus waren shootouts nodig. Uitgerekend nu trof Kucherov het doel niet en nadat ook Ryan Callahan miste wonnen de Devils dan toch.

Uitslagen NHL dinsdag
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 4-5 OT
Philadelphia Flyers - Florida Panthers 5-1
Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 0-2
New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 5-4 SO
Ottawa Senators - Vancouver Canucks 0-3
Nashville Predators - Colorado Avalanche 4-1
Winnipeg Jets - Columbus Blue Jackets 2-5
Dallas Stars - Arizona Coyotes 3-1
Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes 3-5
Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres 5-4 OT
San Jose Sharks - Montreal Canadiens 5-2

De hoogtepunten van de wedstrijden van dinsdag (Bron: YouTube)

Billy Joel (68) wordt weer vader

Zanger Billy Joel wordt binnenkort voor de derde maal vader. Dat heeft de 68-jarige zanger van hits als Uptown Girl, Piano Man en New York State of Mind verteld in een interview met het blad Belfast Telegraph.

Joel krijgt het kindje met zijn vierde vrouw, ruiter Alexis Roderick (35). Het tweetal heeft al een dochter, Della Rose. De zanger heeft met zijn ex-vrouw Christie Brinkley ook nog een oudere dochter, Alexa Ray Joel (31).

Joel gaat in 2018 weer op tournee.

Billy Joel (68) wordt weer vader
Billy Joel (68) wordt weer vader (Foto: BuzzE)

KLM wijst Fokker de deur

KLM stopt vanaf volgende week met het vliegen met de Fokker 70. Het oudje wordt ingeruild.

De Fokker 70  is de laatste lijn vliegtuigen van het bedrijf Fokker. Inmiddels is Fokker natuurlijk failliet als vliegtuigbouwer en daarom worden de toestellen al sinds 1996 niet meer gebouwd. Hierdoor wordt het steeds lastiger om voor een redelijke prijs onderdelen voor het vliegtuig te vinden en hedendaagse concurrenten zijn veel zuiniger. 

Daarom heeft KLM de vliegtuigen uitgefaseerd en vanaf volgende week wordt de Fokker in de ban gedaan bij KLM. Mocht je onze mooie naamgenoot nog willen spotten, niet getreurd. De vliegtuigen worden niet gesloopt, maar zijn verkocht aan kopers in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Het is eeuwig zonde dat zo'n oer-Hollands merk niet meer bestaat. 

Verbitterde vrouw gooit kokend water over minnares

Hell hath no fury like a woman scorned, zo ook in dit geval. In Engeland heeft een vrouw keihard wraak genomen op de minnares van haar man.

Toen Monika F. thuis kwam en haar vent, een marinier, samen met zijn veel jongere (en aantrekkelijkere) minnares aantrof, twijfelde ze geen moment en gooide ze eerst een beker kokend water over de arme deerne heen en daarna de hele theepot erachteraan.

Het gevolg mag er zijn, het arme slachtoffer had van het hoofd tot de navel tweedegraads brandwonden en moest geopereerd worden aan een geperforeerd trommelvlies (iemand anders mag uitleggen hoe dat kan met de beschreven verwondingen).

Vandaag was de eerste dag in de rechtbank van deze zaak en de verdachte bekende schuld aan de aanval maar claimt dat er geen opzet in het spel was. Opmerkelijk, omdat in de rechtbank ook berichten aan het licht kwamen die gestuurd zijn naar familie in Polen en vertaald worden als 'ik zal het die bitch nog meer betaald zetten' en 'wraak is zoet'. 

Afbeeldingen van de twee in het bronartikel. Zeg nou eerlijk FOK!kers, wie van de twee zouden jullie kiezen? Uw trouwe verslaggever begrijpt de beste man in ieder geval wel.

Beugelsdijk alsnog vier wedstrijden geschorst voor elleboogstoot

Tom Beugelsdijk moet alsnog vier wedstrijden op de tribunes plaatsnemen bij ADO Den Haag. De commissie van beroep van de KNVB heeft de verdediger alsnog een flinke schorsing opgelegd naar aanleiding van het incident in het uitduel van ADO met NAC Breda.

Het oordeel is dat Beugelsdijk, die in het duel van eind september de winnende treffer maakte, wel degelijk een elleboogstoot uitdeelde aan Pabo Marí van NAC Breda. Op het voorval volgde de aanvankelijke eis van de aanklager van liefst vijf duels schorsing voor de verdediger.

Uiteindelijk is het vier wedstrijden geworden, nadat de verdediger eerst nog werd vrijgesproken door de tuchtcommissie. De aanklager had namelijk behalve videobeelden geen ander bewijs. Pablo Marí legde bovendien geen belastende verklaring af. De aanklager ging tegen dit besluit in beroep. 

De commissie van beroep vond het videobewijs en de afgelegde verklaring van Mari tijdens de behandeling van de beroepszaak wel voldoende bewijs om tot uitsluiting over de kunnen gaan. Beugelsdijk is daardoor alsnog geschorst. Hij mist daardoor de competitiewedstrijden tegen VVV-Venlo (uit), PEC Zwolle (uit), Feyenoord (thuis) en Heracles Almelo (thuis).

Beugelsdijk moet alsnog vier duels brommen voor deze elleboogstoot. (Bron: Twitter.com/FOXsportsNL)

Judotalent Gersjes wereldkampioen bij junioren

Judoka Amber Gersjes is woensdagmiddag in Zagreb wereldkampioen judo geworden in de leeftijdscategorie tot 21 jaar. In de finale van de klasse tot 48 kilogram won ze in de golden score van de Spaanse Laura Martinez Abelenda.

Het was de herhaling van de EK-finale in dezelfde leeftijdscategorie. Vorige maand troffen beide elkaar in de finale in Maribor. Ook toen won Gersjes na de golden score van de Spaanse.

In de WK-finale waren beide judoka´s aanvankelijk goed aan elkaar gewaagd. Na twee minuten hadden beide judoka's ze al twee shido´s achter hun naam staan. Gersjes nam vervolgens het initiatief in de partij en na 2,5 minuut In de golden score liep Martinez Abelenda tegen haar derde straf aan, waardoor Amber Gersjes haar eerste wereldtitel won.

Voor de twintigjarige Tilburgse was dit haar afsluiting van een succesvolle juniorentijd. Ze is drie keer Europees kampioen en pakte ook een handvol Nederlandse titels. Alleen de wereldtitel ontbrak nog op haar palmares. Tot vandaag. Vanaf nu zal Gersjes alleen nog maar in actie komen bij de senioren.

Gersjes was de enige judoka die namens Nederland in actie kwam op de eerste wedstrijddag. Komende dagen volgen nog elf Nederlanders die individueel in actie komen. 

Nederlands elftal sluit 2017 af tegen RoemeniŽ

Oranje oefent in navolging op de oefeninterland tegen Schotland op 9 november ook tegen Roemenië. De vriendschappelijke wedstrijd tegen de Roemenen staat op 14 november op het programma.

Nederland en Roemenië hebben in het verleden vaak tegen elkaar gespeeld. Al dertien keer speelden ze tegen elkaar. Roemenië won slechts één maal, Nederland negen keer. Het werd drie keer gelijk. Beide landen troffen elkaar voor het laatst in de WK-kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Brazilië in 2014. Oranje won twee keer met flinke cijfers. In Boekarest werd het 1-4, in Amsterdam 4-0.

Beide landen plaatsten zich onlangs definitief niet voor het WK volgend jaar in Rusland. Nederland werd derde in zijn poule achter Zweden en Frankrijk, Roemenië werd ook derde en moest respectievelijk Denemarken en Polen voor zich dulden.

Waar in het verleden nog Cristian Chivu en Bógdan Lobont de dienst uitmaakten bij Roemenië, heeft het land hedendaagse elftal geen Eredivisie-inbreng. Ciprian Taturusanu (FC Nantes), Costel Pantilimon (Deportivo La Coruña), Vlad Chiriches (Napoli) en Alexandru Chipciu (RSC Anderlecht) zijn momenteel de grotere namen voor de kwartfinalist op het WK in 1994, hun beste prestatie ooit.

Topschakers Carlsen, Anand en Giri naar Wijk aan Zee

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen doet begin volgend jaar weer mee aan het Tata Steel Chess Tournament. Ook oud-wereldkampioen en oud-winnaar Viswanathan Anand is van de partij in Wijk aan Zee.

De organisatie van het schaaktoernooi maakte woensdag de voorlopige deelnemerslijst bekend bij een presentatie in Beeld en Geluid in Hilversum. Ook de Nederlander Anash Giri, de Amerikaanse winnaar van vorig jaar Wesley So, voormalig wereldkampioen Vladimir Kramnik uit Rusland en de Chinese Hou Yifan, de voormalige wereldkampioen bij de vrouwen staan op de lijst.

Aan de tachtigste editie van het schaaktoernooi doen zes schakers uit de top tien van de wereldranglijst mee. Carlsen staat eerste, de Amerikaan Fabiano Caruana is de nummer vier en Kramnik staat op de vijfde plaats. Shakhryar Mamedyarov uit Azerbeidzjan, So en Anand volgen op respectievelijk de plaatsen zes, zeven en negen. 

"Ik ben bijzonder verheugd over de deelname van vier wereldkampioenen", aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. "De deelname van met name Kramnik en Anand in deze jubileumeditie is heel bijzonder, omdat het alweer enige jaren geleden is dat zij in Wijk aan Zee hun opwachting maakten."

De Noor Carlsen won het Tata Steel Chess Tournament al vijf keer: in 2008, 2010, 2013, 2015 en 2016. De Indiër Anand was de beste in Wijk aan Zee in 1989, 1998, 2003, 2004 en 2006. Giri wil de eerste Nederlander sinds Jan Timman in 1985 worden die het toernooi op zijn naam schrijft.

Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 12 tot en met 28 januari 2018. Naast Wijk aan Zee gaan de schakers ook dit jaar weer twee keer op tour. Woensdag 17 januari is er een speelronde in Beeld en Geluid te Hilversum. Een week later zal er geschaakt worden op de universiteit van Groningen. 

Uit het archief. Carlsen tegen Giri. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Uit het archief. Carlsen tegen Giri. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

The Tragically Hip-zanger Gord Downie overleden

Zanger Gord Downie van de Canadese band The Tragically Hip is gisteren op 53-jarige leeftijd overleden. De muzikant, die door velen als één van de beste componisten uit Canada werd gezien, had eind 2015 te horen gekregen dat hij aan een hersentumor leed. Downie overleed in het bijzijn van zijn familie. Het treurige nieuws werd bekend gemaakt via de website van Downie.

De op 6 februari 1964 als Gordon Edgar Downie geboren Canadees groeide op in Kingston (Ontario) waar hij in 1983 met Rob Baker, Johnny Fay, Davis Manning en Gord Sinclair de band The Tragically Hip opricht. The Hip, zoals de band vaak werd genoemd, zou uitgroeien tot één van de meest succesvolle bands in Canada en wist daarbuiten ook jarenlang volle zalen te trekken.

Vanaf 2001 zou Downie de band tijdelijk verlaten om in zijn eentje verder te gaan. In deze hoedanigheid verschenen indrukwekkende platen als Coke Machine Glow (2001), Battle Of The Nudes (2003) en The Grand Bounce (2010).

De mannen van The Tragically Hip brachten in totaal 14 studio-albums, twee live-albums en 54 singles uit. Ondanks het feit dat de groep in Nederland nimmer de hitlijsten wist te behalen was The Tragically buiten Canada en de Verenigde Staten met 44 concerten het vaakst op een Nederlands podium te zien. Op 29 juni 2013 was de band voor het laatst in Nederland te zien in Paradiso in Amsterdam.

Red Bull komt eerder met 2018-auto

Het Formule 1-team Red Bull Racing zal volgend jaar eerder met haar auto voor het seizoen 2018 op de proppen komen. In de afgelopen jaren heeft de renstal uit Milton Keynes de tijd die het had maximaal gebruikt om de auto te ontwikkelen, maar dit zorgde er wel voor dat de start van het seizoen telkens stroef verliep.

Momenteel behoort het chassis van de RB13 weer tot de besten van het veld. Het was coureur Max Verstappen die ervoor pleitte om in 2018 de RB14 eerder te brengen, zodat meteen meegedaan kan worden om de prijzen. Daniel Ricciardo sluit bij zijn teamgenoot aan: "Wij komen het seizoen telkens langzaam op gang, sinds ik er ben, maar dat is voor zover ik weet niet gepland. Ik weet niet waarom het zo is. We worden gedurende het jaar wel steeds beter en beter, maar ik heb liever dat het begin ook goed is. We denken dat we ieder jaar vroeg genoeg beginnen aan de auto voor volgend jaar, maar misschien is dat wel niet zo. Voor volgend jaar zal de nieuwe auto in ieder geval wel eerder klaar zijn."

De Australiër heeft goede hoop dat Red Bull volgend jaar om de prijzen mee zal gaan doen, omdat er in de reglementen niet veel verandert. "Omdat er niet veel wijzigingen zijn kunnen we hopelijk veel dingen die we nu leren meenemen naar het volgende seizoen om sterker uit de startblokken te komen. Daar gaat het hele team voor. Mochten we volgend jaar niet competitief zijn dan wordt dat onderzocht. Zoals het nu staat moeten we volgend jaar wel mee kunnen doen om de prijzen. Mercedes heeft al te veel gewonnen en wij willen daar een eind aan maken."

Los Angeles Dodgers dicht bij World Series

Los Angeles Dodgers hebben ook de derde wedstrijd in National League Championship Series gewonnen. In Chicago was de ploeg van Kenley Jansen met 1-6 te sterk voor de Cubs. De Dodgers leiden de best-of-7-serie nu met 3-0.

De Cubs begonnen nog goed aan de wedstrijd door in de eerste inning meteen een homerun te slaan van Kyle Schwarber.. Lang konden de Cubs niet genieten van de voorsprong, want in de daarop volgende inning zou Andre Ethier via een homerun gelijk maken.

In inning drie kwamen de Dodgers op een voorsprong door een homerun van Chris Taylor. In inning vijf en zes zou de Dodgers verder uitlopen, terwijl de Cubs niet tot scoren zou komen. In innig negen zou Jansen op de heuvel komen voor de Dodgers. De closer uit Curaçao kwam niet in de problemen.

New York Yankees kwam in de finale van de American League kwam dankzij een 6-4 thuisoverwinning terug tot 2-2 in de serie. Het vijfde duel staat woensdag opnieuw in New York op het programma.

Het was lang wachten tot de wedstrijd los kwam. Pas in de zesde kwam de eerste score op het bord. Dankzij een tweehonkslag van Yuli Gurriel zou de eerste honkman drie punten binnen slaan voor de Houston Astros. In de zevende inning zouden de Astros op 4-0 dankzij een fout van tweede honkman Starlin Castro, waarop Marwin Gonzalez over de thuisplaat kwam.

De Yankees hadden tot de zevende inning geen grip op Lance McCullers Jr, de startende werper bij de Houston Astros. Aaron Judge zou een homerun slaan, waarop manager AJ Hinch hem van de heuvel haalde. De keuze pakte niet goed uit. Eerst zou Didi Gregorius een drie honkslag slaan, waarop Gary Sanchez hem vervolgens hielp over de thuisplaat via een flyout .

Het trio had ook in inning acht een belangrijk aandeel. Judge sloeg met een tweehonkslag de gelijkmakende vierde run binnen, waarna Sánchez de outfielder én opnieuw Gregorius over de thuisplaat bracht.

EU: privacy-akkoord met VS beschermt voldoende

Het akkoord tussen de EU en de Amerikaanse regering over in de VS opgeslagen persoonsgegevens van Europeanen functioneert goed en biedt voldoende bescherming. Dat concludeert de Europese Commissie in haar eerste jaarlijkse evaluatie van het zogeheten Privacy Shield. Wel is er "ruimte voor verbetering bij de uitvoering".

Het akkoord van juli vorig jaar is de opvolger van Safe Harbor, dat EU-burgers volgens Europese rechters onvoldoende bescherming bood. Ruim 2400 bedrijven, waaronder Facebook en Google, passen het 'schild' toe. Het geeft mensen het recht een klacht in te dienen als ze denken dat onvoorzichtig met hun gegevens wordt omgesprongen. Die data mogen ook niet zomaar aan Amerikaanse opsporingsdiensten worden gegeven.

EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) was vorige maand in de VS om de uitvoering te bespreken met de regering en ondernemingen. De Amerikanen hebben de certificering voor de deelnemende bedrijven nog niet helemaal rond. Brussel wil dat de VS geregeld gaat controleren of de regels wel worden nageleefd en roept de VS op snel een ombudsman te benoemen die beoordeelt of klachten wel goed worden behandeld.

Privacy
"Het is een levende regeling die zowel de EU als de VS actief in de gaten moet houden om te garanderen dat we waken over onze hoge standaarden rondom gegevensbescherming", aldus EU-commissaris Vera Jourova (Justitie).

Bij de evaluatie zijn ook de privacywaakhonden van de EU-lidstaten betrokken. Zij waren, evenals het Europees Parlement en consumentenorganisaties, erg kritisch over Privacy Shield, mede omdat Amerikaanse opsporingsdiensten de gegevens zouden kunnen gebruiken zonder tussenkomst van de rechter.

EU: privacy-akkoord met VS beschermt voldoende
EU: privacy-akkoord met VS beschermt voldoende (Foto: ANP)

Vijf jaar cel voor filmen groepsverkrachting

Een Australiër die de groepsverkrachting van een verstandelijk beperkte tiener heeft gefilmd, moet minstens vijf jaar de cel in. Het meisje was dronken en stoned gevoerd en naar een slaapkamer gebracht. Daar is ze, nauwelijks bij bewustzijn, ruim een kwartier lang door vijf mannen verkracht, meldt The Sydney Morning Herald.

De 26-jarige Australiër die nu is veroordeeld, filmde het geheel met een GoPro-camera en moedigde de mannen aan. Te horen en te zien is hoe het meisje (16) bezwaar maakt en zegt dat ze bang is. De daders leken ermee weg te komen totdat ze later werden betrapt toen ze ergens graffiti op spoten en de camera in beslag werd genomen.

De rechter nam het de filmende man bijzonder kwalijk dat hij het meisje niet heeft geholpen, maar wel de camera bleef bedienen. Hij is veroordeeld tot 7,5 jaar waarvan hij vijf jaar zeker moet uitzitten.

Drie mannen horen later deze maand hun vonnis. Een vierde kreeg 5,5 jaar cel, de vijfde kwam eraf met een flinke boete.

Vijf jaar cel voor filmen groepsverkrachting
Vijf jaar cel voor filmen groepsverkrachting (Foto: ANP)

Hake stopt als hoofdtrainer bij FC Twente na slechte resultaten

René Hake is niet langer de hoofdtrainer van FC Twente.

De club maakt woensdagochtend bekend dat hij doorgaat in een andere functie, al is het nog niet bekend in welke functie. Hake wordt geslachtofferd vanwege de slechte resultaten bij Twente, dat vijftiende staat in de competitie en dit seizoen pas twee duels won. Assistent-trainer Marino Pusic neemt voorlopig de honneurs waar.

In de eerste weken van het nieuwe seizoen werd al duidelijk dat er twijfels waren over Hake binnen de club. Hij mocht toen aanblijven als hoofdtrainer, maar de resultaten werden er niet veel beter op. Zondag verloor Twente nog met 3-1 van Willem II en die uitslag lijkt Hake fataal te zijn geworden. "We kunnen niet anders dan constateren dat we helaas een uiterst slechte seizoenstart kennen. De feiten zijn: acht wedstrijden, zes punten", somt technisch directeur Jan van Halst op.

"Los van de resultaten zien we te weinig groei in het spel en ontbreekt de overtuiging. Zondag, tegen Willem II, was wat dat betreft kenmerkend", geeft hij aan. Met de spelersgroep hoeft Twente dit seizoen niet in de problemen te komen, vindt Van Halst. Samen met Hake is besloten dat hij in een andere functie verdergaat. "Dat is een moeilijke beslissing, zeker ook voor Rene zelf. Het zegt tegelijkertijd veel over hem. Het belang van FC Twente staat voorop en ook hij wil dat er een ommekeer komt."

65-jarige Donald Duck nog niet met pensioen

De Donald Duck viert woensdagmiddag feest. Het is dan op de dag af 65 jaar geleden dat het 'vrolijke weekblad' voor het eerst in Nederland verscheen. Dat viert het tijdschrift met een speciaal jubileumnummer.

Nederlanders maakten in het najaar van 1952 kennis met het de Donald Duck, die ter promotie gratis werd verspreid met het damesmagazine Margriet. In de daaropvolgende decennia groeide het Disney-blad uit tot een begrip onder kinderen, maar ook bij de rijpere jeugd.

Hoewel de Donald Duck de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, heeft het kindertijdschrift nog altijd een oplage van ruim 218.000. Doordat de nummers binnen het gezin vaak van hand tot hand gaan, bereiken de verhalen uit Duckstad volgens het blad een kleine 2 miljoen lezers.

Herkenbaarheid
Deel van de succesformule is de herkenbaarheid van de stripfiguren; Donald Duck is altijd een pechvogel gebleven en zijn schatrijke oom Dagobert kwam nooit van zijn krenterigheid af. Ook in de komende vijf jaar zal aan hun lotgevallen niet veel veranderen, voorspelt hoofdredacteur Joan Lommen.

Wel is het weekblad in de loop der jaren voorzichtiger met stereotypen geworden. In de jaren vijftig kwamen Donald en Dagobert 'op avontuur' in Afrika nog kannibalen in strooien rokjes tegen, en indianenkrijger Hiawatha sprak lange tijd gebroken Nederlands.

Speciaal nummer
"Daar gaan we nu anders mee om", zegt Lommen. "65 jaar geleden had men er ook geen moeite mee als Donald op jacht ging en een schot hagel afvuurde op ganzen. Dat zou hij ook niet meer doen."

Hoewel Donald Duck een creatie van Disney is, zijn de verhalen in het tijdschrift niet afkomstig uit de Verenigde Staten. Het grootste deel verzint de redactie van het blad zelf, waarmee Nederland een van de grootste producenten van verhalen over de eigenwijze eend is.

De Donald Duck verkoopt het best onder abonnees. Zij krijgen van het jarige blad daarom een bedankje in de vorm van een speciaal nummer dat niet in de winkels te koop is.

65-jarige Donald Duck nog niet met pensioen
65-jarige Donald Duck nog niet met pensioen (Foto: BuzzE)

Bezorgde bewoners rond Aventurijn bijgepraat

Inwoners en ondernemers in de omgeving van Den Dolder worden bijgepraat over maatregelen die genomen zijn om de omgeving rond de kliniek Altrecht Aventurijn te verbeteren. Op zondag en maandag worden in de Maria Christinakerk in Den Dolder informatiebijeenkomsten gehouden waarin mensen hun zorgen kunnen uiten en vragen kunnen stellen.

De verdachte van de moord op Anne Faber verbleef in de kliniek Altrecht Aventurijn. De gebeurtenis heeft bij veel mensen in en rond Den Dolder het gevoel van veiligheid aangetast. Volgens de gemeente Zeist is er daarom behoefte aan de informatiebijeenkomsten.

De uitnodiging voor de bijeenkomsten is donderdag verstuurd aan inwoners van Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin. In deze brief staan ook maatregelen die reeds getroffen zijn wegens de zorgen over veiligheid. Zo gaan wijkteams het gesprek aan met bewoners, is de inzet van buurtcoaches verdubbeld, is er meer surveillance door de politie en 24-uursbeveiliging bij de kliniek.

Bezorgde bewoners rond Aventurijn bijgepraat
Bezorgde bewoners rond Aventurijn bijgepraat (Foto: ANP)

Communisten eisen verbod op film over Stalin

Russische communisten willen niet dat een zwarte komediefilm over de dood van Stalin wordt vertoond in hun land. Een communistische politicus noemde de film The Death of Stalin 'een nieuwe vorm van psychologische oorlogsvoering tegen ons land'.

De film van de Brit Armando Iannucci gaat onder meer over de machtsstrijd die volgt op de dood van de beruchte Sovjetdictator. Westerse acteurs als Steve Buscemi, Jeffrey Tambor en Jason Isaacs vertolken de hoofdrollen.

De Russische communisten kunnen in elk geval niet lachen om de zwarte komedie. De woordvoerder van de partij sprak over een 'walgelijke' film. Hij wees erop dat communistische leiders als Stalin en Lenin in eigen land weer aan populariteit winnen, 'vooral onder jongeren'.

Iannucci nam eerder de politieke systemen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten op de hak. Hij deed dat in de politieke komedieseries The Thick Of It en Veep.

Communisten eisen verbod op film over Stalin
Communisten eisen verbod op film over Stalin (Foto: BuzzE)

Piek in aantal autobranden

Het aantal autobranden in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. In de eerste negen maanden van dit jaar lag het aantal op 2808, tegen 2718 in dezelfde periode een jaar eerder. Het is tevens het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar, blijkt uit gegevens van het Verbond van Verzekeraars.

Autobezitters in Noord-Brabant en Zuid-Holland moeten het meeste vrezen dat hun voertuig in vlammen opgaat. Daar brandden respectievelijk 506 en 463 auto's uit. Het laagste aantal autobranden vond plaats in Zeeland, 58 in totaal.

De cijfers van het verbond hebben betrekking op auto's die WA+ of all risk zijn verzekerd, naar schatting 65 procent van het volledige wagenpark. Uitgebrande auto's met enkel een WA-verzekering zijn niet in de cijfers meegenomen.

28 miljoen per jaar
Het verbond schat de gemiddelde schade van een autobrand op 10.000 euro, waarmee de totale schadepost voor verzekeraars ongeveer 28 miljoen euro per jaar bedraagt. Dit is echter een fractie van de totaalschade die uitgekeerd wordt wegens autogerelateerde kostenposten, zoals ook ruit- of letselschade. Dat totaalbedrag ligt jaarlijks rond de 2,5 miljard euro.

Volgens het verbond brandt slechts een klein deel van de auto's uit door mechanisch falen van het apparaat, terwijl het merendeel in rook opgaat door vandalisme of het toedoen van een pyromaan. ,,Dit kun je afleiden aan het tijdstip waarin de meeste auto's in brand vliegen. Dat ligt vaak ergens tussen middernacht en vier uur 's ochtends", licht een woordvoerder toe.

Piek in aantal autobranden
Piek in aantal autobranden (Foto: ANP)

Zorgen over beÔnvloeding kiezers

De beïnvloeding van kiezers met gerichte digitale middelen is zorgelijk. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van data kunnen ongevraagd campagnes op bepaalde personen worden gericht.

Dat stelt een speciale commissie, die sinds begin dit jaar het politieke systeem in Nederland doorlicht. De commissie onder leiding van Johan Remkes presenteerde woensdag in een tussenrapport haar eerste bevindingen.

Digitalisering biedt kansen, maar er zijn ook risico's die de democratie kunnen ondermijnen, benadrukte Remkes. "We hoeven maar naar een aantal buitenlanden te kijken om te weten wat de gebruikte methodes zijn." Hij wees op de campagne rond de Brexit en de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Invloed sociale media
Remkes noemde ook de grote invloed van sociale media op de democratie en het parlement. Daarnaast vraagt de commissie zich af of mensen zich nog wel goed vertegenwoordigd voelen door de politici in het parlement (Eerste en Tweede Kamer).

De commissie ziet verder de rol van politieke partijen verkleinen. Zij hebben nog maar weinig leden en dat is niet goed voor het stelsel, aldus Remkes. Ook duurt het vaak erg lang voordat er na verkiezingen een nieuw kabinet is. Kan zo'n formatie niet anders, sneller en transparanter, wil de commissie weten. "Kortom, nadere bezinning is gewenst."

De commissie, die door de regering in het leven is geroepen, wil eind volgend jaar met adviezen komen.

Zorgen over beïnvloeding kiezers
Zorgen over beïnvloeding kiezers (Foto: ANP)

Parooljournalist Vugts ondergedoken

Misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool verblijft sinds vorige week op een geheime locatie, op zeer dringend advies van de autoriteiten.

Hij is volgens de krant ondergedoken omdat er "concrete en gedetailleerde informatie over dreiging vanuit het criminele milieu" is vanwege Vugts' publicaties in Het Parool en zijn recentste boek Afrekeningen - De onderwereldoorlog op straat en in de rechtszaal. Rond hem zijn verscheidene beveiligingsmaatregelen genomen.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt dat de journalist niet in zijn eigen woning zit. "We nemen de dreiging hoog op. Het speelt al een tijdje. We hebben passende maatregelen genomen en onderzoeken waar de dreiging vandaan komt", is alles wat een woordvoerder erover wil zeggen.

Vugts geldt als zeer goed ingevoerd in dossiers over zware criminaliteit en liquidaties. In Afrekeningen behandelt hij de grootste liquidatiezaken in het Amsterdams-Marokkaanse criminele milieu.

Parooljournalist Vugts ondergedoken
Parooljournalist Vugts ondergedoken (Foto: ANP)

Man veroordeeld voor stalken Van der Laan

De rechtbank in Amsterdam heeft een 69-jarige man uit Utrecht veroordeeld voor het stalken van de ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan. Hij moet een boete van 1500 euro betalen.

De man viel Van der Laan lastig in de periode van maart vorig jaar tot maart van dit jaar. Hij stuurde de burgemeester zeven brieven waarin hij Van der Laan beschuldigde van liegen tegen justitie; ook eiste hij op hoge toon excuses en schreef dreigende teksten als 'ik ben uw spelletjes spuugzat' en 'u moet wel uit gaan kijken'. Van der Laan deed aangifte.

De Utrechter bleek Van der Laan in het verleden ook al eens te hebben gestalkt, wat voor de rechtbank woensdag zwaar meewoog.

De man ageerde tegen Van der Laan omdat die tien jaar geleden een 'leugenachtige' verklaring over hem zou hebben afgelegd in een arbeidsconflict tussen de Utrechter en zijn toenmalige werkgever, de Nederlandse Spoorwegen.

Man veroordeeld voor stalken Van der Laan
Man veroordeeld voor stalken Van der Laan (Foto: ANP)

Overval mislukt, overvaller meldt zichzelf

Een 19-jarige man uit Leeuwarden heeft zich woensdag 18 oktober net na middernacht gemeld bij de politie. Hij gaf aan betrokken te zijn geweest bij een mislukte overval op een supermarkt aan de Van Loonstraat in Leeuwarden.

De politie kreeg dinsdagavond de melding binnen dat er een overval had plaatsgevonden op een supermarkt aan de Van Loonstraat in Leeuwarden. De overvaller probeerde onder bedreiging van een wapen geld buit te maken. Dit lukte niet waarop de overvaller de winkel weer verliet.

Agenten hebben direct in de omgeving van de supermarkt een onderzoek ingesteld. Ook werd er een burgernetmelding verzonden naar de bewoners in de omgeving van deze winkel. Ondanks het onderzoek in de omgeving werd de overvaller niet aangetroffen.

De overvaller belde na middernacht naar de politie om zichzelf aan te geven. Hierop is de man door agenten in een woning in de wijk Aldlan aangehouden en ingesloten.

NBA: Kampioen onderuit en horrorblessure Hayward

Na een maandenlange zomerstop is afgelopen nacht het NBA-seizoen weer losgebarsten. Slechts twee wedstrijden stonden er op het programma, maar de fans werden getrakteerd op spannende ontknopingen, de beste speler ter wereld in optima forma, een horrorblessure van een All Star, swagger van Swaggy P en een indrukwekkende debuutwedstrijd van een jonge rookie.

De aftrap van het seizoen vond plaats in Cleveland waar de Cavaliers de Boston Celtics op bezoek kregen. De wedstrijd tussen de twee beste ploegen in het oosten van afgelopen seizoen was omstreden, met name omdat Kyrie Irving een transfer bij de Cavaliers had afgedwongen. Onder boegeroep van de Cleveland-fans betrad Irving het veld. Zijn eerste score werd ook met boegeroep ontvangen.

De wedstrijd was vijf minuten oud toen nieuwbakken Celtics-speler Gordon Hayward op een gruwelijke wijze op de grond terechtkwam. Mensen met een sterke maag kunnen op social media de beelden van de blessure opzoeken, hier volstaat te zeggen dat zijn voet na de val in een onnatuurlijke hoek aan zijn been hing. Hayward, één van de beoogde topspelers bij de Celtics voor dit seizoen, bleek een enkelbreuk te hebben en zal zeker maanden uitgeschakeld zijn.

Aangeslagen hervatte Boston de wedstrijd, maar ze moesten toezien hoe de thuisploeg bij rust een 54-38 voorsprong nam. Rookie Jayson Tatum mocht namens Boston vrijwel de hele eerste helft spelen, maar hij miste al zijn veldschoten en kwam niet verder dan twee punten.

In de tweede helft maakte Boston een sterke comeback. Tatum maakte indruk met een paar knappe schoten en cuts naar de basket. Ook een aantal andere jonkies, Jaylen Brown en Marcus Smart speelden een belangrijke rol in de comeback van de Celtics.

In slotfase van de wedstrijd leidde Boston met 95-98. LeBron James na de regie van de wedstrijd over en met een spinmove een een assist op een vrijstaande Kevin Love in de hoek leidde hij zijn ploeg naar een 102-99 overwinning. Een ultieme poging van Kyrie Irving om een verlenging af te dwingen miste de ring.

LeBron James, bij wie vooraf nog twijfels waren of hij kon spelen, kwam breed lachend tot 29 punten, 16 rebounds en 9 assists. Nieuwkomers Derrick Rose en Dwyane Wade voegden 14 en 8 punten toe.

Bij Boston werd Jaylen Brown met 25 punten topscorer. Kyrie Irving noteerde 22 punten en 10 assist. Rookie Jayson Tatum eindigde na een stroeve start met 14 punten en 10 rebounds.

In Oakland ontving de regerend kampioen, de Golden State Warriors de Houston Rockets. De wedstrijd stond vooral in het teken van de nieuwe supercombo van de Rockets: Chris Paul en James Harden.

Zoals verwacht gingen de Warriors overdonderend van start. Golden State leidde al snel met 24-14. Houston wist nog langszij te komen, maar op dat moment kwam nieuwkomer Nick Young in het veld. ‘Swaggy P’ staat vooral bekend als schutter en dat is precies zijn rol in dit team: van de bank komen en zo veel mogelijk scoren als Curry, Thompson en/of Durant even rusten. Binnen twee minuten had hij drie driepunters gescoord en met een ruime voorsprong sloot Golden State het eerste kwart af.

De Warriors bouwden de voorsprong gestaag uit. Na drie kwarten stond 101-88 op het bord. In het vierde kwart kwamen de Rockets echter geleidelijk terug. Met nog 44 seconden te spelen zette PJ Tucker de Rockets met twee vrije worpen op een 121-122 voorsprong. In een chaotische laatste aanval leek Kevin Durant de wedstrijd nog te beslissen voor de Warriors, maar videobeelden wezen uit dat zijn schot net na de zoemer kwam.

Twijfels die er vooraf waren over de verdeling van balbezit bij de Rockets bleken ongegrond. Harden kwam tot zijn gebruikelijke 27 punten en 11 assists. Chris Paul bleef op vier punten steken, maar deelde wel elf keer een beslissende pass uit naar een teamgenoot.

Bij Golden State werd Nick Young met 23 punten topscorer, hij miste maar één van zijn zeven driepunters. Curry maakte 22 punten en Durant noteerde twintig op de stat sheet. Golden State zal van het verlies niet wakker liggen. Ook vorig jaar werd de openingswedstrijd verloren, maar de Warriors wonnen onbedreigd de titel.

Dragon Ball FighterZ versterkt met Nappa en Ginyu

In de nieuwste issue van V-Jump zijn twee nieuwe fighters onthuld voor Dragon Ball FighterZ: Captain Ginyu en Nappa. Nappa heeft de mogelijkheid om Saibamen op te roepen en Captain Ginyu kan de Ginyu Force oproepen en van personage wisselen met de tegenstander.

Beelden van de twee zijn nog niet beschikbaar, maar dat laat ongetwijfeld niet lang op zich wachten. Daarnaast is de release date voor de Japanse versie aangekondigd: 1 februari. Voor het Westen is de release date nog niet aangekondigd, al zou dit ook in het eerste kwartaal van 2018 moeten zijn. Ook zijn er meer details over de Story Mode. In de game worden de Super Warriors verslagen. Wanneer Goku ontwaakt, is de geest van de speler gebonden aan Goku. Om de andere fighters te redden, moet je ook een link vormen met hen.

Dragon Ball FighterZ is in de maak voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dragon Ball FighterZ - SSGSS Vegeta (Foto: Bandai Namco)

Stockcarrace eindigt met gevecht, taser en arrestaties

Een stockcarrace op de Anderson Speedway in de Amerikaanse staat Indiana is afgelopen weekeinde niet helemaal goed afgelopen. Twee coureurs kwamen met elkaar in botsing en dat leverde de nodige chaotische taferelen op, inclusief een politieagent die zijn taser inzette.

Tijdens de voorlaatste race van het Stock Car Festival kwamen Shawn Cullen en Jeffrey Swinford met elkaar in aanraking. De derde keer resulteerde dat erin dat Cullen, in auto nummer 33, van de baan raakte en tot stilstand kwam, vermoedelijk wegens de schade aan zijn auto.

Op de beelden is te zien dat Cullen Swinford aantikt bij het ingaan van de bocht en Swinford was dan ook niet gelukkig. Hij reed richting Cullen, draaide zijn auto rond en parkeerde zijn bolide zonder pardon op de motorkap van Cullen's auto.

Die werd daar uiteraard flink pissig om en hij klom gelijk uit zijn raampje - toch een knappe prestatie, gezien zijn statuur. Cullen liep naar Swinford en begon op hem in te slaan, waarna op de beelden te zien is dat een toegesnelde agent hem met een taser naar de grond dwingt.

Beide coureurs werden uiteindelijk gearresteerd, Swinford mocht een nachtje in de cel slapen. Op de baan hoeft hij zich niet meer te melden, de Anderson Speedway heeft hem voor het leven geschorst.

"Swinford werd boos en gebruikte zijn auto als een wapen, dat gaat mijn pet te boven. Zo lang ik hier de baas ben zal hij hier niet meer rijden en ik ben van plan om hier nog heel lang de baas te zijn", aldus Speedway-eigenaar Rick Dawson.

Beelden van de Anderson Speedway, met het incident vanaf zo'n 45 seconden (Bron: YouTube)

Activision patenteert matchmakingsysteem om meer microtransacties te verkopen

In oktober 2015 vroeg Activision een patent aan voor een multiplayer matchmakingsysteem dat ervoor zou moeten zorgen dat spelers meer de neiging krijgen om ingame items te kopen. Voor harde euro's, uiteraard. Het Amerikaanse patentbureau heeft het patent deze week toegewezen.

Het patent gaat vooral over de manier waarop online spelers aan andere spelers toegewezen worden. Doorgaans worden spelers verbonden met spelers van vergelijkbare locatie, vaardigheid of ervaring, gebaseerd op bijvoorbeeld het aantal punten dat men in eerdere online potjes heeft behaald. Activision heeft een andere visie met dit patent.

Dit systeem zou een betere, meer ervaren speler moeten verbinden met een nieuwe speler, iemand die wellicht zijn eerste online potje speelt. Logisch gevolg is natuurlijk dat de nieuwe speler geen schijn van kans maakt en zich hierdoor genoodzaakt voelt om extra bij te betalen voor een beter ingame wapen, vaardigheid of upgrade. Het systeem zou ook opmerken wat voor soort speler iemand graag wil zijn: speelt iemand graag als sniper, wordt diegene verbonden met een ervaren sniper, zodat de juniorspeler geneigd is de (waarschijnlijk betaalde) items van de ervaren speler over te nemen.

Hetzelfde systeem zou natuurlijk ook voor cosmetische items gebruikt kunnen worden. Iemand die geen intentie heeft om skins voor je karakter of wapen te kopen, zou vaak verbonden worden met spelers die dat wél doen. Zo worden spelers beïnvloed om toch die extra ingame items aan te schaffen.

Activision, dat met titels als Destiny 2 en Call of Duty al niet vies was van microtransacties, heeft inmiddels gereageerd op de ontstane ophef. "Een R&D-team dat onafhankelijk is van onze game-studios heeft dit patent in 2015 op verkennende wijze ingediend. We hebben dit systeem nergens ingame geïmplementeerd", luidt het korte statement van de uitgever.

Mishandelaar wordt herkend op EHBO-post

De politie heeft afgelopen nacht bij de EHBO-post op het terrein van de Oktoberfeesten een 19-jarige man uit Stein aangehouden voor zware mishandeling. De man werd herkend door vriendinnen van het slachtoffer, een 17-jarig meisje uit Stein.

Beiden hadden ze –afzonderlijk van elkaar- met vrienden de oktoberfeesten in Sittard bezocht. Onderweg naar huis werd het slachtoffer op de Ligne in Sittard door de verdachte hard tegen de grond geduwd en tegen het hoofd getrapt. Daarbij liep het slachtoffer een vleeswond op. Ze werd naar de EHBO gebracht door haar vriendinnen.

Toen het meisje behandeld werd verscheen de verdachte eveneens bij de EHBO-post. Hij had pijn aan zijn hand en wilde dit laten nakijken. De vriendinnen herkenden hem en gaven dit door aan de politie. Hij werd vervolgens aangehouden voor zware mishandeling.

ItaliŽ tegen Zweden om plek op WK, Zwitserland loot weer gunstig

De nationale ploeg van Italië eindigde in de groepsfase achter Spanje en was daardoor veroordeeld tot het spelen van de play-offs. Daarin moeten i Azzurri proberen af te rekenen met Zweden, dat ten koste van het Nederlands elftal de barragewedstrijden voor het WK in Rusland wist te bereiken.

Het door Janne Andersson gecoachte Zweden verloor vorige week dinsdag door twee doelpunten van Arjen Robben met 2-0 van het Nederlands elftal, maar de tweede plek in groep A kwam nooit serieus in gevaar. De Scandinaviërs, die de eerste plek aan Frankrijk moesten laten, moeten nu dus proberen om met Italië af te rekenen. Zweden won in juni 1987, in een EK-kwalificatiewedstrijd, voor het laatst in officieel verband van de Italianen.

De loting koppelde verder Denemarken aan Ierland, Noord-Ierland aan Zwitserland en Kroatië aan Griekenland. Van alle landenteams de play-offs ingaan, staat Zwitserland het hoogst op de wereldranglijst van de FIFA. Het Alpenland bezet de elfde plaats, terwijl Italië bijvoorbeeld vier plaatsen lager staat. Voor de Zwitsers was het wederom een prima loting: na in de groepsfase alleen serieus last te hebben gehad van Portugal kregen ze nu opnieuw een op papier prima te kloppen tegenstander.

De play-offs worden gespeeld tussen 9 en 14 november.

Schokkende foto wint natuurprijs

Een schokkende natuurfoto waar een afgeslachte neushoorn op te zien is, is in de prijzen gevallen. 

Elk jaar worden er in het Natural History Museum verschillende prijzen uitgereikt voor natuurfoto's. De hoofdprijs, 'Wildlife photographer of the year', is dit jaar naar Brent Stirton gegaan. Hij heeft op camera de wreedheid van neushoornslachters vastgelegd.

De winnende foto hieronder is genomen nadat diep in de nacht stropers dit dier afgeslacht hebben om daarna zijn halve kop eraf te zagen omdat de hoorns van dit dier om een of andere bizarre reden nog steeds veel geld waard zijn. Bekijk de foto en oordeel zelf. Overigens zit er ook een mooi randje aan dit door de foto vrij nare bericht. De prijs voor beste jonge natuurfotograaf is gewonnen door de Nederlander Daniël Nelson

Borussia Dortmund faalt op Cyprus, Real en Tottenham spelen gelijk

Borussia Dortmund wacht nog steeds op de eerste zege in de Champions League. Het elftal van coach Peter Bosz kwam in groep H niet langs APOEL Nicosia.

Dortmund had zeer veel moeite om grote kansen te creëren tegen de Cyprioten, die kranig weerstand boden. Het meeste balbezit was in de eerste helft voor de Duitsers, maar ze konden het Boy Waterman nauwelijks moeilijk maken. Het was zelfs APOEL die via Igor de Camargo en Lorenzo Ebecilio het dichtst bij de openingstreffer was, maar beide spelers kwamen niet tot scoren. Waterman moest vijf minuten voor rust het veld verlaten, nadat de Nederlander na een duel ongelukkig terechtkwam.

Na een uur spelen strafte APOEL het tamme spel van Dortmund af door via een counter de 1-0 te produceren: Roman Bürki werkte een terugspeelbal erbarmelijk weg en de Duitser redde weifelend bij het daaropvolgende schot, waarna Mickael Pote APOEL op voorsprong bracht. Sokratis Papastathopoulos kopte de Duitsers even later langszij na een wippertje van Mario Götze, maar daarna werd er, ondanks een heerlijk schot van onder anderen Shinji Kagawa, niet meer gescoord.

Real Madrid - Tottenham Hotspur
Real Madrid heeft dankzij een treffer van Cristiano Ronaldo een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

De mannen van Zinédine Zidane gingen wervelend van start en Ronaldo en Karim Benzema hadden na vijf minuten al kunnen scoren: de Portugees trof echter het aluminium, terwijl de Franse spits net naast het doel mikte. Na een moeilijke openingsfase kwamen the Spurs steeds beter in de wedstrijd en na een halfuur leek het alsof Harry Kane voor de 0-1 aantekende, maar het betrof een eigen doelpunt van Raphaël Varane, zijn eerste in dienst van Real. Na een goedlopende aanval van Tottenham produceerde Serge Aurier een afgemeten voorzet, die via Kane en de Fransman werd gepromoveerd tot doelpunt.

Twee minuten voor de pauze deed Aurier in negatief opzicht van zich spreken door Toni Kroos in het strafschopgebied onderuit te halen. Arbiter Szymon Marciniak wees naar de stip, waarna Ronaldo, die eerder geel kreeg voor onsportief gedrag jegens Jan Vertonghen, oog-in-oog met Hugo Lloris niet faalde.

Na de thee bleef Real drukken, wat leidde tot een gigantische kans voor Benzema, wiens kopbal op formidabele wijze werd gekeerd door Lloris. Ook Ronaldo stuitte op de vuisten van de Fransman, terwijl Keylor Navas aan de andere kant van het veld puike reddingen verrichte bij pogingen van Christian Eriksen en Kane. In groep H van de Champions League staan beide teams nu op zeven punten uit drie wedstrijden, terwijl Dortmund en APOEL er één hebben.

Beveiligers ontslagen na vliegtuigrel Chicago

De rel rond een passagier die dit voorjaar aan zijn armen uit een vliegtuig van United Airlines werd gesleept, heeft twee beveiligers de kop gekost. De exploitant van de luchthavens in Chicago schorste volgens Amerikaanse media ook twee andere betrokken veiligheidsmedewerkers.

Beveiligers op de luchthaven trokken de passagier, longspecialist David Dao, in april uit een overboekt vliegtuig. Hij had geweigerd zijn plek vrijwillig op te geven. Dao liep door het hardhandige optreden een hersenschudding en een gebroken neus op. Ook verloor hij twee tanden.

Uit onderzoek van de autoriteiten bleek dat meerdere beveiligers hun boekje te buiten waren gegaan. Zo legden medewerkers misleidende verklaringen af en werd "relevante informatie" verwijderd uit een verslag over het voorval. Ook zou excessief geweld zijn gebruikt.

De advocaat van Dao zei dat agenten een les kunnen trekken uit het ontslag van het duo: "Kom niet met beweringen die duidelijk haaks staan op wat te zien is op een video die door de wereld is bekeken." Hij stelde dat aanvankelijk in het verslag stond dat slechts een "minimum" aan geweld was gebruikt.

Wat Dao overkwam kan overigens iedereen overkomen. Vrijwel elke vlucht wordt overboekt om lege stoelen door afzeggingen te voorkomen. Blijken er alsnog teveel passagiers te zijn voor een vlucht zullen mensen worden geselecteerd die 'vrijwillig' hun plek moeten afstaan.

Bedreigde albatrossoort gered met nepnest

Australie heeft een met uitsterven bedreigde diersoort van de ondergang gered door goede nesten voor ze te bouwen waar ze nu gretig gebruik van maken.

De Tasmaanse witkapalbatros, wie kent hem niet? Deze mooie albatrossoort maakt het zichzelf volgens een artikel van Trouw bijzonder lastig. Deze gevederde vrienden willen slechts op drie eilandjes tussen Melbourne en Tasmanië in broeden en dan alleen nog op hoge, akelige rotsen waar je niet zo goed kan broeden omdat je nest er dan afmietert. Dat doen ze dan 72 dagen en als alles goed gaat kan het jong ook pas na 5 maanden zelf iets ondernemen. 

Een vrij lastige onderneming, dus op zich niet zo gek dat ze met uitsterven bedreigd worden. Gelukkig zijn er ook dierenknuffelaars die met dit soort situaties graag helpen. De nare puntige rotsbasissen die gebruikt worden om nesten in te leggen, zijn door een bioloog 120 kunstnestjes van aardewerk gemaakt die een wat stevigere ondergrond bieden. 

Dit is aangeslagen en de Tasmaanse witkapalbatros is dus gered! Tot een half uur geleden nog nooit van gehoord, maar toch leuk nieuws om je woensdag mee te beginnen.

Spinnenmoordenaar brandt woning af

In de categorie 'dumb and dumber' heeft in Arizona een man zijn woonwagen afgebrand omdat hij met een steekvlam een spin van kant wilde maken. Only in...

In het Amerikaanse Tucson was er eens een man die een boel spinnen onder zijn woonwagen aantrof. Met een mooie steekvlam uit een gasfles dacht de beste man zich makkelijk en met zo min mogelijk moeite van al die spinnen en spinnenwebben te ontdoen. Omdat wij niet in een woonwagen in mogelijkerwijs het domste land ter wereld wonen, snappen wij dat dat wellicht niet zo'n goed idee is. Goed nieuws, de beste man snapt het nu ook. 

Het bestrijdingsmiddel was wel héél effectief. Niet alleen de spinnen en spinnenwebben moesten eraan geloven, de vlam sloeg natuurlijk ook over op de trailer. Gelukkig zijn er alleen maar wat lichte verwondingen behandeld, dus wat dat betreft is het goed afgelopen.

Los Angeles wil Harvey Weinstein vervolgen

De openbaar aanklager in Los Angeles heeft slachtoffers van Harvey Weinstein gevraagd een verklaring af te leggen. Mike Feuer geeft in een statement aan dat hij de getuigenissen nodig heeft om de studiobaas te vervolgen.

"Ik weet dat het veel moed vraagt van vrouwen en mannen om de intieme details van hun seksuele intimidatie en misbruik te delen", zegt hij in een oproep op de website van de stad. "Dit speelt niet alleen in Hollywood, het is een kwestie op werkplekken in bijna alle industrieën."

Feuer geeft aan te begrijpen waarom slachtoffers twijfelen naar buiten te komen met hun verhalen. "De meeste kampen met de vragen die we de laatste dagen ook veel hebben gehoord. Zet ik mijn baan op het spel als ik iets zeg? Word ik publiekelijk vernederd? Zal iemand me geloven, en zal er iemand voor me opkomen? Ik ben hier om te zeggen: ja, dat zullen we doen."

De aanklager vraagt slachtoffers zich te melden bij de politie. "We nemen deze beschuldigingen erg serieus, en als we de mogelijkheden zien, zullen we vervolgen. Kom alstublieft met uw verhalen zodat we achter de zaken - en gerechtigheid - aankunnen.

Onder de slachtoffers van Weinstein zijn onder meer grote namen als Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie en Eva Green.

Los Angeles wil Harvey Weinstein vervolgen
Los Angeles wil Harvey Weinstein vervolgen (Foto: BuzzE)

Besiktas blijft winnen in Champions League, Leipzig klopt Porto

Besiktas is ook na een bezoek aan Monaco nog altijd foutloos in de Champions League. In groep G pakte ook RB Leipzig drie punten.

Ryan Babel dacht Besiktas na nog geen tien minuten spelen al op voorsprong te zetten, maar het doelpunt van de Oranje-international werd afgekeurd wegens buitenspel. Pepe kwam even daarop goed weg toen zijn charge op Keita Baldé Diao slechts geel opleverde en de Portugees international kon vanaf het veld meemaken hoe Radamel Falcao Monaco op voorsprong zette. De aanvaller werd knap bediend door Baldé Diao en passeerde Fabri met de buitenkant van de voet.

Besiktas had echter niet lang nodig om langszij te komen, aangezien Tosun op aangeven van Ricardo Quaresma een paar minuten later alweer raak kopte. In de tweede helft waren de kansen een stuk schaarser dan in het eerste bedrijf, maar het waren de Turken die toch met de drie punten aan de haal gingen. Babel had nu meer geluk en kon nadat hij de bal uit een rebound oppikte afleggen op Tosun, die voor de winnende tekende.

RB Leipzig - FC Porto
RB Leipzig kwam al vroeg op voorsprong door geklungel van José Sá: de Portugese doelman, die de voorkeur kregen boven Iker Casillas, verwerkte een afstandsschot slecht, waarna Willi Orban van dichtbij het leer tegen het dak van het doel kon schieten. Lang konden die Roten Bullen niet genieten van de voorsprong, want Vincent Aboubakar strafte het slappe verdedigen van de Duitsers bij een ingooi af door van dichtbij de 1-1 binnen te knallen. Emil Forsberg maakte vijf minuten voor het rustsignaal de tweede goal namens de thuisploeg, nadat de verdediging van Porto niet ingreep bij een vlotte aanval van RB Leipzig.

Een minuut later maakte Jean Kévin-Augustin de 3-1 en leek het duel vroegtijdig beslist, maar vlak voor de pauze bracht Iván Marcano Porto op 3-2 door na een corner van dichtbij raak te knallen. Na de onderbreking viel er een stuk minder te beleven in de Red Bull Arena , hoewel Bruma en Augustin nog dicht bij een doelpunt waren. Een kwartier voor tijd viel Timo Werner nog in bij de thuisploeg, maar ook de Duitse spits kon ondanks enkele kleine mogelijkheden het net niet vinden.

9-jarig kind sterft nadat vrouw van 150kg op haar gaat zitten

In Pensacola in de Amerikaanse staat Florida is een 9-jarig meisje overleden toen haar nicht besloot ruim tien minuten lang op haar te gaan zitten als vorm van disciplinering. 

De ouders van het meisje, de 69-jarige Grace Joan Smith en de 62-jarige James Edmund Smith hadden de hulp ingeroepen van hun nicht, de 64-jarige Veronica Green Posey, nadat het kind 'onhandelbaar' zou zijn. De 150 kilo zware Posey arriveerde in het huis en sloeg het meisje eerst met een lat en een ijzeren pijp. Toen dat niet het gewenste effect had besloot de vetklep voor straf op het kind te gaan zitten. 

Veronica Green Posey
Veronica Green Posey

Grace Joan Smith en James Edward Smith (de ouders)
Grace Joan Smith en James Edward Smith (de ouders)

Ze zetten het kind in een leunstoel en nam plaats. Hierbij gaf het kind aan dat ze geen adem meer kon halen. Toch bleef Posey daar naar schatting tien minuten zitten. Toen ze eindelijk opstond was het voor het meisje al te laat. Alle drie betrokkenen zijn inmiddels opgepakt.

De grootste communistische bijeenkomst ter wereld is afgetrapt

In China is het partijcongres afgetrapt met een speech van de grote leider Xi Jinping. In één week wordt de toekomst van China, 's werelds grootste dictatuur en de tweede grootste economie, bepaalt door zo'n 2200 partijleden. 

Elke vijf jaar houdt China achter gesloten deuren een partijtop. Tijdens deze partijtop wordt veel duidelijk over de politieke verhoudingen in het land. China wordt geregeerd door, naar goed communistisch gebruik, het Politburo. Voor de jongere lezer: dit is het uitvoerende orgaan van de enige toegestane communistische partij. Al die miljardennogwat Chinezen worden door dit handjevol mensen bestuurd.

Sinds 2012 is Xi Jinping president van China. Deze vriend is van de harde hand. Dit heeft voor China voor- en nadelen. Waar hij aan de ene kant met grof geweld schoon schip maakt binnen de grotesk corrupt geworden partij, neemt aan de andere kant de censuur door hem ook toe en is hij even stringent als het op het hervormen van de economie aankomt, met alle gevolgen van dien voor de bevolking. 

Er wordt dus, zowel binnen als buiten de partij, met gemengde gevoelens gereageerd op Xi. Dit congres zal ons laten zien in welke mate hij de touwtjes in handen heeft. 11 van de 25 zetels in het Politburo komen vrij omdat mensen in China nou eenmaal ook oud worden en met pensioen gaan. De hele wereld houdt China in het oog om te zien of deze zetels gevuld gaan worden met de vertrouwelingen van Xi of met politieke tegenstanders.

In het bronartikel staan, voor de liefhebber, veel links met diepte-artikelen van de BBC over China, Xi en de hele situatie. We houden het voor je in de gaten.

Liverpool vernedert Maribor, twee goals Promes tegen Sevilla

Liverpool heeft in groep E van de Champions League niets heel gelaten van NK Maribor. Ook Spartak Moskou boekte een ruime zege.

Vanaf de eerste minuut werd al duidelijk dat het voor Maribor een lastige avond zou worden en het kostte Liverpool slechts vier minuten om de eerste treffer te produceren. Mohamed Salah kwam vanaf de zijkant naar binnen en vond Roberto Firmino, die enkel nog hoefde binnen te schieten. De Engelsen wervelden daarna door en Philippe Coutinho en Salah breidden de voorsprong nog voor de twintigste speelminuut uit naar 0-3.

Maribor kreeg daarop even ruimte om op adem te komen, maar kon niet voorkomen dat Salah er vlak voor rust ook nog 0-4 van maakte. The Reds namen na de onderbreking duidelijk gas terug, al werd ook in het tweede bedrijf nog drie keer gescoord. Firmino tekende vlak na de thee voor zijn tweede van de wedstrijd en in de slotfase was het ook raak voor Alex Oxlade-Chamberlain, die als invaller zijn eerste doelpunt voor Liverpool maakte. Trent Alexander-Arnold bepaalde de eindstand op een overtuigende 0-7.

Spartak Moskou - Sevilla
Spartak Moskou en Sevilla lijken samen met Liverpool uit te gaan maken wie zich in de volgende ronde van de Champions League mag melden en de Russen namen na zo’n twintig minuten spelen via Promes het voortouw. De Oranje-international werd van de zijkant bediend door Andrey Eschenko en hoefde vervolgens alleen maar tegen de bal aan te lopen. Sevilla liet het daar echter niet bij zitten en kwam via Simon Kjaer ruim tien minuten later alweer langszij.

In de tweede helft was het echter opnieuw Promes die als aanjager fungeerde: Lorenzo Melgarejo maakte er op aangeven van de aanvaller namelijk 2-1 van, waarna Denis Glushakov en Luiz Adriano, met nogmaals een assist voor Promes, de score nog verder uitbreidden. Het slotakkoord was daarna weer voor Promes: de aanvaller sneed vanaf links naar binnen, speelde twee man uit en knalde raak in de verre hoek: 5-1.

'Sean Spicer verhoord door speciale aanklager'

Sean Spicer is maandag verhoord door het onderzoeksteam van speciale aanklager Robert Mueller. Bronnen dicht bij het onderzoek melden dat aan CNN. Spicer is de derde functionaris die onder Donald Trump in het Witte Huis werkt of heeft gewerkt die in de afgelopen weken is geïnterviewd.

Mueller en zijn team onderzoeken de mogelijk Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2016. Volgens CNN zijn ze in het bijzonder op zoek naar documenten rond het ontslag van FBI-directeur James Comey en Michael Flynn, de voormalig nationaal veiligheidsadviseur.

Eerder werden Reince Priebus, de oud-stafchef van het Witte Huis en Keith Kellogg, chef-staf van de nationale veiligheidsraad geïnterviewd. Spicer nam in juli ontslag als woordvoerder van het Witte Huis.

'Sean Spicer verhoord door speciale aanklager'
'Sean Spicer verhoord door speciale aanklager' (Foto: ANP)

Manchester City wint opnieuw en staat bijna in volgende ronde

Manchester City heeft ook de derde groepswedstrijd in de Champions League gewonnen. Tegen Napoli werd in groep F al snel het verschil gemaakt.

Manager Pep Guardiola zag na de 7-2 overwinning op Stoke City geen enkele reden om zijn basisopstelling aan te passen; collega Maurizio Sarri bracht enkel Piotr Zielinski en Amadou Diawara binnen de lijnen. Beide teams waren in topvorm - Napoli won de voorgaande zes duels en City won er negen - maar aan die reeks moest voor een van beide teams een einde komen. Het werd al gauw duidelijk dat Napoli dat leek te worden. Binnen dertien minuten hadden de Engelsen al ruim afstand genomen door doelpunten van Raheem Sterling en Gabriel Jesus. Het eerste doelpunt kwam voort uit een rebound, nadat een schot van Kyle Walker werd gekeerd en José Manuel Reina al naar de grond was gegaan.

De in topvorm verkerende Kevin De Bruyne stond vervolgens aan de basis van de 2-0. Met een afgemeten assist bediende hij Gabriel Jesus bij de tweede paal en die stond op de juiste plek om binnen te werken. De Belg had er zelf bijna 3-0 van gemaakt, maar vanaf de rand van het strafschopgebied plaatste hij de bal tegen de lat aan. Kalidou Koulibaly haalde daarna nog een inzet van Gabriel Jesus van de lijn en dus bleef Napoli in leven. De Italianen zouden zelfs nog een uitgelezen kans krijgen op de aansluitingstreffer. Nadat Raúl Albiol werd neergehaald door Walker ontfermde Dries Mertens zich over een strafschop, maar hij schoot door het midden en doelman Ederson keerde de inzet met zijn been.

Het bleef daarom bij 2-0 in de eerste helft, al was duidelijk dat Napoli wat meer zelfvertrouwen verkreeg en zich niet neerlegde bij de nederlaag. In de tweede helft was Manchester City ook niet zo dominant als het graag wilde zijn. Napoli bleef aan de poort kloppen en dat resulteerde achttien minuten voor tijd in de 2-1. Ditmaal lukte het Napoli wel om een penalty te benutten: Fernandinho haalde Allan neer en scheidsrechter Antonio Lahoz kon niet anders dan naar de stip wijzen. Hoewel Ederson de juiste hoek opzocht, was het schot van Diawara buiten bereik voor de keeper. Napoli bleef zoeken naar de gelijkmaker, al hield Manchester City de rijen in de slotminuten met succes gesloten.

DENK: Nederland verantwoordelijk voor Surinaams asbestprobleem

De Erdoganpartij in het Nederlandse Koninkrijk (DENK) denkt dat Nederland een verantwoordelijkheid heeft om te helpen bij het opruimen van asbest in huizen die gebouwd zijn in de tijd dat Suriname een Nederlandse kolonie was. Dat is het standpunt van de Erdoganaanhangers van DENK die momenteel op bezoek zijn in Suriname.

Volgens fractievoorzitter Tunahan Kuzu is er in het dorpje Wageningen in het westen van Suriname een aantal huizen dat afgebroken of gerenoveerd moet worden omdat er asbest in zit. In Suriname is echter onvoldoende kennis en expertise aanwezig om het giftige asbest veilig te verwijderen. Daarom moet Nederland over de brug komen. "Het gaat om verantwoordelijkheid, die ligt bij Nederland. Wij hebben die huizen toen gebouwd en wij hebben ze zo achtergelaten en moeten nu dus helpen", stelt Kuzu vast.

De DENK-voorman weet nu nog niet om hoeveel huizen het precies gaat en wat de kosten zullen zijn. Bij terugkeer in Nederland gaat hij zich in de details verdiepen. DENK liet eerder weten dat wat hen betreft Nederland Suriname ook financieel moet compenseren voor het slavernijverleden.

'Nederland moet Suriname helpen met asbest'

'Nederland moet Suriname helpen met asbest' (Foto: ANP)

Vliegtuig Greenpeace stort neer in regenwoud

Een vliegtuig van Greenpeace is dinsdag in het Braziliaanse Amazoneregenwoud neergestort. Daardoor is een 29-jarige Zweedse vrouw om het leven gekomen. Nog vier anderen raakten gewond, meldt het nieuwsportaal G1 op basis van de politie.

Het Zweedse consulaat in Manaus heeft de dood van de Zweedse bevestigd. De Cessna 208 stortte neer in de Rio Negro in het nationale park Anavilhanas, zo'n 100 kilometer ten noordwesten van Manaus. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. Hoeveel regenwoud beschadigd is geraakt moet nog worden uitgezocht.

Vliegtuig Greenpeace stort neer in Amazone
Vliegtuig Greenpeace stort neer in Amazone (Foto: ANP)

Game Dev Tycoon komt naar iOS

Game Dev Tycoon is een indie-game die een paar jaar geleden uitkwam op pc. Voor fans van het tycoon genre was het een regelrechte hit. Nu is duidelijk geworden dat het spel volgende maand ook op iOS te spelen zal zijn.

In Game Dev Tycoon moet je games maken door bepaalde keuzes te maken. Met de winst die je maakt moet je vervolgens steeds groter worden. De pc versie zal ook een update krijgen en ze werken ook aan een Android release.Een combinatie van sci-fi en fantasy in ELEX

Duitse ontwikkelaar Piranha Bytes had na de Gothic- en Risen-games wel weer eens zin in iets nieuws, en dus kondigde het twee jaar terug ELEX aan, een RPG met zowel Middeleeuwse als futuristische invloeden. In de game raakt de speler verwikkeld in een conflict rondom het zeldzame element ELEX, dat gebruikers magische krachten geeft. Inmiddels is de game afgerond en ter viering heeft THQ Nordic ons een korte trailer gegeven om aan ons duidelijk te maken wat we kunnen verwachten.

ELEX is vanaf nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: geen rook en saharazand meer

Blinkt oktober in zonnegoud
De winter volgt snel en koud

Vandaag
Het was gisteren een onbewolkte dag. Helaas hing er rook van de bosbranden in Portugal en Saharazand boven Nederland, waardoor de zon lastig te zien was. Wat restte was een oranje schijfje.

De invloed van die rook en dat stof wordt geleidelijk minder. Afgelopen nacht kunnen er enkele wolken en ook mist ontstaan zijn maar het bleef wel droog.

Vandaag is er in het oosten veel ruimte voor de zon. In de kustprovincies zal er vooral bewolking te zien zijn. De temperatuur varieert van 16 graden in het noorden tot 22 graden in het zuidoosten en de wind houdt zich rustig.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:07
Zon onder: 18:47
Zonkracht: 2/1

Zondag tijdens een wandeling in oost-Brabant maakte ik deze foto. (Foto: qltel)
Zondag tijdens een wandeling in oost-Brabant maakte ik deze foto. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Stik in een pepernoot'

Aldus de heer Smolders. In zijn Facebookpost, gericht aan de Albert Heijn, noemt hij Zwarte Piet een 'walgelijke vertoning' en roept hij de Albert Heijn op om de juiste kant van de geschiedenis te kiezen. Volgens de heer Smolders hoeft er helemaal geen rekening gehouden te worden met een kinderfeest of tradities waar zogenaamd vanaf gebleven moet worden. 

Zwarte Piet zou verheerlijking van kolonisatie en apartheid zijn. Smolders noemt het 'een schande' dat in 2017 mensen zich op deze manier nog racistisch uiten. Voor de mensen die wél pro-zwarte piet zijn heeft de heer smolders dan ook een duidelijke boodschap: ze mogen stikken in een pepernoot. 

Reizigers positief over tienminutentrein

De eerste testdagen met de tienminutentrein zijn soepel verlopen. Sinds september kunnen reizigers op woensdagen elke tien minuten een Intercity nemen tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Zoals gepland, hadden reizigers deze dagen vaker een zitplaats en hoefden ze minder lang te wachten. Ook was het minder druk op de perrons. 90% van de reizigers is positief over de test met de tienminutentrein.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1300 treinreizigers dat onderzoeksbureau Citisens in opdracht van NS uitvoerde. 56% van de reizigers geeft aan zich niet meer bezig te houden met vertrektijden als de Intercity iedere tien minuten rijdt. Ze gaan dan gewoon naar het station. Hoewel het nog te vroeg is voor conclusies, zijn de eerste resultaten positief.

Meer flexibiliteit
Ook reizigers die een deel met de sprinter reizen zijn met 85% opvallend positief, ondanks het feit dat de tienminutentrein nog niet overal goed aansluit. Andere opvallende resultaten uit het onderzoek: 57% van de reizigers vind dat zij vaker een zitplaats hebben en 31% vindt dat dit hetzelfde is gebleven. 76% van de reizigers ervaart meer flexibiliteit en 70% neemt makkelijker een trein eerder of later. NS en ProRail zijn blij dat de test bij reizigers goed bevalt. Door elke tien minuten een Intercity te rijden, verandert ook de aansluiting en de overstap op bus of tram. Hoe dat uitpakt laten deze resultaten nog niet zien en moet blijken als in december de tienminutentrein elke dag gaat rijden.

De tienminutentrein rijdt ’s woensdags van 7.00 tot 19.00 uur. Dat zijn in totaal 144 Intercity’s. Mede dankzij de inzet van de medewerkers lukt het om volgens een vast ritme- elke tien minuten - te rijden. Net zoals op gewone dagen, is er tijdens de testdagen ook wel eens een verstoring of incident geweest. Tijdens de testdagen had de NS onder meer te maken met storm, spoorlopers, een vermoedelijke aanrijding (wat loos alarm bleek), een wisselstoring en een defecte trein.

Ondanks dat lukte het om gemiddeld 141 van 144 Intercity’s te rijden, een uitvalpercentage van ongeveer 2%, wat vergelijkbaar is met het landelijke gemiddelde. Daarbij is het tot dusverre gelukt om verstoringen goed te kunnen afhandelen en om snel weer terug komen in het 10-minuten-ritme. Dankzij het grotere aantal treinen, was de impact van de verstoringen voor reizigers kleiner dan op normale dagen. Het percentage treinen dat op tijd reed met een marge van 5 minuten was bij Intercity’s 96,1% en bij Sprinters 94,7%

Cadans
Het tienminuten-ritme kon onder meer vast gehouden worden omdat verkeersleiders van ProRail achter de schermen een nieuwe werkwijze hanteren. Treinen worden met regelmaat ‘ gewisseld’. Hoe werkt dat? Als bij vertrek in Alkmaar de trein naar Maastricht 5 minuten vertraging of meer heeft, dan ‘schuift’ ProRail vanaf Amsterdam een andere trein in die al klaar stond in de dienstregeling om later te vertrekken richting Utrecht. Zo kan toch de 10 minuten cadans gehandhaafd worden.

De vertraagde trein is pas daarna aan de beurt. In Eindhoven geldt dezelfde procedure. Deze constructie is tijdens de eerste dagen met succes toegepast. Reizigers merken daar weinig van. Voor hen is de trein gewoon op tijd, hooguit heeft de trein een andere eindbestemming in het verlengde van Amsterdam of Eindhoven.

NS en ProRail testen sinds 6 september iedere woensdag de tienminutentrein tussen Amsterdam, Utrecht, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Dat betekent dat reizigers tussen deze steden 6 keer per uur met een Intercity kunnen reizen. Deze testen zijn een essentiële voorbereiding op de nieuwe dienstregeling in december, wanneer treinreizigers op dit traject élke dag iedere tien minuten met de Intercity kunnen reizen.

Aardbevingskinderen vergeten in Groningen

Er is op alle fronten te weinig aandacht voor kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied in Groningen. Er is geen eenduidige op kinderen gerichte visie en aanpak in onderzoek, beleid en hulpverlening en de informatievoorziening is vrijwel uitsluitend toegespitst op volwassenen. Dit concludeert de Kinderombudsman in het rapport Vaste grond gezocht, dat vandaag wordt gepresenteerd.

In het aardbevingsgebied in Groningen wonen ongeveer 30.000 kinderen en jongeren. Volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is het de hoogste tijd dat er aandacht komt voor deze groep: 'Te lang zijn de kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied vergeten.' Ze roept de betrokken partijen in het aardbevingsgebied op om met een eenduidige aanpak te komen waarin kinderen en jongeren centraal staan: 'Weeg de belangen van kinderen en jongeren mee in alle beslissingen en richt informatie over de aardbevingen en de gevolgen daarvan specifiek aan hen.'

Onrust en onzekerheid
Voor het onderzoek is gesproken met kinderen en jongeren, belangenorganisaties, professionals en verantwoordelijke partijen. Ook hebben 146 kinderen en jongeren die in het aardbevingsgebied wonen een vragenlijst ingevuld over hun leven. De meeste kinderen en jongeren geven in de gesprekken en de vragenlijst aan dat het goed met ze gaat. Ze groeien op in een liefdevol gezin, gaan graag naar school en wonen in een fijne buurt.

Tegelijkertijd zegt een deel van hen last te hebben van de aardbevingen en de gevolgen ervan. De aanwezigheid van schade-experts in huis veroorzaakt onrust, er is onzekerheid over mogelijke verhuizingen en ze hebben last van de leegstand en de sloop van gebouwen in hun directe leefomgeving. Een deel van de kinderen voelt spanning bij hun ouders. Volgens professionals staan veel gezinnen in het aardbevingsgebied onder druk. Zij zien ouders die in beslag genomen worden door schadeafhandeling en de versterking en minder beschikbaar zijn voor hun kinderen.

Een kleine groep kinderen zegt veel last te hebben van de aardbevingen. Ze zijn bang, slapen slecht en voelen zich somber over de toekomst. Ook hulpverleners en andere professionals zien bij een kleine groep kinderen grote problemen, zoals overmatig piekeren, concentratieproblemen en controledrang. Kinderen die al kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of problemen thuis, lijken volgens hen meer last te hebben van de aardbevingen.

Geen onderwerp van gesprek
Opvallend is dat veel hulpverleners en andere professionals aangeven vrijwel nooit met kinderen over de aardbevingen en de gevolgen hiervan te praten. Ook kinderen en jongeren zeggen dat er weinig met hen wordt gesproken over de aardbevingen. Tijdens de gesprekken met kinderen en jongeren voor dit onderzoek is gebleken dat zij niet makkelijk praten over de aardbevingen en eventuele problemen pas delen wanneer er gericht wordt doorgevraagd.

"De signalering schiet te kort" aldus kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. "Doordat er niet specifiek met kinderen en jongeren gesproken wordt over de aardbevingen, is er geen duidelijk beeld over hoe zij de aardbevingen en de gevolgen daarvan ervaren". Ze roept scholen en hulpverlenende instanties in het aardbevingsgebied op om met een gezamenlijke aanpak te komen om de signalering van de situatie van kinderen en jongeren te verbeteren.

Schone vrachtwagen in opmars

Van elke 100 ritten die Nederlandse vrachtauto’s in de eerste helft van 2017 maakten, waren er 38 die werden gereden door vrachtwagens met Euro 6-motoren. Een jaar geleden was dit nog slechts een kwart. Op afstanden van 300 kilometer of meer werden vrachtauto’s met deze milieuvriendelijke motoren in meer dan de helft van de ritten ingezet. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Nederlandse vrachtauto’s maakten in 2016 bijna 83 miljoen ritten. Sinds de invoering van motoren met de Euro 6-milieuklasse in 2013 neemt het gebruik van vrachtauto’s met deze motoren elk kwartaal met gemiddeld 2,2 procentpunt toe. In het eerste kwartaal van 2013 werd minder dan 1 procent van de ritten met een vrachtauto met een Euro 6-motor gereden, in het tweede kwartaal van 2017 is dit al 38 procent. Motoren met het Euro 6-label stoten 80 procent minder stikstof uit dan motoren uit de Euro 5-klasse en 97 procent minder dan motoren uit de Euro 1-klasse.

Hoe langer de rit, hoe schoner de motor
Vrachtauto’s met Euro 0–4-motoren worden het vaakst op korte binnenlandse trajecten ingezet. Bijna een op de vier ritten over een afstand tot en met 25 kilometer wordt gedaan met een vrachtauto uit deze milieuklassen. Naarmate de ritafstanden toenemen, neemt het aandeel ritten in deze milieuklassen af ten gunste van schonere vrachtvoertuigen uit de hoogste milieuklassen Euro 5 en 6. Slechts in 6 procent van de ritten van meer dan 300 kilometer wordt een vrachtauto uit de klasse Euro 0-4 ingezet, terwijl de helft van deze lange ritten wordt gereden met een Euro 6-voertuig.

Interntionaal vrachtverkeer
Het overgrote deel van het internationale transport door Nederlandse vrachtwagens heeft als herkomst of bestemming Duitsland en België. Van alle ritten die Nederlandse vrachtauto’s in de eerste helft van 2017 van en naar Duitsland en België maakten werd ruim 45 procent gereden in vrachtauto’s met een Euro 6-motor. Bij de ritten binnen Nederland lag dit aandeel 10 procentpunt lager.

Schone vrachtwagen in opmars (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Schone vrachtwagen in opmars (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Baas Amazon weg na seksuele intimidatie

Roy Price heeft zijn ontslag ingediend bij Amazon Studios. De studiobaas was al op non-actief gezet na beschuldigingen van seksuele intimidatie door een producent. De vrouw, Isa Hackett, had tegen The Hollywood Reporter verklaard dat Price haar in 2015 ongepast benaderd had.

De studio gaf geen verklaring waarom het bedrijf nu wel stappen onderneemt tegen Price, terwijl Hackett in 2015 al een klacht had ingediend. Price wilde zelf niet reageren.

Hackett, producente van serie The Man In The High Castle, vertelde vorige week openhartig over het voorval. Ze zei dat ze was geïnspireerd door alle vrouwen die de praktijken van Harvey Weinstein aan de kaak hadden gesteld.

Price zou tevens hebben geweten van het misbruik door Weinstein. Rose McGowan, een van de actrices die het misbruik door Weinstein aan de orde had gesteld, verklaarde dat ze Price had verteld van de aanranding. Met die informatie zou de studiobaas echter niets hebben gedaan.

Studiobaas Amazon weg na seksuele intimidatie
Studiobaas Amazon weg na seksuele intimidatie (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
review
Asus ROG Phone
©FOK.nl e.a.