Bedreigde albatrossoort gered met nepnest

Australie heeft een met uitsterven bedreigde diersoort van de ondergang gered door goede nesten voor ze te bouwen waar ze nu gretig gebruik van maken.

De Tasmaanse witkapalbatros, wie kent hem niet? Deze mooie albatrossoort maakt het zichzelf volgens een artikel van Trouw bijzonder lastig. Deze gevederde vrienden willen slechts op drie eilandjes tussen Melbourne en Tasmanië in broeden en dan alleen nog op hoge, akelige rotsen waar je niet zo goed kan broeden omdat je nest er dan afmietert. Dat doen ze dan 72 dagen en als alles goed gaat kan het jong ook pas na 5 maanden zelf iets ondernemen. 

Een vrij lastige onderneming, dus op zich niet zo gek dat ze met uitsterven bedreigd worden. Gelukkig zijn er ook dierenknuffelaars die met dit soort situaties graag helpen. De nare puntige rotsbasissen die gebruikt worden om nesten in te leggen, zijn door een bioloog 120 kunstnestjes van aardewerk gemaakt die een wat stevigere ondergrond bieden. 

Dit is aangeslagen en de Tasmaanse witkapalbatros is dus gered! Tot een half uur geleden nog nooit van gehoord, maar toch leuk nieuws om je woensdag mee te beginnen.