'Op gang brengen openbare leven prioriteit'

Militairen en andere medewerkers van Defensie gaan zo snel mogelijk proberen het openbare leven in Sint-Maarten weer op gang te brengen. "Het op gang brengen van het openbare leven heeft voor ons de hoogste prioriteit", zei luitenant-ter-zee Egbert Stoel vanuit Curaçao tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Het schip Zr. Ms. Pelikaan is op weg naar het door de orkaan Irma zwaar getroffen eiland. "We gaan zo snel mogelijk proberen om het vliegveld te ontsluiten, zodat er extra middelen naar het eiland kunnen komen. Aan boord van de Pelikaan hebben we voertuigen, een bulldozer en militaire eenheden die daarbij kunnen helpen."

Het vliegveld en de haven zijn volgens Stoel nu onbereikbaar. Regeringsgebouwen zijn niet beschikbaar en de communicatie verloopt moeizaam. Hij heeft geen zicht op slachtoffers. "We zijn nu bezig om het eiland in kaart te brengen en proberen een beeld te krijgen wat nodig is voor de opbouw."

Helikopter
De verwachting is dat er nog een orkaan aankomt in de loop van zaterdag. "Dat is een punt van zorg, want dat beperkt ons in de mogelijkheden", zegt Stoel.

Een helikopter van Defensie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een vlucht boven de eilanden gemaakt. Op Saba en Sint Eustatius valt de schade relatief mee. Op Sint Maarten is volgens hem sprake van zeer grote materiële schade. Op Sint Maarten zijn veel omgewaaide bomen en huizen zonder daken te zien. Ook in de haven is de schade groot, overal liggen containers op het terrein.

'Op gang brengen openbare leven prioriteit'
'Op gang brengen openbare leven prioriteit' (Foto: ANP)