Brawn pleit voor afschaffen gridstraffen in Formule 1

Formule 1-directeur Ross Brawn wil af van de torenhoge gridstraffen in de Formule 1. Volgens de Brit lopen de straffen uit de hand, omdat voor bijvoorbeeld het voortijdig wisselen van een versnellingsbak of het wisselen naar een extra motor een coureur naar achteren wordt gezet.

Afgelopen weekend op Spa-Francorchamps liep de teller voor McLaren-coureur Stoffel Vandoorne op tot 65 plaatsen gridstraf omdat de Belg diverse motoronderdelen wisselde en deze ruim boven de toegestane hoeveelheid van vier per jaar zaten. Komend weekend zullen Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo en hun collega's van Toro Rosso op Monza motorische straffen gaan ontvangen, zodat ze later in het jaar nog kunnen beschikken over voldoende motoronderdelen.

Dit is Brawn een doorn in het oog: "Ik haat het feit dat het racen nu wordt beïnvloed door technische problemen. Als een auto het tijdens de race begeeft, is dat een technisch probleem. Dat begrijpt iedereen. Maar als een fan zijn held al voor de race achteraan ziet staan vanwege een wisseling van de motor, dan heeft dat met sport niets van doen. Daar moet een oplossing voor komen."

De Brit heeft hierover al contact opgenomen met autosportfederatie FIA om de problemen zo snel mogelijk te tackelen. "Ik zou graag al eerder een oplossing willen. Misschien kunnen we een andere straf bedenken, zoals puntenaftrek in het kampioenschap van de constructeurs. Of helemaal geen straf en de technische problemen gewoon accepteren."