Rusland stuurt fregat naar Middellandse zee

Rusland heeft een met kruisraketten bewapend fregat naar een basis in de Middellandse Zee gestuurd. Volgens Amerikaanse media is dat machtsvertoon in reactie op de aanval van de VS op een Syrische luchtmachtbasis.

Het gaat om het fregat Admiral Grigorovitsj dat naar de basis in het Syrische Tartus is gedirigeerd. Rusland heeft Syrië aangeboden mee te helpen bij het versterken van de luchtverdediging in reactie op de Amerikaanse aanval.

Amerika vuurde in de nacht van donderdag op vrijdag 59 Tomahawk-raketten af op luchtmachtbasis Shayrat. Vanaf die basis zijn volgens de VS de toestellen vertrokken die eerder deze week een vermeende gifgasaanval uitvoerden op de Syrische plaats Khan Sheikhoun.

Bij die aanval kwamen deze week tientallen mensen om het leven. De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat het regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor de vermoedde gasaanval. Amerikaanse oorlogsschepen vuurden daarom vrijdag tientallen raketten af op een Syrische luchtmachtbasis.

Iran
De Iraanse president Hassan Rohani heeft zaterdag in een toespraak opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de chemische aanval. Een onpartijdig internationaal orgaan moet volgens de Iraanse leider uitzoeken "waar deze chemische wapens vandaan kwamen".

Iran, een belangrijke bondgenoot van het Assad-regime, heeft de Amerikaanse vergeldingsactie scherp veroordeeld. Trump "beweerde dat hij terroristen wilde bestrijden, maar deze zet maakte alle terroristen in Syrië blij", zei Rohani volgens het Iraanse PressTV.

Rusland stuurt fregat naar Middellandse zee
Rusland stuurt fregat naar Middellandse zee (Foto: ANP)