Erdogan: aanval VS op Syrië was niet genoeg

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bejubelde de raketaanval van de Verenigde Staten op Syrië vrijdag als een positieve ontwikkeling. Maar tegelijk zei hij dat het niet genoeg was en dat "serieuze stappen" nodig zijn om het Syrische volk te beschermen. Volgens de Syrische president Bashar al-Assad was de aanval roekeloos.

De VS vuurden in de nacht van donderdag op vrijdag kruisraketten af op een Syrische luchtmachtbasis, van waaruit volgens president Donald Trump eerder deze week een dodelijke chemische aanval was gelanceerd. Het was voor het eerst dat de VS een directe aanval uitvoerden op de regering van president Bashar al-Assad in de al zes jaar durende burgeroorlog.

"We vinden het een positieve en concrete stap tegen de oorlogsmisdaden van het Assad-regime. Is het genoeg? Ik vind het niet genoeg. Het is tijd om serieuze stappen te nemen om het onschuldige Syrische volk te beschermen", zei Erdogan tijdens een bezoek in de zuidelijke provincie Hatay. "Ik hoop dat de actieve houding die de VS in Idlib lieten zien, het begin is met betrekking tot dergelijke ontwikkelingen", aldus Erdogan.

Assad
De aanval op al-Shayrat was volgens de Syrische president Assad roekeloos en kortzichtig. "De aanval toont enkel de politieke en militaire blindheid en de benauwde horizon en kortzichtigheid", aldus Assad.

"De Verenigde Staten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in een daad van niet te rechtvaardigen agressie het vliegveld van al-Shayrat aangevallen." Washington blijft met dergelijke aanvallen op soevereine staten proberen volkeren te onderwerpen om de wereld te domineren, aldus Assad. Door de aanval zouden negen burgers en zes militairen zijn gedood.

De Syrische regering stelt "nooit aanvallen met chemische wapens uit te voeren, zelfs niet op terroristen". Het gifgas dat ontsnapte, was van de jihadisten in Idlib, aldus de Syrische regering.

De basis al-Sharyrat, circa 125 kilometer ten noorden van Damascus, wordt door Russische en Syrische toestellen gebruikt in de strijd tegen onder meer Islamitische Staat in de oostelijker gelegen regio van Palmyra. Amerikaanse media berichtten vrijdag dat Russen de basis al sinds eind 2015 gebruiken en uitbreiden. Afgelopen maand zouden er nog circa vijf nieuwe Russische gevechtshelikopters zijn gekomen. De Amerikanen hebben naar verluidt de moeite genomen om te proberen te voorkomen dat Russen of Russische eigendommen getroffen zouden worden.

Erdogan: aanval VS op Syrië was niet genoeg
Erdogan: aanval VS op Syrië was niet genoeg (Foto: ANP)