Scherpe veroordeling kabinet 'gasaanval' Syrië

De gifgasaanval in Syrië is een oorlogsmisdaad en wordt "zeer scherp" door het kabinet veroordeeld, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van D66'er Sjoerd Sjoerdsma. Door de aanval zouden meer dan zestig doden zijn gevallen.

Het lijkt erop dat het Assad-regime verantwoordelijk is voor de aanval, verklaarde de bewindsman. Hij neemt later op de dag nog contact op met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) over deze zaak. Hij wil dat de VN stappen gaan ondernemen. Later op de dag komt op Frans initiatief waarschijnlijk ook de VN-Veiligheidsraad over de kwestie bijeen, aldus Koenders.

De luchtaanval had dinsdag plaats in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. De provincie is grotendeels in handen van tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad.

De VN-Veiligheidsraad zal bijeenkomen en gaan uitzoeken wie er verantwoordelijk voor is. Dat zei de speciale VN-gezant Staffan de Mistura dinsdag op een internationale conferentie over Syrië in Brussel.

Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini, medeorganisator van de top, is "straffeloosheid geen optie". Op de top komen woensdag ministers van zo'n zeventig landen en tal van internationale organisaties bijeen. Ook VN-topman António Guterres is aanwezig. "We moeten aan vrede en de toekomst van Syrië blijven werken", aldus Mogherini.

Scherpe veroordeling kabinet 'gasaanval' Syrië
Scherpe veroordeling kabinet 'gasaanval' Syrië (Foto: ANP)