Raketaanval VS op Syrische luchtmachtbasis

Het Amerikaanse leger heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een aanval met meer dan vijftig Tomahawk-kruisraketten uitgevoerd op een Syrische luchtmachtbasis.

De aanval is een vergelding van de gifgasaanval op de Syrische plaats Khan Sheikhoun van afgelopen dinsdag, die tientallen burgers het leven kostte, hebben legerofficials bevestigd. De VS houden het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de aanval.

De raketten zijn afgevuurd vanaf Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee en waren gericht op de "Shayrat-basis". De militaire operatie is afgerond, liet het leger weten.

Veiligheidsraad
De veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt donderdag niet meer met een resolutie waarin de dodelijke gifgasaanval op de Syrische plaats Khan Sheikhoun wordt veroordeeld. De onderhandelingen gaan wel door, bevestigde een Britse diplomaat voordat het nieuws over de Amerikaanse raketaanval bekend werd.

Het Westen houdt het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de aanval. De Syrische regering ontkent echter elke verantwoordelijkheid. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk dienden een conceptresolutie in die de aanval veroordeelt en de druk op Syrië verhoogt om samen te werken met een internationaal onderzoeksteam. Rusland heeft de conceptresolutie "onacceptabel"genoemd en heeft een eigen concept ingediend.

De VS hebben Rusland vooraf over de raketaanval geïnformeerd. Een officiële reactie van het Kremlin moet nog wel worden afgewacht.

Raketaanval VS op Syrische luchtmachtbasis
Raketaanval VS op Syrische luchtmachtbasis (Foto: ANP)