Hirscher weer wereldkampioen slalom, Duits WK 'gered'

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft het laatste onderdeel van het wereldkampioenschap in St. Moritz gewonnen. De Oostenrijker, met Nederlandse moeder, veroverde op de Zwitserse sneeuw voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel op de slalom.

Hirscher zette in de eerste run al een zeer scherpe tijd neer en zette daarmee de toon voor een uitstekend Oostenrijks optreden. Op 0,43 seconden was het namelijk landgenoot Marco Schwarz die tweede stond, vlak voor Michael Matt - de jongere broer van de inmiddels gestopte regerend olympisch kampioen Mario Matt. Op 0,53 seconden deed ook Dave Ryding uit Groot-Brittannië goed mee, terwijl de Zweed Mattias Hargin op 0,58 tellen ook nog in de buurt van de medailles stond. De gehele top-14 stond zelfs nog binnen een seconde.

In run twee was de Duitser Felix Neureuther de eerste die dusdanig sterk was dat een medaille misschien mogelijk was, ook al stond hij slechts tiende na de eerste manche. Zijn tijd werd verbroken door een zeer agressief slalommende Manuel Feller, nog een Oostenrijker en zevende na run één. Vervolgens was het de beurt aan Hargin en de Zweed had een speciaal doel: op 31-jarige leeftijd voor het eerst in zijn carrière een individuele WK-medaille halen voor zijn vrouw Matilda, die afgelopen zomer in Chili onder een lawine bedolven werd en overleed. Hargin riskeerde alles, ging bloedsnel en leek Feller's tijd te verpulveren....maar ging onderuit en zag zijn droom uiteenspatten.

Ryding nam niet genoeg risico om de tijd van Feller te verbreken en viel ook terug tot achter Neureuther, die nog altijd tweede stond. Ook Matt en Schwarz konden de druk niet aan, waarna Hirscher de klus wel kon klaren: met 0,68 seconden verschil pakte hij het goud, voor Feller en Neureuther. Laatstgenoemde redde daarmee het WK voor zijn land, want Duitsland had tot aan de allerlaatste wedstrijd nog geen enkele medaille gewonnen, een historisch slecht resultaat. 

De Nederlander Steffan Winkelhorst plaatste zich knap als 29e voor de tweede run, maar daarin ging het behoorlijk fout. Hij zakte uiteindelijk naar de 42e plek.