Extra beveiliging bij Vlaamse wielerklassiekers

De wielerklassiekers in België worden dit jaar extra beveiligd om terreuraanslagen te voorkomen. Naast de gebruikelijke controle van rugzakken zullen er ook obstakels worden geplaatst. Straten worden afgezet met betonblokken of aanhangwagens, zodat terroristen niet met vrachtwagens het publiek kunnen inrijden. Dit valt te lezen in de Vlaamse zaterdagkranten De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De aanslagen van vorig jaar in Nice en Berlijn hebben de organisatoren ertoe gedwongen om deze extra maatregelen te nemen. Het gaat vooral om drukbezochte zones zoals de start, de finish en populaire beklimmingen. "We moeten de richtlijnen volgen die gelden bij terreurniveau drie", zegt Flanders Classics-koersdirecteur Wim van Herreweghe. Flanders Classics de overkoepelende organisatie van zes Vlaamse voorjaarsklassiekers waaronder Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen. 

"Naast tientallen politiemensen zetten we zelf ook honderd veiligheidsstewards in die bagage zullen controleren in publiekszones. Nieuw dit jaar is dat we ervoor moeten zorgen dat er geen vrachtwagens op het parcours kunnen rijden. Dat kunnen we uiteraard niet garanderen voor het hele parcours, maar wel op plaatsen waar veel volk naartoe komt, zoals de Koppenberg, de Kwaremont en de stad Oudenaarde. Om de toegang tot het parcours te versperren, zullen betonblokken of aanhangwagens worden gebruikt", vervolgt Van Herrewege. 

Ook de organisatoren van Kuurne-Brussel-Kuurne en E3 Harelbeke hebben vergelijkbare maatregelen genomen. Volgende week zaterdag start het wielerseizoen 'echt' met Omloop het Nieuwsblad.