School ontkent verbod kerstactiviteiten

De Turkse autoriteiten hebben de kerstviering op een Duitse middelbare school in Istanbul verboden. Het is voor het eerst dat dit gebeurt.

"De Turkse schoolleiding heeft meegedeeld dat er in de lessen voortaan niet meer mag worden verteld over en gewerkt worden aan kerstgebruiken en het christelijke feest en dat er ook niet meer over gezongen mag worden", staat in een e-mail, die de Duitse afdeling van het Istanbul Lisesi heeft ontvangen.

Ook de deelname van het schoolkoor aan het traditionele kerstconcert bij het Duitse consulaat afgelopen dinsdag werd door de Turkse leiding kort onderbroken.

Update 19-12-2016 12:25 uur
De school in kwestie ontkent in alle toonaarden dat het om een verbod gaat. Het overkoepelend bestuur zou slechts een 'goedbedoeld advies' hebben uitgebracht. Dat schrijft de NOS op haar website

Er zou de afgelopen weken onrust zijn onstaan onder de leerlingen die vonden dat de docenten geen goede uitleg hadden gegeven over de betekenis van het kerstfeest en het christendom. Hierop werd een vergadering belegd, waarbij vooral gemaand werd tot behoedzaamheid en om vooral geen geruchten te verspreiden. 

Ook het kerstconcert zou niet verboden zijn, maar om er aan deel te mogen nemen was expliciete toestemming nodig van ouders of voogden. De school betreurt de miscommunicatie en benadrukt in de verklaring het belang van de vrijheid van godsdienst. 

Turkse overheid verbiedt kerstactiviteiten
Turkse overheid verbiedt kerstactiviteiten (Foto: ANP)