China looft Trump de hemel in

Maandag dreigde een Chinese staatskrant nog met een handelsoorlog als Trump China aan zou pakken. Eén dag later zijn de Chinezen 180 graden gedraaid. De reden: de Chinese president Xi Jinping heeft met The Donald gebeld en was zeer te spreken over de president-elect.

De Chinezen steken duidelijk de loftrompet in hetzelfde staatsblad Global Times: "Donald Trump is niet gekidnapt door de politieke elite in Washington." Trump en Xi zouden hun gesprek hebben aangevangen met het uiten van 'een duidelijk wederzijds respect.'

De Chinese krant licht toe dat Obama de banden met China flink verslechterde omdat hij 'bijzonder beïnvloed' was door Koude Oorlog-retoriek van al decennia meelopende adviseurs in Washington. Trump daarentegen is volgens China 'diplomatiek onbevlekt' en zou de 'Chinees-Amerikaanse banden' volledig 'kunnen hervormen.'

De Global Times: "Trump is waarschijnlijk precies díe Amerikaanse leider die grote stappen zal nemen in het hervormen van machtsverhoudingen op een pragmatische manier. Zijn ideologie en ervaring passen goed bij de nieuwe tijd."

Vóór het telefoongesprek dreigde dezelfde krant nog met het boycotten van allerlei Amerikaanse producten van maïs tot sojabonen en Boeing-vliegtuigen tot iPhones en auto's. Wat voor sussende taal Trump heeft gebezigd is niet bekend, maar dat het de Chinezen in elk geval voor eventjes tot bedaren heeft gebracht lijkt duidelijk.