FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 november 2016

Shell: gasprijs blijft onder druk staan

De wereldwijde gasprijzen blijven in de nabije toekomst onder druk staan. Die voorspelling deed de topvrouw van Shell Nederland, Marjan van Loon, dinsdag op een Europese gasconferentie in Den Haag. Enerzijds groeit volgens haar het aanbod van gas, terwijl anderzijds de vraag achterblijft.

Volgens Van Loon zal de concurrentie op de gasmarkt toenemen. Vooral de ontwikkelingen in Azië moeten daarbij nauwlettend in de gaten worden gehouden. In Europa kampen fossiele brandstoffen met een imagoprobleem, wat de vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas in de weg zit. Volgens haar is het zelfs zo dat Nederlanders van hun gasaansluiting af willen, ten gunste van hernieuwbare energiebronnen.

Ook merkte ze op dat aardbevingen in Groningen de winning van het gas in die regio voor Shell, die via de NAM in het gebied actief is, niet gemakkelijker maakt.

Volgens Van Loon liggen er verder onder meer kansen voor Shell bij de transport van gas.

Shell: gasprijs blijft onder druk staan
Shell: gasprijs blijft onder druk staan (Foto: ANP)

Franse ex-minister in race om presidentschap

De voormalige Franse minister van Economische Zaken, Emmanuel Macron, gaat woensdag bekendmaken dat hij deelneemt aan de strijd om het presidentschap. Dat meldden Franse media. De verwachting was al dat hij zich kandidaat wilde stellen en zijn besluit kan de campagne van zowel linkse als rechtse kandidaten in de wielen rijden.

De 38-jarige voormalige bankier nam eerder dit jaar ontslag als minister en begon zijn eigen politieke beweging, En Marche (Voorwaarts). Hoewel hij minister was in de socialistische regering van president François Hollande is Macron geen lid van de Socialistische Partij. Wel is hij een populaire politicus. Macron richt zich vooral op het politieke midden, waar ook voormalig premier Alain Juppé zich op richt. In de peilingen gaat Juppé aan kop.

De verkiezingen hebben in april en mei plaats.

Franse ex-minister in race om presidentschap
Franse ex-minister in race om presidentschap (Foto: ANP)

'Snapchat dient aanvraag beursnotering in'

Het bedrijf achter Snapchat, een app waarmee gebruikers elkaar fotoberichtjes kunnen sturen die na enkele seconden weer verdwijnen, heeft een aanvraag ingediend voor een beursnotering. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op gezag van bronnen die bekend zijn met de zaak.

Snap Inc heeft de aanvraag volgens Reuters op vertrouwelijke basis ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC. Nadere details, bijvoorbeeld over het bedrag dat het bedrijf wil ophalen of wanneer de beoogde beursgang precies zal plaatsvinden, werden niet vermeld.

Amerikaanse media meldden eerder dat Snap zo'n 4 miljard dollar wil ophalen met een gang naar de beurs. In totaal zou door de marktintroductie aan de onderneming een prijskaartje van mogelijk ruim 25 miljard dollar komen te hangen.

'Snapchat dient aanvraag beursnotering in'
'Snapchat dient aanvraag beursnotering in' (Foto: ANP)

Google brengt scan-app uit voor oude foto's

Google is de laatste tijd druk in de weer met zijn fotodienst Google Foto's. In Google Foto's kun je al je digitale foto's opslaan en de techgigant hoopt je nu ook te verleiden al je oude, analoge, foto's in de cloud te zetten met de nieuwe app Google Fotoscan.

Fotoscan, dat is uitgebracht voor Android en iOS, werkt op een vergelijkbare manier als commerciële software voor het digitaliseren van oude foto's. Fotoscan vraagt je van de analoge foto een paar foto's te maken met je smartphone. De app voegt al deze foto's samen en zorgt er vervolgens automatisch voor dat de foto gecentreerd wordt, wordt ontdaan van spiegelingen en dat de kleuren worden verbeterd.

Als je de opslagdienst Google Foto's gebruikt kun je je op deze manier automatisch al je oude analoge foto's aan je bestaande digitale collectie toevoegen. Heb je je foto's liever niet in de cloud, kun je Fotoscan alsnog gebruiken. Je kunt de ingescande foto's dan op de fotorol van je smartphone of een harde schijf opslaan.

Google brengt scan-app uit voor oude foto's
Google brengt scan-app uit voor oude foto's (Foto: BuzzT)

Fox: 'Niemand zei ooit nee tegen rellers'

Het Conservatieve Britse parlementslid Daniel Hannan werd dinsdag op de tv-zender Fox gevraagd waarom hij dacht dat er zoveel twintigers tegen de verkiezingsuitslag in Amerika protesteren. Zijn reactie: "Niemand zei ooit 'nee' tegen ze." Het fragment vloog vandaag het internet over.

"Wat gaat er door hen heen?" Vroeg Hannan retorisch. "Niemand zei ooit 'nee' tegen ze. We hebben een generatie die nooit is tegengesproken. Het is de generatie van 'safe spaces' en 'microaggressions.'" De presentator vraagt hem vervolgens: "Heb je het over Amerika of de hele wereld?"

"De hele wereld, maar het begon hier [in Amerika], ben ik bang." Hannon noemt de huidige jeugd een "generatie kinderen aan wie op de universiteit geleerd wordt dat de manier om met tegengestelde meningen om te gaan, is ze te verbannen of tot zwijgen te brengen. Als er dan iets gebeurt zoals [deze verkiezingsuitslag], reageren ze met een woedeaanval."

Dennis afgezet als baas van McLaren

McLaren-baas Ron Dennis stopt per direct als voorzitter en CEO van de McLaren-groep. De 69-jarige Brit werd door zijn aandeelhouders op non-actief gesteld, maar Dennis besloot om per direct te stoppen als hoofd van het in Woking gevestigde bedrijf. Dennis probeerde de beslissing tevergeefs aan te vechten.

Hij behoudt nog wel zijn belang van 25% in de McLaren-groep en zal aanblijven als bestuurslid. Het Bahreinse investeringsfonds Mumtalakat bezit 50% van de aandelen. De resterende 25% is in handen van zakenpartner en TAG-groep baas Mansour Ojjeh, waarmee Dennis een aantal jaar terug onenigheid kreeg. Sindsdien vormde de Saoediër een blok met de Bahreinse investeerder in een poging om Dennis af te zetten.

Dennis liet weten teleurgesteld te zijn en noemde het een laffe actie. "Mijn management-stijl is altijd hetzelfde gebleven. Hierdoor hebben we met McLaren stappen kunnen zetten in de automobiel- en technologiesector. Het is me duidelijk geworden dat zowel TAG als Mumtalakat mijn visie niet delen. Ik ben bezorgd om het bedrijf dat ik opgebouwd heb en de 3500 werknemers die er werken. Ik zal mijn aandeel in het bedrijf aanwenden om de belangen van McLaren te blijven behartigen. Ik ben van plan om een nieuw investeringsfonds op te starten wanneer mijn verplichtingen bij McLaren aflopen."

Ron Dennis afgezet als baas van McLaren (Foto: McLaren)
Ron Dennis afgezet als baas van McLaren (Foto: McLaren)

Met het vertrek van Dennis komt er na 35 jaar een einde aan een tijdperk. De Brit kwam in 1980 in dienst bij McLaren. Het jaar erop nam hij al de leiding over het bedrijf. Het McLaren Formule 1-team kende onder zijn hoede periodes van groot succes en werd na Ferrari een van de succesvolste teams in de geschiedenis van de sport. Onder zijn leiderschap won McLaren tien coureurskampioenschappen met Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakkinen en Lewis Hamilton. Ook sleepte de renstal zeven constructeurstitels binnen.

In de afgelopen jaren miste het team uit Woking echter de aansluiting met de topteams. In een poging het tij te keren ging McLaren in 2015 in zee met motorfabrikant Honda, maar tot op heden blijven tegenvallende prestaties de renstal achtervolgen. Ook het uitblijven van een nieuwe titelsponsor na het vertrek van Vodafone eind 2013 speelde het team parten.

De Amerikaanse zakenman en voormalig coureur Zak Brown wordt gezien als een mogelijke opvolger van Dennis.

Cuba laat gevangenen vrij na oproep van paus

 Cuba laat 787 gevangen vrij nadat paus Franciscus vanwege het Heilige Jaar de staatshoofden in de wereld had opgeroepen vergeving te betuigen aan gedetineerden. Mensen die vastzitten voor moord, verkrachting, kindermisbruik en drugshandel zijn uitgesloten van gratie.

De krant Granma, het blad van de regerende communistische partij, schreef dinsdag dat 'vrouwen, kinderen, zieken en andere categorieën' in vrijheid worden gesteld. Cuba kent officieel geen politieke gevangenen. Daarover werd dan ook met geen woord gerept.

Het heilige Jaar begon in december 2015 en eindigt zondag. Het thema was genade, gekozen door de paus.

Cuba laat gevangenen vrij na oproep van paus
Cuba laat gevangenen vrij na oproep van paus (Foto: ANP)

China looft Trump de hemel in

Maandag dreigde een Chinese staatskrant nog met een handelsoorlog als Trump China aan zou pakken. Eén dag later zijn de Chinezen 180 graden gedraaid. De reden: de Chinese president Xi Jinping heeft met The Donald gebeld en was zeer te spreken over de president-elect.

De Chinezen steken duidelijk de loftrompet in hetzelfde staatsblad Global Times: "Donald Trump is niet gekidnapt door de politieke elite in Washington." Trump en Xi zouden hun gesprek hebben aangevangen met het uiten van 'een duidelijk wederzijds respect.'

De Chinese krant licht toe dat Obama de banden met China flink verslechterde omdat hij 'bijzonder beïnvloed' was door Koude Oorlog-retoriek van al decennia meelopende adviseurs in Washington. Trump daarentegen is volgens China 'diplomatiek onbevlekt' en zou de 'Chinees-Amerikaanse banden' volledig 'kunnen hervormen.'

De Global Times: "Trump is waarschijnlijk precies díe Amerikaanse leider die grote stappen zal nemen in het hervormen van machtsverhoudingen op een pragmatische manier. Zijn ideologie en ervaring passen goed bij de nieuwe tijd."

Vóór het telefoongesprek dreigde dezelfde krant nog met het boycotten van allerlei Amerikaanse producten van maïs tot sojabonen en Boeing-vliegtuigen tot iPhones en auto's. Wat voor sussende taal Trump heeft gebezigd is niet bekend, maar dat het de Chinezen in elk geval voor eventjes tot bedaren heeft gebracht lijkt duidelijk.

Gelderland lijdt vier ton verlies op Giro

De organisatie van de Giro D'Italia in Gelderland heeft een verlies geleden 400.000 euro. Ook leidde het wielerevenement in de Nederlandse provincie niet tot een hogere sportdeelname of meer sociale cohesie.

Dat is dinsdag duidelijk geworden uit een evaluatie van het evenement. Volgens de onderzoekers van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) is het imago van Gelderland en de drie startgemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen op verschillende aspecten verbeterd.

"Er is ook een positieve economische spin-off gerealiseerd van 8,4 miljoen euro", aldus de onderzoekers. Dat het evenement uiteindelijk 400.000 euro kostte komt volgens de onderzoekers omdat het bedrijfsleven in het begin te weinig bij de Giro betrokken was.

Gelderland lijdt vier ton verlies op Giro
Gelderland lijdt vier ton verlies op Giro (Foto: ANP)

Compilatie: SNL maakt Hillary af

Een van de redenen waarom Hillary Clinton de presidentsverkiezingen vorige week niet wist te winnen, is haar imago. Zo wordt ze door haar opponenten omschreven als onbetrouwbaar en corrupt, maar vaak ook leugenachtig: 'Lying Hillary' was één van de bijnamen die ze de afgelopen maanden naar haar hoofd gegooid kreeg.

Wat blijkt? Die reputatie heeft ze al minstens 25 jaar. Een compilatie van keiharde Saturday Night Live-grapjes over de leugenachtigheid van de toenmalige First Lady vind je hieronder. 25 minuten Hillary fileren!

Noord-Korea: president VS boeit ons niet

Het interesseert Noord-Korea helemaal niets wie er in het Witte Huis zit. Dat heeft een Noord-Koreaanse diplomaat dinsdag gezegd bij een bezoek aan de Verenigde Naties.

"Het interesseert ons niet wie de president van de Verenigde Staten wordt", zei Kim Yong-ho, diplomaat voor mensenrechten en humanitaire kwesties. "Het kernprobleem is of de Verenigde Staten de politieke wil heeft om zijn vijandige beleid jegens Noord-Korea in te trekken."

Noord-Korea beschuldigt de Verenigde Staten en Zuid-Korea er geregeld van voorbereidingen voor een oorlog te treffen door jaarlijks gezamenlijke militaire oefeningen te houden. Tegelijkertijd zijn al sinds 2006 sancties van kracht tegen Pyongyang vanwege nucleaire en rakettesten die het land heeft uitgevoerd.

Noord-Korea: president VS boeit ons niet
Noord-Korea: president VS boeit ons niet (Foto: ANP)

'Verdeeldheid Brits kabinet vertraagt brexit'

In het Brits kabinet bestaat onenigheid over hoe de brexit moet worden aangepakt. De omroep BBC en de krant The Times hebben een memo over de ploeg van premier May onder ogen gehad, waarin staat dat er nog geen vaste strategie voor het verlaten van de Europese Unie bestaat.

Het ziet er naar uit dat er de komende zes maanden nog geen concrete stappen worden genomen. Diverse ministeries werken momenteel aan meer dan vijfhonderd brexit-projecten en moeten 30.000 ambtenaren inzetten om de plannen uit te werken.

Het kabinet van de minister-president verklaarde dinsdag dat het 'zich niet kan herkennen in de inhoud van het memo'. "Dit is geen rapportage van de regering. We zijn bezig met het voorbereiden van een succesvolle uitvoering van brexit", aldus een woordvoerder. Volgens de media is het memorandum getiteld 'Brexit Update' en gedateerd 7 november. Uit de tekst zou ook blijken dat May de neiging heeft de zaken te veel naar zich toe te trekken.

De premier heeft beloofd eind maart het artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon in werking te stellen, waarmee het vertrek van de Britten uit de EU formeel in werking wordt gesteld.

'Verdeeldheid Brits kabinet vertraagt brexit'
'Verdeeldheid Brits kabinet vertraagt brexit' (Foto: ANP)

Nederlanders met vliegtuigje weg uit Kaikoura

Circa zestig Nederlanders die door de aardbeving in Nieuw-Zeeland van afgelopen weekend waren gestrand, kunnen hun reis voortzetten. Hun reisbureau Travel Essence heeft een vliegtuigje gecharterd om ze op te halen uit Kaikoura. De populaire badplaats is afgesneden van de buitenwereld, doordat de weg erheen onbegaanbaar is geworden.

In groepjes van acht of negen personen worden de Nederlanders opgepikt en naar Blenheim of Wellington gebracht. Ze kunnen vervolgens zelf hun weg vervolgen. "De eerste groep is al geland, over een uur vertrekt de tweede vlucht", vertelde een woordvoerder van de reisorganisatie dinsdag. "De mensen die vast hebben gezeten, zijn best relaxed en opgelucht. Ze wilden er gewoon uit."

Toeristen die Kaikoura uit hun reisschema moesten schrappen, reageerden volgens hem veelal geïrriteerd en teleurgesteld. De badplaats is onder meer populair omdat in de zeeën in de omgeving walvissen en dolfijnen leven.

Nederlanders met vliegtuigje weg uit Kaikoura
Nederlanders met vliegtuigje weg uit Kaikoura (Foto: ANP)

Brussel wil 5 euro voor toegang tot Europa

Toegang tot een van de 26 Schengenlanden gaat in de toekomst 5 euro kosten, als het aan de Europese Commissie ligt. Volwassenen uit landen zonder visumplicht voor de vrijreizenzone moeten eerst online een aanvraag indienen. Als die na door allerlei databanken te zijn gehaald niet wordt goedgekeurd, gaat de reis niet door. Een dergelijk systeem bestaat al in bijvoorbeeld de VS, Canada en Australië.

Zo'n eerste controle in het land van herkomst draagt bij aan de veiligheid, zegt het dagelijks bestuur van de EU over het Europees reisinformatie en -autorisatiesysteem (ETIAS). Het voorstel van ruim zeventig pagina's dat woensdag wordt gepresenteerd door vicevoorzitter Frans Timmermans, is in handen van het ANP.

De centrale ETIAS-database zou onder beheer van de Europese grens- en kustwacht komen te vallen. De lidstaten voeren de risicoanalyse uit en beslissen over de aanvraag.

Brussel wil 5 euro voor toegang tot Europa
Brussel wil 5 euro voor toegang tot Europa (Foto: ANP)

Carrie Fisher deelde bed met Harrison Ford

Harrison Ford en Carrie Fisher hadden tijdens de opnames van de eerste Star Wars-film in 1976 een kortstondige geheime romance. Dat beweert de inmiddels zestigjarige actrice in haar boek The Princess Diarist, waaruit Radar Online dinsdag citeert.

De destijds 34-jarige Harrison, getrouwd en vader van twee kinderen, zou Carrie hebben verleid en dronken hebben gevoerd alvorens ze in bed belandden. Carrie, toen negentien, was naar eigen zeggen op seksueel gebied onervaren en vond zichzelf een 'slechte kusser'. Ook hun eerste vrijpartij was niet echt om naar huis te schrijven, maar dat was volgens Carrie geen probleem omdat Harrisons looks alles goed maakten.

In het boek publiceert Carrie, die in de film Princess Leia speelt, enkele passages uit haar dagboek dat ze destijds bijhield. Daarin staat onder meer dat ze hopeloos verliefd op Harrison was en fantaseerde dat ze hem uiteindelijk aan de haak kon slaan en met hem kon trouwen. Na het afronden van de opnames keerde Harrison echter terug bij zijn vrouw en kinderen.

Carrie Fisher deelde bed met Harrison Ford
Carrie Fisher deelde bed met Harrison Ford (Foto: BuzzE)

Kelsey Grammer (61) verwelkomt zoon

De Amerikaanse acteur Kelsey Grammer is voor de zevende keer vader geworden. Zijn vrouw Kayte beviel maandag van een jongetje, bevestigt Grammers management tegenover E! News.

De baby van de 61-jarige Kelsey en zijn 25 jaar jongere Kayte heeft de naam Auden James Ellis meegekregen, een eerbetoon aan dichter W.H. Auden en zanger James Taylor. Het jongetje woog bij de geboorte zeven pond en meet ruim 53 centimeter.

Kelsey en Kayte trouwden in 2011 en hebben al een dochter en zoon samen. In september werd duidelijk dat er een derde kind op komst was. De Frasier-acteur heeft daarnaast nog vier kinderen uit eerdere relaties.

Kelsey Grammer (61) verwelkomt zoon
Kelsey Grammer (61) verwelkomt zoon (Foto: BuzzE)

Kinderen Emile Ratelband onder toezicht

De twee jongste kinderen van Emile Ratelband en zijn ex Moon komen onder toezicht te staan van een gezinsvoogd. Dat hebben beide partijen bevestigd tegenover het AD.

"Na drie en half jaar is er eindelijk een oplossing. Er is nu zekerheid", reageert Emile, die verder vindt dat hij 'niets van doen' heeft met de huidige situatie. "Het gaat over mijn kinderen ja, maar niet over mij. Ik zie mijn kinderen bijna nooit, het gaat over het functioneren van hun moeder." De positiviteitsgoeroe zei eerder al dat een gezinsvoogd waarschijnlijk de beste oplossing zou zijn.

Emile en Moon liggen al jaren met elkaar in de clinch. Hij wijt de problemen met zijn kinderen aan het gedrag van zijn ex. Uit een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming bleek eerder dat dat niet helemaal waar is. Daarin staan diverse voorvallen beschreven waaruit volgens Moon blijkt dat Emile een slechte vader is. Zo liet hij hun zevenjarige zoon Junior over hete kolen lopen en mag het kereltje naar films kijken waar hij nog te jong voor is.

Kinderen Emile Ratelband onder toezicht
Kinderen Emile Ratelband onder toezicht (Foto: BuzzE)

Ronaldo speelt hoofdrol in eigen versie Home Alone

Cristiano Ronaldo kan veel meer dan alleen voetballen, hij blijkt ook een begenadigd acteur. De ster van Real Madrid dook onlangs op in een reclamespot, niet zomaar één maar in een mini remake van de legendarische film Home Alone.

Ronaldo vertolkt in het reclamefilmpje de rol van Kevin McCallister, de achtjarige jongen die alleen thuis achterblijft nadat de rest van het gezin per ongeluk zonder hem op vakantie is gegaan. De rol van de moeder wordt in het filmpje ook door de echte moeder van de Portugese voetballer gespeeld. Gezien de ongekende acteerkwaliteiten van de aanvaller zullen de filmaanbiedingen binnenkort wel op de mat vallen.

Ronaldo acteert de sterren van de hemel (Bron: YouTube/MEO)

Japan te sterk voor Van Marwijks Saudi-ArabiŽ in WK kwalificatie

Bert van Marwijk heeft voor het eerst met Saudi-Arabië verloren. In de strijd van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap ging het land onderuit op bezoek bij Japan. In Saitama won de thuisploeg met 2-1.

Vlak voor rust opende Hiroshi Kiyotake de score. De middenvelder van Sevilla deed dat door vanaf de strafschopstip rustig te blijven kalm te blijven en doelman Mohammed Al Owais de verkeerde hoek in te sturen. Tien minuten voor tijd werd het 2-0. Na een al dan niet bewust hakje van Shinji Kagawa kon aanvaller Genki Haraguchi raak schieten. De bezoekers kwamen in de negentigste minuut nog terug in de wedstrijd via Omar Hawsawi.

Ondanks de nederlaag gaat Saudi-Arabië nog wel aan kop in groep B. Australië kreeg de kans om Saudi-Arabië en Japan te passeren, maar de Aussies kwamen op bezoek bij hekkensluiter Thailand niet verder dan 2-2. Saudi-Arabië en Japan hebben nu tien punten na vijf wedstrijden. Australië en de Verenigde Arabische Emiraten volgen op een punt achterstand. 

In groep A wist Zuid-Korea met 2-1 te winnen van Uzbekistan. Syrië - Iran en China - Qatar bleven doelpuntloos. Iran is met elf punten koploper. Zuid-Korea heeft tien punten en Uzbekistan negen. Syrië is vierde met vijf punten. 

In de Aziatische zone gaan de nummers één en twee van iedere groep sowieso naar het WK. De nummers drie spelen een play-off om te bepalen wie er tegen een land uit Noord en Midden-Amerika mag spelen in een intercontinentale play-off. 

Nieuw-Zeeland hapert tegen Nieuw-CaledoniŽ in WK kwalificatie

Nieuw-Caledonië uit, altijd lastig. Zo bleek ook voor de voetballers uit Nieuw-Zeeland. De All Whites speelden hun tweede kwalificatiewedstrijd in de Oceanische zone voor het wereldkampioenschap voetbal met 0-0 gelijk op bezoek in Nieuw-Caledonië. 

In een nattig Kone wisten beide ploegen wel enige kansen te creeëren, maar tot scoren kwamen ze niet. Nieuw-Caledonië speelde het laatste kwartier met tien man nadat aanvoerder Bertrand Kai een kopstoot uitdeelde aan een speler van Nieuw-Zeeland. 

Voor Nieuw-Zeeland liggen nog steeds alle wegen open om de intercontinentale play-offs te halen. Het land won thuis wel met 2-0 van Nieuw-Caledonië een heeft nu vier punten na twee wedstrijden. Beide ploegen zitten in de groep met Fiji en alleen de groepswinnaar gaat naar de finale in Oceanië. In de andere groep zitten Tahiti, Solomon Eilanden en Papua Nieuw-Guinea. De finale in de Oceanische zone staat gepland voor september volgend jaar en gaat over twee wedstrijden. De winnaar in Oceanië zal het uiteindelijk voor een plek op het WK het moeten opnemen tegen de nummer vijf uit Zuid-Amerika. 

Radboud stopt onderzoek met resusapen

De Radboud Universiteit in Nijmegen stopt volgend jaar met onderzoek waarbij resusapen als proefdieren worden gebruikt. Dat heeft rector magnificus Han van Krieken gezegd bij het in ontvangst nemen van een petitie van Animal Rights die is ondertekend door 25.000 mensen.

In de petitie vraagt dierenrechtenorganisatie Animal Rights om de laatste twee resusapen na het einde van het onderzoek over te plaatsen naar Stichting Aap in Almere. De universiteit heeft inmiddels contact gezocht met de stichting.

Sinds 2012 geldt bij de Radboud Universiteit het principe: 'nee, tenzij' als het om dierproeven gaat. Alleen als er volgens een commissie van deskundigen een reële kans is op een wetenschappelijke of medische doorbraak krijgen onderzoekers toestemming. Volgens Van Krieken heeft het onderzoek tot nu bijgedragen aan de behandeling van hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

De vergunning voor het werken met resusapen loopt tot eind 2017 maar mogelijk is het onderzoek eerder afgerond, liet Radboud weten. Er zijn op dit moment geen plannen voor nieuw onderzoek.

Radboud stopt onderzoek met resusapen
Radboud stopt onderzoek met resusapen (Foto: ANP)

Lost Ember haalt Kickstarter-doel ruimschoots

Het Kickstarter-project van Lost Ember is gesloten, en het doel is ruimschoots gehaald. Er werd zo'n €100.000 gevraagd, maar er werd meer dan €320.000 gestort op de rekening van ontwikkelaar Mooneye Studios.

Lost Ember is een third person adventure dat vooral draait om verkenning. Je speelt als een wolf, maar je hebt de vaardigheid om je in andere dieren te verplaatsen om uiteindelijk je doel te bereiken: Machu Kila, een stad van een beschaving dat lang geleden ten onder gegaan is. De game wil een emotioneel verhaal vertellen, en zou geïnspireerd zijn door Journey.

Het is nog wel even wachten voordat we zelf Lost Ember zullen kunnen spelen: het staat gepland voor 2018. De game zou uit moeten komen voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Dwayne 'The Rock' Johnson meest sexy man

Dwayne 'The Rock' Johnson is door het blad People benoemd tot de meest sexy man van het jaar. In de Ellen DeGeneres Show werd dinsdag de cover van het blad onthuld.

De 44-jarige acteur en voormalig worstelaar is trots op de titel. "Dit is gaaf! Het eerste wat ik dacht is: hoe cool en geweldig dit is. Ik heb hiermee zowat het hoogtepunt bereikt. Ik zou niet zo goed weten wat er nu nog volgt. Ik heb het allemaal gedaan", zegt de gespierde acteur in People.

Wat hem zo sexy maakt? Zelf antwoordt hij daarop: "Ik denk door mijn gevoel voor humor en doordat ik niet probeer om sexy te zijn." Wel is hij ervan overtuigd dat uiterlijke verzorging bijdraagt aan zijn looks. "Het begint met de verzorging van de huid. En we hebben maar één gezicht, dus verzorg dat goed. Daarom verwijder ik oude huidcellen."

In 2013 ging de titel naar Adam Levine. In 2014 werd Chris Hemsworth uitgeroepen tot de meest sexy man van het jaar. Vorig jaar viel David Beckham deze eer te beurt.

Dwayne 'The Rock' Johnson meest sexy man
Dwayne 'The Rock' Johnson meest sexy man (Foto: BuzzE)

OM naar AziŽ om livestreams kinderporno

Het Openbaar Ministerie gaat samen met Europese en Aziatische landen meer onderzoek doen naar kinderporno-op-bestelling via livestreams. In december reist een Nederlandse delegatie naar Azië om de krachten tussen de betrokken landelijke opsporingsteams te bundelen en nieuwe werkafspraken te maken.

Vooral het bestrijden van het groeiend aantal livestreams, waarbij kinderen op commando via chats vanuit westerse landen seksuele handelingen verrichten, is een belangrijk doel van de samenwerking.

"Dat gebeurt soms vanuit zelfgemaakte studio's in landen als Thailand, de Filipijnen en Cambodja", zegt officier van justitie Ingeborg Muller, bij het OM belast met de portefeuille kindersekstoerisme.

Het livestreamen van kinderporno is een betrekkelijk nieuw fenomeen dat een bijzondere aanpak vereist. Van de live uitzendingen wordt niets opgeslagen en dat vraagt een andere bewijsgaring. Financiële experts kunnen wel geldstromen tussen de aanbieder en de afnemer van de beelden in kaart brengen, aldus Muller.

Circa 30 mensen in regionale en landelijke opsporingsteams in Nederland houden zicht op circa 200 mensen die 'de aandacht van de politie hebben', maar geen verdachte zijn. Ze hebben volgens Muller vaak 'een duister dubbelleven'.

Dit jaar zijn twee zaken op het gebied van livestreams in onderzoek genomen. In oktober werd bij een man in Amstelveen beslag gelegd op diens computer en digitale gegevensdragers. Hij wordt verdacht van het afnemen van livestreams met seksueel misbruik van kinderen op de Filipijnen. In mei werden twee mannen op Schiphol aangehouden die zich eerder schuldig hadden gemaakt aan livestreaming en betrokkenen in Thailand wilden ontmoeten.

OM naar Azië om livestreams kinderporno
OM naar Azië om livestreams kinderporno (Foto: BuzzT)

Weespenaren week na kerkbrand naar huis

De mensen die in Weesp vorige week dinsdag hun huis uit moesten omdat de toren van de Laurentiuskerk in brand was gevlogen en instabiel was geworden, mogen weer naar huis. Alleen de bewoner van de pastorie moet nog even wachten omdat er boven dat pand nog een kraan staat. De toren moest worden gestabiliseerd, maar de meeste werkzaamheden zijn nu afgerond, aldus de gemeente.

Vorige week dinsdagavond brak brand uit in de toren van de kerk aan de Herengracht. Een deel van de torenspits stortte in. De bewoners van vier huizen rond de kerk moesten hun huis uit en mochten op kosten van de gemeente in een hotel.

De brand en de naweeën daarvan hadden zaterdag ook consequenties voor de intocht van Sinterklaas in Weesp. Gewoonlijk gaat de route via de Herengracht, maar nu werd voor een alternatieve route gekozen.

Weespenaren week na kerkbrand naar huis
Weespenaren week na kerkbrand naar huis (Foto: ANP)

Barbie eindelijk tevreden met voorgevel

Samantha van der Plas-de Jong is weer onder het mes gegaan. De realityster, beter bekend als Barbie, heeft opnieuw haar borsten laten vergroten.

"Ik zei het al in de serie en het is nu helemaal zoals ik wil: dichter naar elkaar en een beetje hoger. Van 800 naar 850 cc high profile", schrijft Barbie op Instagram bij een foto waarop ze nog op de operatietafel ligt. "Ken nou al zien dat het super mooi is", zegt ze tevreden.

Barbie heeft sinds haar opwachting in Oh Oh Cherso in 2010 vaker cosmetische ingrepen ondergaan. Zo liet ze niet alleen haar borsten vergroten maar ook meermaals haar lippen opspuiten.

Na Oh Oh Cherso kreeg Barbie verschillende realityseries op RTL 5.

Barbie eindelijk tevreden met voorgevel
Barbie eindelijk tevreden met voorgevel (Foto: BuzzE)

SEGA komt met vervolg Daytona USA

SEGA heeft zojuist Daytona 3 Championship USA aangekondigd, een vervolg op Daytona USA, de arcade-klassieker uit 1994.

Uit de korte gameplayvideo blijkt dat de nieuwe game hevig is geïnspireerd door het origineel, want het arcade-gevoel en de foute muziek maken wederom hun opwachting. Uiteraard zien we de Daytona International Speedway, maar de game zal op zijn minst ook drie nieuwe tracks bevatten.

De game draait op PC-hardware, maar het is nog onbekend of we de game ooit thuis zullen kunnen spelen, of dat we ouderwets de aracadehallen moeten opzoeken. Het originele Daytona USA kreeg in 2011 ook een release voor PlayStation 3 en Xbox 360, dus er is hoop. 

Wikipedia wil alle kennis toegankelijk maken

Heel veel actieve bewerkers telt de Nederlandstalige web-encyclopedie Wikipedia niet, maar samen vulden ze inmiddels bijna 1,9 miljoen pagina's. De Nederlandse encyclopedie is de vijfde Wikipedia ter wereld, iets kleiner dan de Duitse versie, maar groter dan de zusterencyclopedieën in bijvoorbeeld het Frans en Spaans.

De 1200 actieve bewerkers zijn allen vrijwilliger, ondersteund door een zeskoppig kantoortje in Utrecht. Zaterdag komen de vrijwilligers en bedrijven die het online naslagwerk steunen bijeen op een conferentie in Utrecht.

Vooral mannen vullen de pagina's van Wikipedia. "Omdat niet meer vrouwen voor Wikipedia schrijven, ontstaat er een gat in de onderwerpen die we hebben. We missen nog pagina's over huishoudelijke artikelen, kunstenaars, mode, feminisme", zegt Denise Jansen van Wikipedia.

Wie overweegt ook eens een wiki te schrijven, kan daarmee op de conferentie kennis maken. "Maar het is niet heel ingewikkeld, je hoeft niet ingelogd te zijn om Wikipedia te kunnen bewerken."

Om de online encyclopedie geloofwaardig te maken, worden alle nieuwe bijdragen gecontroleerd. Jansen: "Dat gebeurt ook door vrijwilligers. Scheldwoorden worden meteen verwijderd en een artikel moet ondersteund zijn met bronnen. Artikelen die over personen gaan moeten objectief zijn. Als iemand in een wiki wordt opgehemeld, wordt die bijdrage sowieso verwijderd."

De doelstelling van Wikipedia is idealistisch: iedere persoon toegang geven tot alle kennis. Dat de encyclopedie daarin heel aardig slaagt, bleek een paar jaar geleden uit een onderzoek waarover het gezaghebbende tijdschrift Nature publiceerde. Daaruit bleek dat Wikipedia vrijwel net zo betrouwbaar is als de gerenommeerde Encyclopaedia Britannica.

Wikipedia wil alle kennis toegankelijk maken
Wikipedia wil alle kennis toegankelijk maken (Foto: BuzzT)

Gulden uit 1867 brengt meer dan een ton op

Een zilveren gulden uit 1867 is dinsdagmiddag op een veiling afgehamerd op 104.550 euro. Niet eerder is zoveel geld betaald voor een Nederlandse munt, zegt veilinghuis MPO (Munten en Postzegel Organisatie). De koper en de verkoper willen anoniem blijven.

Met de opbrengst van ruim een ton is het oude record uit 2012 gebroken. In dat jaar telde een anonieme koper 76.260 euro neer voor het eerste kwartje van Nederland dat in 1817 werd geslagen.

De zilveren gulden van 1867 is zeer zeldzaam. Er zijn er maar drie van geslagen, twee voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1867, een derde munt werd geleverd aan een Rotterdamse koffiehandelaar die het kleinood aan een Amerikaanse handelspartner schonk.

Als de oorspronkelijke Nederlandse munteenheid nog had bestaan had de antieke gulden ruim 231.000 gulden opgebracht.

Gulden uit 1867 brengt meer dan een ton op
Gulden uit 1867 brengt meer dan een ton op (Foto: ANP)

Lijsttrekkersstrijd PvdA wordt een harde

De strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA gaat een stevig karakter krijgen. Voor wie nog twijfelde na het rumoerige vertrek van de afgewezen kandidaat Jacques Monasch was er gisteren het eerste lijsttrekkersdebat, waar zittend fractievoorzitter Diederik Samsom van zijn enige opponent Lodewijk Asscher de wind goed van voren kreeg.

In het Haagse Vaillanttheater verweet Lodewijk Asscher zijn tegenstander dat hij 'eigengereid' opereert, bijvoorbeeld tijdens de formatie van het kabinet Rutte-II:"Het helpt niet als mensen het gevoel hebben dat je niet echt luistert, dat je alleen maar aan het zenden bent, dat je het weer eens aan het uitleggen bent". Asscher pakt hem hier nog eens hard aan op een punt waarvan Samsom enkele maanden geleden al met een 'sorry' aangaf het niet goed gedaan te hebben. Hij vervolgde met een nog directere sneer richting Samsom:  "Als ik je vraag wat je anders zou doen, is jouw antwoord: Eigenlijk niets." Het publiek reageerde met enig gejoel, Samsom kwam niet verder dan een hoofdschuddend "Dat zou ik nou niet doen". 

Ook over inhoudelijke thema's voor de komende verkiezingen botsten de twee, zoals over het vrije verkeer van personen en goederen. Asscher wil dat inperken, en anders 'weglopen van de onderhandelingen'. Volgens Samsom is dat een niet waar te maken belofte. Volgens hem is de PvdA nooit weggelopen, en hebben we Europa nodig.

Wat deze aanvaringen precies betekenen voor de lijsttrekkersstrijd is moeilijk in te schatten. Diederik Samsom geniet nog veel steun en aanzien binnen de partij vanwege zijn grote verkiezingsoverwinning in 2012 en de manier waarop hij dit kabinet ondanks alle tegenstellingen en tegenslagen in het zadel wist te houden. De kritiek van vicepremier Lodewijk Asscher, die zelf aan tafel zat bij de formatieonderhandelingen, zou om die reden gezien kunnen worden als onterecht. Samsom zelf noemde in een reactie aan nu.nl de aanval dan ook 'ongeloofwaardig'. Aan de andere kant komt Asscher in diverse peilingen populairder uit de strijd dan de huidige fractievoorzitter. Met zijn optreden heeft hij in ieder geval de angst kunnen wegnemen dat hij niet hard genoeg zou zijn om een verkiezingsstrijd aan te gaan.

Wat er ook gebeurt, één ding is zeker: we zijn hier nog niet mee klaar, en het lijkt er niet op dat de twee heren een georkestreerd toneelstukje opvoeren...


Skateboard gebouwd met Raspberry Pi

Een zeventienjarige jongen uit het Britse Cambridge heeft een elektrisch skateboard gebouwd. Dat deed hij met een Raspberry Pi Zero die hij voor een paar pond kocht. meldt de BBC dinsdag.

Het skateboard wordt bediend met de controller van een Wii-spelcomputer, die via Bluetooth is verbonden aan de Pi Zero. Hij bereikt snelheden van bijna 30 kilometer per uur. Met een volle accu kan hij ongeveer 10 kilometer afleggen. Anderen kunnen hem namaken, de code van de Pi Zero is op Github gezet.

Matthew Timmons-Brown is niet van plan om zijn skateboard op de markt te brengen. Zijn volgende project is een Marsverkenner.

Skateboard gebouwd met Raspberry Pi
Skateboard gebouwd met Raspberry Pi (Foto: BuzzT)

Kamer wil meer geld naar ontwikkelingshulp

De Tweede Kamer vindt dat de komende jaren meer geld naar ontwikkelingshulp moet gaan. De begroting hiervoor moet stijgen naar 0,7 procent van het bruto nationaal product (bnp - de waarde van alle goederen en producten die in een jaar in ons land worden geproduceerd).

Een meerderheid in de Kamer steunde dinsdag een motie hiertoe van Rik Grashoff van GroenLinks. Ook regeringspartij PvdA schaarde zich erachter. Verscheidene partijen hebben in hun verkiezingsprogramma gezet dat de ontwikkelingshulp moet gaan stijgen.

Onder Rutte I en II is bijna 2 miljard op ontwikkelingshulp gekort. De internationale norm voor landen om aan ontwikkelingshulp uit te geven is 0,7 procent van het bnp. Nederland heeft zich lang aan die norm gehouden. Maar volgend jaar daalt het naar 0,56 procent. Dat is volgens GroenLinks het laagste percentage sinds 1973.

Kamer wil meer geld naar ontwikkelingshulp
Kamer wil meer geld naar ontwikkelingshulp (Foto: ANP)

Attracties Efteling tijd dicht voor onderhoud

Een groot aantal attracties in de Efteling is het komende halfjaar voor korte of langere tijd gesloten voor onderhoud. Sinds deze week zijn de Piraña en De Vliegende Hollander respectievelijk vierenhalve maand en tweeënhalve maand dicht. Pagode, Sneeuwwitje en Raveleijn zijn enkele weken niet voor het publiek toegankelijk.

Het onderhoud kan tegenwoordig niet meer uitsluitend gebeuren als het park dicht is. "Vroeger waren we dicht van oktober tot en met maart, toen kwam de Winterefteling in december en januari en sinds 2010 zijn we het hele jaar open", aldus een woordvoerster van het attractiepark in Kaatsheuvel na berichtgeving dinsdag van het AD.

Ze verwijst naar de website waarop duidelijk staat vermeld wanneer attracties gesloten zijn en voor welke periode. "Mensen kunnen zo gemakkelijk eromheen plannen als ze per se naar een bepaalde attractie willen."

Attracties Efteling tijd dicht voor onderhoud
Attracties Efteling tijd dicht voor onderhoud (Foto: ANP)

Bandenbranche onderzoekt 600 kunstgrasvelden

Inmiddels hebben honderden voetbalclubs, stichtingen en gemeenten zich aangemeld voor een nader onderzoek naar het gebruik van gemalen autobanden op kunstgrasvelden. Het gaat om zeshonderd velden die de bandenbranche inmiddels kosteloos aan het bemonsteren is.

De brancheorganisaties Vereniging Band en Milieu en VACO deden enige tijd geleden een oproep aan eigenaren en beheerders van kunstgrasvelden om hun velden te laten testen. Dit naar aanleiding van een uitzending van Zembla begin oktober waarin twijfels werden geuit over kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat.

De honderden organisaties die hun velden nu door de branche laten testen, doen dat om 'helder en transparant te zijn naar de spelers en gebruikers', zegt Joost Kester Jacobs namens de branche. "Tegelijkertijd wachten ze allemaal wel op het officiële onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)." Dat wordt eind van het jaar verwacht.

De branche heeft inmiddels honderden velden bemonsterd en komt eind deze week, begin volgende week met de resultaten.

Bandenbranche onderzoekt 600 kunstgrasvelden
Bandenbranche onderzoekt 600 kunstgrasvelden (Foto: ANP)

'VW sluit deal over fiksen zwaardere diesels'

Volkswagen heeft de in de Verenigde Staten naar verluidt weer een belangrijke stap gezet in de afwikkeling van het sjoemelsoftwareschandaal. De autobouwer is met Amerikaanse milieutoezichthouders nu ook een oplossing overeengekomen voor circa 80.000 vervuilende diesels met een 3.0 liter motor. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

Het gaat om de wat zwaardere auto's van de merken Audi, Volkswagen en Porsche. 60.000 van de betrokken wagens krijgen een software-update. De rest wordt teruggekocht, zeggen de bronnen die nog geen financiële details over de bijkomende compensatie konden melden.

Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels met een 2.0 liter motor. Daar is het bedrijf al vele miljarden aan kwijt.

'VW sluit deal over fiksen zwaardere diesels'
'VW sluit deal over fiksen zwaardere diesels' (Foto: ANP)

Drone ramt Olympiatoren in MŁnchen

Een drone is tegen de Olympiatoren in München gevlogen en vervolgens 181 meter naar beneden gestort. Het 1,7 kilo zware gevaarte sloeg te pletter op de stoep, nog geen 10 meter verwijderd van een vader en moeder die daar met hun twee kinderen wandelden.

Op het moment van inslag op de grond bevonden zich aan de voet van de toren naar schatting vierhonderd bezoekers, aldus de politie in de Beierse hoofdstad. Niemand raakte gewond. De 36-jarige eigenaar van de drone is aangehouden.

De Oympiatoren staat in het voormalige olympische park. De attractie is 291 meter hoog en werd eind jaren zestig gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1972. Op 181 meter hoogte bevindt zich een draaiend restaurant. Het omliggende park is populair bij drone-eigenaren, hoewel het gebruik van gemotoriseerde vliegmodellen er verboden is.

Drone ramt Olympiatoren in München
Drone ramt Olympiatoren in München (Foto: ANP)

Super Mario Run lanceert 15 december

Tijdens een recent Apple Event was daar ineens legende Miyamoto op het podium. Hij was aanwezig om Super Mario Run aan te kondigen, de runner met Mario in de hoofdrol. Vandaag zijn er meer details verschenen over de game.

Nintendo heeft aangekondigd dat de game 15 december beschikbaar komt voor iPhone en iPad en onbeperkte toegang tot alle modi kost 9,99 dollar (wat ongetwijfeld evenveel euro's gaat zijn). Hiermee krijg je toegang tot de normale levels, Kingdom Builder (waarin je een eigen Mushroom Kingdom bouwt) en Toad Rally (waarin je strijdt voor zoveel mogelijk punten tegen een tegenstander).

Ook is er een nieuwe trailer vrijgegeven waarin dit alles wordt getoond, deze is hieronder te bekijken.

'Vertrekpremie' illegale Marokkanen verdwijnt

De terugkeervergoeding die illegale Marokkanen en Algerijnen krijgen als zij vrijwillig Nederland verlaten gaat verdwijnen. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) dinsdag laten weten.

Marokkanen vroegen in oktober het vaakst asiel aan in Nederland, gevolgd door Algerijnen. Hun aantal is sinds juli van maand op maand aan het stijgen. Marokko en Algerije zijn zogeheten veilige landen. Asielzoekers die hier vandaan komen maken nauwelijks kans op een asielvergunning.

'Vertrekpremie' illegale Marokkanen verdwijnt
'Vertrekpremie' illegale Marokkanen verdwijnt (Foto: ANP)

Vrijspraak voor doodschudden baby Jayden

De vader van de vijf weken oude baby Jayden is dinsdag wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van het vermeende doodschudden van zijn kind.

De Haagse rechtbank komt wel tot de conclusie dat baby is overleden door toedoen van toegebracht letsel, maar kan het doodschudden van Jayden niet wettig en overtuigend toeschrijven aan vader Brian H. (48). Daarvoor ontbreekt het bewijs, aldus de rechtbank.

Tijdens de zitting spraken de deskundigen elkaar tegen over de doodsoorzaak. Ook de vader zelf, werkzaam bij de marechaussee, ontkende stellig zijn eigen kind te hebben gedood. Hij verweet het Openbaar Ministerie, dat dertig maanden cel tegen hem eiste, een "onterechte tunnelvisie". Volgens de aanklager was alleen de vader in de bewuste nacht bezig geweest met het verzorgen van zijn zoon.

De baby overleed in januari 2012, nadat het 's nachts levenloos was aangetroffen en met spoed naar het ziekenhuis was gebracht. Daar overleed Jayden een dag na de ziekenhuisopname. Het echtpaar is nog steeds bij elkaar en heeft inmiddels een tweede zoon.

Vrijspraak voor doodschudden baby Jayden
Vrijspraak voor doodschudden baby Jayden (Foto: ANP)

Timmermans: wel rol GŁlen staatsgreep Turkije

De Gülenbeweging heeft "wel degelijk" een rol gespeeld in de mislukte staatsgreep van juli in Turkije. Dat zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans dinsdag in een interview in het Belgische weekblad Knack.

Turkije ziet de in de VS wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen als de kwade genius achter de couppoging, maar daar is tot nu toe weinig bewijs voor. "Het is ondertussen duidelijk dat hetgeen president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülenbeweging in de staatsgreep geen totale onzin is", citeert het tijdschrift de Nederlandse EU-commissaris. "Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat die beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld."

Timmermans was nauw betrokken bij de Europees-Turkse migratiedeal en maakt zich grote zorgen over de terugval van de rechtsstaat in Turkije sinds de verijdelde coup.

Timmermans: wel rol Gülen staatsgreep Turkije
Timmermans: wel rol Gülen staatsgreep Turkije (Foto: ANP)

Fernando Ricksen wil weten waar geld is

Voormalig voetbalinternational Fernando Ricksen (40) wil van zijn voormalige echtgenote Graciela l'Ami weten waar het gezamenlijke vermogen is gebleven dat na hun echtscheiding in 2009 nog moet worden verdeeld.

Volgens Ricksen, die lijdt aan de dodelijke ziekte ALS, schuift de vrouw het geld van rekening naar rekening om het uit zijn zicht te houden. Dinsdag eiste zijn advocaat Ivo Sigmond voor de rechtbank in Alkmaar toegang tot het geld. Dat gebeurde op verzoek van L'Ami achter gesloten deuren.

Ricksen en L'Ami vechten al jarenlang een verbeten juridische strijd uit om het gemeenschappelijke vermogen, dat in totaliteit een bedrag van ruim 950.000 euro beloopt. Rechtbank en gerechtshof hebben inmiddels al aangegeven hoe het geld moet worden verdeeld, maar L'Ami is tegen de uitspraak van het hof in cassatie gegaan. De procedure bij de Hoge Raad loopt nog.

Fernando Ricksen wil weten waar geld is
Fernando Ricksen wil weten waar geld is (Foto: ANP)

Geen seks na middernacht voor spelers Manchester City

Dat Manchester City-manager Pep Guardiola streng is voor zijn spelers was al eerder duidelijk, maar nu is uitgelekt dat hij zijn voetballers verboden heeft om na middernacht nog de liefde te bedrijven. De verhuurde speler Samir Nasri deed dit uit de doeken tegenover de Franse sportkrant L'Équipe.

"Guardiola wil dat zijn spelers topfit zijn als ze op het veld stappen en volgens hem is een goede nachtrust daarvoor cruciaal. Hij verbood de spelers van Manchester City daarom om na middernacht nog te vrijen. Hij vertelde dat hij op die manier ook Lionel Messi en Roberto Lewandowski naar ongeziene hoogten heeft kunnen stuwen." Zo liet de inmiddels bij FC Sevilla spelende Nasri weten in het interview.

"Hij wil zijn spelers simpelweg beter maken en daarvoor moet alles wijken. Door seks na middernacht te verbieden, zouden de spelers volgens hem veel minder risico lopen op spierblessures", zo vulde de Fransman aan. "Zelfs als de spelers de volgende ochtend vrij zijn, is het uit den boze."

Eerder werd al bekend dat spelers van City op het trainingscomplex niet kunnen internetten dankzij maatregelen van Guardiola.

Geen seks na middernacht voor spelers Manchester City (Pro Shots / Action Images)
Geen seks na middernacht voor spelers Manchester City (Pro Shots / Action Images)

Rutte verdedigt telefoontje met Trump

Premier Mark Rutte heeft dinsdag zijn telefoontje met de aankomende Amerikaanse president Donald Trump moeten verdedigen. Hij reageerde op kritiek van onder anderen D66-voorman Alexander Pechtold. Die vond een verklaring van Rutte op Facebook over de inhoud van het gesprek nietszeggend en slap.

Pechtold had liever gezien dat Rutte in diens gesprek met Trump kritischer was geweest. De premier had het over waarden als democratie, vrijheid en respect voor anderen moeten hebben, zei de D66-fractieleider in de Tweede Kamer. Ook Kamerlid Michiel Servaes van regeringspartij PvdA noemde de verklaring nietszeggend en teleurstellend.

Rutte noemde het onverstandig meteen met het vingertje te wijzen. "Zo hoor je geen relatie te bouwen en behartig je niet de Nederlandse belangen", zei hij. "Je gooit dan meteen de deur dicht."

Rutte verdedigt telefoontje met Trump
Rutte verdedigt telefoontje met Trump (Foto: ANP)

Maartje Paumen stopt na 12 jaar met Oranje

Strafcornerspecialist en aanvoerster Maartje Paumen (31) heeft besloten om na twaalf jaar, 235 interlands en 195 doelpunten afscheid te nemen van het Nederlandse hockeyteam. Zij won twee gouden olympische medailles in Bejing en Londen, een zilveren in Rio de Janeiro en werd twee keer wereldkampioen. "Ik heb een fantastische carrière gehad in het Nederlands Elftal. Het was de tijd van mijn leven. Maar nu is het tijd voor andere dingen."

Drie weken geleden werd Maartje Paumen wakker en stuurde ze ’s morgens een berichtje naar haar mental coach om koffie te drinken. Na maanden twijfelen dacht ze misschien wel een beslissing te kunnen nemen. Toen ze eenmaal zaten, zei hij na twee minuten: "Je bent er allang uit."

"Toch is het zo raar om te stoppen met Oranje. Het was een heel lastige keuze, maar ik kan het na al die tijd niet meer opbrengen om alles uit mezelf te halen," vertelt Paumen. Ze gaf zichzelf na de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de tijd alles rustig te laten bezinken. "Spelen voor Oranje heb ik mijn hele leven gewild. En dan zou ik daarmee stoppen. Daarom heb ik getwijfeld. Ik heb mezelf net zo lang de tijd gegeven als ik nodig had. Ik maak vaak keuzes op gevoel. Af en toe werd ik gek van het nadenken. Dan moest ik even sparren. Dus heb ik met een aantal andere internationals, familie, mijn management en naaste vrienden gesproken. Iedereen wilde me helpen, maar uiteindelijk kon alleen ík die beslissing maken", wist Paumen, die in 2011 en 2012 werd gekozen tot de beste speelster van de wereld.

Langzaam borrelde het idee naar boven bij Paumen dat het klaar was bij Oranje. Bij haar club Den Bosch gaat ze nog wel door. "Het was een weloverwogen beslissing. Meerdere mensen zullen verbaasd zijn. Maar na de Olympische Spelen had ik een gek gevoel en ben ik steeds meer gaan twijfelen. Ik hou nog steeds van het spelletje, daarom is het zo moeilijk geweest. Ik blijf gelukkig bij de club hockeyen en neem nog geen definitief afscheid. Aan het einde van het seizoen beslis ik wat ik bij Den Bosch ga doen."

Maartje Paumen stopt na 12 jaar met Oranje (Pro Shots / Willem Vernes)
Maartje Paumen stopt na 12 jaar met Oranje (Pro Shots / Willem Vernes)

Met bondscoach Alyson Annan evalueerde ze na Rio en gaf ze aan dat ze nog niet wist wat ze wilde doen. Annan vertelde dat ze haar gevoel moest volgen. Na zes weken volgde een tweede gesprek. "Ze had niet verwacht dat ik zou stoppen. Alyson en ik hebben afgelopen jaar het beste in onszelf naar boven gehaald. Het hele hockey heeft me gevormd tot wie ik ben. We hebben drie uur samen gezeten en uitgebreid onze carrières en de wegen besproken die we hebben bewandeld. Of ik ook gestopt was als we goud hadden gewonnen? Ik denk niet dat het mijn keuze had beïnvloed. Overigens blijft het voor mij zilver met een gouden randje."

Paumen is de derde speelster van een gouden Oranje-generatie die definitief afscheid neemt van het Nederlands team. Eerder gingen Naomi van As en Ellen Hoog haar voor.

Paumen was met elf doelpunten op de Olympische Spelen van Bejing in 2008 topscorer van het toernooi. Ze is topscorer aller tijden van het olympisch hockeytoernooi. Ze is blij dat de kogel door de kerk is en dat ze tegen iedereen volledig eerlijk kan zijn. "Toen ik nog oprecht twijfelde, kon ik tegen mensen zeggen dat ik er niet uit was. Maar toen ik de afgelopen weken eigenlijk al wist dat mijn hart de beslissing had gemaakt en mensen het vroegen, werd het lastiger."

De speelster die er altijd om bekend stond voorop te gaan in de strijd, heeft intens genoten van haar interlandcarrière. "Ik kan zeggen dat ik iedere wedstrijd van Oranje bijzonder vond. Er is niets mooier geweest in mijn leven dan voor mijn land uitkomen. Ik heb met mijn fantastische teamgenoten en staf door de jaren heen veel mooie momenten beleeft. Die ga ik erg missen. Gelukkig zijn veel van die meiden vriendinnen geworden."

Ze vervolgt: "Ik doe altijd alles op 200 procent en niet op 95 procent. Natuurlijk is het EK volgend jaar in Amsterdam te gek, maar je moet bij Oranje op lange termijn denken. En ik wilde niet verder kijken dan een jaar."

Nu het hoge woord eruit is, breekt een nieuwe tijd aan voor Paumen. De dertiger kan zich richten op de dingen waar ze al jaren van droomt. En dat zijn er nogal wat. "Ik droom er bijvoorbeeld al jaren van om een koffietent te beginnen. Dat ga ik echt uitzoeken. Ten eerste ben ik gek op koffie en ten tweede vind ik het heel leuk om met mensen bezig te zijn. Verder ga ik kijken wat ik wil doen. Ik geef al presentaties en clinics. Misschien dat ik later ga coachen of trainingen ga geven. Er zijn verschillende dingen die ik leuk vind. Ik heb veel opties. Die koffietent is het enige dat ik zeker weet. Voorlopig krijg ik nu wat meer vrije tijd en kijk ik uit naar wat mijn leven na Oranje gaat brengen."

Paumen na het behalen van de wereldtitel in 2014 in eigen land (Pro Shots / Kay Int Veen)
Paumen na het behalen van de wereldtitel in 2014 in eigen land (Pro Shots / Kay Int Veen)

D66 en VVD: ongehuwde vader automatisch ouder

Ook ongetrouwde vaders moeten voortaan automatisch het ouderlijk gezag over hun kind krijgen. Het onderscheid tussen getrouwde en ongetrouwde vaders moet verdwijnen, vinden D66 en VVD. Ze dienen daartoe dinsdag een wetsvoorstel in dat een goede kans maakt te worden aangenomen.

Het is nu voor een vader die zijn ouderschap wil uitoefenen niet genoeg zijn kind te erkennen, aldus de twee partijen. Hij moet nog veel meer regelen, maar weet dat vaak niet. Als er dan iets naars tussen komt, zoals het overlijden van de moeder of een relatiebreuk, is het moeilijk het gezag over de opvoeding alsnog te verkrijgen.

Vera Bergkamp (D66) en Jeroen van Wijngaarden (VVD) denken dat niet alleen ongehuwde vaders en duomoeders van hun voorstel profiteren, maar ook hun kinderen. Ieder kind is gebaat bij de verzorging door twee opvoeders, is de heersende mening.

D66 en VVD: ongehuwde vader automatisch ouder
D66 en VVD: ongehuwde vader automatisch ouder (Foto: ANP)

Assaidi: "Ik ben voor het geld gegaan"

Oussama Assaidi is transfervrij na zijn vertrek bij Al Ahli, waar hij zijn contract heeft laten ontbinden. Het avontuur in de zandbak liep uit op een teleurstelling. De 28-jarige Marokkaanse aanvaller verruilde in januari 2015 Liverpool voor Al Ahli.

"Ik had zelf ook nooit verwacht dat ik zou kiezen voor een lucratief avontuur in het Midden-Oosten, maar als die aanbieding eenmaal voor je ligt en je kunt een aantal dingen veiligstellen, dan is het verdomd lastig nee te zeggen", vertelde Assaidi tegen Voetbal International.

Sportief viel het avontuur tegen. Zo bleef zijn speeltijd beperkt vanwege een limiet aan buitenlandse spelers en doordat de club constant investeert in nieuwe spelers. Toch heeft hij geen spijt. "Die aanbieding van toen krijg ik misschien maar één keer in mijn leven. Ik ben voor het geld gegaan. Dat ga ik niet ontkennen. Ik hoor anderen zeggen dat ze naar het Midden-Oosten gaan voor het sportieve, maar wie gelooft dat?"

De oud-speler van sc Heerenveen is nu op zoek naar een nieuwe club. "Ik ben 28 jaar en kan in het slechtste geval nog vijf jaar op een hoog niveau voetballen. Motivatie is nooit een probleem geweest. In Dubai heb ik ook altijd voor mezelf getraind, vaak twee keer per dag. Ik zat iedere dag in het krachthonk. Nu train ik met een personal coach. In mijn hoofd ben ik bezig gebleven met een terugkeer in de top. Ik heb een stapje teruggedaan om er weer twee vooruit te kunnen zetten. Dat kan ideaal in een vertrouwde omgeving. De sportieve ambitie is altijd gebleven. Geld is nu niet het belangrijkste."

[eSports] ATLC 2-kickstarter geannuleerd

Aan het einde van oktober werd ATLC 2 aangekondigd, de sequel op één van de meeste populaire Hearthstone-toernooien tot nu toe. De prijzenpot en geld om alles op te zetten zou gefinancieerd moeten worden via een Kickstarter.

In een YouTube-video laat Jason 'Amaz' Chan weten dat deze Kickstarter nu is geannuleerd. De reden hiervoor is simpelweg dat het gestreefde doel niet snel genoeg werd benaderd, waardoor de kansen voor een succesvolle Kickstarter erg klein waren. Iedereen die heeft gedoneerd krijgt zijn of haar geld terug.

Dit wil overigens niet zeggen dat ATLC 2 niet doorgaat. Amaz probeert nu op andere manieren geld bij elkaar te zamelen, waaronder sponsors en wellicht zelf weer een eigen inbreng. De Amaz Team League Championship 2 staat vooralsnog gepland om te beginnen in januari 2017.

Meer Ultra Beasts en Z-Moves in Pokťmon Sun en Moon

De release van Pokémon Sun en Moon is erg dichtbij, maar alsnog komt The Pokémon Company met nieuwe beelden. Dit keer zien we de speciale Z-moves van de starter-Pokémon, nieuwe Ultra Beasts en Alolan Diglett en Dugtrio.

Decidueye kent de Z-Move Sinister Arrow Raid, worstelpoes Incineroar kent de Z-Move Malicious Moonsault en Primarina kent de Z-Move Oceanic Operatta. Deze Z-Moves zijn exclusief verbonden aan de starter Pokémon van Sun en Moon. Verder zien we een aantal nieuwe Ultra Beasts. Wat deze mysterieuze wezens precies zijn is niet duidelijk, maar de nieuwe zijn in ieder geval UB-03 Lightning en UB-05 Glutton. 

Verder zien we wat meer beelden van Alolan Diglett en Dugtrio die sexy haar hebben weten te groeien en wordt er verwezen naar de in-game kado's die je kunt krijgen via de demo. Lang hoeven we niet meer te wachten: Pokémon Sun en Moon lanceren 23 november in Europa voor Nintendo 3DS.

Zelfstrikkende sneakers gaan 670 euro kosten

De langverwachte 'Back To The Future'-gympen van Nike gaan 720 dollar (670 euro) kosten. Dat de sneakers niet goedkoop zouden worden was al langer duidelijk; tot nu toe werd een bedrag van 1000 dollar (930 euro) genoemd.

De 'zelfstrikkende' gympen werken niet helemaal zoals in de film: de veters trekken slechts strak als de eigenaar ze aantrekt. Toch is de animo voor de high-tech gympen groot: de sneakers worden via een loterijsysteem verkocht. Back To The Future-fans konden zich via de app van Nike aanmelden voor de schoenen, die vanaf 28 november geleverd zullen worden. In eerste instantie zijn er slechts 89 paar beschikbaar.

De HyperAdapt 1.0, zoals de schoen heet, wordt door Nike uitgebracht in samenwerking met de Michael J. Fox Foundation. Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting, die zich inzet om een geneeswijze voor Parkinson te vinden. Back To The Future-hoofdrolspeler Michael J Fox maakte in 1998 bekend dat hij aan de ziekte lijdt.

Zelfstrikkende sneakers gaan 670 euro kosten
Zelfstrikkende sneakers gaan 670 euro kosten (Foto: BuzzT)

Gigi Hadid heeft acteerambities

Gigi Hadid zou graag een keer in een film spelen. Het model denkt echter niet dat ze op dit moment al toe is aan haar eerste acteerklus.

In het Amerikaanse tijdschrift Allure vertelt Gigi dat ze al enkele keren is benaderd, maar dat het elke keer ging om de rol van 'het domme model'. Op het moment verdiept ze zich in de acteerkunst. "Ik denk dat ik in mijn leven maar één of twee films zou maken, dan wil ik wel dat ze goed zijn."

In het interview vertelt Gigi ook over de ziekte van haar moeder, Yolanda Hadid. De als Yolanda van den Herik geboren Nederlandse lijdt al jaren aan de ziekte van Lyme. Het blad beschrijft dat Gigi erg emotioneel wordt als ze het over haar moeders ziekte heeft. "Ze kon soms niet naar mijn volleybalwedstrijden komen omdat het licht en geluid te veel voor haar waren", aldus Gigi, die Yolanda beschrijft als een 'power moeder'.

In het blad, dat Gigi's volle wangen toeschrijft aan haar Nederlandse afkomst, vertelt het model ook over haar relatie met Zayn Malik, voormalig lid van One Direction. Het tweetal kookt graag samen en het model deelt de mening van de fans van de zanger. "Nee, het is niet onprettig om daar naar te kijken", aldus Gigi over Zayn zonder shirt. "Daar zal je me nooit over horen klagen."

Gigi Hadid heeft acteerambities
Gigi Hadid heeft acteerambities (Foto: BuzzE)

Economie groeit gestaag verder

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2016 met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend. Daarmee groeide de economie voor tiende kwartaal op rij.

De groei was afgelopen kwartaal even sterk als in de eerste helft van het jaar. Vooral de export en de consumptie van gezinnen droegen bij aan de vooruitgang. Nederlanders bleken afgelopen kwartaal onder meer bereid meer geld uit te geven aan uitjes, auto's en elektrische apparaten. Bedrijven trokken vaker de knip voor de aanschaf van onder meer vrachtwagens en computers. Personenauto's deden het op de zakelijke markt minder goed.

De Nederlandse economie was vorig kwartaal 2,4 procent groter dan in het derde kwartaal van 2015.

Huishoudens
Ten opzichte van andere landen sprong Nederland er volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen bovenuit. Opvallend was volgens hem dat de consumptie door huishoudens de sterkste bijdrage leverde aan de groei. Behalve aan de aanschaf van bijvoorbeeld tablets, televisies en andere apparaten, gaven mensen ook meer uit aan bijvoorbeeld een dagje weg of een bezoekje aan een restaurant. In totaal groeide de consumptie met 1,7 procent.

De stijging van de export van goederen en diensten viel in het derde kwartaal iets lager uit dan een jaar eerder. Wel voerden Nederlandse bedrijven met name meer chemische producten uit dan een jaar eerder.

Bouwproductie

Verder zat de bouwproductie in de lift. Dit kwam vooral doordat er fors meer woningen werden gebouwd. Ook de zakelijke dienstverlening deed het goed.

Volgens het CBS zijn de economische omstandigheden de afgelopen maanden verder verbeterd. Alle indicatoren voor de groei staan momenteel boven hun langjarig gemiddelde.

Economie groeit gestaag verder
Economie groeit gestaag verder (Foto: ANP)

GenitaliŽn delen in Watch Dogs 2 levert ban op

Ubisofts nieuwe openwereldgame Watch Dogs 2 biedt een uitgestrekt speelveld vol bezienswaardigheden in de San Francisco Bay Area. Zo ook tussen de benen van menig NPC (non-playable character). Het blijkt namelijk dat Ubisoft de character models in Watch Dogs 2 heeft voorzien van volledig gemodelleerde genitaliën. Daar kwam ook de Engelse Adam achter, die na het delen van een flamoes-screenshot zijn PSN-rechten zag verdwijnen.

Adam wist een vervroegd exemplaar van Watch Dogs 2 te bemachtigen maar kon er niet erg lang van genieten. Op zondag werd zijn PlayStation Network-account geblokkeerd op straffe van het delen van een digitale vagijn. Adam verklaart: "Op zondagavond blies ik [in Watch Dogs 2, red.] per ongeluk een groep vrouwen op met behulp van een lekkende gaspijp, en toen zag ik *het*: een van de vrouwelijke achtergrondpersonages toonde in vol ornaat haar voorbips. Ik besloot een screenshot te maken van dit grappige aangezicht, en deze te delen met vrienden op Twitter".

Een dag later blijkt Adam opeens geen gebruik meer te kunnen maken van verschillende diensten in de game. Bij een poging om op zijn PSN-account in te loggen krijgt Adam de melding te zien dat zijn account gedurende een week verbannen is van het netwerk, als gevolg van het publiceren van naakt-content: "We’re writing to inform you that your Sony Entertainment Network account has been temporarily suspended. We’ve made this decision based on your online activity in Live from PlayStation on 14-11-2016. Content of an adult or sexual nature is against our Code of Conduct".

Het is niet alsof de zichtbare geslachtsdelen in Watch Dogs 2 zich heimelijk langs de ESRB-controle hebben gemanouvreerd. Sterker nog, de waardering van die instantie is duidelijk over de aanwezigheid van naakt in de game. Het is ook niet dat de nudisten in San Fran hun naaktheid onder stoelen of banken steken. Er verschenen al meerdere selfies van spelers die zichzelf op de kiek zetten met wildplassende papzakken en hoelahoepende hangtiethippies. Het wachten is tot dit fenomeen tot een ware hype is verworden, al zijn we vooral benieuwd naar de reactie van Sony. Het is tenslotte gewoon in-game content wat gedeeld wordt.

Eerste Australische tournee voor Adele

Adele gaat volgend jaar voor het eerst op tournee door Australië. De Britse zangeres begint op 28 februari in Perth, kondigde ze dinsdag aan.

Adele doet daarna ook stadions in Brisbane, Sydney en Adelaide aan en eindigt haar tournee Australia Live op 18 maart in Melbourne.

Op Twitter plaatste de zangeres een handgeschreven briefje aan haar Australische fans. "Ik was benieuwd of jullie me na tien jaar eindelijk willen ontmoeten in Brisbane, Sydney, Perth, Melbourne and Adelaide", schrijft ze. ''Yep, ik kom naar Down Under."

Adele is erg populair in Australië. Haar album 25 is achtmaal platina en staat al bijna een jaar in de top 30 van bestverkopende albums.

Eerste Australische tournee voor Adele
Eerste Australische tournee voor Adele (Foto: BuzzE)

Obama op laatste Europa-reis als president

De Amerikaanse president Barack Obama begint dinsdag aan zijn laatste reis naar Europa als staatshoofd. Onder extreem strenge veiligheidsmaatregelen met behulp van 5000 politieagenten bezoekt Obama dinsdag in Athene zijn Griekse ambtgenoot Prokopis Pavlopoulos en vervolgens premier Alexis Tsipras.

De belangrijkste gespreksonderwerpen zijn de migratiestroom uit het Midden-Oosten, de Griekse schuldencrisis en mogelijk de rol van NAVO-partner Griekenland in de woelige regio. Aangenomen wordt dat Obama op zijn reis veel vragen krijgt over de koers die zijn land inslaat onder zijn omstreden populistische opvolger Donald Trump.

Woensdag houdt Obama in Athene een toespraak en vliegt dan naar Berlijn. Na zijn afscheidsbezoek aan de Bondsrepubliek gaat hij vrijdag naar Peru voor een topconferentie van de 21 leden tellende APEC, een verzameling landen in Amerika, Azië en Oceanië die allemaal aan de Stille Oceaan liggen.

Obama op laatste Europa-reis als president
Obama op laatste Europa-reis als president (Foto: ANP)

Vodafone verdient meer aan klanten

Vodafone heeft de opbrengsten van zijn dienstverlening afgelopen halfjaar licht zien groeien. Dat maakte het Britse telecombedrijf dinsdag bekend.

De opbrengsten uit het netwerk van Vodafone stegen in de eerste helft van Vodafone's gebroken boekjaar met ruim 2 procent, gecorrigeerd voor overnames en wisselkoerseffecten. Daarmee overtrof het concern de verwachtingen van analisten. De totale omzet zakte met 4 procent naar 27 miljard pond. Dat kwam vooral door de daling van het Britse pond ten opzichte van andere valuta.

Een forse afschrijving op zijn Indiase activiteiten drukte Vodafone afgelopen halfjaar onder de streep 5 miljard pond in het rood. Vodafone heeft in India last van sterke concurrentie, waardoor de verwachtingen rond de te behalen winst en omzet in die markt moesten worden verlaagd.

Vodafone verdient meer aan klanten
Vodafone verdient meer aan klanten (Foto: ANP)

Kim Fatty III is boos

Noord-Korea is boos op zijn laatste vriend China, waar de onaantastbare grote leider Kim Jong-un vaak oneerbiedig wordt aangeduid als Kim Fatty III. Het is de Chinezen niet ontgaan dat Kim sinds zijn aantreden nogal in omvang is gegroeid. Noord-Korea vindt het echter niet gepast dat hij publiekelijk als 'vet' wordt omschreven.

Chinese en Engelse kranten maken melding van het verzoek van het regiem in Pyongyang te stoppen met elke aanduiding in China die duidt op dik of vet. Dat wordt in Noord-Korea als een onaanvaardbare belediging ervaren. In Korea zelf word je voor zo'n opmerking voor een vuurpeloton gezet, aldus enkele media.

Volgens het Engelse blad The Sun werken Noord-Koreaanse wetenschappers aan een vet verbrandend medicijn voor hun leider. Dat is nodig ook, want de Koreaanse leider zou in enkele jaren tijd meer dan 30 kilo zijn aangekomen.

Kim Fatty III is boos
Kim Fatty III is boos (Foto: ANP)

'Apple werkt aan slimme bril'

Apple werkt aan een augmented reality-bril. Die kan het beeld van de echte wereld combineren met de virtuele wereld. De bril zou draadloos verbonden zijn met iPhones, waarbij afbeeldingen en andere informatie in het zichtveld van de drager kunnen verschijnen. Volgens persbureau Bloomberg is het project nog in de verkennende fase.

Apple zou al met potentiële leveranciers om de tafel hebben gezeten en een kleine hoeveelheid 'near-eye' displays hebben besteld. Mocht Apple het project willen doorzetten, dan worden de brillen in 2018 geïntroduceerd.

Augmented reality is vooral bekend van Pokémon Go. Spelers moeten de monstertjes via de smartphone vangen in de echte wereld. Eerder flopte de slimme bril van Google, de Google Glass, mede omdat de batterij van het apparaat snel leeg liep. Ook het ontwerp en privacyvraagstukken zaten dat project dwars.

'Apple werkt aan slimme bril'
'Apple werkt aan slimme bril' (Foto: BuzzT)

Hans Teeuwen gaat weer op tournee

Cabaretier Hans Teeuwen neemt begin 2017 zijn voorstelling Echte Rancune in reprise. Tussen eind januari en half maart speelt hij nog elf maal zijn zevende solovoorstelling in theaters in Nederland en België, zo maakte zijn woordvoerder dinsdag bekend.

De cabaretier was dit jaar ook al met de show te zien. De voorstellingen waren toen in no-time uitverkocht. Sindsdien speelde Teeuwen ook op Lowlands voor 20.000 toeschouwers. Momenteel maakt de Nederlander een tournee door Groot-Brittannië.

Echte Rancune is de eerste nieuwe show van Teeuwen in vijf jaar tijd. De kaartverkoop voor de voorstellingen begint zaterdagochtend 19 november om 10.00 uur.

Hans Teeuwen gaat weer op tournee
Hans Teeuwen gaat weer op tournee (Foto: BuzzE)

Leden No Surrender vast voor mishandeling

Drie leden van No Surrender zijn aangehouden voor de zware mishandeling van een ander lid van de motorclub in mei van dit jaar, meldde de politie Zeeland-West-Brabant dinsdag.

De verdachte motorclubleden zijn een 34-jarige Amsterdammer, een 26-jarige man uit Den Haag en een 46-jarige man uit Oss. De laatste wordt ook in verband gebracht met handel in harddrugs.

Het slachtoffer, een 41-jarige man uit Schiedam, werd volgens de politie destijds na de begrafenis van de vader van een ander lid van No Surrender meegenomen en afgetuigd in een bosgebied in Bergen op Zoom.

Hij werd door zijn motorvrienden thuis afgeleverd met botbreuken in zijn gezicht, zijn bovenlichaam en zijn ledematen. De Schiedammer werd door zijn vriendin naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aangifte deed. De daders zouden hem hebben opgedragen via sociale media te melden dat hij een motorongeluk had gehad.

Leden No Surrender vast voor mishandeling
Leden No Surrender vast voor mishandeling (Foto: ANP)

Derde interne onderzoek lid COR politie

Er komt een derde intern onderzoek naar een lid van de inmiddels teruggetreden Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie. Aanleiding vormt het onlangs afgeronde oriënterend onderzoek naar bestedingen bij de COR waarbij aanzienlijke verspilling aan het licht kwam.

Misstanden in de COR leverde al meerdere interne onderzoeken op. Het optreden van ex-voorzitter Frank Giltay heeft korpschef Erik Akerboom zelfs doen besluiten aangifte tegen hem te doen. Giltay legde in juni het werk neer nadat de verkwisting bij de COR aan het licht was gekomen. Ook oud-korpschef Gerard Bouman heeft het werk neergelegd naar aanleiding van de zaak. Naar zijn rol heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie een extern onderzoek ingesteld.

Het, nieuwe, interne onderzoek dat nu wordt uitgevoerd, wordt gedaan door de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten. De politie doet er verder geen uitspraken over. Bij een intern onderzoek geeft de korpschef, politiechef of directeur de opdracht om onderzoek in te stellen naar vermoedelijk plichtsverzuim.

Derde interne onderzoek lid COR politie
Derde interne onderzoek lid COR politie (Foto: ANP)

EasyJet houdt last van brexit

Luchtvaartmaatschappij easyJet houdt ook de komende maanden last van de keuze van de Britten om de EU te verlaten. De brexit drukt de waarde van het pond, wat de budgetmaatschappij tientallen miljoenen ponden aan opbrengsten kost.

De kosten van wisselkoerseffecten komen dit boekjaar 90 miljoen pond (104 miljoen euro) hoger uit dan afgelopen jaar, schatte easyJet dinsdag. Daarvan wordt 70 miljoen pond in de eerste helft van het tot eind september lopende jaar geboekt. De daling van het pond werkt voor asyJet vooral door op de brandstofkosten, die in dollars worden afgerekend.

De Britse prijsvechter zag zijn winst vorig boekjaar voor het eerst sinds 2009 dalen. De winst voor belastingen ging daarbij met bijna 30 procent omlaag naar 495 miljoen pond. Het resultaat kwam daarmee overeen met de voorlopige schatting die easyJet begin oktober al gaf.

Aanslagen
Afgelopen jaar stapten 73,1 miljoen passagiers op een vlucht van easyJet. Daarmee nam het aantal reizigers met 6,6 procent toe en waren de vliegtuigen van het bedrijf voor 91,6 procent gevuld.

EasyJet had afgelopen jaar ook last van de gevolgen van verschillende daden van terreur. Het bedrijf vliegt op relatief veel bestemmingen die het toneel van aanslagen zijn geweest, zoals het Franse Nice en Turkije. Vluchten op de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh werden na aanslagen geschrapt.

Daarnaast drukten ook stakingen van luchtverkeersleiders in Frankrijk en een overaanbod van zitplaatsen op de Europese markt de resultaten.

EasyJet houdt last van brexit
EasyJet houdt last van brexit (Foto: ANP)

Bruno Mars komt naar Ziggo Dome

Bruno Mars geeft op 9 mei volgend jaar een concert in Nederland. Het optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam is onderdeel van zijn 24K Magic World Tour die op 28 maart aanvangt in het Sportpaleis in Antwerpen.

Bruno Mars eindigt zijn wereldtournee op 11 november volgend jaar in Los Angeles, blijkt uit zijn tourneelijst die hij in de nacht plaatste op Instagram. De superster brengt vrijdag zijn nieuwe album 24K uit. Het is de opvolger van Unorthodox Jukebox uit 2012. Begin november trad Bruno Mars nog op tijdens de MTV EMA, waar hij zijn single 24K Magic ten gehore bracht.

Bruno Mars komt naar Ziggo Dome
Bruno Mars komt naar Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Google bant advertenties van nepnieuwssites

Aanbieders van verzonnen nieuws worden binnenkort verbannen van Adsense. Volgens de Wall Street Journal past Google de voorwaarden voor zijn reclamediensten zodanig aan, dat sites die bedrieglijk nieuws aanbieden er geen gebruik meer van kunnen maken.

Tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen in de VS, werd veel zorg uitgesproken over het groeiende aantal sites dat onwaar nieuws verspreidt. Met name Facebook kwam onder vuur te liggen omdat het sociaal medium volgens critici niet genoeg deed om nepnieuws tegen te houden. Mark Zuckerberg reageerde afgelopen weekend op aantijgingen dat zijn bedrijf een cruciale rol heeft gespeeld in de verkiezing van Donald Trump. In een statement op zijn eigen pagina zei de CEO dat 99 procent van de berichten op Facebook wel degelijk authentiek is.

Vijf van zijn medewerkers vertelden echter aan Buzzfeed dat ze een werkgroep zijn gestart die moet onderzoeken hoeveel nepnieuws er daadwerkelijk op Facebook is verspreid tijdens de presidentiële campagne.

Google bant advertenties van nepnieuwssites
Google bant advertenties van nepnieuwssites (Foto: BuzzT)

Wageningen opnieuw beste universiteit

In de nieuwe Keuzegids Universiteiten die dinsdag verschijnt krijgen 58 van de ruim vierhonderd bacheloropleidingen de kwaliteitsaanduiding 'topopleiding'. Wageningen Universiteit is, net als voorgaande jaren, de beste universiteit van Nederland, maakte de uitgever bekend. Twaalf van de twintig opleidingen in Wageningen mogen zichzelf 'topopleiding' noemen.

"Zowel experts als studenten geven aan het onderwijs in Wageningen van hoog niveau te vinden", reageert rector magnificus Arthur Mol. "Ook wetenschappelijk hoort Wageningen tot de top in diverse vakgebieden. Wageningen heeft vele internationale studenten die uit alle hoeken van de wereld komen. Daar ben ik ontzettend trots op."

Niet op alle punten scoort de universiteit volgens Mol optimaal. Zo heeft Wageningen geen eigen treinstation en is het aantal vrouwelijke hoogleraren nog steeds laag.

Erasmus Universiteit
Bij de 'brede, klassieke' universiteiten moet Nijmegen dit jaar de eerste plek met Groningen delen, gevolgd door Leiden. De universiteit waarvan de scores het sterkst dalen, is de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Daar lijken de onderwijsvernieuwingen van de laatste jaren vooralsnog nadelig uit te werken", stelt de uitgever van de gids.

Opvallend is volgens de Keuzegids dat de meeste hoog aangeschreven universitaire bacheloropleidingen geen selectie aan de poort kennen.

De Keuzegids velt een oordeel op basis van onder meer statistieken over studiesucces, het oordeel van deskundigen en het oordeel van studenten. De onafhankelijke gids beschrijft, vergelijkt en beoordeelt alle bacheloropleidingen in het wetenschappelijk onderwijs.

Wageningen opnieuw beste universiteit
Wageningen opnieuw beste universiteit (Foto: ANP)

Snowden waarschuwt voor spionage

Nu Donald Trump is gekozen als nieuwe president van de Verenigde Staten moeten Amerikanen er rekening mee houden dat ze steeds meer zullen worden afgeluisterd. Daarvoor waarschuwde klokkenluider Edward Snowden maandag in een toespraak op de Universiteit van Buenos Aires via een videoverbinding.

"We beginnen de open regering in te ruilen voor puur autoritarisme, een regering die niet gebaseerd is op het principe van toestemming van mensen die begrijpen wat de regering aan activiteiten ontplooit, maar gebaseerd is op persoonlijkheden, op een vertrouwen in beweringen, een vertrouwen in de hoop dat de regering het juiste doet", aldus Snowden.

De Amerikaanse regering beloofde in 2013, na de onthullingen over de spionagepraktijken van de VS door Snowden, dat er geen sprake zou zijn van willekeurige spionage. Snowden vraagt zich hardop af of dat beleid nog wel wordt voortgezet onder een nieuwe regering 'die heel andere waarden nastreeft'.

Snowden waarschuwt voor spionage
Snowden waarschuwt voor spionage (Foto: BuzzT)

Onderzoek mogelijke ontvoering Kerkrade

De politie heeft maandagavond een onderzoek ingesteld naar de mogelijke ontvoering van een man in Kerkrade. Tijdens een achtervolging van de vermoedelijke daders losten agenten waarschuwingsschoten.

De man zou rond 21.00 uur door onbekende personen zijn meegenomen. Zijn belagers pakten daarbij ook zijn auto af. Toen de politie het voertuig later op de Uterweg in Heerlen zag rijden, zetten agenten de achtervolging in en losten waarschuwingsschoten. Nadat ze het voertuig tot stoppen hadden gedwongen, wisten drie van de inzittenden te ontkomen. Een vierde persoon werd wel aangehouden.

De politie is een zoekactie naar de drie voortvluchtigen begonnen. De politie kan nog niets zeggen over de achtergrond van het incident.

Onderzoek mogelijke ontvoering Kerkrade
Onderzoek mogelijke ontvoering Kerkrade (Foto: ANP)

Bindi Irwin eert vader op Steve Irwin Day

Bindi Irwin eerde maandag op Instagram haar overleden vader Steve. De dierentuin van haar familie, Australian Zoo, houdt op 15 november Steve Irwin Day, een dag waarop stil wordt gestaan bij de dood van 'The Crocodile Hunter'.

"Ik vier mijn vaders leven en nalatenschap. Ik roep iedereen op iets van khaki te dragen op deze geweldige dag waarop we ons herinneren wat papa voor de wereld heeft gedaan door ons te inspireren om van wildlife te houden. Dank je", schreef de inmiddels 18-jarige bij een foto waarop ze als peuter wordt vastgehouden door haar vader.

15 november is niet de geboorte- of sterfdag van Steve Irwin, die overleed aan een fatale steek van een pijlstaartrog in september 2006. Bindi's moeder Terri koos voor de datum vanwege een andere verjaardag: die van Steve's favoriete reuzenschildpad Harriet.

Bindi Irwin eert vader op Steve Irwin Day
Bindi Irwin eert vader op Steve Irwin Day (Foto: BuzzE)

WhatsApp breidt videobellen uit

WhatsApp geeft zijn miljard gebruikers de mogelijkheid om te gaan videobellen. De optie was eerder dit jaar ingevoerd voor een kleine groep, maar wordt in de komende dagen beschikbaar voor iedereen met een Android-toestel, een iPhone of een Windows Phone.

Aanvankelijk konden WhatsApp-gebruikers alleen met elkaar chatten via tekst, maar een aantal jaar geleden kwamen daar spraakgesprekken bij. Voor videobellen moesten mensen tot voor kort uitwijken naar concurrerende apps. Moederbedrijf Facebook werkt ook aan videobellen in Messenger.

Dat WhatsApp het videobellen in de bestaande app integreert, is opmerkelijk. Concurrenten Apple en Google hebben er juist bewust voor gekozen om videobellen en tekstgesprekken los te koppelen. Zo heeft Apple iMessage en FaceTime en kunnen Google-gebruikers hun ei kwijt in Allo en Duo.

WhatsApp breidt videobellen uit
WhatsApp breidt videobellen uit (Foto: BuzzT)

Siegecraft Commander begin volgend jaar beschikbaar

Blowfish Studios heeft aangekondigd dat hun strategie-game Siegecraft Commander op 17 januari beschikbaar zal zijn voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Voor de pc-versie zal er ondersteuning zijn voor Oculus Rift en HTC Vive. Of er ook een PlayStation VR-versie gaat komen is niet bekend.

In Siegecraft Commander kun je met 3 andere forten bouwen en deze proberen te vernietigen met onder andere katapulten. Het spel ondersteunt cross-platform play.

Bennie Jolink stopt definitief

Bennie Jolink zet noodgedwongen een punt achter zijn carrière. De Achterhoekse rocker staat in december nog één keer op het podium, als hij met zijn band de Pensionado's hun debuutalbum presenteert. Het optreden trekt door zijn aangeboren astma een steeds zwaardere wissel op de voormalige Normaal-kopman. Daarom besloot hij in juni al om alle concerten voor de rest van het jaar te schrappen.

"Uit medische onderzoeken is nu gebleken dat ik nog maar een longcapaciteit van 45 procent heb. Let wel: niet ten opzichte van een gezonde knul, maar ten opzichte van een gemiddelde zeventig-plusser", zegt Jolink in De Telegraaf. Sinds half september zit hij doordeweeks in een revalidatiekliniek. "Alleen klopt de term revalidatie in mijn geval niet. Ik word namelijk niet beter."

Vorig jaar nam Normaal in het Gelredome na veertig jaar al afscheid van het publiek. Kopman Jolink hoopte om het daarna met zijn band met leeftijdsgenoten De Pensionado's wat rustiger aan te kunnen doen. "Ik wilde eigenlijk per se die veertig jaar met Normaal volmaken. Vandaar dat ik die laatste twee tournees nog heb gedaan. Maar achteraf gezien heeft het totaal verkeerd uitgepakt."

Op zondag 18 december is de zeventigjarige Bennie dus voor het laatst live te zien, als hij in De Witkamp in het Gelderse Laren met zijn kompanen het album 'Odi Profanum' presenteert. Sanne Hans is één van de speciale gasten.

Bennie Jolink stopt definitief
Bennie Jolink stopt definitief (Foto: BuzzE)

OM wil motorclub Bandidos verbieden

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank van Utrecht gevraagd de motorclub MC Bandidos te verbieden. Dat zegt officier van justitie Oebele Brouwer van het Landelijk Parket in een interview met De Telegraaf.

Het OM vindt het bestaan van de club in strijd met de openbare orde. Het civiele verbod op de club geldt niet alleen voor de Nederlandse afdeling van de Bandidos, maar ook voor de internationale tak. Daarmee wil het OM voorkomen dat buitenlandse Bandidos hier actief zijn. "We bestrijden de clubs al veel langer op strafrechtelijk niveau. Maar dat is effectief tot een bepaalde grens. Je kunt namelijk alleen individuen aanpakken. Met een civiel verbod is het mogelijk de hele vereniging te verbieden", legt Brouwer uit.

Volgens het OM plegen leden van de club gewelddadige en andere ernstige feiten, zoals de handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing. Daarnaast leveren de gevechten van de Bandidos met rivaliserende clubs een regelrecht gevaar op voor de openbare orde en veiligheid.

OM wil motorclub Bandidos verbieden
OM wil motorclub Bandidos verbieden (Foto: ANP)

Tidal stapt naar rechter om muziek Prince

Tidal heeft juridische stappen genomen om de muziek van Prince exclusief te mogen streamen. Het bedrijf van Jay Z beweert dat het een deal over die rechten had met de zanger.

De erfgenamen van Prince verkochten begin deze maand de songwritersrechten van de in april overleden muzikant aan Universal. Tidal is nu bang dat het platenlabel de muziek ook beschikbaar maakt voor andere streamingservices.

Volgens de New York Post heeft Tidal daar maandag bij een rechtbank in de staat Minnesota officieel bezwaar tegen gemaakt. Vlak voor zijn dood verwijderde Prince inderdaad zijn muziek van andere services. Tidal claimt niet alleen dat het met de zanger had afgesproken dat zijn laatste twee albums exclusief beschikbaar kwamen op het streamingplatform, maar ook dat Prince nieuw werk en een remix album zou uitbrengen op Tidal.

Hit n Run
Of die afspraak ook op papier staat, is niet duidelijk. Bronnen van TMZ lieten dit weekend weten dat de familie van Prince wel erkent dat Jay Z en de zanger in 2015 een deal maakten voor de release van het album Hit n Run Phase One. De erfgenamen zeggen echter geen bewijs te kunnen vinden dat de rapper de 750.000 dollar (700.000 euro) die hij vooraf zou betalen om de afspraak definitief te maken, ook daadwerkelijk heeft overgemaakt.

Tidal streamt sinds de verjaardag van Prince in juni vijftien albums van de kleine zanger. Volgens TMZ zijn de erfgenamen van Prince van mening dat het bedrijf daar niet de rechten toe heeft en komen zij mogelijk met een claim.

Tidal stapt naar rechter om muziek Prince
Tidal stapt naar rechter om muziek Prince (Foto: BuzzE)

Ook The Rock sluit presidentschap niet uit

De overwinning van voormalig realityster Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de politieke ambities van verschillende sterren flink opgeschroefd.

Na Chris Rock, Kanye West en Ron Perlman heeft nu ook Dwayne 'The Rock' Johnson aangegeven het Witte Huis niet uit te sluiten. "Het zou een geweldige mogelijkheid zijn om mensen te helpen, dus het is een optie", aldus de Moana-acteur tijdens interviews ter promotie van die film. "Deze verkiezingen hebben laten zien dat alles mogelijk is."

De voormalig worstelaar besprak in een interview met de Britse GQ afgelopen juni al zijn politieke aspiraties. "Ik kan niet ontkennen dat het idee van gouverneur zijn, het idee van president zijn, me aanspreekt", zei hij toen. "Het zou me in de gelegenheid stellen impact te hebben op het leven van mensen, op mondiaal niveau."

Ook The Rock sluit presidentschap niet uit
Ook The Rock sluit presidentschap niet uit (Foto: BuzzE)

Sting had het moeilijk in Bataclan

Sting vond zijn optreden in Bataclan 'niet de makkelijkste show van mijn leven'. Dat zei de zanger maandag in RTL Late Night. Zaterdag was hij de eerste artiest die weer optrad in de Parijse concertzaal waar een jaar geleden 89 doden vielen bij een terroristische aanslag.

"Het was balanceren", vertelde Sting. "Ik moest rekening houden met de gevoelens van de nabestaanden en overlevenden die bij mijn concert waren. Daarom heb ik een minuut stilte gehouden en daarna een rustig nummer, Fragile, gespeeld. Maar ik wilde ook de muziek vieren."

Op Stings setlist in Parijs stond onder meer het nummer Inshallah, wat hem veel kritiek opleverde. De zanger wil met het nieuwe lied hoop overbrengen, maar de titel - een Arabische term vergelijkbaar met het christelijke Deo volente - zou het ongeschikt hebben gemaakt voor het beladen concert in Bataclan.

"Het is absoluut geen ongepast nummer", reageerde Sting maandag op de kritiek. "Ik wilde het hele publiek erbij betrekken, ook de moslims die in de zaal stonden."

Oproep aan consument om oneerlijke incasso's

Veel incassobureaus houden zich niet aan de regels en proberen meer geld te innen dan hen toekomt. Daarvoor waarschuwen toezichthouders ACM en AFM via een speciale voorlichtingscampagne. Tegelijkertijd schakelen ze de hulp in van de consument.

"Het is belangrijk dat consumenten in actie komen tegen onterechte vorderingen", zegt ACM-bestuurslid Henk Don. "Zo voorkomen zij schade voor zichzelf. En het helpt ook om oneerlijke incassopraktijken te stoppen."

Onderzoek in de incassobranche heeft diverse misstanden aan het licht gebracht. Zo worden regelmatig onterechte vorderingen geïnd, rekenen bureaus te hoge invorderingskosten en wordt er soms ontoelaatbare druk uitgeoefend op de consument. Dit laatste is het geval als zij dreigen met maatregelen die zij niet mogen nemen, zoals inbeslagname van goederen of loon of een dagvaarding. Ook komt het voor dat bureaus zich agressief gedragen.

Onnodig bang
De ACM en AFM zijn tevens gestart met het beter toelichten en handhaven van de regels. De ACM waarschuwde eind vorig jaar ook al voor de oneerlijke praktijken in de branche en de Consumentenbond meldde in februari dat incassobureaus mensen onnodig bang maken met nepdagvaardingen.

Branchevereniging NVI zegt de gezamenlijke aanpak van de ACM en AFM te ondersteunen. "De praktijken die door de ACM zijn geconstateerd zijn slecht voor het imago van de branche", aldus de organisatie. De NVI is tevens voorstander van een voorstel uit de politiek om de markt voor incassobureaus wettelijk strenger te gaan reguleren.

Oproep aan consument om oneerlijke incasso's
Oproep aan consument om oneerlijke incasso's (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Somber en druilerig

Goeiemorgen! Het weer laat zich niet van zijn vrolijkste kant zien de laatste dagen. Gisteren begonnen we in het oosten en zuiden nog met enkele opklaringen, maar elders was het al vroeg bewolkt. En als het nog niet bewolkt was, dan kwam er wel mist voor. Vervolgens begon het rond een uur of half 10 licht te regenen in het westen en dat trok vervolgens langzaam over het hele land heen. De Supermaan is daardoor vrijwel nergens te zien geweest, want opklaren deed het niet meer.

Ik vrees dat we vandaag nog zo'n dagje erachteraan plakken. Het wordt opnieuw een grijze en sombere dag met veel bewolking. Er valt af en toe regen of motregen en de zon zullen we wederom niet te zien krijgen. Pluspunt is wel de temperatuur. Die begon gisteren al op te lopen en vandaag komen we op de meeste plaatsen zelfs boven de 10 graden uit. Op de warmste plekken wordt het zelfs 13 graden. Dat voelt dus heel anders aan dan de afgelopen periode. Er staat een matige westelijke wind.

Morgen gaan de gordijnen gelukkig weer open. De zon breekt er door en dan ziet het er meteen een heel stuk vriendelijker en gezelliger uit. Droog blijft het niet overal, want er kunnen verspreid over het land toch nog enkele buien vallen. Ook op deze woensdag is het erg zacht met gemiddeld gezien 12 graden.

Donderdag lijkt dan weer een aardig natte en sombere dag te gaan worden als er een actieve storing passeert.

Tot ziens!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:44
Zon onder: 17:01
Zonkracht: 2 / 1
 
Specatculaire zonsopkomst (Foto: Raymond Bouws)
                Een spectaculaire zonsopkomst boven Alkmaar. ( foto: Raymond Bouws.)

                
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1832 Start van het beleg van Antwerpen.
1902 In Brussel pleegt de Italiaanse anarchsist Gennaro Rubina een mislukte aanslag op koning Leopold II.
1969 In Washington demonstreren 250.000 mensen tegen de Vietnamoorlog.
2005 Schildpad Harriet wordt 175 jaar, en is daarmee hoogstwaarschijnlijk het oudste levende dier ter wereld.
2015 Rob van Reijn, een Nederlands pantomimespeler overlijdt.

Mysterieus Kahlo-schilderij opgedoken

Een schilderij van Frida Kahlo dat nog nooit is tentoongesteld en al zestig jaar een mysterie is, wordt volgende week geveild in New York. Veilinghuis Sotheby's maakte maandag bekend dat het beroemde 'Niña con Collar' ofwel het 'meisje met de halsketting' op 22 november onder de hamer gaat.

Het olieverfschilderij, gemaakt in 1929 door de beroemde Mexicaanse kunstenares, wordt geschat op een waarde tussen de 1,5 en 2 miljoen dollar. "De tekening hing in een huis in Californië de afgelopen zestig jaar", aldus Sotheby's. "Het schilderij lijkt heel vers. Het hing in een donker gedeelte van het huis dus de kleuren zijn levendig."

Kahlo overleed in 1954 op 47-jarige leeftijd. Een jaar later gaf haar weduwnaar het stuk aan een vrouw die Kahlo had geholpen in de studio. Afgelopen zomer vroeg ze Sotheby's om het stuk voor haar te veilen.

Mysterieuze Kahlo-schilderij opgedoken
Mysterieus Kahlo-schilderij opgedoken (Foto: ANP)

Obama: Trump gaat niet breken met NAVO

De Amerikaanse president Barack Obama is ervan overtuigd dat de nieuwe president Donald Trump niet met de NAVO zal breken. Voorafgaand aan zijn trip naar Europa en Latijns-Amerika zei hij in een persconferentie dat hij de partners van de VS gerust gaat stellen.

Volgens Obama zal Trump zich als president inzetten voor de NAVO en andere internationale allianties. ,,In de gesprekken met mijn opvolger uitte hij een duidelijke voorkeur voor het behouden van onze belangrijkste strategische partners", meende Obama, die nog ruim twee maanden president is. ,,De belangrijkste boodschap die ik over ga brengen is de toewijding van Trump voor de relatie met de NAVO."

Trump is mede gekozen dankzij uitspraken over het buitenland dat volgens hem de Verenigde Staten vooral geld en banen kost. Hij wil dat de VS zich in de eerste plaats met zichzelf bemoeien en dan kan er fors bezuinigd worden op wat het land nu nog in de internationale arena uitgeeft. De NAVO wordt gedomineerd en grotendeels betaald door de VS.

Obama: Trump gaat niet breken met NAVO
Obama: Trump gaat niet breken met NAVO (Foto: ANP)

De Triumptocht van een straatvechter

Compleet doorgeslagen. Ik stem heel m'n leven links en stemde altijd op de PvdA. Die partij heb ik al een tijdje geleden vaarwel gezegd. Ander links is er bijna niet; dan kom je al snel in de uitersten. Of in het gebied van de luchtspiegelingen. D66 is voor mij een alternatief, maar die hebben een pseudo-democratisch middel als het referendum hoog tegen de wind in in het vaandel staan. De SP ontloopt al jaren zijn verantwoordelijkheid en de linksdraaiende, biologische, Bulgaarse yoghurt nippende wijsvingers van Groen Links heb ik liever niet met een vinger in mijn pap.

Van de Pas en Van Gerwen winnen groep op Grand Slam of Darts

Benitio van de Pas en Michael van Gerwen hebben ook hun derde groepsduel weten te winnen op de Grand Slam of Darts. De Nederlanders wonnen respectievelijk van Adrian Lewis en Max Hopp. 

Na Chris Dobey en Scott Mitchell heeft Van de Pas ook gewonnen van Lewis. Het werd 5-2. De Tilburger opende direct met een break en zag Lewis niet meer terug komen. Jackpot gooide met honderd gemiddeld niet slecht. Van de Pas had hetzelfde gemiddelde, maar wel een checkoutpercentage van 71%. Lewis kwam niet verder dan 33%. Big Ben wint groep H en zal gaan spelen tegen nummer twee uit groep G, James Wilson of Jamie Hughes.

Van Gerwen had geen problemen met Hopp. Het werd 5-1. Een gemiddelde van 95 bleek voldoende voor de groepswinst.  

Een opvallende nederlaag voor Phil Taylor in groep D. Hij verloor met maar liefst 5-0 van Darren Webster. Taylor was wel al zeker van de volgende ronde terwijl Webster al was uitgeschakeld. Ian White en Daryl Fitton strijden later in deze groep om wie er als tweede door mag.  


Uitslagen derde groepswedstrijden - groepen A-D-E-H
Adrian Lewis 2-5 Benito van de Pas (H)
Gary Anderson 5-2 Alan Norris (E)
Phil Taylor 0-5 Darren Webster (D)
Michael van Gerwen 5-1 Max Hopp (A)
Brendan Dolan 5-3 Martin Adams (A) 
Chris Dobey 5-3 Scott Mitchell (H) 
Nathan Derry 0-5 Glen Durrant (E)
Ian White 4-5 Daryl Fitton (D)

Murray begint goed aan World Tour Finals

Tennisser Andy Murray is goed begonnen aan de ATP World Tour Finals. De nummer een van de wereld won in Londen voor eigen publiek met 6-3 en 6-2 van Marin Cilic. Hij had hiervoor anderhalf uur nodig.

Murray pakte onlangs met een toernooizege in Parijs de eerste plek op de wereldranglijst over van Novak Djokovic en verdedigt bij het eindejaarstoernooi deze positie. De Brit zal hiervoor in het eindejaarstoernooi van de beste acht tennissers van de wereld ver moeten komen.

Eerder op de dag had in dezelfde poule Kei Nishikori overtuigend afgerekend met Stan Wawrinka. De Zwitser sloeg maar liefst 68 onnodige fouten en kon na 68 minuten met 6-2 en 6-3 inpakken.

Op de eerste dag van het toernooi had Djokovic al moeizaam met 6-7(10), 6-0 en 6-2 gewonnen van Dominic Thiem. In de andere wedstrijd won Milos Raonic met 6-3 en 6-4 van Gaël Monfils.

Laatste reviews en specials
review
Pokťmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
©FOK.nl e.a.